Prinssi Edward kävi vierailunsa aikana myös Ahvenanmaalla. Vierellä ahvenanmaalainen keskustapoliitikko Britt Lundberg. Kuva: Lehtikuva / Jonas Edsvik
Prinssi Edward kävi vierailunsa aikana myös Ahvenanmaalla. Vierellä ahvenanmaalainen keskustapoliitikko Britt Lundberg. Kuva: Lehtikuva / Jonas Edsvik

Suomessa vieraillut Wessexin jaarli sai kehuja mukavasta esiintymisestään.

Wessexin jaarli, prinssi Edward päätti perjantaina viisipäiväisen Suomen vierailunsa perjantaina tutustumalla peliyhtiö Rovioon Espoon Keilarannassa ja vierailemalla Helsingin Kaupungintalolla koululaisia tervehtimässä.

Prinssi Edward on nuorin kuningatar Elisabet II:n ja prinssi Philipin lapsista ja kruununperimisjärjestyksessä kahdeksantena. Hän matkusti Suomeen maanantaina yhdessä puolisonsa kreivitär Sophien kanssa. Kreivitär ei kuitenkaan osallistunut perjantaipäivän vierailuille.

Hyväntuulinen ja hymyileväinen prinssi saapui Rovion päämajaan Espoon Keilarantaan puoli yhdentoista aikoihin aamupäivällä. Lyhyen kuvaushetken jälkeen kiireisellä aikataululla liikkeellä ollut prinssi siirtyi seuraamaan Rovion uuden pelin kehitystä yhtiön animaatiostudiolle.

”Ei tuntunut, että puhuisi prinssille”

Roviolta prinssi Edward jatkoi matkaansa Helsingin Kaupungintalolle, jossa hänet vastaanotti Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajusen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Puoskarin lisäksi kaksisataapäinen joukko helsinkiläisiä koululaisia. Nuorimmat lapsista olivat 4-vuotiaita ja vanhimmat 16-vuotiaita.

Wessexin jaarli jutusteli englantia sujuvasti puhuville oppilaille yksi kerrallaan ja polvistui kuuntelemaan nuorimpia lattiatasolle. Prinssi tiedusteli koululaisilta muun muassa heidän lempikouluaineistaan, historiantietämyksestään ja kansallisuustaustoistaan, ja vaikutti olevan aidosti kiinnostunut lasten sanomisista.

– Tapaamisesta jäi todella positiiviset fiilikset. Prinssi oli rento ja todella puhelias. Minusta ei tuntunut ollenkaan, että olisin jutellut prinssille.

– Puhuimme hänen kanssaan koulunkäynnistä. Hän kyseli meiltä, millainen koulujärjestelmä Suomessa on, ja mitkä ovat lempiaineitamme, Kulosaaren yhteiskoulun lukiota käyvä Benjamin Begley, 16, kertoi tapaamisestaan prinssin kanssa.

Myös Kulosaaren yhteiskoulun opinto-ohjaaja Eeva Korhonen oli mielissään siitä, että lapsille ja nuorille tarjoutui harvinainen mahdollisuus tavata kuningassuvun jäsen.

– Lapset ovat olleet hirveän innoissaan tästä mahdollisuudesta. On tärkeää, että tällaisia elämyksiä ja tapahtumia järjestetään. Ne herättävät nuorissa myös ajatuksia ulkomaailmasta ja nuoren omista mahdollisuuksista, Korhonen sanoi.

Puolituntisen tapaamisen jälkeen prinssin ohjelma jatkui lounaalla Pajusen ja Puoskarin kanssa. Tänään päättyvän Suomen vierailunsa aikana prinssi ja hänen puolisonsa ovat tavanneet muun muassa presidenttipari Sauli Niinistön ja Jenni Haukion, vierailleet Ahvenanmaalla sekä tutustuneet suomalaisten varusmiesten koulutukseen arktisissa oloissa Sodankylässä.

Kaikki Me Naisten kuninkaallisjutut löydät täältä.

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.