"Olen valmis joustamaan aika monessa asiassa, jos työ vain on mielekästä", yrittäjäksi palannut Katja Ståhl sanoo. Kuva Jouni Harala
"Olen valmis joustamaan aika monessa asiassa, jos työ vain on mielekästä", yrittäjäksi palannut Katja Ståhl sanoo. Kuva Jouni Harala

Katja Ståhl, 45, menetti työnsä Nelosen uutisissa vuodenvaihteessa, muttei jäänyt surkuttelemaan kohtaloaan. Median monitoiminainen palasi yrittäjäksi ja hakee nyt hevoshierojakouluun.

Kun Katja Ståhl sai viime syksynä kuulla, että hänen työpaikallaan Nelosen uutisissa alkavat yt-neuvottelut, hän aavisti lopputuloksen. Kenkää tulisi.

– Olen työskennellyt valtaosan elämästäni freelancerina ja yksityisyrittäjänä, joten olen tottunut epävarmuuteen. En osaa ottaa potkuja henkilökohtaisena epäonnistumisena. Jos työ olisi ollut unelmieni pesti ja olisin viihtynyt hirveän hyvin, olisi ehkä itkettänytkin, Katja miettii.

Irtisanomisilmoituksen jälkeen Katjan puhelin, sähköposti ja Facebook-sivu täyttyivät osanotoista ja myötätuntoisista terveisistä.

– Välillä tuntuu, että muut ovat murehtineet puolestani enemmän kuin minä itse. En ole hetkeäkään pelännyt työttömäksi jäämistä. Töitä löytyy jokaiselle, jos niitä vain haluaa tehdä.

Katja ehti olla Nelosen uutisankkurina puolitoista vuotta. Tuona aikana hän näki myös pestin varjopuolet.

– Uutistoimituksessa paiskitaan 10-tuntisia työpäiviä eri vuoroissa, joten vapaa-aikaa ei juurikaan jää.

Kiirettä pahempia olivat Katjan mielestä hiljaiset uutispäivät, jolloin maailmalla ei tapahtunut mitään.

– Työ oli välillä yhtä nenänkaivuuta. Tuijotimme seinää, luimme lehtiä ja odotimme, että  työvuoron tunnit tulevat täyteen. Se tuntui hölmöltä. Olen tottunut siihen, että hoidan hommat ja lähden kotiin.

Kaikkea ei voi mitata rahassa

Tällä hetkellä Katja ei ehdi olemaan jouten, eikä haluakaan. Hän käy pitämässä luentoja yrityksille, kirjoittaa lehtikolumneja ja hoitaa ohessa tiedotusprojekteja. Uusin ja rakkain niistä on tällä viikolla ensi-iltaan tuleva nuortenelokuva Muutoksii, joka sukeltaa rasismin syövereihin.

– Aina ei pidä valita töitä vain sen perusteella, mistä maksetaan eniten rahaa. Autan mielelläni lahjakkaita tyyppejä, jotka tekevät työtä sydämellään ja joissa näen potentiaalia. Ohjaaja Sami Laitisen leffa oli juuri sellainen. Tiesin, että haluan olla siinä mukana, Katja kertoo.

Yksi Katjan tulevista haaveista liittyy monivuotiseen harrastukseen, ratsastukseen.

– Hain hevoshierojakouluun, mutta en tiedä, huolivatko ne minua sinne. Tulokset tulevat vasta kesällä, joten nyt vain katselen ja odotan, mihin suuntaan elämä vie.

Lue myös:

Katja Ståhlin autoilla on lempinimet

Katja Ståhl: "En tiedä, toivonko enää itselleni rakkautta"

Katja Ståhl: "Alkoholistikoti ei ollut lopullinen tuomio"

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!

 

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy.