Riikka Pakarinen vaihtoi Brysselin matkat äitiyslomaan. Kotona ohjelmaa järjestää nelivuotias esikoispoika Nikolas ja kolmen kuukauden ikäinen poikavauva. Kuva: Satu Kemppainen
Riikka Pakarinen vaihtoi Brysselin matkat äitiyslomaan. Kotona ohjelmaa järjestää nelivuotias esikoispoika Nikolas ja kolmen kuukauden ikäinen poikavauva. Kuva: Satu Kemppainen

Äitiyslomalla oleva Riikka Pakarinen (ent. Manner), 32, toivoisi naisten välille solidaarisuutta ja parempaa tiimipeliä. Hän on huolissaan myös poliitikkojen työssäjaksamisesta.

Europarlamentaarikko Riikka Pakarisella on ollut poikkeuksellinen vuosi. Brysselin ja Helsingin väliä vuodesta 2009 asti sukkuloinut meppi pitää taukoa matkalaukkuelämästä ja työntelee nykyään lastenvaunuja Espoon lenkkipoluilla.

Riikka sai toisen lapsen puolisonsa Eemeli Mäkisen kanssa kesäkuussa. Riikan esikoispoika, Nikolas on jo nelivuotias.

– Tulin äidiksi nyt toisen kerran ja olen tietysti onnellinen. Poikieni syntymät ovat olleet huippuhetkiä, joita ei voi verrata mihinkään poliittiseen saavutukseen, Riikka myöntää.

Takaisin töihin Riikka palaa jo loppuvuodesta, sillä Euroopan parlamentissa äitiysloma kestää vain kuusi kuukautta. Jonkun verran hän on tehnyt töitä kotonakin, sillä Keskustan varapuheenjohtajan ja mepin tehtävistä ei voi täysin irrottautua.

– Minusta on jokaisen perheen oma asia, kuka lasta hoitaa. Jos äiti haluaa olla kotona kymmenen vuotta, niin suotakoon se hänelle. Samalla tavalla pitää kannustaa niitäkin äitejä, jotka haluavat mennä pian takaisin töihin.

Riikka on huomannut, että naiset arvostelevat toisiaan usein varsinkin kasvatusasioissa.

– Se on turhaa, sillä vanhemmuuteen ei ole yhtä ainoata oikeaa kaavaa.

Tiimipelin vahvistamista ja toistensa tukemista Riikka toivoo naisten välille myös työelämään.

– Naiset sortuvat useammin selkäänpuukotukseen ja toistensa kadehtimiseen. Ja miten turhaa sellainenkin lopulta on! Paljon enemmän saisimme aikaan toisiamme tukemalla.

Politiikka polttaa helposti loppuun

Viime aikoina aikoina Riikkaa on mietityttänyt myös työssäjaksaminen. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, 52, joutui heinäkuussa sairaalaan keuhkoveritulpan vuoksi. Elokuun alussa puolueen varapuheenjohtaja Annika Saarikko, 29, sai kuulla lääkäriltään saman diagnoosin.

– Kyllä Juhan ja Annikan tilanne pysäytti. Molemmat ovat paitsi työkavereitani, myös ystäviäni, joten toivon tosiaan, että he malttavat hoitaa itsensä kuntoon, hän sanoo.

Riikkakin tietää, miten haastavaa on pitää työmäärä kohtuullisena.

– Politiikassa on helppo polttaa itsensä loppuun ja potea riittämättömyyttä. Meillä ei ole tarkkoja työaikoja, joten päivät tahtovat venyä. Minullakin on usein tunne, että pitäisi perehtyä asioihin tarkemmin, tavata kansalaisia useammin ja kirjoittaa enemmän. Paras tapa selvitä on keskittyä yhteen päivään kerrallaan. Kaikkeen ei vain voi revetä.

Ensi kesän EU-vaaleissa Riikka ei aio asettua enää ehdolle.

– Esikoispoikani Nikolas reissasi yli kolme vuotta mukanani Brysselissä, ja saimme homman ihan hyvin toimimaan. Silti nyt toisen vauvan synnyttyä tuli sellainen olo, että haluan rauhoittaa perheemme arjen tänne Suomeen, Riikka myöntää.

Hän ei vielä tiedä, mitä aikoo tehdä, kun kausi Euroopan parlamentissa ensi heinäkuussa loppuu.

– Poliitikka ei ole ollut minulle ikinä mikään pakkomielle, vaikka olenkin saanut kokea tässä työssä mielettömiä juttuja. Yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta olen toki yhä kiinnostunut.

Onko naisen oltava hyvä jätkä, jotta hän voi yletä johtajaksi? Lue Riikan koko haastattelu Me Naisten numerosta 34/2013.

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.

 

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.