Mira ja Paula täydentävät toisiaan kuin kattila ja kansi.

Lue myös PMMP:n haastattelu vuodelta 2003.

Mira Luodista, 32, ja Paula Vesalasta, 28, tuli äitejä lähekkäin: kaksivuotiailla esikoispojilla on ikäeroa vain viisi kuukautta. Miralla on myös vuoden ikäinen tytär. Naiset ovat toistensa lasten kummeja, ja lapsetkin viihtyvät hyvin yhdessä. Yhtä aikaa raskaaksi tuleminen ei ollut sattumaa.

Mira: Paula aina välillä huomautteli, että milloin meinaat hankkia lapsia, kun sulla alkaa tuota ikääkin olla.

Paula: Kun Mira sitten kertoi odottavansa, ajattelin, että ehkä minäkin nyt uskallan. Olen ollut meidän suhteessa monessa asiassa perässähiihtäjä.

Mira: Kierrätämme vaatteet, kestovaipat, sitterit ja rintapumput. Monia juttuja on jopa hankittu yhdessä. Yhdessä raskii satsata esimerkiksi kunnon toppavaatteisiin.

Paula: Minä olin raskausaikana paljon yksin, ja Mira tuli mukaani ultraankin. Minä taas pääsin katsomaan Miran vastasyntynyttä heti samana yönä, vaikka se ei oikeasti olisi ollut sallittua.

Mira: Ystävyys oli vakaalla pohjalla jo aiemminkin, mutta äitiys lähensi meitä entisestään ja lisäsi kunnioitusta toista kohtaan. 

Paula: Olemme molemmat tiukkoja mutta hauskoja äitejä. Poikani on ehdottomasti parasta, mitä minulle on tapahtunut ja haluaisin lapsia lisää. Uusi raskaus kuitenkin pelottaa, koska olin ensimmäisen aikana masentunut. Mira jaksoi soittaa minulle päivittäin ja kysyä, miten voin ja olenko muistanut syödä. Masennus oli hormonaalista ja päättyi onneksi, kun vauva syntyi.

Mira: Meillä menee palvelusten tekeminen aika tasan. Kuskaamme toisiamme ja vahdimme toistemme lapsia. Kerran Paula lähti yöllä kiikuttamaan minulle rintapumppua, kun päätin, että nyt haluan opetella sen käytön.

Ei tullut Flopstarsia, tuli PMMP

Paula ja Mira tapasivat Popstars-leirillä vuonna 2002. Kykyjenetsintäohjelmasta syntyi Gimmel-yhtye, josta Paula ja Mira tippuivat loppumetreillä. Vielä leirillä tytöt eivät ystävystyneet, mutta Mira jäi Paulan mieleen huomiotaherättävän kauniina ja sosiaalisena. 

Paula: Mira teki akrobaattisia temppuja, ja hänen ympärillään oli aina jengiä. Myöhemmin olenkin saanut aurata raivaussahalla miehiä Miran ympäriltä. Leirin jälkeen kaikki soittelivat toisilleen ja kyselivät, että perustetaanko bändi. Useat eri ihmiset ottivat yhteyttä Miraan, mutta minulle ei soittanut kukaan, heh.

Mira: Kaikkien bändi-ideat olivat ihan hirveitä. Porukka suunnitteli jotain Flopstars-yhtyettä. 

Paula: Lopulta se oli Mira, joka soitti minulle. Hän tuli Turusta Helsinkiin, ja lähdimme uimaan ja ryyppäämään. 

Mira: Se taisi olla ihan ensitreffejämme, kun Paula tuli paikalle suoraan jostain bileistä, eilisen meikit poskilla. Hän oli kadottanut kaikki tavaransa. Ajattelin, että siinä on tyttö minun makuuni!

Paula: Ja myönnä pois, että myös räppini tekivät sinuun vaikutuksen! Pesen jopa Apulannan Tonin räppimittelössä. Ystävyytemme alussa kuitenkin häpesin itseäni. Pidin itseäni nörttinä menevän Miran rinnalla. Tuntui, että hän tunsi kaikki Turusta. Minä olin köyhä opiskelija, Mira kävi töissä ja hänellä oli rahaa. 

Mira: Paula opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja oli kauhean fiksu. Minä taas olin alistunut siihen, että olen vain tyhmä bimbo. Nykyään ajattelen, että eihän minun enää tarvitse kouluun lähteä, kun Paula voi sivistää minua. Mutta se on totta, että kun minä ja tuottajamme Jori Sjöroos lähdimme studiosta baariin, Paulalla oli aina kiire kouluun tai kotiin poikaystävän luo. 

Paula: Se oli budjetista kiinni. Mutta opetin minä Miran sentään polttamaan tupakkaa, hetkeksi. Onneksi hän lopetti. 

Leskiäidin tyttäret

Julkisuuskuvan perusteella naisista on saanut käsityksen, että Mira on raisu hulluttelija ja Paula pidättyväisempi. Nyt kuitenkin Paula puhua papattaa ja Mira tarkkailee rauhallisena vierestä. Luonteiden erot ovatkin tasaantuneet ystävyyden varrella. Paulan tuumailevuus on tasapainottanut Miran spontaania luonnetta. Miran esimerkki on tehnyt Paulasta sosiaalisemman ja vähemmän neuroottisen. 

Paula: Tämä on ollut hyvin eheyttävä ystävyyssuhde. Olin jossain  vaiheessa epäsosiaalinen ja ahdistunut möykky, mutta nykyään ihan kiva ihminen. Mira ei ikinä kommentoi käytöstäni, arvostele tai yritä analysoida minua. Jos olen kämmännyt, saan ihan itse mennä itseeni, hän ei pyydä sitä minulta.

Mira: Ystävyytemme oli pitkään niin tiivis, ettei kuplaamme mahtunut muita. Vasta viime aikoina olemme alkaneet päästää muitakin joukkoomme. Mutta en voi vieläkään sietää sitä, että joku Paulan huonommin tunteva alkaa kännipäissään kertoa, millainen Paula hänen mielestään on. Minä kuitenkin elän hänen kanssaan. Me jaamme samat paineet.

Paula: Vain Mira voi tietää, miltä tuntuu, kun pyllistelee alasti uimahallissa ja joku lapsi pyytää nimikirjoitusta. Tai kun oma lapsi alkaa just silloin kysellä isoon ääneen, miksei äidillä ole pippeliä. Itse asiassa sekin on Miran ansiota, että käyn edelleen julkisissa uimahalleissa. Olin hylätä koko ihanan harrastuksen, kun ihmisten katseet ahdistivat niin paljon. Mira sai minut innostumaan muutenkin urheilusta, ennen häntä kuntokeskukset olivat minulle mysteeri. 

Mira: Välillämme ei ole naisille tyypillistä kateutta tai kilpailua. Saamme molemmat hirveästi huomiota pojilta, eikä se ole Paulalta pois, jos näytän keikalla nätiltä. Päinvastoin. Annamme toisillemme neuvoja, miten hiukset kannattaisi laittaa ja saatamme jopa ostaa toisillemme vaatteita.

Paula: Olemme siinä mielessä epätyypillisiä naisia, että emme harrasta keskenämme henkilökohtaisista asioista avautumista. Ensimmäisen levyn teon aikoihin isäpuoleni kuoli. Vasta silloin alkoi selvitä, miten samanlainen historia meillä olikaan. Molempien biologiset isät olivat kuolleet, kun olimme ihan pieniä.

Mira: Vaikea sanoa, miten isättömyys meissä näkyy, mutta nyt kun minulla on oma perhe, ajattelen että mies saa viettää mahdollisimman paljon aikaa lasten kanssa.

Paula: Minulle vanhanaikaisen naiseuden kahleista vapautuminen on ollut tietoisempaa, kun Miralle rajojen rikkominen on tullut luonnostaan. Hänen kanssaan on ollut mahtavaa mennä kaikkea paheksuntaa vastaan. 

Hyvä ruoka, parempi mieli

Naiset osaavat lukea toistensa tunnelmia jo pelkän ilmeen perusteella. Suuttuessaan Mira muuttuu vaisuksi, kun Paula antaa tulla täydeltä laidalta saman tien.

Keskenään naiset eivät kuitenkaan riitele. Kaksikko joutuu oikein miettimään, milloin viimeksi toinen olisi ottanut pattiin. Enää Miraa ei ärsytä edes se, että Paula on pikkutarkka hygieniasta ja herkkä valittamaan hajuista. Nykyään molemmat myös jauhavat purkkaa yhtä kovaäänisesti, joten siitäkään ei saa kissatappelua aikaiseksi.

Mira: Keikkareissuillakin meillä voi mennä hermot moneen muuhun asiaan, mutta ei koskaan toisiimme. 

Paula: Mukanamme on välillä ulkopuolista sakkia, ja heidän kitinänsä voi alkaa rasittaa. Ärsyynnymme myös, jos keikkajärjestäjän tarjoama ruoka on huonoa. On ihana nähdä, että toisella alkaa nousta savu korvista ihan samoista asioista. Siitä Mira suuttuu, jos minä haukun ruokaa kun muutakaan ei ole tarjolla.

Mira: Ruoka on minulle tärkeää ja haluan edes kuvitella, että se on hyvää. Mutta jos toinen  joskus jostain suutahtaa, ei sitä tarvitse jälkeenpäin puida. Anteeksi emme juuri pyytele. 

Paula: Pyysit sinä silloin kerran anteeksi, kun tallasit pääni päältä  keikalla. Ensimmäisen levyn aikoihin riitelimme sanoittamisesta ja etenkin biisistä Kesä -95...

Mira: ...koska meillä oli eriävät mielipiteet siitä, miten tehdään tekotupakkaa!

Paula: Mira sitten vähän vetäytyikin sanoittamisesta. Enää hän ei tuo minulle valmiita tekstejä vaan työnjako menee usein niin, että minä kirjoitan ja Mira kommentoi. Sanoitukset syntyvät yleensä öisin. Joudun menemään kylpyhuoneeseen, etten herätä lasta. Laulan sanoja ääneen, kun kirjoitan. 

Mira: Paula on tosi kunnianhimoinen ja ihan hirveän kova tekemään töitä. Ilman häntä meitä ei olisi. En ymmärrä, miten hän ehtii tehdä kaiken. Minulla on täysi työ bändissä, kahdessa lapsessa ja itseni kunnossa pitämisessä. 

Paula: Miran ansiota on taas koko energinen lavameininkimme. Meni kauan, ennen kuin minä uskalsin lähteä siihen mukaan. En myöskään ymmärrä, miten Mira ehtii aina säännöllisesti siivota kaappinsa ja viedä vanhat vaatteet kirpparille. Minä olen kauhea jätelava. Kaapissani on vaatteita, joita olen käyttänyt viimeksi 12-vuotiaana. 

Kätevät emännät

Lapset hoitajineen kulkevat useimmiten naisten mukana keikkareissuilla. Bussissa on turvaistuimet, ja välillä yöpaikka valitaan lasten ehdoilla. Viime reissulla koko karavaani yöpyi maatilalla. Keikka-arjen vastapainoksi kotona eletään tiukkojen rutiinien mukaan. Paula ja Mira ovat molemmat käteviä emäntiä, jotka tekevät kaiken itse kestovaipoista lastensa ruokiin. 

Paula on oppinut Miralta keittämään neljänviljanpuuron soijamaitoon, jolloin mausta  tulee pehmeän vaniljainen ja puuro uppoaa lapsen napaan leikiten. Mira kehuu hiljattain Paulan luona syömiään täytettyjä paprikoita, joissa oli sisällä edellispäivän sienikastikkeen tähteet. 

Mira: Minä olen käynyt kokkikoulun ja Paula on maatalon tyttö, joka osaa lypsää. Keikkamatkoilla lapsille voi antaa purkkisapuskaa, mutta kotona syödään kotiruokaa. 

Paula: Olemme todella taitavia piilottamaan parsat, kaalit ja salaatit sen kuitumakaronilaatikon joukkoon niin, ettei lapsi huomaa mitään. Meidän lapsille maistuu tofu, spelttinäkkäri ja tattaripuuro. Lapseni huutaa ravintolassa, että ”Äiti, anna ituja!”  

Mira: Bändin pojat ovat ottaneet lapset mukaan tosi hyvin. He kuitenkin elivät mukana jo kun olimme raskaana. Koko kesä on ollut yhtä pussailua ja tandem-benjejä. Paula alkaa usein keikkabussissa jo alkumatkasta pitää puheita, miten me olemme ihania ja hän rakastaa kaikkia. Minä en ikinä uskaltaisi avata peliä noin rohkeasti, vaan osoitan kiintymystä kainalossa kyhnyttämällä. Toisaalta minulla on myös niin huono itsetunto, että en minä kuitenkaan usko kaikkea, mitä minulle sanotaan. 

Paula:  Mirassa on vaatimattomuutta, jota ei voi teeskennellä. En ymmärrä, miten joku, joka on saavuttanut musiikissa Suomen mittakaavassa kaiken, voi olla niin, ettei se näy missään. Olemme kyllä molemmat pohjimmiltamme markettiauneja, jotka tykkäävät tavallisista asioista. 

Mira: Vaikka bändi hajoaisi, ystävyys pysyy. Haaveilemme yhteisestä kesämökistä, jossa olisi itse kudotut räsymatot ja pelakuita ikkunalla. Täksi kesäksi meidän piti jo hommata yhteinen asuntovaunu, jossa saisi rauhassa sotkea aurinkorasvalla. 

Paula: Minun on vaikea kuvitella asiaa, mitä en voisi antaa Miralle anteeksi, koska asiat eivät koskaan ole mustavalkoisia. Mira on lojaali, ymmärtäväinen ja maailman hauskin. Hänellä on uskomattoman hieno sydän. 

Mira: Yksinkertaisesti: Paula on sydänystävä.

Lue myös PMMP:n haastattelu vuodelta 2003.

Suomalaiset julkimot muusikoista urheilijoihin ovat mukana jos jonkinmoisessa yritystoiminnassa. Ai missä muka? No ainakin näissä.

Maailman maineeseen noussut saunakokonaisuus

Näyttelijä Jasper Pääkkönen omistaa suositun Löyly-saunakompleksin yhdessä kansanedustaja Antero Vartian kanssa. Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly pitää sisällään kolme puulämmitteistä yleistä saunaa sekä ravintolan. Time-lehti listasi vastikään Löylyn yhdeksi maailman sadasta parhaasta nähtävyydestä tällä hetkellä.

Timen top 100 -listaukset ovat melkoinen käsite maailmanlaajuisesti, joten Löyly ja suomalainen saunakulttuuri saavat tätä kautta huomattavaa näkyvyyttä ympäri maailman, Pääkkönen kommentoi.

Perinteikäs hotelli

Pääkkönen ei ole ainoa matkailualalle lähtenyt julkkis. Kansainvälistä mallinuraa luonut Saimi Hoyer lähti silloisen aviomiehensä Thomas Hoyerin kanssa yrittäjäksi Punkaharjun Valtionhotelliin, nykyiseen Hotelli Punkaharjuun, alkuvuodesta 2016. Hän kertoi tuolloin Me Naisille aikovansa osallistua aktiivisesti hotellin toimintaan.

– Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin. Keittiöhommiin en kykene. Sienet ja marjat voin kyllä kerätä.

”Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin.”

Hoyerit hakivat tammikuussa eroa, mutta jatkavat siitä huolimatta hotelliyrityksen pyörittämistä yhdessä.

Kulttuurilla höystetty kartano

Myös Aikakoneesta tuttu Sani eli Saija Aartela häärää matkailun parissa. Pitkäaikainen haave majatalon pitämisestä muuttui todeksi, kun hän lähti viime vuoden lopulla luotsaamaan Nakkilassa sijaitsevaa Villilän kartanoa. Sanin myötä paikka sai nimekseen Villilän Kartano ja Kulttuurikeskus, ja sen varalle on suuria suunnitelmia.

– Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille. Myös teatteriesityksien pitäminen kiinnostaa, Sani kertoi Me Naisille helmikuussa.

”Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille.”

Lisää voimavaroja verkon välityksellä

Muillakin laulajilla tuntuu riittävän villejä visioita. Lauri Tähkä perusti kolme vuotta sitten Mielen Melodiat -yrityksen yhdessä fysioterapeutti Mari Ravattisen kanssa. Mielen Melodiat tarjoaa hyvinvointiin liittyviä verkkovalmennuksia sekä yksityishenkilöille että työyhteisöille. Ravattinen on kertonut Parempi bisnes -verkkomediassa, että yhteistyö sai alkunsa, kun Tähkä oli asiakkaana hänen liikuntakeskuksessaan. Valmennusmateriaalina on myös Tähkän itsensä lukemia äänitteitä.

Liikuntapäiväkoti luomuruualla

Jääkiekkoilijana uransa tehnyt Jere Karalahti ja tämän fitnessmallina tutuksi tullut Nanna-puoliso lähtivät alkuvuodesta mukaan yksityisen Aito-päiväkodin perustamiseen. Liikunnalla on olennainen rooli myös Aito-päiväkodissa. Tämän lisäksi päiväkoti panostaa ravintoon: oma kokki valmistaa ruuat luomutuottajien ja yhteistyökumppaneiden raaka-aineista, ja tarjolla on kokkikouluja.

Karalahdet lähtivät päiväkodin taustavaikuttajiksi, koska kokivat sen arvot omikseen. Se tuntui sopivalta paikalta pariskunnan 2-vuotiaalle Jax-pojallekin.

”Mietin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa.”

– Kun tulin vajaa kaksi vuotta sitten äidiksi, aloin kiinnittää enemmän huomiota kavereiden kertomuksiin päiväkotien ruuasta. Mietin jo tuolloin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa, laittaisin Jaxin sinne, Nanna kertoi Me Naisille alkuvuodesta.

Talojen piirtelyä

Kun televisiossa viime vuonna pyöri Laurin talot -sarja, nousi Lauri Ylösen innostus arkkitehtuuriin koko kansan tietoisuuteen. Ylösen perustama Alvardag-suunnittelu- ja kiinteistökehitysfirma vastasi ohjelmassa nähtyjen talojen toteuttamisesta. The Rasmus -yhtyeen laulajana maailman maineeseen noussut Ylönen avasi tv-sarjan tiedotteessa aluevaltauksensa taustoja:

– Talojen piirtely on ollut mulle harrastus ja tapa rentoutua musahommien lomassa. Mun kiinnostus arkkitehtuuriin heräsi varsinaisesti 2003, kun rakennutin ensimmäisen oman taloni Helsinkiin.

Koska Ylösellä ei ole arkkitehdin koulutusta hän on saanut osakseen myös kritiikkiä.

– Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni. Olen yrityksen luova johtaja, mutta meillä on paljon eri alojen osaamista. -- Minä ainoastaan johdan tätä laivaa enkä ole tituleerannut itseäni arkkitehdiksi kertaakaan, Ylönen kuvaili rooliaan Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni.”

Kansainvälinen kosmetiikkasarja

Entinen malli ja viime vuosina pääasiassa tv:stä tuttu Anne Kukkohovi perusti kosmetiikkayritys Supermoodin vuonna 2013.

– Minulta puuttui se oikea ura. Tein monia asioita ja energiani hajosi. Tv-tuotannot ovat väliaikaisia, halusin jotain pysyvämpää, kauneudesta ja hyvinvoinnista kiinnostunut Kukkohovi on kertonut Iltalehdelle.

Luonnonkosmetiikkaan keskittyvä Supermood teki jo pari vuotta sitten suomalaisen ihonhoidon historiaa, kun Space NK -ketju otti Kukkohovin tuotteet myyntiin. Nyt meneillään on Amerikan valloitus. Viime vuonna eronnut Kukkohovi pyörittää yritystä edelleen ex-miehensä Joni Kukkohovin kanssa.

”Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa.”

– Lähdemme kesällä kolmestaan messuille Las Vegasiin tapaamaan asiakkaita ja agentteja. Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa, Anne sanoi toukokuussa viitaten Joniin ja heidän yhteiseen poikaansa Miskaan.

Sielun ja ruumiin ravintoa

Parhaillaan Vain elämää -ohjelmassa nähtävä iskelmätähti Anne Mattila harrastaa intohimoisesti maalaamista. Hän ehti haaveilla kuusi vuotta paikasta, jossa esitellä öljyvärimaalauksiaan, kunnes avasi oman taidekahvilansa kotipaikkakunnallaan Karviassa vuonna 2014.

Mattila kertoo käsintehtyjä herkkuja ja taide-elämyksiä tarjoavasta yrityksestään myös Vain elämää -päivänään.

– Soitin äidilleni -- tästä tulee pikkujuttu vaan, pannulla keität sitä kahvia. Ensimmäisenä kesänä ihmiset löysivät sinne, ja äiti hiki hatussa keitti kahvia sillä pannulla. Muistaakseni siellä kävi muutama tuhat asiakasta ekana vuonna. Siellä kävi viime vuonna 33 000. Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut, hän kertaa ohjelmassa.

”Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut.”

Mattilan lisäksi nyrkkeilijä Eva Wahlström on hurahtanut maalaamiseen. Lapsuuden harrastuksensa uudelleen löytänyt Wahlström kertoo Helsingin Uutisten jutussa, että taiteen tekeminen on hänelle vastapainoa urheilulle, joka on ”niin saakelin kovaa, kylmää ja vaativaa”.

Viime keväänä taiteen kandidaatiksi valmistunut Wahlström myy teoksensa. Ensimmäisen näyttely Sielunpintoja on parhaillaan käynnissä Galleria Loopissa, Helsingissä.

Marco Bjurströmillä puolestaan on lusikkansa sopassa ruumiin ravinnon puolella. Hän on osakkaana veljensä Janekin ja tämän vaimon Laura Apukan Pompier-ravintoloissa. Bjurström kertoi kesällä Me Naisille roolinsa ravintoloissa olevan varsin pieni.

– Käyn ravintolassa lähinnä syömässä. Olen toki osakkaana ja suunnittelen uutta, mutta minun mielipiteilläni ei ole siellä hirveästi merkitystä.

”Käyn ravintolassa lähinnä syömässä.”

Treeniä sotureille

Toisenlaista kunnonkohotusta tarjoaa Elastinen. Räppäri on ollut mukana tuomassa Training For Warriors (TFW) -treenimetodia Suomeen. Ensimmäinen periaatetta noudattava kuntosali Suomessa avattiin 2014 ja nykyisin saleja on kaikkiaan kymmenen. Kotimaan TFW-treeneissä viljellään Elastisen samannimisestä hitistä lainattua “hallussa!”-tsemppihuutoa. Elastinen on osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana kolme kuntosalia kattavassa TFW Helsingissä.

Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg
Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg

Youtube-tähti ja laulaja Tuure Boelius muutti 16-vuotiaana kotoa ja on jo pitkään elättänyt itse itsensä. Tanssii tähtien kanssa -treenejä vaikeuttavat ADHD ja balettimaneerit.

Tubettaja ja laulaja Tuure Boelius, 17, on Suomen Tanssii tähtien kanssa -historian nuorin kisaaja. Tuuren CV ei silti välttämättä ole juurikaan lyhyempi kuin kanssakilpailijoilla. 

Tuure keräsi YouTubessa suuren seuraajakunnan nopeasti alettuaan julkaista videoita vuonna 2015. Laulajanuran hän aloitti vuosi sitten kappaleella Eikö sua hävetä. Sitäkin isompi hitti tuli jääkiekon MM-kisojen alla julkaistusta Lätkäjätkä-Villestä, jonka lyriikoissa jääkiekkoilijapoika pussaa toista poikaa. 

Tuure Boelius, mistä saat kaiken energiasi?

– Vaikka olen nuori, tiedostan, että elämme täällä vain kerran. Kai energia tulee siitä, että teen vain sellaisia asioita, joista oikeasti tykkään. Siivoamisesta en kyllä tykkää yhtään, mutta Youtubesta, musiikista ja TTK:sta nautin. 

Siivoaminen Tuuren on silti hoidettava itse, sillä hän muutti jo 16-vuotiaana lapsuudenkodistaan Porista Helsinkiin.

– Koen, että olen kasvanut sen myötä aika paljon. Jos en pese pyykkiä tai tee ruokaa, ei äiti ole sitä tekemässä. Yksin asuminen on tuntunut helpolta, mutta välillä tulee kotiin aika iso ikävä.

”Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa.”

Tuure kertoo tapaavansa perhettään vähintään kahden viikon välein, mutta ehtivänsä hyvin harvoin itse Poriin.

– Välillä ikävöin vanhaa elämääni Porissa, mutta pystyn ehdottomasti paremmin toteuttamaan itseäni pääkaupunkiseudulla.

Pitkä tanssitausta

Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tanssii tähtien kanssa -kisassa Tuurelle voisi povata jopa ennakkosuosikin asemaa. Nuori tubettaja on tottunut ja rohkea esiintyjä, ja lisäksi hänellä on takana kahdeksan vuotta aktiivista tanssiharjoittelua.

Tuure kuitenkin epäilee, että jazztanssi- ja balettitaustasta on hyödyn lisäksi myös paljon haittaa. Balettimaneerien riisumisen lisäksi keskittyminen tuottaa hänelle vaikeuksia tansseja treenatessa.

– Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa tietyissä tilanteissa. Jos joku asia tuntuu vaikealta, voi alkaa turhauttaa, hän sanoo.

Itsevarma vuoden homo

Moni muistaa Tuuren kohusta, joka syntyi, kun hänet valittiin Vuoden homoksi helmikuussa 2017. Tunnustus oli seurausta edellisenä vuonna julkaistusta Youtube-videosta, jolla Tuure kertoi homoudestaan. 

Tuolloin 16-vuotiaan Tuuren valinta Vuoden homoksi sai tuntemattomat ihmiset tekemään hänestä lastensuojeluilmoituksia ja perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen ottamaan yhteyttä lapsiasiavaltuutettuun. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kommentoi asiaa Facebookissa kirjoittamalla, että lapsilla on täysi oikeus ilmaista itseään, ja heitä tulee siihen kannustaa.

”Olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä.”

Tuuren itsevarmuutta tapaus ei nujertanut, päin vastoin. Irtoaisiko YouTube-tähdeltä itsetuntovinkki meille vähemmän rohkeille?

– Usko itseesi ja luota siihen, mitä teet. Aika klisee, mutta ainakin omalla kohdalla se on toiminut, hän kannustaa. 

– Jokainen löytää kokeilemalla ja tekemällä ne asiat, jotka tuntuvat omalta. 

Toinen välivuosi

Laulajan- ja tubettajanuran lähdettyä hyvin käyntiin Tuure ei ole aloittanut toisen asteen koulutusta. Nyt menossa on toinen välivuosi peruskoulun jälkeen. 

– Siitä olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä. Tällä hetkellä tuntuu tosi vieraalta, että lähtisin opiskelemaan mitään, tai varsinkaan mitään sellaista, mitä en jo tee, Tuure sanoo. 

Ilman koulutustakin hän on elättänyt itse itsensä jo pidemmän aikaa. Hiljattain hän kertoi Helsingin Sanomille tienaavansa pian enemmän kuin toimitusjohtajaisänsä.

– Saan isältä aika paljon apua ja tukea raha-asioihin. Mietimme yhdessä, minkä verran laitetaan säästöön.

Tuure säästää omaan asuntoon. 

– Se ei ole tämän vuoden juttu, ehkä ensi vuoden, hän sanoo toiveikkaana. 

Tanssii tähtien kanssa sunnuntaisin MTV:llä klo 19.30.