Me Naiset
|
Essi Myllyoja

Mira ja Paula täydentävät toisiaan kuin kattila ja kansi.

Lue myös PMMP:n haastattelu vuodelta 2003.

Mira Luodista, 32, ja Paula Vesalasta, 28, tuli äitejä lähekkäin: kaksivuotiailla esikoispojilla on ikäeroa vain viisi kuukautta. Miralla on myös vuoden ikäinen tytär. Naiset ovat toistensa lasten kummeja, ja lapsetkin viihtyvät hyvin yhdessä. Yhtä aikaa raskaaksi tuleminen ei ollut sattumaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mira: Paula aina välillä huomautteli, että milloin meinaat hankkia lapsia, kun sulla alkaa tuota ikääkin olla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paula: Kun Mira sitten kertoi odottavansa, ajattelin, että ehkä minäkin nyt uskallan. Olen ollut meidän suhteessa monessa asiassa perässähiihtäjä.

Mira: Kierrätämme vaatteet, kestovaipat, sitterit ja rintapumput. Monia juttuja on jopa hankittu yhdessä. Yhdessä raskii satsata esimerkiksi kunnon toppavaatteisiin.

Paula: Minä olin raskausaikana paljon yksin, ja Mira tuli mukaani ultraankin. Minä taas pääsin katsomaan Miran vastasyntynyttä heti samana yönä, vaikka se ei oikeasti olisi ollut sallittua.

Mira: Ystävyys oli vakaalla pohjalla jo aiemminkin, mutta äitiys lähensi meitä entisestään ja lisäsi kunnioitusta toista kohtaan. 

Paula: Olemme molemmat tiukkoja mutta hauskoja äitejä. Poikani on ehdottomasti parasta, mitä minulle on tapahtunut ja haluaisin lapsia lisää. Uusi raskaus kuitenkin pelottaa, koska olin ensimmäisen aikana masentunut. Mira jaksoi soittaa minulle päivittäin ja kysyä, miten voin ja olenko muistanut syödä. Masennus oli hormonaalista ja päättyi onneksi, kun vauva syntyi.

Mira: Meillä menee palvelusten tekeminen aika tasan. Kuskaamme toisiamme ja vahdimme toistemme lapsia. Kerran Paula lähti yöllä kiikuttamaan minulle rintapumppua, kun päätin, että nyt haluan opetella sen käytön.

Ei tullut Flopstarsia, tuli PMMP

Paula ja Mira tapasivat Popstars-leirillä vuonna 2002. Kykyjenetsintäohjelmasta syntyi Gimmel-yhtye, josta Paula ja Mira tippuivat loppumetreillä. Vielä leirillä tytöt eivät ystävystyneet, mutta Mira jäi Paulan mieleen huomiotaherättävän kauniina ja sosiaalisena. 

Paula: Mira teki akrobaattisia temppuja, ja hänen ympärillään oli aina jengiä. Myöhemmin olenkin saanut aurata raivaussahalla miehiä Miran ympäriltä. Leirin jälkeen kaikki soittelivat toisilleen ja kyselivät, että perustetaanko bändi. Useat eri ihmiset ottivat yhteyttä Miraan, mutta minulle ei soittanut kukaan, heh.

Mira: Kaikkien bändi-ideat olivat ihan hirveitä. Porukka suunnitteli jotain Flopstars-yhtyettä. 

Paula: Lopulta se oli Mira, joka soitti minulle. Hän tuli Turusta Helsinkiin, ja lähdimme uimaan ja ryyppäämään. 

Mira: Se taisi olla ihan ensitreffejämme, kun Paula tuli paikalle suoraan jostain bileistä, eilisen meikit poskilla. Hän oli kadottanut kaikki tavaransa. Ajattelin, että siinä on tyttö minun makuuni!

Paula: Ja myönnä pois, että myös räppini tekivät sinuun vaikutuksen! Pesen jopa Apulannan Tonin räppimittelössä. Ystävyytemme alussa kuitenkin häpesin itseäni. Pidin itseäni nörttinä menevän Miran rinnalla. Tuntui, että hän tunsi kaikki Turusta. Minä olin köyhä opiskelija, Mira kävi töissä ja hänellä oli rahaa. 

Mira: Paula opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja oli kauhean fiksu. Minä taas olin alistunut siihen, että olen vain tyhmä bimbo. Nykyään ajattelen, että eihän minun enää tarvitse kouluun lähteä, kun Paula voi sivistää minua. Mutta se on totta, että kun minä ja tuottajamme Jori Sjöroos lähdimme studiosta baariin, Paulalla oli aina kiire kouluun tai kotiin poikaystävän luo. 

Paula: Se oli budjetista kiinni. Mutta opetin minä Miran sentään polttamaan tupakkaa, hetkeksi. Onneksi hän lopetti. 

Leskiäidin tyttäret

Julkisuuskuvan perusteella naisista on saanut käsityksen, että Mira on raisu hulluttelija ja Paula pidättyväisempi. Nyt kuitenkin Paula puhua papattaa ja Mira tarkkailee rauhallisena vierestä. Luonteiden erot ovatkin tasaantuneet ystävyyden varrella. Paulan tuumailevuus on tasapainottanut Miran spontaania luonnetta. Miran esimerkki on tehnyt Paulasta sosiaalisemman ja vähemmän neuroottisen. 

Paula: Tämä on ollut hyvin eheyttävä ystävyyssuhde. Olin jossain  vaiheessa epäsosiaalinen ja ahdistunut möykky, mutta nykyään ihan kiva ihminen. Mira ei ikinä kommentoi käytöstäni, arvostele tai yritä analysoida minua. Jos olen kämmännyt, saan ihan itse mennä itseeni, hän ei pyydä sitä minulta.

Mira: Ystävyytemme oli pitkään niin tiivis, ettei kuplaamme mahtunut muita. Vasta viime aikoina olemme alkaneet päästää muitakin joukkoomme. Mutta en voi vieläkään sietää sitä, että joku Paulan huonommin tunteva alkaa kännipäissään kertoa, millainen Paula hänen mielestään on. Minä kuitenkin elän hänen kanssaan. Me jaamme samat paineet.

Paula: Vain Mira voi tietää, miltä tuntuu, kun pyllistelee alasti uimahallissa ja joku lapsi pyytää nimikirjoitusta. Tai kun oma lapsi alkaa just silloin kysellä isoon ääneen, miksei äidillä ole pippeliä. Itse asiassa sekin on Miran ansiota, että käyn edelleen julkisissa uimahalleissa. Olin hylätä koko ihanan harrastuksen, kun ihmisten katseet ahdistivat niin paljon. Mira sai minut innostumaan muutenkin urheilusta, ennen häntä kuntokeskukset olivat minulle mysteeri. 

Mira: Välillämme ei ole naisille tyypillistä kateutta tai kilpailua. Saamme molemmat hirveästi huomiota pojilta, eikä se ole Paulalta pois, jos näytän keikalla nätiltä. Päinvastoin. Annamme toisillemme neuvoja, miten hiukset kannattaisi laittaa ja saatamme jopa ostaa toisillemme vaatteita.

Paula: Olemme siinä mielessä epätyypillisiä naisia, että emme harrasta keskenämme henkilökohtaisista asioista avautumista. Ensimmäisen levyn teon aikoihin isäpuoleni kuoli. Vasta silloin alkoi selvitä, miten samanlainen historia meillä olikaan. Molempien biologiset isät olivat kuolleet, kun olimme ihan pieniä.

Mira: Vaikea sanoa, miten isättömyys meissä näkyy, mutta nyt kun minulla on oma perhe, ajattelen että mies saa viettää mahdollisimman paljon aikaa lasten kanssa.

Paula: Minulle vanhanaikaisen naiseuden kahleista vapautuminen on ollut tietoisempaa, kun Miralle rajojen rikkominen on tullut luonnostaan. Hänen kanssaan on ollut mahtavaa mennä kaikkea paheksuntaa vastaan. 

Hyvä ruoka, parempi mieli

Naiset osaavat lukea toistensa tunnelmia jo pelkän ilmeen perusteella. Suuttuessaan Mira muuttuu vaisuksi, kun Paula antaa tulla täydeltä laidalta saman tien.

Keskenään naiset eivät kuitenkaan riitele. Kaksikko joutuu oikein miettimään, milloin viimeksi toinen olisi ottanut pattiin. Enää Miraa ei ärsytä edes se, että Paula on pikkutarkka hygieniasta ja herkkä valittamaan hajuista. Nykyään molemmat myös jauhavat purkkaa yhtä kovaäänisesti, joten siitäkään ei saa kissatappelua aikaiseksi.

Mira: Keikkareissuillakin meillä voi mennä hermot moneen muuhun asiaan, mutta ei koskaan toisiimme. 

Paula: Mukanamme on välillä ulkopuolista sakkia, ja heidän kitinänsä voi alkaa rasittaa. Ärsyynnymme myös, jos keikkajärjestäjän tarjoama ruoka on huonoa. On ihana nähdä, että toisella alkaa nousta savu korvista ihan samoista asioista. Siitä Mira suuttuu, jos minä haukun ruokaa kun muutakaan ei ole tarjolla.

Mira: Ruoka on minulle tärkeää ja haluan edes kuvitella, että se on hyvää. Mutta jos toinen  joskus jostain suutahtaa, ei sitä tarvitse jälkeenpäin puida. Anteeksi emme juuri pyytele. 

Paula: Pyysit sinä silloin kerran anteeksi, kun tallasit pääni päältä  keikalla. Ensimmäisen levyn aikoihin riitelimme sanoittamisesta ja etenkin biisistä Kesä -95...

Mira: ...koska meillä oli eriävät mielipiteet siitä, miten tehdään tekotupakkaa!

Paula: Mira sitten vähän vetäytyikin sanoittamisesta. Enää hän ei tuo minulle valmiita tekstejä vaan työnjako menee usein niin, että minä kirjoitan ja Mira kommentoi. Sanoitukset syntyvät yleensä öisin. Joudun menemään kylpyhuoneeseen, etten herätä lasta. Laulan sanoja ääneen, kun kirjoitan. 

Mira: Paula on tosi kunnianhimoinen ja ihan hirveän kova tekemään töitä. Ilman häntä meitä ei olisi. En ymmärrä, miten hän ehtii tehdä kaiken. Minulla on täysi työ bändissä, kahdessa lapsessa ja itseni kunnossa pitämisessä. 

Paula: Miran ansiota on taas koko energinen lavameininkimme. Meni kauan, ennen kuin minä uskalsin lähteä siihen mukaan. En myöskään ymmärrä, miten Mira ehtii aina säännöllisesti siivota kaappinsa ja viedä vanhat vaatteet kirpparille. Minä olen kauhea jätelava. Kaapissani on vaatteita, joita olen käyttänyt viimeksi 12-vuotiaana. 

Kätevät emännät

Lapset hoitajineen kulkevat useimmiten naisten mukana keikkareissuilla. Bussissa on turvaistuimet, ja välillä yöpaikka valitaan lasten ehdoilla. Viime reissulla koko karavaani yöpyi maatilalla. Keikka-arjen vastapainoksi kotona eletään tiukkojen rutiinien mukaan. Paula ja Mira ovat molemmat käteviä emäntiä, jotka tekevät kaiken itse kestovaipoista lastensa ruokiin. 

Paula on oppinut Miralta keittämään neljänviljanpuuron soijamaitoon, jolloin mausta  tulee pehmeän vaniljainen ja puuro uppoaa lapsen napaan leikiten. Mira kehuu hiljattain Paulan luona syömiään täytettyjä paprikoita, joissa oli sisällä edellispäivän sienikastikkeen tähteet. 

Mira: Minä olen käynyt kokkikoulun ja Paula on maatalon tyttö, joka osaa lypsää. Keikkamatkoilla lapsille voi antaa purkkisapuskaa, mutta kotona syödään kotiruokaa. 

Paula: Olemme todella taitavia piilottamaan parsat, kaalit ja salaatit sen kuitumakaronilaatikon joukkoon niin, ettei lapsi huomaa mitään. Meidän lapsille maistuu tofu, spelttinäkkäri ja tattaripuuro. Lapseni huutaa ravintolassa, että ”Äiti, anna ituja!”  

Mira: Bändin pojat ovat ottaneet lapset mukaan tosi hyvin. He kuitenkin elivät mukana jo kun olimme raskaana. Koko kesä on ollut yhtä pussailua ja tandem-benjejä. Paula alkaa usein keikkabussissa jo alkumatkasta pitää puheita, miten me olemme ihania ja hän rakastaa kaikkia. Minä en ikinä uskaltaisi avata peliä noin rohkeasti, vaan osoitan kiintymystä kainalossa kyhnyttämällä. Toisaalta minulla on myös niin huono itsetunto, että en minä kuitenkaan usko kaikkea, mitä minulle sanotaan. 

Paula:  Mirassa on vaatimattomuutta, jota ei voi teeskennellä. En ymmärrä, miten joku, joka on saavuttanut musiikissa Suomen mittakaavassa kaiken, voi olla niin, ettei se näy missään. Olemme kyllä molemmat pohjimmiltamme markettiauneja, jotka tykkäävät tavallisista asioista. 

Mira: Vaikka bändi hajoaisi, ystävyys pysyy. Haaveilemme yhteisestä kesämökistä, jossa olisi itse kudotut räsymatot ja pelakuita ikkunalla. Täksi kesäksi meidän piti jo hommata yhteinen asuntovaunu, jossa saisi rauhassa sotkea aurinkorasvalla. 

Paula: Minun on vaikea kuvitella asiaa, mitä en voisi antaa Miralle anteeksi, koska asiat eivät koskaan ole mustavalkoisia. Mira on lojaali, ymmärtäväinen ja maailman hauskin. Hänellä on uskomattoman hieno sydän. 

Mira: Yksinkertaisesti: Paula on sydänystävä.

Lue myös PMMP:n haastattelu vuodelta 2003.
Sisältö jatkuu mainoksen alla