Emäntäkoulun käynyt punkkari soittaa vapaa-aikanaan rumpuja feministisessä Spoiled Betty -bändissä ja huutaa M.O.R.A.-hardcorebändissä. Kuva Panu Pälviä
Emäntäkoulun käynyt punkkari soittaa vapaa-aikanaan rumpuja feministisessä Spoiled Betty -bändissä ja huutaa M.O.R.A.-hardcorebändissä. Kuva Panu Pälviä

Suunnittelija Piia Keto, 34, päivitti Arabian klassikon.

Suunnittelit hiljattain uudet kuvitukset Arabian Arctica-astiastoon. Otitko paineita klassikon päivittämisestä?
Olin projektista todella innoissani, mutta sain piirrettyä idealuonnokset vasta viimeisenä yönä ennen kuin minun piti esitellä ne Arabialle. Kun astiasto lanseerattiin, aloin miettiä, että apua, mitä jos joku ajattelee minun pilanneen kansallisen ikonin.

Astiaston nimi on Piilopaikka. Mikä on sinun piilopaikkasi?

Ehkä se nykyään on mökki. Kuvituksenkin metsähenkisyys kumpuaa lapsuudestani, kun asuin Jaalassa keskellä ei mitään. Teini-ikäisenä en tiennyt mitään tylsempää kuin mökkeily ja perheen perustaminen. Nykyään ne ovat mielestäni siisteimpiä juttuja, vaikken omia lapsia olekaan vielä hankkinut.

Mutta sinussa on kuitenkin vaimoainesta, olethan käynyt talous- eli emäntäkoulun.
Joo, siellä oli sellainen ”nyt kouluttaudutaan hyviksi vaimoiksi” -ilmapiiri. Koulussa opeteltiin silittämään miesten paitoja, ompelemaan lastenvaatteita, pesemään pyykkiä ja tekemään ruokaa. Emäntäkoulun aikoihin innostuin vaatteista. Ennen sitä halusin liikunnanopettajaksi, mutta lääkäri totesi, etteivät polveni kestä.

Päätyösi on oma vaatemerkki ja suunnittelutoimisto. Mistä se sai alkunsa?
Rahapulasta. Olimme vuonna 2005 nykyisen työparini Marjo Kuusisen kanssa kämppiksiä ja päätimme yhdistää voimamme TaiKin joulumyyjäisiä varten. Alun perin Kaksitvån piti olla hairahdus, mutta siitä tulikin huipputyöpaikka ja elämäntapa.

Teidät tunnetaan myös PMMP-yhtyeen hovivaatettajina. Millaisia asiakkaita Paula Vesala ja Mira Luoti ovat?
Tosi pienikokoisia ja kivoja. Paula ja Mira eivät ota vaatteita liian vakavasti, ja heille saa suunnitelle kaikkea kreisiä. Olemme Marjon kanssa ystävystyneet heidän kanssaan, ja käymme sattumalta samalla kuntosalillakin. Pitäisi varmaan pitää taas saunapalaveri siitä, mitä tekisimme seuraavaksi yhdessä. Mekin muuten olemme Marjon kanssa PMMP.

Olet punkkari. Miten se näkyy töissäsi?
Yrityksellämme on kaksi periaatetta. Ensimmäinen on se, että teemme töitä vain kivojen tyyppien kanssa. Eihän meillä oikeasti olisi varaa sanoa kenellekään ei, sillä pärjäämme tällä nipin napin. Mutta jos kemiat eivät natsaa, lopputulos olisi luultavasti vain keskinkertainen. Toinen sääntö on, ettei ketään saa vahingoittaa tuotteidemme takia. Emme ikinä voisi käyttää tuotteissamme turkiksia.

Jos saisit suunnitella vaatteita kenelle tahansa, kuka hän olisi?
Lady Gagalle saisi varmasti tehdä jotain tosi villiä. En sanoisi ei myöskään Suomen jääkiekkomaajoukkueelle.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla