Kuva: Ari K. Ojala
Kuva: Ari K. Ojala

Rusketusraidoista rääkyvät Paula ja Mira osaavat laulaa myös kauniisti. Artikkeli on ilmestynyt Me Naiset -lehdessä vuonna 2003.

Lauluduo PMMP on ollut kasassa vasta vuoden, mutta taskussa on jo yksi kesähitti ja pieni skandaali. Iltapäivälehdet saivat toviksi puitavaa, kun Rusketusraidat-rallatuksen esittäjät Mira Luoti, 25, ja Paula Vesala, 21, ilmoittivat haastattelussa olevansa 17- ja 18-vuotiaita. Muuten olisi mennyt täydestä, mutta tytöt olivat esiintyneet siiderimainoksessa, eikä alaikäinen saa mainostaa alkoholia.

Miksi piti valehdella? Onko 25-vuotias liian vanha poptähdeksi?

– No ei. Me vaan heitettiin vitsiä, kun meitä sanottiin Suomen t.A.T.u:ksi. Eikös ne ole jotain sen ikäisiä, Paula sanoo.

Lehtijutuista on saanut sen kuvan, että tytöt ovat rasittavia häirikködiivoja, mutta kasvokkain he ovat kaukana hankalista.

– Mä olen näin aamulla vielä uni silmässä, Mira selittää kiireesti.

– Kyllä me tavallisesti ollaan molemmat aikamoisia tänttähääriä. Aina on joku tiputanssi näytösluontoisesti meneillään.

Myös Paula kertoo olevansa aidosti käytöshäiriöinen:

– Mulla on vakava auktoriteettiongelma. Kuka tahansa mun entinen tai nykyinen opettaja voi vahvistaa sen. Olen Sibelius-Akatemiassa varmaan ainoa, joka on uhattu heittää luennolta ulos.

Syyskuussa ilmestyvä levy on rakennettu saman asenteen varaan.

– Levyn työnimenä on Kuulkaas enot! Auktoriteeteilta on tullut meille sanomista, ja nyt me sanotaan takaisin, Paula kertoo.

Piikatyttö-sopraano Rusketusraitojen suosio oli yllätys myös tekijöilleen. Miran ystävä Jori Sjöroos teki biisin tietokoneella ja tytöt kirjoittivat siihen sanat. Demo lähetettiin kokeilumielessä levy-yhtiöön, ja tulos on ollut kuultavissa radioaalloilla ärsyttävyyteen asti.

– Nyt sitä myydään myös kännykän soittoääneksi, Paula sanoo.

– Se on alkanut elää ihan omaa elämäänsä. Pesäpallojoukkue laulaa, että heitetäänkö pois kaikki räpsät ja mailat, Mira sanoo.

Muuten suosio ei ole muuttanut duon elämää – rahaa vain on tavallista vähemmän. Levynteko on syönyt aikaa niin, ettei palkkatöihin ole tahtonut ehtiä. Naiset tienaavat leipänsä sekalaisista hommista: Paula on ”merillä” eli vetää matkustajalaivoissa karaokea, bingoa ja muuta ohjelmaa. Mira extraa ravintoloissa ja hampurilaisbaareissa.

Molemmille musiikki on kuitenkin ollut ykkössijalla jo vuosia. Paula opiskelee paraikaa Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatusta pääaineenaan klassinen laulu. PMMP siis osaa laulaa muutenkin kuin rääkymällä.

– Olen lyyrinen sopraano, mutta ääneni sopii tällä hetkellä enemmän vanhaan musiikkiin kuin oopperaan. Ei vielä iso: sellainen piikatytön rooleihin sopiva, Paula sanoo.

Mira on työskennellyt seitsemän vuotta ammattimaisesti taustalaulajana. Ruusuiset kuvat muusikon elämästä ovat karisseet aikapäiviä.

– Tietää, että takahuoneessa odottaa se lämmin vissy. Kokemuksesta ja uhoasenteesta huolimatta levyn ilmestyminen ja syksyn keikat taitavat hiukan jännittää.

– On ihan eri asia vetää omia biisejä kuin jotain Abban Voulez-Vous’ta. On paljon paljaampi olo, Paula sanoo.

– Miten keikoilla käy, kun yleisö ei tunne meidän biiseistä kuin sen yhden? Siitä vois joku ottaa paineita.

Katso Paulan ja Miran alku-uran riehumista videolla Ruskestusraidat.

Lue myös Me Naisten muut jutut PMMP:stä:

PMMP:n Mira ja Paula tekivät lapsetkin yhtä aikaa

PMMP: "Kuplaamme on vaikea päästä sisälle"

Pari vuotta eronsa jälkeen laulaja Manna tutustuu itseensä uudelleen terapiassa. – Parin viime vuoden aikana olen alkanut löytää sisäistä vahvuuttani. Itsetuntemus on arvokasta valuuttaa.

Itsenäisyys on aina ollut tuttua laulaja Mannalle, 40, mutta lähiaikoina hän on tarkentanut fokuksen oikein tarkoituksella itseen. Erottuaan pari vuotta sitten avoliitosta muusikkomiehensä kanssa Manna haluaa nyt tutustua itseensä uudelleen.

– Tuntuu hyvältä selvittää, kuka olen sisimmässäni.

Sitä Manna on selvittänyt muun muassa terapiassa. Ensimmäisen kerran hän hakeutui terapiaan odottaessaan esikoistaan ja myöhemmin uudelleen, kun itsen ymmärtäminen alkoi kiinnostaa syvemmin.

– Terapia on järkevin sijoitus itseen, mitä ihminen voi ylipäätään tehdä.

Mannan terapiasuhde alkoi tarpeesta selvittää lapsuudenkokemuksia. Myöhemmin hän on terapiassa avannut elämäänsä useammalta kantilta. Tärkein oivallus on ollut pitää itsestä parempaa huolta.

– Olen henkinen hikari ja haluan tehdä kaiken tip top. Olen ajatellut, että kun vastaan kaikesta itse, en voi syyttää ketään muuta.

 

Miksi Manna kärsi paniikkikohtauksista uransa alussa? Miten pelko vaikutti päätöksiin? Mitä terapia on opettanut itsestä? Lue koko Mannan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 25–26/2018! Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

 

Mariam Jäntti

  • Artisti Manna syntyi Pariisissa 1977. Asuu Helsingissä 15-vuotiaan tyttärensä ja 4-vuotiaan poikansa kanssa.
  • Harrastaa yksinmatkustelua ja klassista balettia.
  • Valmistelee viidettä soololevyään, josta tulee uran ensimmäinen suomenkielinen levy. Esikoislevy ilmestyi vuonna 2007.
  • Mannan isoveli Harri Jäntti tunnetaan kitaristi Rane Raitsikkana mm. kokoonpanossa Atomirotta.

Antti Rinne ja Heta Ravolainen-Rinne yrittivät saada yhteistä lasta, mutta edes lapsettomuushoidoista ei ollut apua. – Kun ei onnistunut, tuntuihan se pahalta.

– Suhteemme ei ole koskaan ollut hankala. Hetan kanssa on helppo elää, Antti Rinne, 55, sanoo vaimostaan Heta Ravolainen-Rinteestä, 44. 

Kaksi vaikeaa aikakautta pariskunnalla on kuitenkin ollut. Toinen oli Hetan isän naisystävän kuolema viime vuonna. Se meni Hetalla niin syvälle, ettei Antti tiennyt, miten hän olisi voinut kylliksi auttaa ja tukea puolisoaan.

Antti on naimisissa kolmatta kertaa, ja hänellä on kaksi lasta, Ilona ja Roosa avioliitostaan Merja Rinteen kanssa. Antti pitää myös Merjan aiemmassa liitossa syntyneitä lapsia Emmaa ja Millaa kuin ominaan. 

Hetalla puolestaan ei ole biologisia lapsia, ja juuri tahaton lapsettomuus onkin ollut Hetalle ja Antille suhteen toinen kipeä kohta.

– Parisuhteemme vaikeinta aikaa on ollut se, kun yritimme naimisiin mentyämme lasta, mutta emme onnistuneet, Heta kertoo Me Naisten haastattelussa.

– Kyllähän siinä toivo ja epätoivo vaihtelivat hoitokerrasta toiseen, Antti sanoo.

Lopulta lapsettomuushoidoistakaan ei ollut apua.

– Kaikki mahdollinen tehtiin, ja kun ei onnistunut, tuntuihan se pahalta, Antti sanoo.

Millainen suhde Hetalla on Antin lapsiin? Millaista on paljon töitä tekevän parin laatuaika? Entä mistä he ovat mustasukkaisia? Lue Heta ja Antti Rinteen koko Parisuhteellista-haastattelu tästä tai Me Naisten uusimmasta numerosta 25–26/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.