Kuva: Ari K. Ojala
Kuva: Ari K. Ojala

Rusketusraidoista rääkyvät Paula ja Mira osaavat laulaa myös kauniisti. Artikkeli on ilmestynyt Me Naiset -lehdessä vuonna 2003.

Lauluduo PMMP on ollut kasassa vasta vuoden, mutta taskussa on jo yksi kesähitti ja pieni skandaali. Iltapäivälehdet saivat toviksi puitavaa, kun Rusketusraidat-rallatuksen esittäjät Mira Luoti, 25, ja Paula Vesala, 21, ilmoittivat haastattelussa olevansa 17- ja 18-vuotiaita. Muuten olisi mennyt täydestä, mutta tytöt olivat esiintyneet siiderimainoksessa, eikä alaikäinen saa mainostaa alkoholia.

Miksi piti valehdella? Onko 25-vuotias liian vanha poptähdeksi?

– No ei. Me vaan heitettiin vitsiä, kun meitä sanottiin Suomen t.A.T.u:ksi. Eikös ne ole jotain sen ikäisiä, Paula sanoo.

Lehtijutuista on saanut sen kuvan, että tytöt ovat rasittavia häirikködiivoja, mutta kasvokkain he ovat kaukana hankalista.

– Mä olen näin aamulla vielä uni silmässä, Mira selittää kiireesti.

– Kyllä me tavallisesti ollaan molemmat aikamoisia tänttähääriä. Aina on joku tiputanssi näytösluontoisesti meneillään.

Myös Paula kertoo olevansa aidosti käytöshäiriöinen:

– Mulla on vakava auktoriteettiongelma. Kuka tahansa mun entinen tai nykyinen opettaja voi vahvistaa sen. Olen Sibelius-Akatemiassa varmaan ainoa, joka on uhattu heittää luennolta ulos.

Syyskuussa ilmestyvä levy on rakennettu saman asenteen varaan.

– Levyn työnimenä on Kuulkaas enot! Auktoriteeteilta on tullut meille sanomista, ja nyt me sanotaan takaisin, Paula kertoo.

Piikatyttö-sopraano Rusketusraitojen suosio oli yllätys myös tekijöilleen. Miran ystävä Jori Sjöroos teki biisin tietokoneella ja tytöt kirjoittivat siihen sanat. Demo lähetettiin kokeilumielessä levy-yhtiöön, ja tulos on ollut kuultavissa radioaalloilla ärsyttävyyteen asti.

– Nyt sitä myydään myös kännykän soittoääneksi, Paula sanoo.

– Se on alkanut elää ihan omaa elämäänsä. Pesäpallojoukkue laulaa, että heitetäänkö pois kaikki räpsät ja mailat, Mira sanoo.

Muuten suosio ei ole muuttanut duon elämää – rahaa vain on tavallista vähemmän. Levynteko on syönyt aikaa niin, ettei palkkatöihin ole tahtonut ehtiä. Naiset tienaavat leipänsä sekalaisista hommista: Paula on ”merillä” eli vetää matkustajalaivoissa karaokea, bingoa ja muuta ohjelmaa. Mira extraa ravintoloissa ja hampurilaisbaareissa.

Molemmille musiikki on kuitenkin ollut ykkössijalla jo vuosia. Paula opiskelee paraikaa Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatusta pääaineenaan klassinen laulu. PMMP siis osaa laulaa muutenkin kuin rääkymällä.

– Olen lyyrinen sopraano, mutta ääneni sopii tällä hetkellä enemmän vanhaan musiikkiin kuin oopperaan. Ei vielä iso: sellainen piikatytön rooleihin sopiva, Paula sanoo.

Mira on työskennellyt seitsemän vuotta ammattimaisesti taustalaulajana. Ruusuiset kuvat muusikon elämästä ovat karisseet aikapäiviä.

– Tietää, että takahuoneessa odottaa se lämmin vissy. Kokemuksesta ja uhoasenteesta huolimatta levyn ilmestyminen ja syksyn keikat taitavat hiukan jännittää.

– On ihan eri asia vetää omia biisejä kuin jotain Abban Voulez-Vous’ta. On paljon paljaampi olo, Paula sanoo.

– Miten keikoilla käy, kun yleisö ei tunne meidän biiseistä kuin sen yhden? Siitä vois joku ottaa paineita.

Katso Paulan ja Miran alku-uran riehumista videolla Ruskestusraidat.

Lue myös Me Naisten muut jutut PMMP:stä:

PMMP:n Mira ja Paula tekivät lapsetkin yhtä aikaa

PMMP: "Kuplaamme on vaikea päästä sisälle"

Muusikko Jouni Hynynen on uudessa Facebook-profiilikuvassaan siilitukkainen. Parta sentään on jäljellä.

Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja-kitaristi Jouni Hynynen on pitkään tunnettu pitkästä heviletistään. Nyt kuitenkin näyttää uhkaavasti siltä, että Jouni on luopunut kutreistaan. Hän vaihtoi julkisen Facebook-profiilikuvansa otokseen, jossa tukkaa on jäljellä vain muutaman millimetrin verran.

Kuvan kommenteissa muutosta ihmetellään ja epäillään. Osa kommentoijista ei ole meinannut tunnistaa Jounia, eikä ihme. 

”Joskus pitää aloittaa alusta,” Jouni on vastannut yhdelle kommentoineista. 

Jouni Hynynen vaihtoi Facebook-profiilikuvakseen tämän otoksen.

Vuonna 2011 Jouni kertoi televisiossa ajavansa hiuksensa pois, mikäli suomalainen kestävyysurheilu saadaan nousemaan entiseen loistoonsa. Tuolloin hän kertoi, että hänen tyttärensä oli alkanut itkemään kuullessaan isän mahdollisesta hiustenlähdöstä.

Ei tiedetä, johtuuko Jounin kuontalon lyhentyminen tällä kertaa suomalaisesta kestävyysurheilusta vai jostakin ihan muusta. Sitäkään mahdollisuutta ei voi sulkea pois, etteikö kyse olisi erittäin taidokkaasta maskeerauksesta.

Parta sentään näyttää olevan entisellään.

Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto
Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto

 

– Olen kokenut epäasiallisia tilanteita, Miss Universum -kisoihin valmistautuva Michaela Söderholm toteaa.

Viime viikolla sosiaalisessa mediassa levinnyt Me too -kampanja on saanut naisia tuomaan esille heihin kohdistunutta seksuaalista häirintää. 

Myös tuore Miss Suomi Michaela Söderholm, 25, pitää kampanjaa herättävänä.

– Olen kokenut elämässäni tilanteita, jotka mielestäni eivät ei ole olleet asiallisia. Miss Suomena tilanteet ovat olleet lähinnä yhteiskuvatilanteissa, jossa ihailijan käsi on saattanut mennä liian alas tai puristaa liian kovaa. Olen selvinnyt näistä huomauttamalla napakasti asiasta.

– Pitää muistaa, että myös miehet voivat kokea tällaisia tilanteita. Olen lukenut viikon aikana paljon kertomuksia asian ympäriltä. Niihin verrattuna olen päässyt elämässä aika vähällä.

Stoppi suhdehuhuille

Tämän viikon 7 päivää -lehdessä kerrotiin huhuista, joiden mukaan Tähdet, tähdet -ohjelmasta suljetulla Tomi Metsäkedolla, 47, ja Michaelalla olisi orastava suhde.

Michaela kumoaa väitteet.

– Olin viime sunnuntaina Tähdet tähdet -ohjelmassa Marko Björsin kutsumana. Ohjelman jälkeen menimme koko ryhmän kanssa ulos syömään. Samassa pöydässä istui muitakin ohjelman tähtiä, kuten Erja Lyytinen. Jostain syystä se, että istuimme samassa pöydässä isommassa porukassa, nousi uutiseksi. Minä en ole saanut Tomilta mitään viestejä.

Tällä hetkellä Michaela keskittyy Miss Universum -kilpailuihin, jonne hän lähtee jo reilun kahden viikon kuluttua. Treffailulle ei ole tällä hetkellä aikaa.

– On minulle tullut jonkun verran viestejä miehiltä, mutta keskitytään nyt Universumeihin. Katsotaan sen jälkeen, onko aikaa nähdä ihmisiä.

”Syön perusterveellistä ruokaa, en todellakaan pelkästään munavalkuaisia ja höyrytettyjä kasviksia.”

Personal trainerin avulla kisoihin

Käytännössä valmistautuminen alkoi jo maaliskuussa. Michaelan jalkapöytä murtui vuoden alussa, mutta hän halusi pitää kroppansa tanssikisoja varten muuten kunnossa. Siksi Michaela palkkasi personal trainerin.

Saman valmentajan kanssa hän on valmistautunut Universumeihin.

– Syön perusterveellistä ruokaa, en todellakaan pelkästään munavalkuaisia ja höyrytettyjä kasviksia. Treenien lisäksi käyn hypoxissa ja yritän varata aikaa unelle ja palautumiselle.

Lue myös: Tyyliä metsästämässä -bloggaaja Veera testasi, onko hypoxista hyötyä, jos ei laihduta