Kuva: Ari K. Ojala
Kuva: Ari K. Ojala

Rusketusraidoista rääkyvät Paula ja Mira osaavat laulaa myös kauniisti. Artikkeli on ilmestynyt Me Naiset -lehdessä vuonna 2003.

Lauluduo PMMP on ollut kasassa vasta vuoden, mutta taskussa on jo yksi kesähitti ja pieni skandaali. Iltapäivälehdet saivat toviksi puitavaa, kun Rusketusraidat-rallatuksen esittäjät Mira Luoti, 25, ja Paula Vesala, 21, ilmoittivat haastattelussa olevansa 17- ja 18-vuotiaita. Muuten olisi mennyt täydestä, mutta tytöt olivat esiintyneet siiderimainoksessa, eikä alaikäinen saa mainostaa alkoholia.

Miksi piti valehdella? Onko 25-vuotias liian vanha poptähdeksi?

– No ei. Me vaan heitettiin vitsiä, kun meitä sanottiin Suomen t.A.T.u:ksi. Eikös ne ole jotain sen ikäisiä, Paula sanoo.

Lehtijutuista on saanut sen kuvan, että tytöt ovat rasittavia häirikködiivoja, mutta kasvokkain he ovat kaukana hankalista.

– Mä olen näin aamulla vielä uni silmässä, Mira selittää kiireesti.

– Kyllä me tavallisesti ollaan molemmat aikamoisia tänttähääriä. Aina on joku tiputanssi näytösluontoisesti meneillään.

Myös Paula kertoo olevansa aidosti käytöshäiriöinen:

– Mulla on vakava auktoriteettiongelma. Kuka tahansa mun entinen tai nykyinen opettaja voi vahvistaa sen. Olen Sibelius-Akatemiassa varmaan ainoa, joka on uhattu heittää luennolta ulos.

Syyskuussa ilmestyvä levy on rakennettu saman asenteen varaan.

– Levyn työnimenä on Kuulkaas enot! Auktoriteeteilta on tullut meille sanomista, ja nyt me sanotaan takaisin, Paula kertoo.

Piikatyttö-sopraano Rusketusraitojen suosio oli yllätys myös tekijöilleen. Miran ystävä Jori Sjöroos teki biisin tietokoneella ja tytöt kirjoittivat siihen sanat. Demo lähetettiin kokeilumielessä levy-yhtiöön, ja tulos on ollut kuultavissa radioaalloilla ärsyttävyyteen asti.

– Nyt sitä myydään myös kännykän soittoääneksi, Paula sanoo.

– Se on alkanut elää ihan omaa elämäänsä. Pesäpallojoukkue laulaa, että heitetäänkö pois kaikki räpsät ja mailat, Mira sanoo.

Muuten suosio ei ole muuttanut duon elämää – rahaa vain on tavallista vähemmän. Levynteko on syönyt aikaa niin, ettei palkkatöihin ole tahtonut ehtiä. Naiset tienaavat leipänsä sekalaisista hommista: Paula on ”merillä” eli vetää matkustajalaivoissa karaokea, bingoa ja muuta ohjelmaa. Mira extraa ravintoloissa ja hampurilaisbaareissa.

Molemmille musiikki on kuitenkin ollut ykkössijalla jo vuosia. Paula opiskelee paraikaa Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatusta pääaineenaan klassinen laulu. PMMP siis osaa laulaa muutenkin kuin rääkymällä.

– Olen lyyrinen sopraano, mutta ääneni sopii tällä hetkellä enemmän vanhaan musiikkiin kuin oopperaan. Ei vielä iso: sellainen piikatytön rooleihin sopiva, Paula sanoo.

Mira on työskennellyt seitsemän vuotta ammattimaisesti taustalaulajana. Ruusuiset kuvat muusikon elämästä ovat karisseet aikapäiviä.

– Tietää, että takahuoneessa odottaa se lämmin vissy. Kokemuksesta ja uhoasenteesta huolimatta levyn ilmestyminen ja syksyn keikat taitavat hiukan jännittää.

– On ihan eri asia vetää omia biisejä kuin jotain Abban Voulez-Vous’ta. On paljon paljaampi olo, Paula sanoo.

– Miten keikoilla käy, kun yleisö ei tunne meidän biiseistä kuin sen yhden? Siitä vois joku ottaa paineita.

Katso Paulan ja Miran alku-uran riehumista videolla Ruskestusraidat.

Lue myös Me Naisten muut jutut PMMP:stä:

PMMP:n Mira ja Paula tekivät lapsetkin yhtä aikaa

PMMP: "Kuplaamme on vaikea päästä sisälle"

Tilaajille
Mika Myllyaho kouluttautui ensin autonasentajaksi. Oma ala, teatteri, löytyi vasta mutkien kautta. ”Olin kuin uskoon tullut, jokin iso ovi aukesi edessäni.” Kuva: Juha Salminen
Mika Myllyaho kouluttautui ensin autonasentajaksi. Oma ala, teatteri, löytyi vasta mutkien kautta. ”Olin kuin uskoon tullut, jokin iso ovi aukesi edessäni.” Kuva: Juha Salminen

Ohjaaja Mika Myllyaho kärsi nuorena paniikkihäiriöstä, mutta oppi elämään sen kanssa, kun oma ala löytyi. – Muistan miten helpottavaa oli saada diagnoosi ja tulla viimein ymmärretyksi.

Ohjaaja ja Kansallisteatterin johtaja Mika Mylly­aho, 51, ei meinaa mahtua teatterinsa pienimmän näyttämön, Omapohjan, katsomopenkkiin. Pitkät koivet näyttävät jatkuvan kolmosriviltä aina seuraavan rivin yli ensimmäisille tuoleille asti,...

Daniel Craig ja Rachel Weisz kertovat odottavansa ensimmäistä yhteistä lastaan.

Viimein on selvinnyt, mitä Daniel Craig, 50, alkaa tehdä James Bond -uransa jälkeen. Näyttelijä on kertonut, että seuraava 007-leffa jää todennäköisesti hänen viimeisekseen salaisena agenttina.

Sen jälkeen pyssyhommat jäävät vähemmälle, ja mies katoaa vauvakuplaan!

No vitsi vitsi, eiköhän Craigia yhä nähdä myös valkokankaalla. Hänen näyttelijävaimonsa Rachel Weisz, 48, on kuitenkin kertonut The New York Timesille, että pari odottaa ensimmäistä yhteistä lastaan. Weiszin paljastus antaa ymmärtää, että molemmat ovat uutisesta varsin haltioissaan.

– Vatsani alkaa näkyä pian. Daniel ja minä olemme niin onnellisia. Meille tulee pieni ihminen. Emme malta odottaa, että tapaamme hänet. Kaikki on niin mystistä, Weisz hehkutti onneaan haastattelussa.

Rachel Weiszilla on 11-vuotias poika Henry edellisestä liitostaan ohjaaja Darren Aronofskyn kanssa. Daniel Craigin Ella-tytär suhteesta näyttelijä Fiona Loudonin kanssa on jo 25-vuotias. Weisz ja Craig ovat olleet naimisissa seitsemän vuotta.