Kuva: Ari K. Ojala
Kuva: Ari K. Ojala

Rusketusraidoista rääkyvät Paula ja Mira osaavat laulaa myös kauniisti. Artikkeli on ilmestynyt Me Naiset -lehdessä vuonna 2003.

Lauluduo PMMP on ollut kasassa vasta vuoden, mutta taskussa on jo yksi kesähitti ja pieni skandaali. Iltapäivälehdet saivat toviksi puitavaa, kun Rusketusraidat-rallatuksen esittäjät Mira Luoti, 25, ja Paula Vesala, 21, ilmoittivat haastattelussa olevansa 17- ja 18-vuotiaita. Muuten olisi mennyt täydestä, mutta tytöt olivat esiintyneet siiderimainoksessa, eikä alaikäinen saa mainostaa alkoholia.

Miksi piti valehdella? Onko 25-vuotias liian vanha poptähdeksi?

– No ei. Me vaan heitettiin vitsiä, kun meitä sanottiin Suomen t.A.T.u:ksi. Eikös ne ole jotain sen ikäisiä, Paula sanoo.

Lehtijutuista on saanut sen kuvan, että tytöt ovat rasittavia häirikködiivoja, mutta kasvokkain he ovat kaukana hankalista.

– Mä olen näin aamulla vielä uni silmässä, Mira selittää kiireesti.

– Kyllä me tavallisesti ollaan molemmat aikamoisia tänttähääriä. Aina on joku tiputanssi näytösluontoisesti meneillään.

Myös Paula kertoo olevansa aidosti käytöshäiriöinen:

– Mulla on vakava auktoriteettiongelma. Kuka tahansa mun entinen tai nykyinen opettaja voi vahvistaa sen. Olen Sibelius-Akatemiassa varmaan ainoa, joka on uhattu heittää luennolta ulos.

Syyskuussa ilmestyvä levy on rakennettu saman asenteen varaan.

– Levyn työnimenä on Kuulkaas enot! Auktoriteeteilta on tullut meille sanomista, ja nyt me sanotaan takaisin, Paula kertoo.

Piikatyttö-sopraano Rusketusraitojen suosio oli yllätys myös tekijöilleen. Miran ystävä Jori Sjöroos teki biisin tietokoneella ja tytöt kirjoittivat siihen sanat. Demo lähetettiin kokeilumielessä levy-yhtiöön, ja tulos on ollut kuultavissa radioaalloilla ärsyttävyyteen asti.

– Nyt sitä myydään myös kännykän soittoääneksi, Paula sanoo.

– Se on alkanut elää ihan omaa elämäänsä. Pesäpallojoukkue laulaa, että heitetäänkö pois kaikki räpsät ja mailat, Mira sanoo.

Muuten suosio ei ole muuttanut duon elämää – rahaa vain on tavallista vähemmän. Levynteko on syönyt aikaa niin, ettei palkkatöihin ole tahtonut ehtiä. Naiset tienaavat leipänsä sekalaisista hommista: Paula on ”merillä” eli vetää matkustajalaivoissa karaokea, bingoa ja muuta ohjelmaa. Mira extraa ravintoloissa ja hampurilaisbaareissa.

Molemmille musiikki on kuitenkin ollut ykkössijalla jo vuosia. Paula opiskelee paraikaa Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatusta pääaineenaan klassinen laulu. PMMP siis osaa laulaa muutenkin kuin rääkymällä.

– Olen lyyrinen sopraano, mutta ääneni sopii tällä hetkellä enemmän vanhaan musiikkiin kuin oopperaan. Ei vielä iso: sellainen piikatytön rooleihin sopiva, Paula sanoo.

Mira on työskennellyt seitsemän vuotta ammattimaisesti taustalaulajana. Ruusuiset kuvat muusikon elämästä ovat karisseet aikapäiviä.

– Tietää, että takahuoneessa odottaa se lämmin vissy. Kokemuksesta ja uhoasenteesta huolimatta levyn ilmestyminen ja syksyn keikat taitavat hiukan jännittää.

– On ihan eri asia vetää omia biisejä kuin jotain Abban Voulez-Vous’ta. On paljon paljaampi olo, Paula sanoo.

– Miten keikoilla käy, kun yleisö ei tunne meidän biiseistä kuin sen yhden? Siitä vois joku ottaa paineita.

Katso Paulan ja Miran alku-uran riehumista videolla Ruskestusraidat.

Lue myös Me Naisten muut jutut PMMP:stä:

PMMP:n Mira ja Paula tekivät lapsetkin yhtä aikaa

PMMP: "Kuplaamme on vaikea päästä sisälle"