Näyttelijä Sara Paavolainen ja ex-nyrkkeilijä Jukka Järvinen tunsivat heti vetoa toisiinsa, mutta pysyivät pitkään ystävinä. Nyt he ovat muuttaneet yhteen.

Kesällä 2008 Sara Paavolainen saapui Helsinki-päivänä sosiaalidemokraattien vaaliteltalle. Kunnallisvaaliehdokkaiden joukossa oli Saran lisäksi pitkä ja kookas mies, joka oli pukeutunut tummaan pukuun ja kahvinruskeaan paitaan. Saralla ei ollut aavistustakaan, kuka mies oli.

Eikä Jukka Järvinen ollut koskaan kuullut Sara Paavolaisesta.

– Ajattelin, että ei ole totta, ton näkönen friidu. En tiennyt, että hän on näyttelijä. Ja vielä täysjärkinen. Pää on kunnossa ja sana hallussa, Jukka kiteyttää.

Sara ja Jukka tapasivat toisiaan vaalitohinoissa vielä monia kertoja. Heille löytyi yhteisiä puheenaiheita: alkoholipolitiikka, syrjäytyneiden asema, lasten ja nuorten hyvinvointi, vammaistyö. Pian Sara ja Jukka huomasivat, että heitä yhdistivät myös kristilliset arvot.

Rakkauden rima on noussut

Syksyn ja talven kuluessa Sarasta ja Jukasta tuli ystävät. Vaikka ilmassa oli molemminpuolista kiinnostusta, kumpikaan ei voinut lähestyä toista, sillä Jukka oli vielä tahollaan naimisissa. Asumuseroa oli kestänyt viitisen vuotta.

– En kiellä, ettenkö olisi talven kuluessa ihastunut Jukkaan, mutta kristittynä en voinut kuvitellakaan tekeväni mitään aloitteita. Esimerkiksi seuraavana kesänä emme tavanneet lainkaan, Sara kertoo.

Syksyllä 2009 Jukka soitti Saralle ja sanoi olevansa eronnut mies. Hän ehdotti tapaamista, ja Sara suostui.

– Silloin otettiin voitto kotiin, Jukka sanoo leveästi hymyillen.

Kummatkin ovat sitä mieltä, että kypsässä iässä seurusteleminen on erilaista kuin nuorena. Viisikymppiset eivät enää istu jännittyneinä leffateatterissa ja odota, milloin toinen ottaa kädestä kiinni. Ensihuuma on arjen elämistä yhdessä.

– Meillä molemmilla on takanamme pitkä avioliitto. Kun tämän ikäisenä tutustuu, se ei ole samanlaista kuin nuorena. Kynnys rakastua on korkea, ja tutustuminen on aika kriittistäkin, Sara sanoo.

Sara erosi näyttelijämiehestään Kari Heiskasesta vuonna 2004. Yhteisiä vuosia ehti kertyä parisenkymmentä. Liitosta syntyivät lapset Saimi, 26, Eino, 23, ja Väinö, 12. Jukalla on edellisestä liitostaan 11-vuotias tytär Veera.

Viinijuhlille tuli valomerkki

Jukka työskentelee nykyään päihdetyöntekijänä ja voi hyödyntää työssään myös omia kokemuksiaan. Hän jätti alkoholin vuonna 1998, kun säikähti yhtenä aamuna alennustilaansa rankan juhlinnan jälkeen. Hänen silloinen vaimonsa oli raskaana, ja Jukka päätti, että heidän tuleva lapsensa ei näkisi isäänsä koskaan humalassa.

– Raittius ei ole mitään hokkuspokkusta, vaan päätös. Missään vaiheessa ei ole tarvinnut miettiä, otanko vai en. Pelkoa ei ole, Jukka sanoo ja osoittaa sormellaan yläkertaan.

Sara puolestaan teki raittiuspäätöksen muutama vuosi sitten. Alkoholi ei ollut hänelle ongelma, mutta hän oli huomannut viininmaistelunsa lisääntyneen.

Nyt Sara ja Jukka nauttivat raittiista elämästään. Jukka toteaa, että hän kokee värit ja tuoksutkin nykyään voimakkaammin. Elämä ei ole vain harmaata sumua. Saran iloksi Jukka saattaa sytyttää kynttilöitä ja tuoda kukkia yhteiseen kotiin, Oulunkylässä sijaitsevaan rivitaloasuntoon. Pariskunta muutti saman katon alle elokuussa.

Saran ja Jukan kodissa nautitaan arjesta ja puhutaan politiikkaa. Kummatkin ovat ehdolla kevään eduskuntavaaleissa. Pariskunta kiistää nauraen, että heidän välillään olisi kilpailuasetelmaa.

– Meillä on omat osaamisen alueemme. Tärkeintä on, että saamme viestimme läpi. Olemme huolissamme yhteiskunnan heikompiosaisista. Äänestystulos on sitten puhtaasti äänestäjien varassa, Sara sanoo.

Sara Paavolainen

  • Helsingissä 1959 syntynyt näyttelijä
  • Helsingin kaupunginvaltuutettu ja sosiaalilautakunnan jäsen (sd.).
  • Valmistui Teatterikorkeakoulusta 1984. Nyt Helsingin kaupunginteatterin näytelmässä Viimeinen valssi.
  • Roolit elokuvissa Miehen työ, Musta jää, Täällä Pohjantähden alla
  • Näytellyt tv-sarjoissa Rauta-aika, Huojuva talo, Venny ja Tukka auki.
  • Jussi-patsas Harjunpää ja kiusantekijät -elokuvan sivuosasta 1994.

Jukka Järvinen

  • 1964 Helsingissä syntynyt päihdetyöntekijä.
  • Valmistui Diakonissaopistosta 2008. Työskentelee Helsingin Vieraskodissa. Tekee vapaaehtoistyötä huumenuorten ja vankilasta vapautuneiden parissa.
  • Helsingin kaupunginvaltuuston varajäsen (sd.)
  • Entinen nyrkkeilijä. Voitti amatöörinä kolme Suomen mestaruutta ja ammattilaisena yhden.

Kahdeksan naista kertoo CNN:n artikkelissa Morgan Freemanin kosketelleen heitä ja kommentoineen heidän ulkonäköään. Freeman pahoittelee tapahtunutta. 

Hollywood-tähti toisensa jälkeen on syytettynä seksuaalisesta häirinnästä. Tällä kertaa epämiellyttäviä asioita kerrotaan näyttelijä Morgan Freemanista, 80. 

Kahdeksan naista kertoo uutiskanava CNN:n verkkojutussa, että Freeman on käyttäytynyt heitä kohtaan sopimattomasti tai häirinnyt heitä. CNN haastatteli myös kahdeksaa muuta ihmistä, jotka eivät ole joutuneet häiritsevän käytöksen kohteiksi, mutta ovat todistaneet sitä. 

Haastateltavien mukaan Freeman on muun muassa kosketellut heitä vastoin heidän tahtoaan, tuijottanut heitä häiritsevästi ja kommentoinut toistuvasti heidän ulkonäköään ja vaatteitaan.

Syytökset koskevat ainakin elokuvien Tyylikäs lähtö (kuvattu 2015) ja Suuri puhallus (kuvattu 2012) kuvauksia. Haastateltavat kertoivat välttäneensä esimerkiksi ihonmyötäisiä vaatteita välttyäkseen Freemanin epämiellyttävältä huomiolta. Kaikki eivät olleet kertoneet tapahtuneista asioista eteenpäin, koska pelkäsivät työnsä puolesta. 

”Se ei koskaan ollut tarkoitukseni.”

CNN:n artikkelin julkaisun jälkeen Morgan Freeman julkaisi tiedotteen, jossa pahoittelee tapahtunutta: ”Kaikki, jotka ovat työskennelleet kanssani tietävät, etten ole sellainen, että loukkaisin ketään tarkoituksella tai tietoisesti tekisin kenenkään olon epämukavaksi. Pyydän anteeksi kaikilta, jotka ovat tunteneet olonsa epämiellyttäväksi tai kokeneet tulleensa kohdelluksi epäkunnioittavasti – se ei koskaan ollut tarkoitukseni.”

Selvitys Freemanin käytöksestä sai alkunsa, kun Freeman kommentoi Tyylikäs lähtö -elokuvan mediatilaisuudessa CNN:n toimittaja Chloe Melasin raskausvatsaa muun muassa sanomalla:

– Olisinpa tuolla!

Melas halusi selvittää, olivatko hänen Freemanilta saamansa kommentit vain yksittäistapaus. Kun CNN otti yhteyttä lukuisiin ihmisiin juttua varten, osalla oli vain myönteistä sanottavaa Freemanista, ja osa tiesi heti itse nimetä Freemanin, kun toimittaja kysyi häirinnästä kuvauksissa sanomatta, kenestä on kyse. 

Jari ”Jaajo” Linnonmaa viettää perjantaina syntymäpäiviään. Jostain kumman syystä suosikkijuontaja ei ole vanhentunut 2000-luvulla päivääkään.

Jari Arto Olavi Linnonmaa syntyi Helsingin Kulosaaressa 40 vuotta sitten. Jarista muotoutui r-vian vuoksi Jaajo, joka on vakiintunut viihdetaiteilijan nimeksi. Jaajo otti ensiaskeliaan viihdemaailmassa Räsypokka- ja Jaajon jacuzzi -ohjelmien juontajina.

Jaajo pokeripöydässä vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Laine
Jaajo pokeripöydässä vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Laine

Vuonna 2003 Jaajo osallistui MTV3:n VIP Seikkailu -ohjelmaan. Tavaramerkiksi muodostunut lippalakki on vuosien saatossa muuttanut muotoaan, mutta lakin kantaja ei vaikuta vanhentuneen päivääkään!

Kuva: Sanoma-arkisto / Tea Karvinen
Kuva: Sanoma-arkisto / Tea Karvinen

Jaajo aloitti Radio Suomipopin iltapäiväohjelmissa 2000-luvun alussa. Noina aikoina hän ystävystyi myös kirjailija Juha Vuorisen kanssa. Vuosina 2006–2011 Jaajo juonsi Aamulypsy-ohjelmaa, josta hän jäi parin vuoden sapatille hakemaan voimia radiouralleen. Vuorinen liittyi mukaan Aamulypsyyn, kun ohjelma palasi Radio Suomipopin ohjelmistoon Jaajon luotsaamana vuonna 2013.

Jaajo ja Juha poseerasivat vuonna 2012. Kuva: Antti Hämäläinen / Sanoma-arkisto
Jaajo ja Juha poseerasivat vuonna 2012. Kuva: Antti Hämäläinen / Sanoma-arkisto

Paluun tehneestä Aamulypsystä tuli aamuradioiden suosikki, joka on pokkaillut palkintoja paluustaan lähtien. Jaajo on palkittu Vuoden radiojuontaja -palkinnolla kahdeksan kertaa.

– Toki omasta työstä on aina kiva saada tunnustusta, mutta enemmän iloinen olen itse ohjelman suosiosta, Jaajo kertoi Me Naisten laajassa haastattelussa vuonna 2015.

Vuoden 2014 voiton jälkeen Jaajo latasi Instagram-tililleen jälleen yhden voittoisan kuvan juontajatovereidensa Juha Perälän ja Anni Hautalan kanssa. Kuvatekstissä Jaajo kuvailee kollegoitaan ”parhaiksi ystäviksi ja työkavereiksi”.

 

A post shared by Jaajo Linnonmaa (@pelaaja2) on

Juontaja-Linnonmaa tutussa polkkatukassaan vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Juontaja-Linnonmaa tutussa polkkatukassaan vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

Jaajo on ponkaissut päärooliin myös valkokankaalla. Vuonna 2015 ensi-iltansa saanut Luokkakokous sai kriitikoilta murska-arviot, mutta oli lopulta vuoden katsotuin kotimainen elokuva. Jaajon lisäksi elokuvassa näyttelivät juontajan hyvät ystävät Sami Hedberg ja Aku Hirviniemi.

Jaajo, Aku Hirviniemi ja Sami Hedberg Luokkakokous-elokuvan infotilaisuudessa vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela
Jaajo, Aku Hirviniemi ja Sami Hedberg Luokkakokous-elokuvan infotilaisuudessa vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela

Radio- ja elokuvamaailman valloituksen jälkeen Jaajo on nähty myös Haluatko miljonääriksi? -ohjelman juontajana. Menestys on seurannut Jaajoa myös television puolelle. Vuonna 2018 Jaajo pääsi pokkaamaan Kultaisen Venlan, kun Haluatko miljonääriksi? palkittiin parhaan game-show'n palkinnolla.

Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Jäämme odottamaan, mitä koko kansan Jaajo keksii seuraavan kymmenen vuoden aikana. Varmaa on, että ulkonäkö ainakin säilyy tutun nuorekkaana!