Me Naiset
|
Taina Latvala

Näyttelijä Sara Paavolainen ja ex-nyrkkeilijä Jukka Järvinen tunsivat heti vetoa toisiinsa, mutta pysyivät pitkään ystävinä. Nyt he ovat muuttaneet yhteen.

Kesällä 2008 Sara Paavolainen saapui Helsinki-päivänä sosiaalidemokraattien vaaliteltalle. Kunnallisvaaliehdokkaiden joukossa oli Saran lisäksi pitkä ja kookas mies, joka oli pukeutunut tummaan pukuun ja kahvinruskeaan paitaan. Saralla ei ollut aavistustakaan, kuka mies oli.

Eikä Jukka Järvinen ollut koskaan kuullut Sara Paavolaisesta.

– Ajattelin, että ei ole totta, ton näkönen friidu. En tiennyt, että hän on näyttelijä. Ja vielä täysjärkinen. Pää on kunnossa ja sana hallussa, Jukka kiteyttää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sara ja Jukka tapasivat toisiaan vaalitohinoissa vielä monia kertoja. Heille löytyi yhteisiä puheenaiheita: alkoholipolitiikka, syrjäytyneiden asema, lasten ja nuorten hyvinvointi, vammaistyö. Pian Sara ja Jukka huomasivat, että heitä yhdistivät myös kristilliset arvot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rakkauden rima on noussut

Syksyn ja talven kuluessa Sarasta ja Jukasta tuli ystävät. Vaikka ilmassa oli molemminpuolista kiinnostusta, kumpikaan ei voinut lähestyä toista, sillä Jukka oli vielä tahollaan naimisissa. Asumuseroa oli kestänyt viitisen vuotta.

– En kiellä, ettenkö olisi talven kuluessa ihastunut Jukkaan, mutta kristittynä en voinut kuvitellakaan tekeväni mitään aloitteita. Esimerkiksi seuraavana kesänä emme tavanneet lainkaan, Sara kertoo.

Syksyllä 2009 Jukka soitti Saralle ja sanoi olevansa eronnut mies. Hän ehdotti tapaamista, ja Sara suostui.

– Silloin otettiin voitto kotiin, Jukka sanoo leveästi hymyillen.

Kummatkin ovat sitä mieltä, että kypsässä iässä seurusteleminen on erilaista kuin nuorena. Viisikymppiset eivät enää istu jännittyneinä leffateatterissa ja odota, milloin toinen ottaa kädestä kiinni. Ensihuuma on arjen elämistä yhdessä.

– Meillä molemmilla on takanamme pitkä avioliitto. Kun tämän ikäisenä tutustuu, se ei ole samanlaista kuin nuorena. Kynnys rakastua on korkea, ja tutustuminen on aika kriittistäkin, Sara sanoo.

Sara erosi näyttelijämiehestään Kari Heiskasesta vuonna 2004. Yhteisiä vuosia ehti kertyä parisenkymmentä. Liitosta syntyivät lapset Saimi, 26, Eino, 23, ja Väinö, 12. Jukalla on edellisestä liitostaan 11-vuotias tytär Veera.

Viinijuhlille tuli valomerkki

Jukka työskentelee nykyään päihdetyöntekijänä ja voi hyödyntää työssään myös omia kokemuksiaan. Hän jätti alkoholin vuonna 1998, kun säikähti yhtenä aamuna alennustilaansa rankan juhlinnan jälkeen. Hänen silloinen vaimonsa oli raskaana, ja Jukka päätti, että heidän tuleva lapsensa ei näkisi isäänsä koskaan humalassa.

– Raittius ei ole mitään hokkuspokkusta, vaan päätös. Missään vaiheessa ei ole tarvinnut miettiä, otanko vai en. Pelkoa ei ole, Jukka sanoo ja osoittaa sormellaan yläkertaan.

Sara puolestaan teki raittiuspäätöksen muutama vuosi sitten. Alkoholi ei ollut hänelle ongelma, mutta hän oli huomannut viininmaistelunsa lisääntyneen.

Nyt Sara ja Jukka nauttivat raittiista elämästään. Jukka toteaa, että hän kokee värit ja tuoksutkin nykyään voimakkaammin. Elämä ei ole vain harmaata sumua. Saran iloksi Jukka saattaa sytyttää kynttilöitä ja tuoda kukkia yhteiseen kotiin, Oulunkylässä sijaitsevaan rivitaloasuntoon. Pariskunta muutti saman katon alle elokuussa.

Saran ja Jukan kodissa nautitaan arjesta ja puhutaan politiikkaa. Kummatkin ovat ehdolla kevään eduskuntavaaleissa. Pariskunta kiistää nauraen, että heidän välillään olisi kilpailuasetelmaa.

– Meillä on omat osaamisen alueemme. Tärkeintä on, että saamme viestimme läpi. Olemme huolissamme yhteiskunnan heikompiosaisista. Äänestystulos on sitten puhtaasti äänestäjien varassa, Sara sanoo.

Sara Paavolainen

  • Helsingissä 1959 syntynyt näyttelijä
  • Helsingin kaupunginvaltuutettu ja sosiaalilautakunnan jäsen (sd.).
  • Valmistui Teatterikorkeakoulusta 1984. Nyt Helsingin kaupunginteatterin näytelmässä Viimeinen valssi.
  • Roolit elokuvissa Miehen työ, Musta jää, Täällä Pohjantähden alla
  • Näytellyt tv-sarjoissa Rauta-aika, Huojuva talo, Venny ja Tukka auki.
  • Jussi-patsas Harjunpää ja kiusantekijät -elokuvan sivuosasta 1994.

Jukka Järvinen

  • 1964 Helsingissä syntynyt päihdetyöntekijä.
  • Valmistui Diakonissaopistosta 2008. Työskentelee Helsingin Vieraskodissa. Tekee vapaaehtoistyötä huumenuorten ja vankilasta vapautuneiden parissa.
  • Helsingin kaupunginvaltuuston varajäsen (sd.)
  • Entinen nyrkkeilijä. Voitti amatöörinä kolme Suomen mestaruutta ja ammattilaisena yhden.
Sisältö jatkuu mainoksen alla