Pirkko Hämäläinen ja Kirsti Simonsuuri.
Pirkko Hämäläinen ja Kirsti Simonsuuri.

Elämässä voi sattua mitä tahansa, uskoivat tahoillaan näyttelijä Pirkko Hämäläinen ja tutkija Kirsti Simonsuuri. Sattuikin sitten niin, että naiset kohtasivat, rakastuivat, päättivät jakaa elämänsä ja suunnittelevat nyt häitään!

– Tämä on elämämme suurin rakkaus ja haluamme viettää yhdessä loppuelämämme! näyttelijä Pirkko Hämäläinen, 52, ja tutkija, kirjailija Kirsti Simonsuuri, 65, sanovat. He hämmästelevät nyt vain sitä, mikseivät tavanneet jo paljon aiemmin.

– Siihen olisi ollut kyllä tilaisuuksia. 80-luvulla asuimme jonkin aikaa Helsingin keskustassa vastapäisissä taloissa ja meillä oli yhteinen pullapuoti. Lapsuudenkotimmekin sijaitsivat samassa korttelissa. Olemme varmasti useasti kulkeneet toistemme ohitse, Kirsti ”Kiti” Simonsuuri kertoo.

Ensitapaamisen jännitys

Naisten piti kuitenkin elää tahoillaan vuosikymmeniä, kunnes he kolmisen vuotta sitten kohtasivat yhteisen työprojektin ansiosta. He uskovat, että kohtaaminen oli kohtalon järjestämä.

– Ensitapaamisemme oli ilman muuta hyvin merkittävä. Muistan, kuinka ujostelin ja hädin tuskin uskalsin katsoa Pirkkoa. Minä, joka olen ravannut maat ja mannut ympäri maailmaa, Kiti sanoo.

– Tunsimme heti voimakasta vetoa toisiimme. Mutta seurustelun aloitimme vasta, kun työprojekti oli ohitse, Pirkko kuvailee.
Pirkolla oli takanaan pitkä avoliitto näyttelijä Puntti Valtosen kanssa ja huollettavanaan kaksi poikaa.

Eron jälkeen Pirkko eli uutta vaihetta elämässään. Oli työtä, oli pojat ja Pirkko oli päässyt jo pahimman surun ylitse vanhempiensa kuoleman jäljiltä.

Kirsti Simonsuuri puolestaan oli elänyt puolet elämästään kosmopoliittina ympäri maailmaa.

Naiset huomasivat pian, että heidän taustoissaan on paljon yhtäläistä, he ammentavat samanlaisista lähtökohdista.

– Olemme kumpikin helsinkiläislikkoja, ja meillä on samankaltainen kotitausta, koulutetut vanhemmat ja kotiapulainen. Jo kotoa olemme saaneet vahvan, työssä käyvän naisen mallin, Pirkko kertoo.

Yhteen asumaan

Kun Pirkon ja Kitin seurustelu tuli julkisuuteen reilu vuosi sitten, se uutisoitiin vahvasti: Pirkko rakastui naiseen!

– Ja sekös tuntui oudolta ja hämmentävältä. Meille ei ollut uutinen, että seurustelimme, eikä se, että tässä suhteessa on kaksi naista. Se ei ole ristiriidassa meidän kummankaan aiemman elämän kanssa, sillä niihin on kuulunut niin naisia kuin miehiäkin, Pirkko sanoo.

Molemmille seksuaalisen identiteetin löytäminen on käynyt luontevasti.

– Minä olen elänyt taiteilijoiden vapaassa ilmapiirissä. Itse en ole suvaitsemattomuutta kokenut, mutta merkkejä äärimielipiteistä on ja se huolestuttaa. Minulle on samantekevää, mitä mieltä esimerkiksi kirkko on samaa sukupuolta olevien parien avioliitosta, mutta ymmärrän hyvin niitä pareja, joille sillä on merkitystä, Pirkko sanoo.

Parisuhteen virallistaminen on Kitille ja Pirkolle tärkeää.

– Suunnittelemme häitä ja rekisteröimme parisuhteemme mahdollisimman pian. Se intensiivisyys, jolla elämme yhdessä, vaatii sitä. Meillä on vahva tarve pitää huolta toisistamme ja haluta toiselle hyvää, Pirkko ja Kiti sanovat.

 

Pirkko Hämä­läinen

  • Syntynyt 29.5.1959 Helsingissä. Vapaana näyttelijänä vuodesta 1993. Kiinnityksiä Turun ja Tampereen teattereissa. 
  • Elokuvia: Valehtelija, Arvottomat ja Paperitähti, josta sai parhaan naispääosan Jussi-patsaan.
  • Kuvaa nyt elokuvaa Miss Farkku-Suomi.
  • Oli pitkään avoliitossa näyttelijä Puntti Valtosen kanssa. Parilla on kaksi poikaa.


Kirsti Simonsuuri

  • Syntynyt 26.12.1945 Helsingissä.
  • Filosofian tohtori, kirjailija ja antiikin kirjallisuuden tutkija.
  • Lukuisia tietokirjoja ja esseitä sekä runokokoelmia ja proosateoksia. Tunnetaan erityisesti Shakespeare-käännöksistään.
  • Nyt ilmestynyt Sofokleen Antigonen suomennos.

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.

 

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.