”Helposti leimataan, että syömishäiriö on naisten ongelma, mutta myös miehillä on ongelmia oman kehonkuvansa kanssa”, Pippa Laukka sanoo.
”Helposti leimataan, että syömishäiriö on naisten ongelma, mutta myös miehillä on ongelmia oman kehonkuvansa kanssa”, Pippa Laukka sanoo.

Urheilulääkäri Pippa Laukka on oppinut olemaan ylpeä selviytymisestään.

Urheilulääkäri Pippa Laukka, 45, tietää, mistä hän puhuu, kun hän kohtaa työssään syömishäiriöön sairastuneita nuoria. 

Anoreksia ja bulimia veivät ison osan Pipan nuoruudesta sekä tähänastisesta aikuisiästä, yhteensä kaikkiaan lähes 20 vuotta. Nyt hän on ollut terveenä 12 viime vuotta.

– Syömishäiriö oli tuhota minut. Pelkäsin monta kertaa, että kuolen siihen, Pippa sanoo.

–Olen silti ylpeä, että sairastin syömishäiriön ja ennen kaikkea, että selvisin siitä. 

Tuoreessa Urheilulääkäri-kirjassaan Pippa käsittelee muun muassa syömishäiriötä ja sitä, miten se on kuulunut fitnekseen sekä kestävyysurheiluun.

”Joka paikassa ulkonäköäni ylistettiin. Se pahensi sairauttani entisestään.”

Pippa sairastui lukioiässä lähdettyään vaihto-oppilaaksi Amerikkaan. Sairaus paheni, kun hän ryhtyi tekemään töitä mallina. Vaikea anoreksia vei Pipan sairaalahoitoon vuonna 1991, mutta tuolloin sairauden henkistä puolta ei vielä hoidettu samalla tavalla kuin nyt.

– Oli paradoksaalista, kuinka laihuuttani ihannoitiin. Joka paikassa ulkonäköäni ylistettiin. Se pahensi sairauttani entisestään.

– Minulla ei ollut keinoja lopettaa, sillä olin ulkonäköni vanki. Sen ansiosta minulla oli valtaa ja voimaa. 

Syömishäiriö helpotti hetkeksi, kun Pippa aloitti lääkäriopintonsa. Pian se kuitenkin muutti muotoaan bulimiaksi eli ahmimishäiriöksi.

Mitkä asiat vaikuttivat Pipan paranemiseen? Miten hän osasi hoitaa sairauttaan raskaus- ja vauva-aikana? Mitä Pippa ajattelee nyt omasta lapsestaan, joka on vaihto-oppilaana toisella puolella maailmaa? Lue koko juttu Me Naisten numerosta 16/2016.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...