Henri Vähäkainu eli räppäri Pikku G vuosina 2004 ja 2014. Kuvat: Sanoma-arkisto / Kimmo Räisänen ja Ulla-Maija Lähteenmäki
Henri Vähäkainu eli räppäri Pikku G vuosina 2004 ja 2014. Kuvat: Sanoma-arkisto / Kimmo Räisänen ja Ulla-Maija Lähteenmäki

Henri Vähäkainu tunnettiin vuosituhannen alussa teiniräppäri Pikku G:nä. Nyt musiikin tekeminen on vaihtunut liike-elämään.

Pikku G:n Räjähdysvaara-esikoisalbumin julkaisusta on kulunut jo 14 vuotta, ja teiniräppärinä tunnetuksi tullut Henri Vähäkainu on jo 30-vuotias.

– Olihan se ihan käsittämätöntä, että mihin mittakaavaan se homma lähti. Kirkuvat fanit kertoivat siitä, että jotain tuli tehtyä oikein, tänään pyöreitä täyttävä ohjelmistoyrittäjä muistelee suosiotaan Ilta-Sanomille.

Räjähdysvaara oli vuoden 2003 myydyin levy, ja sen hittejä olivat muun muassa nuorten kasvukivuista kertovat Me ollaan nuoriso, Shala-la-la ja Romeo ja Julia. Siihen aikaan suosio tarkoitti sitä, että fanilaumat seurasivat perässä, eivät vain Instagramissa.

Pikku G:n toinen albumi Suora lähetys julkaistiin vuonna 2004, mutta sitten musiikin tekeminen jäi. Viimeiset kuusi vuotta Vähäkainu ja hänen yhtiökumppaninsa ovat työskennelleet AppGyver-nimisessä teknologiayrityksessään, joka auttaa yrityksiä digitalisoimaan liiketoimintaansa.

Kauppalehti uutisoi vuonna 2014, että amerikkalainen mediayhtiö Red Herring nosti AppGyverin lupaavimpien eurooppalaisten startup-yritysten listalleen. Samana vuonna yrityksen toinen perustaja Marko Lehtimäki kertoi Kauppalehdelle, että heidän asiakkainaan on jo 10 prosenttia Yhdysvaltain 500 suurimmasta yrityksistä, esimerkiksi IBM, Accenture, Deloitte, American Airlines ja Cisco.

Vähäkainu kertoo Ilta-Sanomille olevansa ylpeä työstään.

– Tähän on laitettu paljon insinööritunteja ja nyt ne kantavat hedelmää. Nyt on täysin oikea aika olla tässä.

Vähäkainun nuoruusvuosiin mahtui myös törttöilyä: vuonna 2009 hänet tuomittiin törkeästä rattijuopumuksesta ja seuraavana vuonna hän sai sakot saatettuaan yhteen kokaiinin myyjän ja joukon käytöstä kiinnostuneita. Syntymäpäivähaastattelussaan mies kuittaa tapahtumat nuoruuden törttöilyinä.

– Kun analysoin asioita myöhemmin, tulin siihen lopputulokseen, että mulla oli silloin vain liikaa vapaa-aikaa. Oon aina tarvinnut jonkun fokuspisteen, mihin keskittyä. Ne ajat kahden kiinnityspisteen välillä ovat sellaisia, jolloin saattaa tehdä helpommin huonoja valintoja, hän sanoo lehdelle.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...