Näyttelijä Piitu Uski ei halua enää olla mukana oravanpyörässä.
Näyttelijä Piitu Uski ei halua enää olla mukana oravanpyörässä.

Työuupumus ja avioero pysäyttivät näyttelijä Piitu Uskin.

Näyttelijä Piitu Uski, 42, viestittää olevansa pari minuuttia myöhässä. Syy selviää kahvilassa: Piitun seitsenvuotiaalla tyttärellä Tertulla oli toppahousukriisi.

– Se vei äidiltä kallista meikkausaikaa, Piitu naurahtaa.

Näyttelijän vanhempi tytär Aino on 18. Hänen kanssaan Piitu shoppailee meikkejä ja katselee Quentin Tarantinon elokuvia.

– Äitiys opettaa läsnäoloa ja vuorovaikutusta. Myös ajallinen perspektiivi laajenee. Seitsemänvuotiaan kanssa tehdään aivan eri asioita kuin 18-vuotiaan kanssa.

Päivittäistä stressiä

Piitu on hyvillään siitä, että nykyään hänellä on enemmän aikaa olla lastensa kanssa. Parin vuoden takainen työuupumus pakotti näyttelijän marssittamaan arvot uuteen järjestykseen. Työtahti silloisessa työpaikassa Salatuissa elämissä oli tiukka, mieli värjäytyi mustaksi ja elämä supistui suorittamiseksi. Päivittäissarja aiheutti päivittäistä stressiä.

– Olin koko ajan kipeä, kärttyinen ja turta. Kaikki tuntui samanarvoiselta. Jos vastaan tuli jokin uusi asia tai muutos, suhtauduin siihen pelolla. Lakkasin näkemästä mahdollisuuksia.

Työuupumus oli Piitulle entuudestaan tuttu käsite. Hänen silloinen aviomiehensä oli jo aiemmin kokenut burnoutin, minkä vuoksi näyttelijä oli tarkoin perehtynyt uupumukseen ja masennukseen. Piitun uupumuksen aikoihin kolmetoista vuotta kestänyt liitto ajautui umpikujaan. Näyttelijän energiavarasto oli tyhjentynyt huushollin hoitamiseen.

– Koti ei voi olla vain tankkaamis- ja lastenhuoltoyksikkö. Aloin miettiä, mitä varten tässä uhraudun ja pyöritän kotia, miksi vain annan ja annan enkä saa mitään.

Rakentava vuosi

Kun Piitu jäi vuoden mittaiselle sairauslomalle, hän jätti samalla Salatut elämät taakseen. Oli hyvästeltävä jäätävä juristi Laura Kiviranta, jonka jakkupukuun Piitu oli pukeutunut yhdeksän vuoden ajan.

– Minulla ei ollut vaihtoehtoja. Akku oli loppunut, olin ihan tyhjä.

Sapattivuotenaan Piitulla oli aikaa käsitellä sekä eroa että työ­uupumusta. Työn vastapainona hän nautti käytännöllisistä puuhista. Hän teki kävelylenkkejä, kaivoi maata mökillä, muurasi ulkotakan ja rakensi mökkiin uuden keittiön.

– Samalla rakensin itseni uudelleen. Tuntuu, että vuoden ajan hakkasin jotakin naulaa, hän naurahtaa

Ei enää oravanpyörää

Sairauslomallaan Piitu piti huolen siitä, että hän nukkui tarpeeksi. Vähitellen alitajuntakin sopeutui työ- ja rakkauselämän remontteihin. Alitajunnan aherrukset tallentuivat unipäiväkirjaan, jota näyttelijä on pitänyt jo parikymmentä vuotta.

– Unet antavat minulle informaatiota itsestäni. Nukkuessa ihminen pystyy käsittelemään pelkoja ja asioita, joista päivä­tajunta järkkyisi.

Enää Piitu ei suostu juoksemaan aikataulujen oravanpyörässä. Hänen mielestään stressi on asennekysymys ja kiire vain huonosti suunniteltua ajankäyttöä. Kalenterin täyttyminen on ihmisen omassa vallassa.

– On mietittävä, mitkä asiat ovat etusijalla elämässä. Sen jälkeen ne on hyvin helppo pistää paikoilleen.

KOMMENTOI: Oletko sairastanut työuupumuksen? Miten selvisit?

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla