”Toivoisin, että lapsenikin saisi nähdä maailmasta toisenkin puolen kuin Suomen, missä asiat ovat meille pitkälti valmiiksi pedattuja”, Pihla Viitala sanoo. Kuva: Jouni Harala
”Toivoisin, että lapsenikin saisi nähdä maailmasta toisenkin puolen kuin Suomen, missä asiat ovat meille pitkälti valmiiksi pedattuja”, Pihla Viitala sanoo. Kuva: Jouni Harala

Pihla Viitala tapasi nykyisen miehensä ja lapsensa isän työkeikalla Berliinissä muutama vuosi sitten. – Itse asiassa rakastuin autonkuljettajaani – joka kyllä teki studiolla paljon muutakin – vaikka yritin vastustaa sitä tosi pitkään, näyttelijä kertoo.

Pihla Viitala, 32, on yksi niistä kotimaisista näyttelijöistä, joilla riittää vientiä myös maamme rajojen ulkopuolella.

Viime kevään Pihla vietti Italiassa kuvaamassa Latin Lover -elokuvaa, joka saa ensi-iltansa Etelä-Euroopassa ensi kuussa.

Muutama vuosi sitten toiselta työkeikalta Berliinissä Pihla löysi rakkaan. Sen jälkeen asiat Pihlan elämässä ovat tapahtuneet nopeasti. Tänään Pihlalla ja Alex Schimpfillä on kaksivuotias tytär ja yhteinen koti Helsingissä.

– Itse asiassa rakastuin autonkuljettajaani – joka kyllä teki studiolla paljon muutakin – vaikka yritin vastustaa sitä tosi pitkään. Järkyttävintä oli tajuta, että Alex oli minua viisi vuotta nuorempi. Kun hän kertoi ikänsä, en puhunut hänen kanssaan koko iltana. Siis minähän olen ihan puuma, Pihla nauraa.

Muutenkaan Alex ei vastannut Pihlan miesmakua.

– Olen aina tykännyt rujommista miehistä, mutta Alex on kuin kazakstanilainen prinssi.

Alexin tausta on hyvin toisenlainen kuin Pihlan.

– Mieheni on toista kertaa maahanmuuttaja ja joutunut aloittamaan aina alusta. Hän oli kuusivuotias, kun hänen perheensä muutti Kiinan rajan läheltä Kazakstanista Etelä-Saksaan. Elämä Ajakuzin maaseudulla on erilaista kuin Euroopassa, Pihla kertoo.

Piilossa lintukodossa

Pihla on asunut Suomen lisäksi kolmessa eri maassa. Vasta Alex sai hänet ymmärtämään, miten etuoikeutettua eurooppalaista elämää hän on saanut elää.

– Ulkomailla asuessani olen tiennyt oleskeluni olevan väliaikaista. Minulla on ollut turvallinen olo, sillä olen tiennyt, että jos vain soitan yhden puhelinsoiton, pääsen hetkessä kotiin.

Alexin kautta Pihla näkee maahanmuuttajien todellisuuden. Hän voisi puhua Suomen maahanmuuttopolitiikasta loputtomiin, niin pieleen täällä Pihlan mielestä mennään monessa asiassa.

– Mieheni takia ymmärrän maahanmuuttajien vaikeuksia. Minulla nousevat karvat pystyyn, kun joku alkaa puhua, että maahanmuuttajat elävät suomalaisten rahoilla. Alexkin tekee pitkää päivää ja maksaa veronsa Suomeen. Suurin osa maahanmuuttajista toivoo nopeaa integroitumista. Heillä ei ole vaihtoehtoja.

– Täällä on älytöntä pelon lietsontaa ja kuvottavaa itsekkyyttä. Me jäämme muista jälkeen, kun emme ymmärrä hyödyntää maahanmuuttajien potentiaalia. Mikä ihme himmelikansa tämä on, Pihla pauhaa ja päästelee päälle pari voimasanaa.

Millainen nainen pärjää elokuva-alalla? Mitä Pihla haluaisi opettaa tyttärelleen? Lue lisää Me Naisten numerosta 9/2015.

Pääset lukemaan koko jutun myös MN+:sta.

Lue lisää:

Tuore äiti Pihla Viitala: ”Nyt vietämme kiertolaiselämää”

Mustat lesket -tähti Wanda Dubiel: ”Olen antanut miesten kohdella itseäni tökerösti”

Pihla Viitala

Näyttelijä on syntynyt Helsingissä 30.9.1982.

Tunnetuimpia rooleja leffoissa Käsky (2008), Rööperi (2009) ja Paha perhe (2010) ja Kesäkaverit (2014). Tehnyt töitä myös ulkomailla.

Päärooli suositussa Mustat lesket -tv-sarjassa, jonka kuvaukset jatkuvat keväällä.

Elokuva Latin Lover saa ensi-iltansa Etelä-Euroopassa ensi kuussa.

Asuu Helsingissä miehensä Alex Schimpfin ja kaksivuotiaan Astrid-tyttären kanssa.

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.