Parrasvaloihin kolmen vuoden tauon jälkeen palannut Chisu säväytti ulkomailta hankitulla haalarillaan. Käsikoru oli Chloén ja kengät Christian Louboutinin. Kuva: Jonna Öhrnberg
Parrasvaloihin kolmen vuoden tauon jälkeen palannut Chisu säväytti ulkomailta hankitulla haalarillaan. Käsikoru oli Chloén ja kengät Christian Louboutinin. Kuva: Jonna Öhrnberg

Vuoden vanhan tyttövauvan äiti Chisu palaa estradeille pitkän tauon jälkeen. – Minua jännittää, mitä ihmiset sanovat uudesta levystäni, hän kertoo.

Laulaja Chisu, 33, puhkui hyvää tuulta keskiviikkoiltana Helsingin Hartwall Areenalla, jossa järjestettiin perinteinen Elämä lapselle -konsertti.

Viime lokakuussa pienen tyttövauvan äidiksi tullut laulaja sanoo lasten hyvinvoinnin olevan erityisen lähellä hänen sydäntään. Lastenklinikoiden Kummien konsertin teemoina olivat tänä vuonna erityislapsiperheet sekä lasten ja nuorten henkinen hyvinvointi.

– Pienen lapsen äitinä uutiset tuntuvat entistä synkemmiltä. Lapset elävät aikuisten armoilla – se kaikkien tulisi muistaa. Minua huolestuttaa millainen maapallo heille jää. Kannan mielelläni korteni kekoon lasten auttamiseksi.

Chisu julkaisee uuden, odotetun pitkäsoittonsa syksyllä. Viimeksi häneltä kuultiin uutta musiikkia vuonna 2011, jolloin Kun valaistun -albumi ilmestyi. Laulaja jäi määrittelemättömän pituiselle tauolle syksyllä 2012.

Uudelta levyltä saatiin esimakua elokuussa, kun radioissa tiuhaan soiva Ihana-sinkku valloitti soittolistat. Chisu toteaa biisin olevan hänelle erityisen tärkeä.

– Pieni tyttäreni inspiroi minua kappaleeseen. Jokainen tulkitsee tekstejä omista lähtökohdistaan eikä mikään tulkinta ole väärin, hän vastasi laulusta käytyyn keskusteluun, jossa sen sanomaa on pidetty jopa ironisena ihanuuden hehkutuksena.

”Olen rauhoittunut”

Loppuvuodesta kiertueelle lähtevällä Chisulla on perhosia vatsassa: häntä jännittää kuinka kuulijat suhtautuvat uuteen materiaaliin.

– Paluu ei jännitä minua kokemuksena yhtään, mutta albumin vastaanotto jännittää! Mietin mitä ihmiset sanovat levystä. Aikaa on kuitenkin vierähtänyt ja minua odottaa varmasti erilainen kuulijakunta.

– Minulla oli tauon aikana ikävä musiikin tekemistä ja ihmisiä, joiden kanssa teen töitä, vaikka olenkin nauttinut kotona olemisesta. Elämässäni on nyt hyvä balanssi kotia ja työtä. Siitä onnellisuus syntyy, että on kaikkea sopivasti, hän jatkaa.

Chisu aprikoi muuttuneensa paljon kolmen viime vuoden aikana.

– Olen ihmisenä jotenkin rauhoittunut. Äitiyttä enemmän siihen vaikuttaa ikä.

Hän kertoo levynsä teeman olevan aiempaa vakavampi.

– Ympäröivä yhteiskunta ei ole tällä hetkellä kovin kupliva eikä kaunista katsottavaa. Halusin tehdä levyn, jossa sukelletaan vähän syvällisempiin aiheisiin. Mukana oleva mieskuoro tuo kappaleisiin komeaa soundia. Ei tämä silti mikään hautajaislevy ole, hän virnistää.

Lue myös:

Äidiksi tullut Chisu: "Olen rauhoittunut tauon aikana"

Milloin viimeksi epäilit itseäsi, laulaja Chisu?

Chisu sai lapsen

Chisu: "Menestykseni on johdatusta"

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla