”Demi nukkuu yöt yleensä pedissään tai vanhempieni sängyssä”, kertoo omistaja Susanna Karttunen. Kuvat: Demin kotialbumi
”Demi nukkuu yöt yleensä pedissään tai vanhempieni sängyssä”, kertoo omistaja Susanna Karttunen. Kuvat: Demin kotialbumi

Urhoollinen helsinkiläiskoira tunnistaa myös sen, jos koirakaveri on kipeänä.

Kolme vuotta vanha coton de tulear -rotuinen koira Demi saa joulukuussa suuret juhlat, lupaa sen omistaja Susanna Karttunen, 23.

Silloin Demi palkitaan Kennelliiton sankarikoiran arvonimellä urotyöstään 16 muun kunniakkaasti toimineen koiran kanssa.

Helsingin Laajasalossa asuvan Demin ansioksi lasketaan se, että koira on hoksannut perheenjäsenensä vakavan tilanteen. Kennelliitto palkitsee jo yhdestä kerrasta, mutta Susanna kertoo, että kriittisiä tilanteita on ollut tänä vuonna ainakin kaksi.

Mutta onneksi mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut – kiitos Demin! Koira on nimittäin aistinut kakkostyypin diabetesta sairastavan isäntänsä alhaisen verensokerin ennen kuin tämä on itse huomannut oireita, Susanna kertoo.

Molemmilla kerroilla Demi on tullut sängyn viereen vinkumaan, kunnes isäntä eli Susannan isä on noussut sängystä. Noina kertoina hikoileva mies on huomannut olonsa olleen erittäin heikko ja verensokeriarvonsa alhaalla. Sen jälkeen Demi on seurannut isäntäänsä keittiöön ja vahtinut vieressä ruokailua – ilman makupalojen kerjäämistä.

”Demi lopettaa nuolemisen vasta sitten, verensokeritasot ovat ok.”

– Demi alkaa nuolla isän kättä niin pitkään, että isä syö. Se lopettaa nuolemisen vasta sitten, kun isän olo paranee ja verensokeritasot ovat ok. Mitään vakavampaa ei ole siis päässyt tapahtumaan, eikä isän ole tarvinnut esimerkiksi mennä lääkäriin näillä kerroilla, Susanna sanoo.

Yhtenä pelastusyönä Demi hyppäsi isäntänsä päälle ja jäi tuijottamaan kasvoja, jotta mies heräisi. Muutoin Demi antaa omistajansa nukkua. Yönsä se viettää joku Susannan vanhempien sängyssä tai omassa pedissään.

 

Video, jonka Demi (@fluffy_demi) julkaisi

Tunnetilojen aistija

Monilla diabeetikoilla on apunaan hypokoiria, jotka on koulutettu haistamaan verensokerin vaihteluita. Demi ei ole saanut mitään koulutusta. Susanna uskoo, että sillä on ikään kuin luonnostaan kyky aistia sairauksia ja tunnetiloja.

– Ensimmäisen kerran kun Demi näki chihuahua-kaverinsa, se alkoi hoitaa ja nuolla sitä vimmatusti. Ilmeni, että chihulla oli silmätulehdus.

Perheenjäsentensäkin pienet sairaudet, kuten flunssat, ja tunnetilat Demi aistii usein, Susanna toteaa. Silloin valkoinen, nallelta näyttävä koira on entistä lempeämpi ja rauhallisempi.

Tämä narttu on myös erittäin ihmisrakas. Susannan mukaan Demi on aina tulossa mukaan mihin tahansa perheenjäsenet menevätkin – jopa vessaan. Lenkkeilyä ja Instagram-poseerauksia harrastava Demi tervehtii mielellään koirakavereitaankin.

”Herkuttelemme varmaan kotona koirakavereiden kanssa.”

– Joulukuussa Demi pääsee Messukeskukseen, jossa sille myönnetään sankarikoiran ansiomerkki. Sen jälkeen herkuttelemme varmaan kotona koirakavereiden kanssa.

 

Kuva, jonka Demi (@fluffy_demi) julkaisi

Onko sinun lemmikkisi käyttäytynyt sankarillisella tavalla? Kerro siitä kuvan kera sähköpostilla: annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com

3 x mikä sankarikoira?

  1. Suomen Kennelliiton hallitus on vuodesta 1997 lähtien palkinnut sankarikoiria.
  2. Kennelliitto myöntää sankarikoiran arvon, kun koira on toiminnallaan vaikuttanut siihen, että ihmishenki on pelastunut.
  3. Tänä vuonna sankarikoirat ovat pelastaneet omistajiaan muun muassa tulipaloissa, sairauskohtauksista ja karhun hyökkäykseltä.

Ewan McGregorin huhutaan jättäneen vaimonsa kanssanäyttelijä Mary Elizabeth Winsteadin vuoksi. 

Skottinäyttelijä Ewan McGregor on yhysvaltalaisen viihdesivusto TMZ:n mukaan jättänyt avioerohakemuksen. McGregor on ollut vaimonsa Eve Mavrakisin kanssa naimisissa vuodesta 1996.

Avioerohakemus ei ole suoranainen yllätys, sillä McGregor ja Mavrakis ilmoittivat jo viime vuoden lokakuussa eronneensa. Avioerohakemuksessa on TMZ:n mukaan vielä sitäkin aikaisempi eropäivämäärä, 28.5.2017. 

Lokakuun 2017 eroilmoituksen aikoihin McGregorin ja näyttelijä Mary Elizabeth Winsteadin nähtiin suutelevan toisiaan lontoolaisessa kahvilassa ja poistuvan sen jälkeen McGregorin moottoripyörällä. Winstead, 33, ja McGregor, 46, näyttelevät yhdessä Fargo-sarjassa.

Winstead on eronnut entisestä aviomiehestään toukokuussa 2017, siis samaan aikaan kuin Ewan McGregor ja Eve Mavrakis, 51, ovat avioerohakemuksen mukaan tehneet eropäätöksen.

Rikosdraama Fargon näyttelijät Carrie Coon, Olivia Sandoval, Ewan McGregor ja Mary Elizabeth Winstead poseeraavat viime toukokuussa otetussa kuvassa yhdessä. 

Vaikuttaa siltä, että McGregorin ja Winsteadin suhde ei jäänyt vain lokakuiseen suuteloon Lontoossa. People-lehden mukaan pariskunta nähtiin kävelemässä käsi kädessä Los Angelesissa marraskuussa. 

Golden Globe -gaalan palkintopuheessaan McGregor kiitti sekä vaimoaan että Winsteadia – tosin hän jakoi kiitosta myös muille kanssanäyttelijöilleen. 

Ewan McGregorilla ja Eve Mavrakisilla on neljä yhteistä lasta, joista yksi on jo aikuinen. TMZ:n mukaan McGregor on hakenut yhteishuoltajuutta, ja Mavrakis puolestaan toivoo saavansa lapset itselleen niin, että McGregorilla säilyisi tapaamisoikeus.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.