Ritasta tulee rouva Manninen elokuun alussa. Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo
Ritasta tulee rouva Manninen elokuun alussa. Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo

Ritan mukaan naimisiin meneminen tuntuu oudolta. Hääpäivältään hän toivoo vain kolmea asiaa.

Rita Niemen ja Aki Mannisen häihin on aikaa enää yhdeksän yötä, ja Rita myöntää, että pientä stressiä alkaa hiljalleen pukata.

Temptation Island Suomi -sarjasta tutuksi tullut näyttävä porilaispari sanoo toisilleen tahdon elokuun ensimmäisenä päivänä Yyterin hiekkarannalla.

Ritan mukaan moni asia on päässyt yllättämään häävalmisteluissa.

– En ollut ikinä edes ajatellut, että menisin joskus naimisiin. Jotkut haaveilevat häistä koko ikänsä, mutta en minä. Naimisiin meneminen on tuntunut omituiselta. En ehkä usko sitä vielä. Mutta jostain syystä Aki haluaa viedä minut vihille, Rita nauraa.

Häävieraita on kutsuttu 70, joista suurin osa on parin ystäviä. Sukulaisista paikalle tulee ainoastaan lähimmät perheenjäsenet.

– Vieraslista oli lopulta aika selkeä. Kutsuimme sellaisia ihmisiä, jotka ovat kuuluneet meidän elämäämme ja tavanneet meidät kummatkin. Turha häihin on tulla kyselemään kuulumisia.

Ritan mukaan etiketit eivät ole hänelle kovin tärkeitä, joten luvassa on rennot, ei kovin perinteiset häät.

– Mutta eivät ne pelkät beach partyt ole. Onhan luvassa vihkiseremonia ja muutakin häihin liittyvää.

Jotain valkoista

Ritan ja Akin häiden teemaväri on vaalea. Hääpukunsa värin Rita haluaa säilyttää salaisuutena, mutta paljastaa sen olevan merenneitomallia.

–Tiesin, etten halua mitään telttaa päälleni. Tyköistuva malli sopii minulle. Huntua ei tule.

Sopivan puvun löytäminen ei ollut edes vaikeaa. Rita päätyi valitsemaan heti toisena sovittamansa puvun.

– Yhden tilasin kotiin ja lähetin takaisin, kun se ei ollutkaan hyvä. Mutta tämä toinen puku oli Akinkin mielestä todella kaunis.

Häitä edeltävän yön Rita ja Aki viettävät erillään. Rita nukkuu parin kodissa, kun taas Aki suuntaa bestmaniensa kanssa Yyterin lomakylästä vuokrattuun mökkiin. Häämatkakohdetta kaksikko ei ole vielä päättänyt.

– Sitä on tässä pyöritelty. Mihinkään Thaimaahan en haluaisi, kun se on niin nähty. Maailma on täynnä hienoja paikkoja. Minulle riittäisi, että olisi lämmintä, valkea hiekkaranta ja pääsisi uimaan. Mutta Aki ei jaksa maata auringossa. Sen pitää päästä myös touhuamaan.

Hääpäivältään Rita ei oikeastaan toivo kuin kolmea asiaa: että siitä tulee aurinkoinen, lämmin ja rento.

– Ihan suotavaa olisi tietysti myös se, että kumpikin sanoo tahdon.

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun Antti Holma sairastui melanoomaan, Armi Toivaselta lähti heti viesti, joka päättyi sanoihin: Jos haluat puhua, täällä olen.

Näyttelijä Antti Holma kertoi viime keväänä Instagramissa sairastuneensa melanoomaan. Muiden suomalaisten tapaan Antin ystävä, näyttelijä Armi Toivanen, kuuli asiasta somen välityksellä. Antille lähti heti yksinkertainen mutta lämmin viesti, joka päättyi sanoihin: Jos haluat puhua, täällä olen.

– Armin viestistä välittynyt mutkaton asenne helpotti oloani syövän aiheuttaman myllerryksen keskellä, Antti muistaa.

Siihen, ettei hän kertonut diagnoosista yhdellekään ystävälleen henkilökohtaisesti, oli tietty syy.

– Ennen somepostausta diagnoosista tiesivät vain vanhempani ja neljä pikkusiskoani. He järkyttyivät niin, ettei minulla ollut enää voimia soittaa kavereille ja käydä taas läpi samoja tunnekuohuja, Antti selittää.

Vasta kesällä hän pääsi puhumaan sairaudesta kasvokkain Armin kanssa. Ystävän rauhallisesta, koruttomasta suhtautumisesta oli apua.

– Armille sanoin suoraan, ettei syöpä ahdistanut eikä pelottanut, vaan otti raskaasti päähän. Hänelle myönsin, etten ensimmäisenä miettinyt kuolemaa, vaan sitä, miten ihmeessä tungen syöpäleikkauksen täpötäyteen kalenteriini, Antti kertoo.

"Kovassa paikassa tärkeintä on läsnäolo. Se, ettei jätä kolauksen kokenutta yksin."

– Armi ymmärsi hyvin myös sen, että vakavan sairauden edessä voi iskeä sellainenkin asia kuin turhamaisuus. Eniten harmitti se, etten leikkauksen jälkeen päässyt salille pariin viikkoon.

– Omat menetykseni ovat opettaneet, että kovassa paikassa tärkeintä on läsnäolo. Se, ettei jätä kolauksen kokenutta yksin, Armi sanoo.

– Kunnioitus toista kohtaan on sitä, ettei vaikeissakaan tilanteissa lässytetä eikä säälitellä.

Armi Toivanen ja Antti Holma kertovat, miten he tutustuivat, ystävystyivät ja mitä he tuumivat toistensa ihmissuhdekuvioista. Entä millaista on tehdä yhdessä töitä? Lue Me Naisten uudessa numerossa 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.