Peter Franzen.
Peter Franzen.

Näyttelijä Peter Franzén myöntää, että rasistisen tappelijan saappaisiin hyppääminen vaati paljon töitä. "Kävin läpi aikamoisen mielen myllerryksen. Tätä roolia oli raastavaa tehdä."

Uusnatsin rooli uutuuselokuvassa Leijonasydän oli näyttelijä Peter Franzénille rankka sekä henkisesti että fyysisesti.

– Treenasimme pitkään – pari kuukautta – ennen kuvauksia. Se oli tarpeellista, jotta näytimme tappelijoilta ja pääsimme syvälle fyysiseen maailmaan. Minun piti voittaa oma vastusteluni, jotta pystyin avautumaan roolille. Ei uusnatsien ajatuksia voi hyväksyä, hän kertoo.

Dome Karukosken ohjaamassa elokuvassa hänen esittämänsä pikkukaupungin uusnatsi rakastuu yksinhuoltajaäitiin, jolla on tummaihoinen poika. Näyttelijät saivat apua entiseltä uusnatsilta, joka auttoi heitä pääsemään syvemmälle roolihahmojen sielunelämään.

– Hän avasi omaa perhetaustaansa ja kertoi nuoruudestaan, Peter sanoo.

– En voi ymmärtää väkivaltaisia ääri-ilmiöitä, mutta sen voin ymmärtää, että ryhmään kuulumisen ja iskulauseiden kautta jotkut voivat löytää henkistä turvaa maailmassaan. Olen lähtenyt tekemään tämän, kuten kaikki muutkin roolini, inhimillisestä näkökulmasta.

Rakkauden voimaa

Peter toivoo, että elokuvan pääteema "lopulta rakkaus voittaa kaiken" puhuttelee katsojia.

– Elokuvassa puhutaan suvaitsevaisuudesta, rakkauden tarpeesta ja kodin merkityksestä. Kaikki lähtee kodista ja siitä miten palikat on jaettu. Jokainen lapsi tarvitsee  aikuisen ymmärrystä ja inhimillisyyden hyväksymistä.

Peter vieraili Helsingissä elokuvan ensi-iltajuhlissa, mutta palasi saman tien takaisin Los Angelesiin, jossa asuu näyttelijävaimonsa Irina Björklundin ja pariskunnan kuusivuotiaan Diego-pojan kanssa.

– Yritän jakaa aikani puoliksi Suomen ja Jenkkien välillä, riippuen töiden määrästä. Viime aikoina hommia on ollut niin paljon, että olen ollut kotoa pois enemmän kuin koskaan. Seuraavaksi aion pitää pikkuisen lomaa ja olla lähinnä perheen kanssa.

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”