Keitä kannattaa seurata? Onko joku ulkokentällä epävarma? Roihun koppari Marianne Penttinen antaa vinkit aloittevalle pesiskatsojalle.

"Pesäpalloilijoilla on aika ­sama vartalotyyppi kuin ­jalkapalloilijoilla, he ovat vain harteikkaampia. Ja älykkäämpiä, tietty. Pesis on älykkäiden peli."

Helsinkiläisen Superpesisjoukkue Roihun pelaajat siinä kannustivat kansallislajin pariin. Mutta mitä katselijan pitää tietää? Roihun koppari Marianne Penttinen antaa aloittelijalle vinkkejä:

Korkein lyönti ei ole paras

Tämä ei ole baseballia. Ei yritetä lyödä niin kovaa ja korkealle kuin lähtee. Korkea pallo on helppo ottaa kiinni, ja silloin tulee haava: juoksija joutuu palaamaan kotiin. Pesiksessä riittää sääntöjä, mutta se palkitsee sitten, kun pääsee jyvälle.

Ykkönen on nopea, nelonen lyö kovaa

Numerolla 1 pelaa nopea juoksija, joka koettaa päästä kentälle. Kakkonen ja kolmonen ovat taitolyöjiä, kikkailijoita: he siirtävät kärkeä eteenpäin. Sitten ­tulee nelonen tai jokeri. Hän lyö niin ­hyvin, että juoksija ehtii kotiin. Numero viisi on usein taas nopea tyyppi.

Lukkari sekoittaa

Lukkari koettaa ottaa selvää vastustajan taktiikasta. Onko heidän viuhkassaan sellainen merkki, että juoksija lähtee heti syötöstä? Jos vaikuttaa siltä, lukkari voi syöttää niin väärän syötön, että lyöjän on vaikea lyödä.

Sotkamo voittaa

He ovat loistavia. Siellä on pitkät pesisperinteet, ja joukkue on pysynyt samana pitkään: se on pesiksessä etu. He pelaavat aina täysillä. Ja onhan lukkari Toni Kohonen legendaarinen. Naisissa voittaa ehkä Lapuan Virkiä.

Seuraa näitä

Miten nopeasti juoksijat lähtevät pesiltä? Onko joku ulkokentällä epävarma?

Roihun Venla Rapila on naisten ­Superpesiksen parhaita heittäjiä. Hänet löytää takakentältä. Lapuan nuoren ­Janette Lepistön lyöntejä kannattaa katsoa. Tai sitä, miten Vimpelin kärki Sami Haapakoski menee kentälle. ­Kiteen Sami Partanen on hassuttelija. Hauska mies. Ai parhaan näköisiä? Makuasia.

Laulaja Tomi Metsäketo kertoo tuoreessa Facebook-päivityksessään olleensa vauhtisokea ja stressaantunut.

Laulaja Tomi Metsäketo on suljettu pois huomenna televisiossa nähtävästä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksestä. 

– Tämän hetkisillä tiedoilla päädyimme ohjelman tuotantorauhan takaamiseksi ratkaisuun, että Tomi Metsäketo ei jatka Tähdet, tähdet -ohjelmassa, sisältöjohtaja Marko Karvo toteaa MTV:n tiedotteessa.

Seiska uutisoi torstaina, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä. 

Metsäketo kommentoi väitteitä Facebook-sivullaan. Laulaja kertoi, että hänestä kirjoitetaan ikävään sävyyn naisten Facebook-ryhmässä ja että ryhmää sekä siihen kuuluvia kirjoittajia vastaan on tehty rikosilmoituksia. Samalla hän myös pyysi anteeksi.

Myöhemmässä päivityksessään Metsäketo toivoi malttia somekeskusteluun ja jatkoi pahoittelua.

”Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa.”

”Pyydän samalla anteeksi kaikilta niiltä, joita olen omalla ajattelemattomalla käytökselläni joskus loukannut. Se ei ole ollut tarkoitukseni,” hän kirjoitti.

Stressiä, vauhtisokeutta ja juhlimista

Tieto Metsäkedon poisjäämisestä Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuli tänään lauantaina. MTV:n sisältöjohtaja Karvon mukaan ohjelmassa jatkaa yhdeksän artistia. 

Tomi Metsäketo kommentoi poisjääntiään Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Pitkässä kirjoituksessaan hän kertoo viime vuosien työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä. 

Hän kuvailee olleensa vuosia poikamies ja hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla”.

”Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon.”

”Olen ollut öykkärimäinen”

Ei ole julkisesti tiedossa, millaisista teoista Metsäkedon väitetyssä epäasiallisessa käytöksessä tarkalleen ottaen on kyse. 

”Olen käyttäytynyt elämässäni typerästi ja ollut monille ihmisille öykkärimäinen. En lähde näitä tosiasioita kiistämään,” Metsäketo itse kuvailee tapahtunutta Facebookissa.

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!