Keitä kannattaa seurata? Onko joku ulkokentällä epävarma? Roihun koppari Marianne Penttinen antaa vinkit aloittevalle pesiskatsojalle.

"Pesäpalloilijoilla on aika ­sama vartalotyyppi kuin ­jalkapalloilijoilla, he ovat vain harteikkaampia. Ja älykkäämpiä, tietty. Pesis on älykkäiden peli."

Helsinkiläisen Superpesisjoukkue Roihun pelaajat siinä kannustivat kansallislajin pariin. Mutta mitä katselijan pitää tietää? Roihun koppari Marianne Penttinen antaa aloittelijalle vinkkejä:

Korkein lyönti ei ole paras

Tämä ei ole baseballia. Ei yritetä lyödä niin kovaa ja korkealle kuin lähtee. Korkea pallo on helppo ottaa kiinni, ja silloin tulee haava: juoksija joutuu palaamaan kotiin. Pesiksessä riittää sääntöjä, mutta se palkitsee sitten, kun pääsee jyvälle.

Ykkönen on nopea, nelonen lyö kovaa

Numerolla 1 pelaa nopea juoksija, joka koettaa päästä kentälle. Kakkonen ja kolmonen ovat taitolyöjiä, kikkailijoita: he siirtävät kärkeä eteenpäin. Sitten ­tulee nelonen tai jokeri. Hän lyö niin ­hyvin, että juoksija ehtii kotiin. Numero viisi on usein taas nopea tyyppi.

Lukkari sekoittaa

Lukkari koettaa ottaa selvää vastustajan taktiikasta. Onko heidän viuhkassaan sellainen merkki, että juoksija lähtee heti syötöstä? Jos vaikuttaa siltä, lukkari voi syöttää niin väärän syötön, että lyöjän on vaikea lyödä.

Sotkamo voittaa

He ovat loistavia. Siellä on pitkät pesisperinteet, ja joukkue on pysynyt samana pitkään: se on pesiksessä etu. He pelaavat aina täysillä. Ja onhan lukkari Toni Kohonen legendaarinen. Naisissa voittaa ehkä Lapuan Virkiä.

Seuraa näitä

Miten nopeasti juoksijat lähtevät pesiltä? Onko joku ulkokentällä epävarma?

Roihun Venla Rapila on naisten ­Superpesiksen parhaita heittäjiä. Hänet löytää takakentältä. Lapuan nuoren ­Janette Lepistön lyöntejä kannattaa katsoa. Tai sitä, miten Vimpelin kärki Sami Haapakoski menee kentälle. ­Kiteen Sami Partanen on hassuttelija. Hauska mies. Ai parhaan näköisiä? Makuasia.

Miami, Joulumaa ja Tuntematon sotilas kisaavat parhaan elokuvan Jussi-palkinnosta. Miia Haavisto on ollut tuottamassa niitä kaikkia.

Miia Haavisto, olet tuottanut Jussi-gaalan Paras elokuva -sarjan kuudesta ehdokkaasta kolme. Montako kiitospuhetta olet kirjoittanut?

En vielä yhtään. Kukin elokuva on oma universuminsa, ja minulla on kyllä selkärangassa, keitä työryhmään kuului ja mikä projektille oli erityistä. Eiköhän paras puhe synny siinä hetkessä.

Mitä tuottaja oikein tekee?

Olen mukana koko kaaressa: kehittelen ideaa ja käsikirjoitusta, kokoan työryhmän ja rahoituksen, teen markkinointia. Työ ei todellakaan ole erakon hommaa: olen tekemisissä valtavan ihmismäärän kanssa. Ratkon konflikteja ja teen päätöksiä. Työ on tehnyt minusta vähän kärsimättömän niin, etten jahkaile yksityiselämässäkään.

”Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.”

Leffa-ala mielletään miesvaltaiseksi, mutta onko se?

Päättävissä asemissa ovat enimmäkseen miehet, mutta naistekijöitä on koko ajan enemmän. Kysyn aina, keistä elokuva kertoo: onko tarpeeksi erilaisia sankareita? Toiminnalliset, ajattelevat naiset ja epätyypilliset sukupuoliroolit ovat kiinnostavia. Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.

Millä mielellä olet seurannut #metoo-kampanjaa?

Surumielisenä, sillä alalla työskentelee enimmäkseen fantastisia ihmisiä. Olin mukana työryhmässä, joka laati ohjeistuksen tv- ja elokuvantekijöille. Olen vakuuttunut, että järisyttävästä keskustelusta seuraa lopulta hyviä asioita.

Jos saisit rajattomat mahdollisuudet, millaisen leffan tekisit?

Tekisin kaksi! Hillittömän menevän toimintakomedian sekä tosi, tosi hienon lastenelokuvan, jota nuoret luukuttaisivat vielä 10 vuoden päästä.

Jussi-gaala 2018 perjantaina 23.3. Helsingin Kaapelitehtaalla.

Lordissa Kita-taiteilijanimellä rumpuja soittanut Sampsa Astala toteutti unelmansa ja ryhtyi laulajaksi.

Monet tietävät Lordin entisen rumpalin Kitan, mutta suurelle yleisölle naamion takana soittanut mies, Sampsa Astala on toistaiseksi tuntemattomampi.

Sampsa soitti Lordissa rumpuja vuosina 2000–2010. Vuosiin mahtui viisi Lordi-levyä ja euroviisuvoitto. Seitsemän vuotta sitten Sampsa sai potkut bändistä.

– Laulu on aina ollut ykkösinstrumenttini, joten lähdin toteuttamaan omaa unelmaani. Sain potkut, koska lädin silloisen yhtyeeni Stala&SO:n kanssa euroviisukarsintoihin, mikä paljasti kasvoni. Se tarkoitti teiden eroamista Lordista, Sampsa kertoi Kyrsyä – Tuftland -elokuvan kutsuvierasensi-illassa.

– Totta kai ne ovat isoja asioita, mutta varsinaista riitaa Lordin jäsenten kanssa ei ollut. Olemme tälläkin hetkellä hyvissä väleissä.

”Halusin musiikillisesti toiseen rooliin, tekemään omaa juttua.”

Sampsa kuvailee Lordin aikoja hienoiksi.

– Menimme Lordin kanssa maapallon muutaman kerran ympäri: kierrettiin Japanit, Uudet-Seelannit ja Amerikat. Kymmenessä vuodessa se tuli kuitenkin nähtyä, ja halusin musiikillisesti toiseen rooliin, tekemään omaa juttua.

– Taiteilijoilla oman tekemisen tarve on tärkeää. Kyllä ne jääkiekonpelaajatkin vaihtavat joukkuetta, jos joukkueessa ei saa peliaikaa, niin toisessa joukkueessa saa, Sampsa sanoo.

”Suomessa on 106 kaupunkia, ja tavoitteeni on kiertää ne kaikki.”

Kaksi viimeistä vuotta Sampsa Astala on tehnyt soolouraa omaa nimeään kantavassa bändissä. Suomeksi laulava Sampsa julkaisee uutta musiikkia ensi kuussa. Lisäksi Sampsa laulaa suomennettuja Mötley Crue -biisejä Mötikkä-bändissä.

– Minulla on päällä 106 kaupunkia -kiertue. Suomessa on 106 kaupunkia, ja tavoitteeni on kiertää ne kaikki. 17 kaupunkia on kierretty, enää on 89 jäljellä, Sampsa kertoo.

– Huomenna lähdemme Kanarialle soittamaan muutamia keikkoja, koska siellä on paljon suomalaisia.