Kari Aalto (vas.), Toni Välitalo, Pertti Kurikka ja Sami Helle poseerasivat perjantaina kansainväliselle medialle punk-hengessä. Kuva: Kaisa Iivonen
Kari Aalto (vas.), Toni Välitalo, Pertti Kurikka ja Sami Helle poseerasivat perjantaina kansainväliselle medialle punk-hengessä. Kuva: Kaisa Iivonen

Pertti Kurikan Nimipäivät kertoi tänään kansainväliselle lehdistölle biisiensä taustoista ja tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Pertti Kurikan Nimipäivät harjoitteli tänään perjantaina toista kertaa euroviisulavalla Wienissä ja tapasi kansainvälistä mediaa.

Paikalla olleita toimittajia kiinnosti muun muassa se, kenen idea oli lähteä Euroviisuihin. Pertti Kurikka kertoi, että idea oli heidän managerinsa Kalle Pajamaan. Laulaja Kari Aalto puolestaan muisteli, että Pertti olisi itse ehdottanut sitä ensimmäisenä.

– Pertti on sellainen euroviisufani. Mietimme asiaa paljon yhdessä ennen kuin päätimme lähteä mukaan, Kari kertoi.

Lehdistötilaisuuden syvällisimmät ajatukset kuultiin rumpali Toni Välitalolta.

– Olemme kaikki neljä erilaisia ihmisiä ja joskus riitelemme. Tulimme tänne kuitenkin kahdeksi viikoksi yhtyeenä ja sovimme myös aina kaikki riidat. Yhdessä me haluamme voittaa tämän kilpailun.

Yhtyeen jäsenet kertoivat, että heidän laulunsa kertovat useimmiten arkielämästä. Esimerkiksi Kuus kuppia kahvia ja yks kokis -kappale syntyi, koska Kari tykkää juoda kahvia aamulla, päivällä ja illalla.

– Toni ei taas suostu soittamaan ilman colaa, joten siksi mukana on myös yksi kokis, basisti Sami Helle naureskeli.

Euroviisujen jälkeiset suunnitelmatkin ovat jo selvillä.

– Seuraavaksi teemme laulun asuntolassa asumisesta. Tai oikeastaan sosiaalityöntekijöistä, Kari sanoi.

Pertti Kurikan Nimipäivät esiintyvät ensimmäisessä semifinaalissa ti 19.5.

Lue myös:

IL: Pertti Kurikan Nimipäivät haukkunut viisutoimittaja syyttää STT:tä käännösvirheestä

Euroviisukonkari ennustaa: ”Pertti Kurikan Nimipäivät pääsevät finaaliin”

KK: Pertti Kurikka joutui lastenkotiin viisivuotiaana: ”Äiti kävi kyllä katsomassa”

Kaikki Pertti Kurikkaan liittyvät jutut löydät täältä.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla