George Michael syntyi vuonna 1963 työläisperheeseen, kreikkalaisen isän ja brittiläisen äidin kuopukseksi. Perhe asui pohjoislontoolaisessa lähiössä. Kuva vuodelta 2005: Reuters
George Michael syntyi vuonna 1963 työläisperheeseen, kreikkalaisen isän ja brittiläisen äidin kuopukseksi. Perhe asui pohjoislontoolaisessa lähiössä. Kuva vuodelta 2005: Reuters

Joulupäivänä menehtynyt artisti George Michael halusi pitää monet lahjoituksensa salassa.

Joulupäivänä kuolleelta George Michaelilta (oikealta nimeltään Georgios Kyriakos Panagiotou) jäi yli 120 miljoonan euron omaisuus. Potti ei kuitenkaan kertynyt vain pihistelemällä, sillä hän teki elinaikanaan suuria lahjoituksia eri järjestöille. Muusikon tiedetään antaneen miljoonia ainakin Childlinelle eli Britannian lasten ja nuorten auttavalle puhelimelle, syöpäjärjestö Macmillan Cancer Supportille ja hiv-tukikeskus Terrence Higgins Trustille.

Hiv tuli artistille läheisesti tutuksi, kun hänen suuri rakkautensa, pukusuunnittelija Anselmo Feleppa sai tietää 90-luvulla sairastuneensa aidsiin. Kaksikko oli tällöin tuntenut vasta muutamia kuukausia. Seuraavat vuodet George hoiti miesystäväänsä, sillä sairaus oli kehittynyt jo pitkälle. Anselmo kuoli lopulta aivoverenvuotoon Brasiliassa 1993.

Prinsessa Diana ja George Michael vuonna 1993 Lontoon Wembley-areenalla ennen aids-tukikonserttia. Kuva: Reuters
Prinsessa Diana ja George Michael vuonna 1993 Lontoon Wembley-areenalla ennen aids-tukikonserttia. Kuva: Reuters

Järjestöjen lisäksi George Michael oli muutenkin avokätinen ja lahjoitti myös yksityishenkilöille suuria summia. Hän toivoi usein, että lahjoitukset pysyisivät salassa.

Hän saattoi lahjoittaa esimerkiksi konserttilippuja sairaanhoitajille ja muille, jotka tekivät töitä sairaiden hyväksi sekä pitää näille ilmaiskonsertteja. Brittilehtien mukaan hoitoalalla työskentelevät olivat erityisen lähellä muusikon sydäntä, koska nämä olivat pitäneet hyvää huolta hänen syöpää sairastavasta äidistään. Äiti kuoli syöpään vuonna 1997. Toisinaan George Michael antoi myös jostain kappaleista saamansa lisenssimaksut hyväntekeväisyyteen.

Monet ovat vieneet kukkia George Michaelin kotitalon ovelle, Englannin Oxforshireen. Kuva: Reuters
Monet ovat vieneet kukkia George Michaelin kotitalon ovelle, Englannin Oxforshireen. Kuva: Reuters

17 000 euroa tuntemattoman naisen hedelmöityshoitoihin

Mirror-lehti kertoo myös muista jaloista teoista, joita George Michael teki elinaikanaan.

Televisiojuontaja Richard Osman kertoi tapaninpäivänä Twitterissä, että kerran Britannian Ota tai jätä -ohjelmassa eräs nainen kertoi tarvitsevansa hedelmöityshoitoihin 17 000 euroa (15 000 puntaa.) Seuraavana päivänä George Michael oli soittanut naiselle ja lahjoittanut kyseisen summan tälle.

Kerran George taas halusi päästää tuntemattoman velkahelvetistä. Hän sai kuulla kahvilassa, että eräs henkilö oli pahoissa veloissa. Artisti oli kirjoittanut 29 000 euron sekin ja pyytänyt tarjoilijaa antamaan sekin velkaantuneelle.

George tunsi sympatiaa myös kodittomia kohtaan. Näyttelijä Emilyne Mondon mukaan George teki vapaaehtoistyötä kodittomien asuntolassa, mutta ei halunnut, että tästäkään asiasta tulisi julkista.

Lähes 6000 euron juomaraha tarjoilijalle

Toimittaja Sali Hughesin mukaan George saattoi antaa myös suuria juomarahoja. Kerran eräs velkaantunut, sairaanhoitajaksi opiskellut tarjoilija sai artistilta tippiä 5 800 euroa (5000 puntaa).

Georgen tiedetään auttaneen myös eläimiä. Eläinjärjestö PETA kunnioitti twiittasi tapaninpäivänä, miten suuresti järjestö arvostaa sitä työtä, mitä artisti teki eläinten hyväksi.

 

Lähteenä myös: The Telegraph

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...