Yhdysvaltalaisen toimittaja-kirjailija Alan Weismanin mielestä maapallon pelastuminen on naisten käsissä.

Käsittelet maailman tuhoutumista tuoreessa kirjassasi. Suurin syy siihen on, ­että ihmisiä on liikaa. Kenen pitää kuolla?
Ei kenenkään jo syntyneen. Haluan meidän kaikkien viettävän onnellisen elämän, mutta toivon, että tuomme tänne vähemmän uusia ihmisiä. Meitä on nyt seitsemän miljardia, mutta vuonna 2050 jo 10 miljardia. Ruoka ja vesi eivät riitä kaikille, ja siksi syttyy vielä sotia.

Mielestäsi naiset voivat pelastaa maailman. Miksi ja miten?
Paras tapa säännöstellä syntyvyyttä on antaa naisille mahdollisuus päättää, montako lasta he haluavat. Naisten koulutuksesta pitäisi tehdä universaali oikeus, sillä koulutetut naiset myös hankkivat vähemmän lapsia. Se, että taakka asettuu naisten harteille johtuu yksinkertaisesti biologiasta: vain naiset voivat kantaa lapsia.

Mitä siis voimme tehdä?
Hankkia kaksi biologista lasta tai vähemmän. Silloin ihmiskunta ei enää kasvaisi. Minulla ja vaimollani on vain yksi lapsi. ­Lisää lapsia voi adoptoida, sillä kotia tarvitsevat lapset eivät lopu. Voimme myös vaatia maiden hallituksia osallistumaan köyhien maiden ehkäisyvalistukseen. Se maksaisi vain kahdeksan miljardia dollaria vuodessa. Yhdysvallat käyttää sotimiseen saman summan kuukaudessa.

Liikakansoitus on ongelma kehitysmaissa. Miten se koskee länsimaita?
Luonnonkatastrofit eivät katso maiden rajoja. Koska Afrikka täyttyy, sieltä on lähdettävä pois, sillä ihmiset seuraavat aina ruokaa ja työpaikkoja. Maahanmuuttopolitiikasta seuraa Pohjoismaissakin jo valtavia jännitteitä.

Onko jo liian myöhäistä?
Ei. Olen jopa toiveikkaampi nyt kuin ­ennen tutkimuksiani, sillä meillä on jo keinot ­ongelman ratkaisemiseksi. Kouluttamattomat naiset ovat yksi suurimmista hyödyntämättömistä luonnonvaroistamme.

Alan Weisman on palkittu yhdysvaltalainen journalisti. Hänen kirjansa Maailma täynnä meitä (Atena) on juuri ilmestynyt.

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti