Yhdysvaltalaisen toimittaja-kirjailija Alan Weismanin mielestä maapallon pelastuminen on naisten käsissä.

Käsittelet maailman tuhoutumista tuoreessa kirjassasi. Suurin syy siihen on, ­että ihmisiä on liikaa. Kenen pitää kuolla?
Ei kenenkään jo syntyneen. Haluan meidän kaikkien viettävän onnellisen elämän, mutta toivon, että tuomme tänne vähemmän uusia ihmisiä. Meitä on nyt seitsemän miljardia, mutta vuonna 2050 jo 10 miljardia. Ruoka ja vesi eivät riitä kaikille, ja siksi syttyy vielä sotia.

Mielestäsi naiset voivat pelastaa maailman. Miksi ja miten?
Paras tapa säännöstellä syntyvyyttä on antaa naisille mahdollisuus päättää, montako lasta he haluavat. Naisten koulutuksesta pitäisi tehdä universaali oikeus, sillä koulutetut naiset myös hankkivat vähemmän lapsia. Se, että taakka asettuu naisten harteille johtuu yksinkertaisesti biologiasta: vain naiset voivat kantaa lapsia.

Mitä siis voimme tehdä?
Hankkia kaksi biologista lasta tai vähemmän. Silloin ihmiskunta ei enää kasvaisi. Minulla ja vaimollani on vain yksi lapsi. ­Lisää lapsia voi adoptoida, sillä kotia tarvitsevat lapset eivät lopu. Voimme myös vaatia maiden hallituksia osallistumaan köyhien maiden ehkäisyvalistukseen. Se maksaisi vain kahdeksan miljardia dollaria vuodessa. Yhdysvallat käyttää sotimiseen saman summan kuukaudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Liikakansoitus on ongelma kehitysmaissa. Miten se koskee länsimaita?
Luonnonkatastrofit eivät katso maiden rajoja. Koska Afrikka täyttyy, sieltä on lähdettävä pois, sillä ihmiset seuraavat aina ruokaa ja työpaikkoja. Maahanmuuttopolitiikasta seuraa Pohjoismaissakin jo valtavia jännitteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko jo liian myöhäistä?
Ei. Olen jopa toiveikkaampi nyt kuin ­ennen tutkimuksiani, sillä meillä on jo keinot ­ongelman ratkaisemiseksi. Kouluttamattomat naiset ovat yksi suurimmista hyödyntämättömistä luonnonvaroistamme.

Alan Weisman on palkittu yhdysvaltalainen journalisti. Hänen kirjansa Maailma täynnä meitä (Atena) on juuri ilmestynyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla