Pekka Pouta ja Sini-koira käyvät yhdessä töissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Susanna Kekkonen
Pekka Pouta ja Sini-koira käyvät yhdessä töissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Susanna Kekkonen

Huomenta Suomessa esiintyvä studiokoira Sini saa sille osoitettua fanipostia. – Sini on suositumpi kuin minä, omistaja Pekka Pouta kertoo.

Meteorologi Pekka Pouta:

”Sini ei erityisemmin tykkää pukeutua, mutta työvuorossaan Huomenta Suomessa se käyttää pientä kuvausliiviä. Siihen kytketty iPhone, joka lähettää livekuvaa ohjelman Facebook-sivulle. Puhelin toimii samalla valvontakamerana, jonka avulla näen, missä Sini liikkuu.

Pieni studiomme sijaitsee Akateemisen kirjakaupan nurkkauksessa, ja Sinin mielestä se on jo niin nähty. Se on alkanut laajentaa reviiriään kaupassa, viimeksi löysin sen seikkailemasta lastenkirjaosastolta. Kun tavaratalossa vietettiin Hulluja päiviä, Sini hullaantui ihmisvilinässä ja seikkaili yläkertaan. Se kuitenkin pelkää liukuportaita eikä uskaltanut tulla omin päin alas.

”Sini on borderterrieriksi tyyni viilipytty.”

Sini on borderterrieriksi tyyni viilipytty. Se on myös tavallista pehmeäluonteisempi sekä siloturkkisempi. Trimmaamattomina ne usein näyttävät pultsareilta, mutta Sini on aina sileä. Pyyhin sen irtokarvat Furminatorilla ja joskus vähän trimmaan leukapieliä.
Sini on utelias ja ilmeikäs koira. Sen silmien ympärillä näyttää olevan tummat kajaalit kuin muinaisilla egyptiläiskaunottarilla. Uskon, että lemmikkikoirat ovat jalostuneet viestimään ihmisten kanssa.

Borderterrierin ruumiinrakenteen kuuluisi muistuttaa saukkoa. Sini on kookkaampi kuin useimmat rotuisensa tytöt. Kohdunpoiston jälkeen se lihoi vajaan kilon, mistä muutamat Huomenta Suomen katsojat esittivät huolensa. Sinillä on kuitenkin vyötärö yhä tallella, ja kylkiluut tuntuvat.

Sini rakastaa syömistä ja palloleikkejä. Huomenta Suomessa sitä ohjataan herkuilla. Lähetyksen aikana se syö yli puolet päivän tarpeestaan: kinkkuleikkelettä, kuivattua lihaa ja kanaa. Aiemmin kuljimme studiolle tavaratalon henkilökunnan ovesta, mutta Sini oppi lyömään liinat kiinni leipomopisteen kohdalla. Nyt tulemme töihin eri reittiä.

”Sinin poikaystävä on tosikko macho, joka harvoin innostuu leikkiin.”

Sini on lihaksikas ja bodarimainen ehkä siksi, että se on läpi elämänsä paininut isojen koirakavereiden kanssa. Osa Sinin pentuajan ystävistä on muuttanut muualle, ja nyt aikuisena se tutustuu uusiin hitaammin kuin nuorena. Hurjimmat painit se käy cairnterrieri Leon ja saksanpaimenkoira Psykon kanssa. Sen poikaystävä, jackrussellinterrieri Frezzo on tosikko macho, joka harvoin innostuu leikkiin. Ne kyläilevät usein toistensa luona.

Sinissä on hiljaista jääräpäisyyttä. Se välttelee konfliktitilanteita, mutta jos joutuu sellaiseen, se osaa olla yllättävän ärhäkkä. Silloin Sinin komennus saa jonkin pikkumäykyn tärisemään kauhusta.

Kun suunnittelimme Sinin tuomista studiokoiraksi, eräs tuttu kommentoi: ’Terrieri suoraan lähetykseen – oletko hullu?’ Sini kuitenkin omaksui tehtävänsä helposti. Se nauttii saada herkkuja, olla seurassa ja rapsuteltavana. Vain harvoja asioita Sini inhoaa: korvien puhdistusta ja suihkussa käyntiä.

”Sini tunnistetaan usein kaupungilla ja se on suositumpi kuin minä.”

Studiokoirana Sini on nopeasti löytänyt ihailijansa. Sen Instagram-tilillä on noin 3800 seuraajaa, paljon enemmän kuin Huomenta Suomen Installa. Sini tunnistetaan usein kaupungilla ja se on suositumpi kuin minä. Sen olen huomannut, että aamujulkisuus on mukavampaa kuin iltajulkisuus. Aamuisin yleisö on positiivista ja vastaanottavaa, iltaisin kriittisempää. Ehkä iltaa kohden fiilis muuttuu, kun maailma ehtii potkia päähän.

Sini työskentelee ohjelmassa ruokapalkalla, mutta se on saanut lisäksi ihailija- ja sponsorilahjoja. Studiossa sillä on sänky, leluja ja vesikuppi. Kotiin asti ovat päätyneet borderinmuotoinen piparkakkumuotti ja muun muassa Fatboy-koirapeti. Sillä on neljä sänkyä ja iso laatikollinen leluja, mutta harvoin ostelemme sille mitään uutta. Osa tavaroista on perittyjä, osa kierrätysryhmistä hankittua.

Sini isännän kanssa tv-maskissa. Kuva Sinin Instagram-tililtä.

 

Today I got my first "makeup"😘#tvdog #borderterrier #huomentasuomi #morningshow #makeup

Henkilön Sini Trisha Tingel Tangel (@sini_the_dog) jakama julkaisu

Sini herää samaan aikaan kuin minäkin, varttia yli neljä. Aamu on meille intensiivistä ja hektistä aikaa, ja Sinin pysyy aktiivisena kuusikin tuntia yhtä kyytiä. Kotiin päästyään se nukkuu koko päivän ja heräilee vasta iltalenkille ja syömään.
Sini on kolmevuotias, mutta sillä on jo harmaata parrassaan. Minä sain ensimmäiset harmaani, kun aloitin Huomenta Suomessa 23-vuotiaana.”

Sini, 3

  • Turussa syntynyt borderterrieri asuu omistajiensa Pekka Poudan ja Mari Sarolahden kanssa Helsingin Arabiassa. Sini on Huomenta Suomen studiokoira, Pekka Forecan meteorologi, Mari toimittaja.
  • Sini Instagramissa: sini_the_dog
  • Sinin kodin vierestä aukeavat mainiot lenkkimaastot puistoon, joenvarteen, Viikin metsiin ja luonnonsuojelualueelle.
  • Sini kulkee työmatkat bussilla ja on tottunut julkisten käyttäjä. Se pukeutuu talvitakkiin, jos pakkanen laskee -20 asteeseen.
  • Borderterrieri on alkujaan brittiläinen luolametsästykseen kehitetty rotu.
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...