Pekka Pouta ja Sini-koira käyvät yhdessä töissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Susanna Kekkonen
Pekka Pouta ja Sini-koira käyvät yhdessä töissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Susanna Kekkonen

Huomenta Suomessa esiintyvä studiokoira Sini saa sille osoitettua fanipostia. – Sini on suositumpi kuin minä, omistaja Pekka Pouta kertoo.

Meteorologi Pekka Pouta:

”Sini ei erityisemmin tykkää pukeutua, mutta työvuorossaan Huomenta Suomessa se käyttää pientä kuvausliiviä. Siihen kytketty iPhone, joka lähettää livekuvaa ohjelman Facebook-sivulle. Puhelin toimii samalla valvontakamerana, jonka avulla näen, missä Sini liikkuu.

Pieni studiomme sijaitsee Akateemisen kirjakaupan nurkkauksessa, ja Sinin mielestä se on jo niin nähty. Se on alkanut laajentaa reviiriään kaupassa, viimeksi löysin sen seikkailemasta lastenkirjaosastolta. Kun tavaratalossa vietettiin Hulluja päiviä, Sini hullaantui ihmisvilinässä ja seikkaili yläkertaan. Se kuitenkin pelkää liukuportaita eikä uskaltanut tulla omin päin alas.

”Sini on borderterrieriksi tyyni viilipytty.”

Sini on borderterrieriksi tyyni viilipytty. Se on myös tavallista pehmeäluonteisempi sekä siloturkkisempi. Trimmaamattomina ne usein näyttävät pultsareilta, mutta Sini on aina sileä. Pyyhin sen irtokarvat Furminatorilla ja joskus vähän trimmaan leukapieliä.
Sini on utelias ja ilmeikäs koira. Sen silmien ympärillä näyttää olevan tummat kajaalit kuin muinaisilla egyptiläiskaunottarilla. Uskon, että lemmikkikoirat ovat jalostuneet viestimään ihmisten kanssa.

Borderterrierin ruumiinrakenteen kuuluisi muistuttaa saukkoa. Sini on kookkaampi kuin useimmat rotuisensa tytöt. Kohdunpoiston jälkeen se lihoi vajaan kilon, mistä muutamat Huomenta Suomen katsojat esittivät huolensa. Sinillä on kuitenkin vyötärö yhä tallella, ja kylkiluut tuntuvat.

Sini rakastaa syömistä ja palloleikkejä. Huomenta Suomessa sitä ohjataan herkuilla. Lähetyksen aikana se syö yli puolet päivän tarpeestaan: kinkkuleikkelettä, kuivattua lihaa ja kanaa. Aiemmin kuljimme studiolle tavaratalon henkilökunnan ovesta, mutta Sini oppi lyömään liinat kiinni leipomopisteen kohdalla. Nyt tulemme töihin eri reittiä.

”Sinin poikaystävä on tosikko macho, joka harvoin innostuu leikkiin.”

Sini on lihaksikas ja bodarimainen ehkä siksi, että se on läpi elämänsä paininut isojen koirakavereiden kanssa. Osa Sinin pentuajan ystävistä on muuttanut muualle, ja nyt aikuisena se tutustuu uusiin hitaammin kuin nuorena. Hurjimmat painit se käy cairnterrieri Leon ja saksanpaimenkoira Psykon kanssa. Sen poikaystävä, jackrussellinterrieri Frezzo on tosikko macho, joka harvoin innostuu leikkiin. Ne kyläilevät usein toistensa luona.

Sinissä on hiljaista jääräpäisyyttä. Se välttelee konfliktitilanteita, mutta jos joutuu sellaiseen, se osaa olla yllättävän ärhäkkä. Silloin Sinin komennus saa jonkin pikkumäykyn tärisemään kauhusta.

Kun suunnittelimme Sinin tuomista studiokoiraksi, eräs tuttu kommentoi: ’Terrieri suoraan lähetykseen – oletko hullu?’ Sini kuitenkin omaksui tehtävänsä helposti. Se nauttii saada herkkuja, olla seurassa ja rapsuteltavana. Vain harvoja asioita Sini inhoaa: korvien puhdistusta ja suihkussa käyntiä.

”Sini tunnistetaan usein kaupungilla ja se on suositumpi kuin minä.”

Studiokoirana Sini on nopeasti löytänyt ihailijansa. Sen Instagram-tilillä on noin 3800 seuraajaa, paljon enemmän kuin Huomenta Suomen Installa. Sini tunnistetaan usein kaupungilla ja se on suositumpi kuin minä. Sen olen huomannut, että aamujulkisuus on mukavampaa kuin iltajulkisuus. Aamuisin yleisö on positiivista ja vastaanottavaa, iltaisin kriittisempää. Ehkä iltaa kohden fiilis muuttuu, kun maailma ehtii potkia päähän.

Sini työskentelee ohjelmassa ruokapalkalla, mutta se on saanut lisäksi ihailija- ja sponsorilahjoja. Studiossa sillä on sänky, leluja ja vesikuppi. Kotiin asti ovat päätyneet borderinmuotoinen piparkakkumuotti ja muun muassa Fatboy-koirapeti. Sillä on neljä sänkyä ja iso laatikollinen leluja, mutta harvoin ostelemme sille mitään uutta. Osa tavaroista on perittyjä, osa kierrätysryhmistä hankittua.

Sini isännän kanssa tv-maskissa. Kuva Sinin Instagram-tililtä.

 

Today I got my first "makeup"😘#tvdog #borderterrier #huomentasuomi #morningshow #makeup

Henkilön Sini Trisha Tingel Tangel (@sini_the_dog) jakama julkaisu

Sini herää samaan aikaan kuin minäkin, varttia yli neljä. Aamu on meille intensiivistä ja hektistä aikaa, ja Sinin pysyy aktiivisena kuusikin tuntia yhtä kyytiä. Kotiin päästyään se nukkuu koko päivän ja heräilee vasta iltalenkille ja syömään.
Sini on kolmevuotias, mutta sillä on jo harmaata parrassaan. Minä sain ensimmäiset harmaani, kun aloitin Huomenta Suomessa 23-vuotiaana.”

Sini, 3

  • Turussa syntynyt borderterrieri asuu omistajiensa Pekka Poudan ja Mari Sarolahden kanssa Helsingin Arabiassa. Sini on Huomenta Suomen studiokoira, Pekka Forecan meteorologi, Mari toimittaja.
  • Sini Instagramissa: sini_the_dog
  • Sinin kodin vierestä aukeavat mainiot lenkkimaastot puistoon, joenvarteen, Viikin metsiin ja luonnonsuojelualueelle.
  • Sini kulkee työmatkat bussilla ja on tottunut julkisten käyttäjä. Se pukeutuu talvitakkiin, jos pakkanen laskee -20 asteeseen.
  • Borderterrieri on alkujaan brittiläinen luolametsästykseen kehitetty rotu.

Koulujärjestelmä sortaa poikia, koska hoivaleikkejä leikkineet naisopettajat yrittävät heidän pään sisään, kirjoitti kasvatustieteen tohtori. Kysyimme, mistä ihmeestä on kyse.

Kasvatustieteen tohtori Jukka Kujala otti tänään kärkkäästi kantaa suomalaiseen koulujärjestelmään mielipidekirjoituksessaan, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa.  Kujala kirjoitti näin: ”Peruskoulun arkista oppimista ja opetussisältöjä koordinoivat menestyjäopettajat, joista suurin osa on naisia. Poikien oppimisen maailmaa rakentavat akateemiset ihmiset, joilta puuttuvat seisaaltaan pissaamisen kokemukset sekä Valtteri Bottaksen tai Partik Laineen sankariuran seuraamisen tunteet oman isän kanssa.”

Ja jatkoi:

”Poikien pään sisään yrittävät opettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan. On mahdoton yhdistelmä onnistua kohtaamaan lukemisesta kiinnostumaton poika Neiti Etsivä -positiosta.”

Kirjoituksen alla Kujalan kannanottoa sekä kiiteltiin että kritisoitiin. Osan mukaan Jukan kirjoitus kiteytti hyvin suomalaisen peruskoulutuksen ongelman. Toisten mielestä Kujala menee kirjoituksessaan kuitenkin ihan liian pitkälle.

Kritisoijien mukaan Kujalan näkemys on voimakas yleistys, joka ei pidä paikkaansa. Kommentoijat toteavat, että kirjoitus myös syyllistää naisopettajia ja sysää vastuun poikien heikommasta peruskoulumenestyksestä naisopettajien harteille.

Onko Kujala oikeasti sitä mieltä, että naisopettajista ei ole opettamaan poikia? Ovatko poikien haasteet koulumaailmassa hänen mielestään naisopettajien vika? Mitä tekemistä seisaallaan pissaamisella on minkään kanssa?

Soitimme Jukalle ja kysyimme.

Jukka Kujala, mitä yritit kirjoituksellasi sanoa?

”Halusin kirjoituksellani kiinnittää huomion siihen, että tällä hetkellä koulumaailmassa poikien kohtaaminen on vaikeaa. Yksi syy siihen on se, että opettajakunta on voimakkaasti tietynlaista.

Tällä hetkellä valtaosa opettajista on naispuolisia huippumenestyjiä. Heiltä puuttuu epäonnistumisen kokemukset ja ymmärrys siitä, millaista on olla kasvava poika. Heillä ei ole kosketuspintaa siihen, millaista on olla esimerkiksi heikosti menestynyt tai vaikean sosiaalisen taustan reunoilla oleva kaveri. Se heijastuu myös heidän asenteisiinsa ja ylipäätään siihen, miten opetus järjestetään.

”Kirjoituksessani on läsnä aito huoli siitä, että peruskoulu ei pysty kohtaamaan reppanapoikia.”

Kirjoitukseni oli piikikäs ja kärjistävä. Samalla siinä on kuitenkin läsnä aito huoli siitä, että peruskoulu ei pysty kohtaamaan reppanapoikia – eikä tyttöjäkään – koska heitä opettavat ihmiset ovat kaikki niin samanlaisia ja katsovat maailmaa samanlaisten lasien läpi.”

Kirjoituksessasi toteat, että tällä hetkellä ”poikien oppimisen maailmaa rakentavat akateemiset ihmiset, joilta puuttuvat seisaaltaan pissaamisen kokemukset”. Miten seisaallaan pissaamisella on mitään tekemistä opettajan pätevyyden kanssa?

”Seisaaltaan pissaaminen on kirjoituksessani ronski kielikuva. Sen tarkoituksena ei ole kritisoida naisopettajia, vaan kiinnittää huomio siihen, että kouluihin tarvitaan monipuolisemmin ihmisiä, jotka tarkastelevat maailmaa erilaisista näkökulmista. Kirjoituksessani en ota kantaa naisten pedagogisiin taitoihin ja kykyyn opettaa vaan siihen, että asioita pitäisi osata katsoa useammasta maailmasta.

Kirjoituksesi voi tulkita syyllistävän naisopettajia. Oliko se tarkoituksesi?

”Ei. Sukupuolella ei ole mitään väliä siinä, kuinka hyvä opettaja on. Siihen olisi kuitenkin kaikkien syytä keskittyä, että poikalapset otetaan paremmin huomioon. On erilaista olla pieni poika kuin pieni tyttö.

”Erilaisuuden hyväksymistä ja sukupuolisensitiivisyyttä tulisi tuoda opettajakoulutukseen.”

Myös opettajakoulutuksen pitäisi herätä tähän kysymykseen. Erilaisuuden hyväksymistä ja sukupuolisensitiivisyyttä tulisi tuoda koulutukseen. Se tarkoittaa sitä, että otetaan huomioon kaikkien haasteet tasapuolisesti – myös niiden, jotka ovat jotain muuta sukupuolta kuin tyttöjä ja poikia.”

Miten tämän koulumaailmaan liittyvän ongelman voisi mielestäsi korjata?

”Tällä hetkellä Suomessa on yksi peruskoulujärjestelmä eikä juurikaan yksityisiä kouluja. Haluaisin nähdä niitä enemmän. Niissä kouluissa jokaiselle voitaisiin tarjota yksilöllistä opetusta ja vaihtoehtoisia polkuja, jottei kukaan putoa kelkasta sen takia, että koulujärjestelmä ei tue oikealla tavalla.” 

Tn-ope

Mitä tekemistä seisaallaan pissaamisella on opettajan pätevyyden kanssa? Kysyimme kasvatustieteen tohtorilta, joka on huolissaan poikien opp...

Käsityön uudistus on hyvä esimerkki poikien sortamisesta koulumaailmassa. Nykyään ei saa painottaa omia mielenkiinnonkohteitaan, vaikka käsityön tavoitteet on mahdollista saavuttaa oppilaslähtöisesti oppilaan omia mielenkiinnonkohteita kunnioittaen. Nykyiselle käsityöntutkimukselle on ominaista vääristyneeseen tasa-arvoon perustuva ajattelu, jossa poikien pakottaminen virkkaamaan edistää tasa-arvoa. Käsityön yliopistotason johtopaikoilla on käytännössä vain tekstiilipuolen edustajia, jotka...
Lue kommentti

Muusikko Arttu Wiskari ei todellakaan ole jouluihminen. – Mitä vähemmän joulua ja joulumieltä on ilmassa, sitä rennompi ja parempi jouluni on, hän kuvailee.

Muusikko Arttu Wiskari viettää joulua usein yksin, kun Pauliina-vaimo ja perheen 4- ja 2-vuotiaat lapset lähtevät maalle.

– En ole oikein ikinä viettänyt joulua aikuisiällä. Vanhemmat ovat eronneet ja omissa menoissa jouluna. Sukulaisia tai serkkuja ei ole.

– Yleensä pelaan jouluaattona pleikkaa. Bändin jätkiä tai kavereita saattaa tulla käymään, hengailemme ja käymme saunassa.

Lasten syntymän myötä Arttu on halunnut tarjota heille mahdollisuuden jouluun, vaikka ei itse siitä niin välitäkään.

– Haen pojan kanssa meille kuusen ja lapset saavat koristella sen. Lapsille myös hankimme lahjoja, jotka käyn aattona viemässä maalle anoppilaan, jossa vaimo ja lapset joulua viettävät.

”Tänä vuonna vaimo sanoi, että minun ei tarvitse tulla ollenkaan maalle, mutta haluan käydä moikkaamassa siellä perhettä.”

Vaimo on hyväksynyt aviomiehensä tavan viettää joulua osittain yksin.

– Meillä on koira, jota ei voi viedä yöksi maalle, joten olen koiravahtina. Tänä vuonna vaimo sanoi, että minun ei tarvitse tulla ollenkaan maalle, mutta haluan käydä moikkaamassa siellä perhettä.

Arttu arvelee, että näin joulu on hänelle oikeaa rauhoittumisen aikaa

– Rauhoittuminen on itselle vaikeaa keikkareissujen jälkeen. Yleensä joulu on myös yhtä kiirettä, joka paikka on sitä ennen tukossa ja rahaa menee kaikkeen mahdolliseen. 

”Nautin suunnattoman paljon yksin kotona siitä rauhasta, kun puhelin ei soi koko aikaa.”

– Nautin suunnattoman paljon yksin kotona siitä rauhasta, kun puhelin ei soi koko aikaa. Mitä vähemmän joulua ja joulumieltä on ilmassa, sitä rennompi ja parempi jouluni on.

Yksi jouluperinne laulajallakin on. Hän käy viemässä kynttilän tai kynttilöitä poisnukkuneiden kavereiden haudoille.

– Läheisin heistä on Idols-Vesku, joka on vanha luokkakaverini. Joskus jätän kaikille yhteisen kynttilän muualla nukkuneiden kivelle. Se riittää minulle jouluherkistelyksi, Arttu kertoi Lastenklinikoiden Kummien JouluMielelle -konsertissa, joka näytetään MTV3:lla 17.12. Lähetyksen aikana kerätään varoja pikkupotilaiden hyväksi.

Vierailija

Arttu Wiskari viettää perhevapaata joulua: ”Pelaan kavereiden kanssa pleikkaa, kun vaimo ja lapset ovat maalla”

Juuri näin. Haluan käydä moikkaamassa lapsia vaikka vaimo sanoi että ei tarvitse tulla joulunviettoon. Vautsi miten reilua. Mä en katsoisi hetkeäkään sitä että lähtisin maalle lasten kanssa ja herra jäisi kotiin pelaa pleikkaa ja nauttimaan hiljaisuudesta...no, jokainen tavallaan.
Lue kommentti