Pate Mustajärvi päätti vuonna 2007 tehdä elämänmuutoksen ja haki tukea raittiilta Sipe Santapukilta. Kuvat: Lauri Kokko ja Ari. K Ojala
Pate Mustajärvi päätti vuonna 2007 tehdä elämänmuutoksen ja haki tukea raittiilta Sipe Santapukilta. Kuvat: Lauri Kokko ja Ari. K Ojala

Muusikko Sipe Santapukki kertoo Apulanta-historiikissa, että oli vähällä olla viimeinen, joka näki Pate Mustajärven elossa.

Sipe Santapukki ja Toni Wirtanen kertovat Apulanta – Kaikki yhdestä pahasta -kirjassa, miten Juvan Puustock vuonna 2007 oli koitua kohtalokkaaksi suomirock-legendalle, Popedan Pate Mustajärvelle.

– Puustockissa bändeillä on tapana pitää hotellissa yhteiset rairait, ja sinä iltana minäkin hengailin siellä pienesssä hönössä. Kun Pate Mustajärvi tuli juhliin, hän vaikutti olevan pahassa kuosissa. Pate takoi rintaansa ja vaikeroi: Perkele, kun ottaa pumpusta, mutta menee ohi, menee ohi, Toni Wirtanen kertoo kirjassa.

Avoimesti alkoholinkäytöstään julkisuudessa puhunut Pate on kertonut myöhemmin haastatteluissa, että oli tuolloin ollut kaksi vuotta putkeen juovuksissa. Puustockissa Pate kertoi Sipelle haluavansa lopettaa juomisen ja haki tukea raittiilta rumpalilta.

– Pate sanoi: Nyt tää loppuu, pääsisikö selvän miehen huonekaveriksi?  Totta kai mä otin Paulin huoneeseeni nukkumaan. Mä hain meille aulabaarista kahvit ja keksejä, ja me istuttiin Paten kanssa yömyöhään juttelemassa. Ajattelin, että nyt on synkän näköistä meininkiä. Asiat, joista me puhuttiin, olivat luottamuksellisia. Sen verran voin sanoa, että mulle kävi selväksi, ettei Paten tie ole ollut helppo kulkea. Ne vuodet eivät olleet ilmaisia. Kunnioitan häntä todella paljon, vaikka me eri liiton miehiä ollaankin, Sipe sanoo kirjassa.

Aamuyöllä Sipe heräsi siihen, kun Pate kouristeli ja valitteli rintaansa. Sipe kysyi monta kertaa, soittaako hän ambulanssin, mutta Pate kielsi ja vakuutteli: Menee ohi, menee ohi...

– Menihän se ohi, sillä erää. Mutta seuraavalla keikkapaikalla Pate oli saanut slaagin ja joutunut sairaalaan. Olin vähällä olla viimeinen, joka näki Pate Mustajärven elossa. Onneksi sydänkohtauksen jälkeen Pate teki suuren elämänmuutoksen parempaan suuntaan. Monilla rokkareilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kääntää elämänsä suuntaa.

Apulannan historiikissa Sipe kertoo olleensa iloinen, ettei itse turvautunut alkoholiin tai muihin päihteisiin rankan ihmissuhteen ja eron jälkeen. Lue juttu: Riitaisa ero Anna Erikssonista masensi Sipe Santapukin: "Tajuttoman raskas ihmissuhde".

Ari Väntäsen kirjoittama Apulanta – Kaikki yhdestä pahasta -historiikki (Like) julkaistaan Tampereella 7.8.2014.


Pate Mustajärvi ja Tina Finn itsenäisyyspäivän juhlissa vuonna 2013. Kuva: Ari K. Ojala

Lue myös:

Pate Mustajärvi esitteli uuden naisystävänsä

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Minka Kuustonen ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon dokumentilla.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.