Pate Mustajärvi viettää kesälomansa tammikuussa. Kuva: Sanoma-arkisto / Riina Peuhu
Pate Mustajärvi viettää kesälomansa tammikuussa. Kuva: Sanoma-arkisto / Riina Peuhu

Vanhan liiton mieskin voi päivittää näkemyksensä, todistaa muusikko Pate Mustajärvi.

Muusikko Pate Mustajärvellä, 61, on takanaan kiireinen merkkivuosi, kun Popeda-yhtye juhlisti 40-vuotista uraansa. Popeda Nelkytä vuotta -historiikissaan yhtye muistelee uransa vauhdikkaimpia tilanteita ja merkittävimpien biisiensä syntyä.

Yksi niistä on Kersantti Karoliina, tuottaja Mika Sundqvistin kynäilemä teksti vuodelta 1992. Pate kertoo, että kappale sai alkusysäyksensä hänen tuohtuneesta heitostaan.

– Olin kirjoittanut hurjan – tai no, todella hurjan – tekstin, jota Costi (Popeda-kitaristi Costello Hautamäki) piti niin rajuna, ettei suostunut edes lukemaan sitä loppuun.

Pate ei suostu paljastamaan rustailemaansa sanoitustaan, mutta sen verran tiedetään, että laulun alkutilanteessa rouva on lypsämässä navetassa, minne isäntä ampaisee suutuspäissään kirves kädessään.

– Kun sanoitustani sitten arvosteltiin, suivaannuin ja tokaisin, että pitääkö kaikkien biisien aina alkaa sillä, että mulla on buutsit ja soitan kitaraa. Costista se oli juurikin hyvä aloitus!

"On mulla bootsit ja mä soitan kitaraa
Jopa luulis että ei oo mua kovempaa
Mun täytyy myöntää ehkä hieman pehmoilen
On naisellani työn alla rättisulkeinen

Kuulin Karoliinan lähteneen
Jätti tänne vaikeroimaan kotipiiakseen
Syytän sua Elisabeth Rehn
Mun naiseni on kapiainen"

(Kersantti Karoliinan alku)

Kersantti Karoliina syntyi aikaan, jolloin Suomi oli saanut Elisabeth Rehnistä ensimmäisen naispuolustusministerinsä. Vanhan liiton miehille se oli järkytys. Lisää oli luvassa, kun alettiin puhua naisten pääsystä armeijaan.

– Kyllä se silloin tuntui ihmeelliseltä ja mietittiin, kuinka tässä nyt miesten käy, Pate sanoo.

– Mutta ajat ovat muuttuneet ja ihan hyvin meidän kävi. Omassakin perheessä siskon lapsenlapsi kävi hiljattain armeijan ja on todistettavasti nainen. Enää se ei tunnu oudolta, pikemminkin tosi hienolta jutulta!

Erilainen soololevy

Siinä missä muut suunnittelevat hiihtolomiaan, Pate valmistautuu nyt kesälomansa alkuun. Laulaja viettää kesälomansa tammikuussa ja lähtee silloin muutamaksi viikoksi reissuun puolisoineen.

– Kiva päästä istuksimaan kahviloissa, katselemaan katukuvaa ja hengittelemään rauhassa.  Vaihteeksi minä saan tuijottaa muita eikä toisinpäin

Hartwall Areenan konserttiin huipentuneen keikkaputken ja syksyllä julkaistun muistelmateoksen lisäksi bändi repäisee vielä stadionkeikalla Tampereen Ratinalla ensi vuoden elokuussa. Kevään yli Popeda huilii, mutta Pate ei.

– Costi ehdotti, että 40-vuotishulinan jälkeen pidettäisiin kunnon tauko ennen seuraavia kesän keikkoja. Tuijotin kalenteria ja mietin, että onpas pitkä paussi, mitäs siinä tekis. Syntyi ajatus soololevystä ja sen päälle tuli vielä kiertuekin.

”Kuunnellessa voi pistää simmut kiinni ja antaa mennä.”

Pate julkaisee 11. soololevynsä maaliskuussa juuri ennen Tyylillä 2018 -kiertuettaan.

– Se on puhtaasti mun juttu, erilaista musiikkia kuin Popedan kanssa ja täysin erilaisella tyylillä. Siinä missä Popeda on fyysinen ja räiskyvä, soolopuoleni on pohdiskeleva. Lavalla ei valot räisky eikä pommit pauku, vaan keskitytään tekstiin ja musiikkiin.

– Laulut ovat sellaisia, että kuunnellessa voi pistää simmut kiinni ja antaa mennä.

 

Pauli ”Pate” Mustajärvi

  • Tamperelainen muusikko, Popeda-yhtyeen keulamies syntyi 12.7.1956. Asuu Tampereen Ikurissa avopuolisonsa ja tämän lukioikäisen tyttären kanssa.
  • Julkaisee maaliskuussa soololevyn ja lähtee Tyylillä 2018 -konserttikiertueelle.
  • Popeda juhli viime vuonna 40-vuotista uraansa.
  • Yle TV2:ssa alkaa 1.1. neljän nuoren naisen armeijataipaleesta kertova sarja Naissotilaat.