Pate Mustajärvi viettää kesälomansa tammikuussa. Kuva: Sanoma-arkisto / Riina Peuhu
Pate Mustajärvi viettää kesälomansa tammikuussa. Kuva: Sanoma-arkisto / Riina Peuhu

Vanhan liiton mieskin voi päivittää näkemyksensä, todistaa muusikko Pate Mustajärvi.

Muusikko Pate Mustajärvellä, 61, on takanaan kiireinen merkkivuosi, kun Popeda-yhtye juhlisti 40-vuotista uraansa. Popeda Nelkytä vuotta -historiikissaan yhtye muistelee uransa vauhdikkaimpia tilanteita ja merkittävimpien biisiensä syntyä.

Yksi niistä on Kersantti Karoliina, tuottaja Mika Sundqvistin kynäilemä teksti vuodelta 1992. Pate kertoo, että kappale sai alkusysäyksensä hänen tuohtuneesta heitostaan.

– Olin kirjoittanut hurjan – tai no, todella hurjan – tekstin, jota Costi (Popeda-kitaristi Costello Hautamäki) piti niin rajuna, ettei suostunut edes lukemaan sitä loppuun.

Pate ei suostu paljastamaan rustailemaansa sanoitustaan, mutta sen verran tiedetään, että laulun alkutilanteessa rouva on lypsämässä navetassa, minne isäntä ampaisee suutuspäissään kirves kädessään.

– Kun sanoitustani sitten arvosteltiin, suivaannuin ja tokaisin, että pitääkö kaikkien biisien aina alkaa sillä, että mulla on buutsit ja soitan kitaraa. Costista se oli juurikin hyvä aloitus!

"On mulla bootsit ja mä soitan kitaraa
Jopa luulis että ei oo mua kovempaa
Mun täytyy myöntää ehkä hieman pehmoilen
On naisellani työn alla rättisulkeinen

Kuulin Karoliinan lähteneen
Jätti tänne vaikeroimaan kotipiiakseen
Syytän sua Elisabeth Rehn
Mun naiseni on kapiainen"

(Kersantti Karoliinan alku)

Kersantti Karoliina syntyi aikaan, jolloin Suomi oli saanut Elisabeth Rehnistä ensimmäisen naispuolustusministerinsä. Vanhan liiton miehille se oli järkytys. Lisää oli luvassa, kun alettiin puhua naisten pääsystä armeijaan.

– Kyllä se silloin tuntui ihmeelliseltä ja mietittiin, kuinka tässä nyt miesten käy, Pate sanoo.

– Mutta ajat ovat muuttuneet ja ihan hyvin meidän kävi. Omassakin perheessä siskon lapsenlapsi kävi hiljattain armeijan ja on todistettavasti nainen. Enää se ei tunnu oudolta, pikemminkin tosi hienolta jutulta!

Erilainen soololevy

Siinä missä muut suunnittelevat hiihtolomiaan, Pate valmistautuu nyt kesälomansa alkuun. Laulaja viettää kesälomansa tammikuussa ja lähtee silloin muutamaksi viikoksi reissuun puolisoineen.

– Kiva päästä istuksimaan kahviloissa, katselemaan katukuvaa ja hengittelemään rauhassa.  Vaihteeksi minä saan tuijottaa muita eikä toisinpäin

Hartwall Areenan konserttiin huipentuneen keikkaputken ja syksyllä julkaistun muistelmateoksen lisäksi bändi repäisee vielä stadionkeikalla Tampereen Ratinalla ensi vuoden elokuussa. Kevään yli Popeda huilii, mutta Pate ei.

– Costi ehdotti, että 40-vuotishulinan jälkeen pidettäisiin kunnon tauko ennen seuraavia kesän keikkoja. Tuijotin kalenteria ja mietin, että onpas pitkä paussi, mitäs siinä tekis. Syntyi ajatus soololevystä ja sen päälle tuli vielä kiertuekin.

”Kuunnellessa voi pistää simmut kiinni ja antaa mennä.”

Pate julkaisee 11. soololevynsä maaliskuussa juuri ennen Tyylillä 2018 -kiertuettaan.

– Se on puhtaasti mun juttu, erilaista musiikkia kuin Popedan kanssa ja täysin erilaisella tyylillä. Siinä missä Popeda on fyysinen ja räiskyvä, soolopuoleni on pohdiskeleva. Lavalla ei valot räisky eikä pommit pauku, vaan keskitytään tekstiin ja musiikkiin.

– Laulut ovat sellaisia, että kuunnellessa voi pistää simmut kiinni ja antaa mennä.

 

Pauli ”Pate” Mustajärvi

  • Tamperelainen muusikko, Popeda-yhtyeen keulamies syntyi 12.7.1956. Asuu Tampereen Ikurissa avopuolisonsa ja tämän lukioikäisen tyttären kanssa.
  • Julkaisee maaliskuussa soololevyn ja lähtee Tyylillä 2018 -konserttikiertueelle.
  • Popeda juhli viime vuonna 40-vuotista uraansa.
  • Yle TV2:ssa alkaa 1.1. neljän nuoren naisen armeijataipaleesta kertova sarja Naissotilaat.

Maria Veitola muistelee kirjassaan, miten vaikeaa oli saada omat vanhemmat ymmärtämään, että kaikki hänen kaverinsa laihduttivat amfetamiinilla ja Nutriletilla.

Toimittaja Maria Veitola, 45, muistelee uutuuskirjassaan Veitola päihteidenhuuruista nuoruuttaan. Hän kirjoittaa, miten ihanaa 21-vuotiaana oli, kun elämä oli ”pelkkää nousua” ja ”hetkessä elämistä”.

– Joka ilta oli täynnä absurdeja tapahtumia ja hassuja ihmiskontakteja. Minä lörpöttelin ja tanssin niin, että mekot repesivät päältäni ja kengät hävisivät. Mennään yhdelle saattoi venyä kolmipäiväiseksi seikkailuksi, Veitola kirjoittaa.

”Olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen.”

Hän huomasi kuitenkin jossain vaiheessa, että kaikkeen kyllästyy. Klubeilla naamat kävivät tutuiksi, ja bileiden jälkeen yhä useammin tuntui ontolta. 

– Aina välillä minulla on ikävä sitä huumaavaa ja hasardia tunnetta, jonka muistan vanhoilta ajoilta. Sitä tunnetta ostaisin itselleni, jos voisin. Mutta sitä tunnetta en kyllä ostais, kun olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen eikä ole ketään kenelle voisin sanoa: ”Auta. Musta tuntuu, että mä joko sekoan tai kuolen”, Veitola kirjoittaa.

”Söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki.”

Amfetamiinilla ja Nutriletilla laihduttaminen ei ollut epätavallista

Hän muistelee myös erästä reissua Saimaan-mökille vanhempiensa kanssa. Ennen sitä Veitola oli ollut juhlimassa pari päivää putkeen.

– Siellä tutussa mökkisaaren metsässä mustikanvarvut muuttuivat väriseväksi ja hehkuvaksi sotkuksi ja tuntui siltä kuin metsä olisi halunnut imaista mut sisäänsä. Rämmin sieltä metsästä ulos ja itkin holtittomasti.

– Kerroin vanhemmille, että tämä johtuu siitä, kun söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki enkä oo paljon sen jälkeen nukkunut. Äiti ja isä oli kamalan järkyttyneitä, huolissaan ja vihaisia. – – On vaikea saada heitä ymmärtämään, että hei, ei tässä oo mitään ihmeellistä, kaikki mun kaverit laihduttavat amfetamiinilla ja Nutriletilla, se on ihan tavallista.

”Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn.”

Veitola kirjoittaa, että sekä hän itse että hänen ystävänsä elivät parikymppisinä vaihetta, jolloin arki ei välillä riittänyt ja välillä se oli liikaa.

– Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn. Tai eihän niitä tunteita käsitelty. Ne herätettiin, voimistettiin tai turrutettiin. – – Mutta onko mitään surullisempaa fiilistä kuin etsiä jonkun klubin vessan kiiltäviltä pinnoilta, että olisiko jollain jäänyt sinne joku murunen jotain valkoista.

Veitolan mukaan hänen oma päihdetoleranssinsa oli hänen onnekseen niin onneton, että hän itse oli usein se, joka huolehti muista. 

Maria Veitola: Veitola (Johnny Kniga, kirja on juuri ilmestynyt)

Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg
Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg

Jukka Haapalainen ryöstettiin maaliskuussa Lontoon-kotinsa portailla, kun hän oli tulossa vaihtamasta rahaa. Ryöstäjät veivät kännykän ja rahat sekä hakkasivat Haapalaisen.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomari Jukka Haapalainen ja tanssijapuoliso Sirpa Suutari-Jääskö eivät ole juuri viettäneet aikaa Lontoossa sijaitsevassa kodissaan maaliskuussa tapahtuneen ryöstön jälkeen.

Jukka oli tuolloin vaihtamassa rahaa ulkomaan työmatkan jälkeen. Neljä miestä näki tilanteen ja seurasi tätä kotiovelle.

– He ryöstivät rahat ja kännykän. Jouduin siinä vähän hakatuksikin, Jukka kertoo.

– Miehiä oli neljä ja Jukka taisteli vielä vastaan, Sirpa kertoo päätään pudistellen.

Sirpa kuuli ulkoa miehensä huutoa ja tilasi paikalle ambulanssin. Verta vuotava Jukka paikattiin. Fyysiset vammat ovat parantuneet, mutta perusturvallisuuden tunteeseen tapahtunut vaikutti.

– Perusturvallisuuden tunne on edelleen järkkynyt, eikä se varmaan koskaan palaudu täysin ennalleen. Tämä tapahtui vielä oman kodin portailla. Asumme turvallisella alueella, Lontoon keskustassa, jota olen pitänyt aina mukavana alueena. Tämän jälkeen olen ollut varuillani.

Episodin jälkeen pari suuntasi Suomeen tekemään koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen.

– Emme ole päässeet oikein mittaamaan, miltä Lontoon-kodissa oleminen tuntuu, Sirpa sanookin.

”Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin.”

Jukka painottaa, ettei ole antanut pelolle liikaa valtaa, vaikka luottamus toisiin ihmisiin on järkkynyt.

– Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin ja yrittää löytää jotain ihmeellistä ymmärrystä näitä tekijöitä kohtaan. Onneksi on paljon töitä, joista saan positiivista virtaa, Jukka sanoo.

Pari on matkustellut ympäri maailmaa koko 20 vuotta kestäneen uransa ajan, mutta ei ole joutunut aikaisemmin vaarallisiin tilanteisiin.

– Tietysti matkustaessa olemme pyrkineet välttämään turvattomia paikkoja, Sirpa kertoi tänään Linnanmäen lehdistöpäivässä, jossa esitettiin myös UIT: kauden esiintyjät.

UIT:n ensi-illan jälkeen pari palaa kuitenkin Lontooseen, jossa heillä on esiintymis- ja luennointitehtäviä British open -tanssikilpailuissa.