Pate Mustajärvi viettää kesälomansa tammikuussa. Kuva: Sanoma-arkisto / Riina Peuhu
Pate Mustajärvi viettää kesälomansa tammikuussa. Kuva: Sanoma-arkisto / Riina Peuhu

Vanhan liiton mieskin voi päivittää näkemyksensä, todistaa muusikko Pate Mustajärvi.

Muusikko Pate Mustajärvellä, 61, on takanaan kiireinen merkkivuosi, kun Popeda-yhtye juhlisti 40-vuotista uraansa. Popeda Nelkytä vuotta -historiikissaan yhtye muistelee uransa vauhdikkaimpia tilanteita ja merkittävimpien biisiensä syntyä.

Yksi niistä on Kersantti Karoliina, tuottaja Mika Sundqvistin kynäilemä teksti vuodelta 1992. Pate kertoo, että kappale sai alkusysäyksensä hänen tuohtuneesta heitostaan.

– Olin kirjoittanut hurjan – tai no, todella hurjan – tekstin, jota Costi (Popeda-kitaristi Costello Hautamäki) piti niin rajuna, ettei suostunut edes lukemaan sitä loppuun.

Pate ei suostu paljastamaan rustailemaansa sanoitustaan, mutta sen verran tiedetään, että laulun alkutilanteessa rouva on lypsämässä navetassa, minne isäntä ampaisee suutuspäissään kirves kädessään.

– Kun sanoitustani sitten arvosteltiin, suivaannuin ja tokaisin, että pitääkö kaikkien biisien aina alkaa sillä, että mulla on buutsit ja soitan kitaraa. Costista se oli juurikin hyvä aloitus!

"On mulla bootsit ja mä soitan kitaraa
Jopa luulis että ei oo mua kovempaa
Mun täytyy myöntää ehkä hieman pehmoilen
On naisellani työn alla rättisulkeinen

Kuulin Karoliinan lähteneen
Jätti tänne vaikeroimaan kotipiiakseen
Syytän sua Elisabeth Rehn
Mun naiseni on kapiainen"

(Kersantti Karoliinan alku)

Kersantti Karoliina syntyi aikaan, jolloin Suomi oli saanut Elisabeth Rehnistä ensimmäisen naispuolustusministerinsä. Vanhan liiton miehille se oli järkytys. Lisää oli luvassa, kun alettiin puhua naisten pääsystä armeijaan.

– Kyllä se silloin tuntui ihmeelliseltä ja mietittiin, kuinka tässä nyt miesten käy, Pate sanoo.

– Mutta ajat ovat muuttuneet ja ihan hyvin meidän kävi. Omassakin perheessä siskon lapsenlapsi kävi hiljattain armeijan ja on todistettavasti nainen. Enää se ei tunnu oudolta, pikemminkin tosi hienolta jutulta!

Erilainen soololevy

Siinä missä muut suunnittelevat hiihtolomiaan, Pate valmistautuu nyt kesälomansa alkuun. Laulaja viettää kesälomansa tammikuussa ja lähtee silloin muutamaksi viikoksi reissuun puolisoineen.

– Kiva päästä istuksimaan kahviloissa, katselemaan katukuvaa ja hengittelemään rauhassa.  Vaihteeksi minä saan tuijottaa muita eikä toisinpäin

Hartwall Areenan konserttiin huipentuneen keikkaputken ja syksyllä julkaistun muistelmateoksen lisäksi bändi repäisee vielä stadionkeikalla Tampereen Ratinalla ensi vuoden elokuussa. Kevään yli Popeda huilii, mutta Pate ei.

– Costi ehdotti, että 40-vuotishulinan jälkeen pidettäisiin kunnon tauko ennen seuraavia kesän keikkoja. Tuijotin kalenteria ja mietin, että onpas pitkä paussi, mitäs siinä tekis. Syntyi ajatus soololevystä ja sen päälle tuli vielä kiertuekin.

”Kuunnellessa voi pistää simmut kiinni ja antaa mennä.”

Pate julkaisee 11. soololevynsä maaliskuussa juuri ennen Tyylillä 2018 -kiertuettaan.

– Se on puhtaasti mun juttu, erilaista musiikkia kuin Popedan kanssa ja täysin erilaisella tyylillä. Siinä missä Popeda on fyysinen ja räiskyvä, soolopuoleni on pohdiskeleva. Lavalla ei valot räisky eikä pommit pauku, vaan keskitytään tekstiin ja musiikkiin.

– Laulut ovat sellaisia, että kuunnellessa voi pistää simmut kiinni ja antaa mennä.

 

Pauli ”Pate” Mustajärvi

  • Tamperelainen muusikko, Popeda-yhtyeen keulamies syntyi 12.7.1956. Asuu Tampereen Ikurissa avopuolisonsa ja tämän lukioikäisen tyttären kanssa.
  • Julkaisee maaliskuussa soololevyn ja lähtee Tyylillä 2018 -konserttikiertueelle.
  • Popeda juhli viime vuonna 40-vuotista uraansa.
  • Yle TV2:ssa alkaa 1.1. neljän nuoren naisen armeijataipaleesta kertova sarja Naissotilaat.
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...