Lavatähti Pasi Vainionperä haluaa olla vahvasti läsnä tyttärensä elämässä.

Laulaja Pasi Vainionperä, 27, ei ole horoskoopinlukijamiehiä, vaikka nyt ensitöikseen kaloiksi esittäytyykin. Sen verran tähtimerkkejä on kuitenkin opiskeltu, että omasta on löytynyt toimiva selitys romanttisen taivaanrannan­maalarin luonteelle. Sellainen tämä vuoden takainen Iskelmäartisti-voittaja on: taiteellinen ikioptimisti, joka horjumatta luottaa huomiseen eikä arkaile näyttää tunteitaan lavalla saati kotona.

– Osoitan välittämistä vaikka järjestämällä vaimolle pieniä yllätyksiä, viimeksi tyttöjen illan hänen syntymäpäivänään. Eikä sen tarvitse aina isoa olla, joskus viesti jääkaapin ovessa riittää, Pasi kertoo.

Jos ja kun pariskunnalle eripuraa syntyy, johtuu se yleensä erilaisesta suhtautumisesta vastoinkäymisiin.

– Vaimoa jurppii, kun minä aina ajattelen, että asiat järjestyvät kyllä.

Luottavainen luonne auttaa epä­varmalla muusikonuralla, jolle iskelmävoitto Pasin lopulta heitti. Lapsena alkanutta musiikkiharrastusta ja myöhempää dj-keikkailua sekä karaokeisännyyksiä seurasi uusi virstanpylväs, kun esikoislevy Rakkaudessa suuria julkaistiin toukokuussa. Nyt listoille kiipeää jo kolmas single Hetki kaunis ahkeraa radiosoittoa saaneiden edeltäjiensä jatkoksi. Keikkakalenteri täyttyy niin, että Pasista on nousemassa kesän puhutuimpia tanssittajia.

– Minä en huomista pelkää. Uskon tosissani, että homma lähtee rullaamaan, ja olen siihen valmis. Jos menestystä tulee, perheeltä vaaditaan tietysti sopeutumista. Mutta minä keikkailijana ja vaimokin vuorotyöläisenä olemme jo tottuneet, ettei meillä eletä kahdeksasta neljään -tahtiin.

Niskasta kiinni ja välit kuntoon

Pasi vaimoineen pyörittää uusperhettä Lempäälässä, jonne tamperelaismies muutti rouvansa perässä puolitoista vuotta sitten. Perheeseen kuuluvat Pasin viisivuotias tytär sekä vaimon neljä ja puolivuotias poika. Se, että kuvio entisten ja nykyisten kesken toimii, on ­ollut aikuisten tietoinen urakka.

– Eron jälkeinen aika oli räjähdys­altista, ja tuli sanottua asioita, joita en tarkoittanut. Eksän kanssa kuitenkin päätimme ottaa itseämme niskasta kiinni ja saada homman toimimaan. Tärkeintä oli, ettei tyttäremme joutuisi kärsimään. Nykyään tuntuu hienolta, miten hyvin tulemme juttuun, vaikka se paljon oppimista vaatikin.

Pasi arvioi itseään isäksi, joka osoittaa rakkautta ja rajoja. Hän haluaa osallistua kaikkeen lastensa elämässä.

– Barbileikit ovat tulleet tutuiksi, ja kun päiväkodissa oli valokuvauspäivä, minähän siellä väkersin lettejä tytön tukkaan, Pasi leveilee.

– Myös vaimon pojasta on tullut minulle hirmu tärkeä. On hauskaa, miten hänen kanssaan voin nyt touhuta niitä poikienkin juttuja.

Isän rooli ei jäänyt huomiotta levyäkään tehdessä. Albumilta löytyy tyttärelle omistettu kappale Ole totta, jolla Pasi laulaa elämäntiellä ohjaavia sanoja pikkuiselleen.