”Kaipaan työn tuomaa vaihtelua. Kotona ollessani tajusin, että roolieni kautta saan ravistella itseäni”, kotiäitivuosien jälkeen töihin palaava Matleena Kuusniemi sanoo. Kuva Liisa Valonen
”Kaipaan työn tuomaa vaihtelua. Kotona ollessani tajusin, että roolieni kautta saan ravistella itseäni”, kotiäitivuosien jälkeen töihin palaava Matleena Kuusniemi sanoo. Kuva Liisa Valonen

Viimeisen viiden vuoden ajan näyttelijä Matleena Kuusniemen arki on kulunut päivä kerrallaan perunoita keitellessä. Syksyllä hänet nähdään kahdessa isossa ensi-illassa. – Onneksi en ole stressaavaa tyyppiä, näyttelijä sanoo.

Tokoinrannan puistikossa Helsingin Hakaniemessä on leppoisa tunnelma. Ihmiset makoilevat nurmikolla, jotkut ovat lähdössä veneilemään. Puistokahvilan terassillakin istuu rentoutuneen oloinen nainen, näyttelijä Matleena Kuusniemi, 39.

Vaikka naisen puheessa vilahtelevat sellaiset sanat kuin töihinpaluu, elämänmuutos ja ensi-ilta, hän ei vaikuta lainkaan hermostuneelta.

– En ole stressaantuvaa tyyppiä, kyllä kaikki aina järjestyy. Tietysti mielessä pyörivät monet asiat.

Voisi kuvitella, että mielessä myllertäisi enemmänkin. Näyttelijä palaa syksyllä viiden kotiäitivuoden jälkeen töihin.

Eikä Matleena käynnistele työelämää mitenkään hissukseen vaan palaa parrasvaloihin kahdessa odotetussa ensi-illassa: Hänellä on naispääosa Peter Franzénin ohjaamassa elokuvassa Tumman veden päällä. Toinen koitos on naispäärooli Kansallisteatterin satsauksessa, Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat -kirjaan perustuvassa näytelmässä.

Syyskuun alussa Matleena aloittaa vierailijana Suomen Kansallisteatterissa. Ensimmäistä kertaa elämä rakentuu viisipäiväisen työviikon, säännöllisten työaikojen ja lasten päiväkotiaikataulujen varaan. 

Muutos ei jännitä, mutta mietityttää. 

– Välillä käy mielessä, miten jaksan mennä viitenä päivänä viikossa töihin, kun olen nytkin perjantaisin ihan poikki, Matleena naurahtaa. – Mutta saahan ihminen väsyä siitäkin, että ulkoilee, leikkii ja touhuaa lasten kanssa.

"Peruskivaa" arkea

Matleena ei alun perin aikonut jäädä kotiin viideksi vuodeksi. Kun vanhimmalle pojalle ei järjestynyt päivähoitopaikkaa ajoissa, hän huomasi jatkavansa kotihoitoa. Sitten nuorempi ilmoitti tulostaan. Matleena istui hiekkalaatikolla, työnsi rattaita ja tutustui Lautta­saaressa sijaitsevan kodin läheisiin leikkipuistoihin. Leo-poika on nyt viisi, ja Tyko täyttänyt kaksi vuotta.

Moni ystävä on ihmetellyt, miten hän on jaksanut olla kotona kahden pienen lapsen kanssa niin kauan.

– Se on mennyt päivä kerrallaan perunoita keitellessä, Matleena hymähtää. 

Arki on hänelle ”peruskivaa”, elämää tasapainottava tekijä. Mutta on hän kaivannut myös itsekseen oloa ja hiljaisuutta.

– Kun kotona huutaa kaksi poikaa, välillä en kuule edes omia ajatuksiani. 

Kotona ollessaan freelance-näyttelijä ei kuitenkaan murehtinut töitä. Ja niitä on riittänyt. Matleena teki läpimurtonsa jo teatteri­koululaisena Levottomat-elokuvassa. Hän sai Jussi-palkinnon elokuvasta Paha maa, ja televisiossa hänet on nähty muun muassa Irtiottoja-sarjassa. 

– Tämä on yhtä aikaa ihana ja kamala ammatti. Täysin vapaa, mutta vailla mitään takeita tulevaisuudesta.

Ja kyllä Matleenakin paniikin tuntee. Aika ajoin se iskee hetkeksi.

– Vaikka en hermoile, mitä muut minusta ajattelevat, olen usein tyytymätön työhöni. Se on rankkaa. Onneksi perhe on tuonut elämääni suhteellisuudentajua ja muuta sisältöä, sillä työ ei ole kaikki kaikessa. 

Paniikkia ehkäisee myös puolison vakituinen päivätyö. Matleena asuu avoliitossa automaatioalalla työskentelevän diplomi-insinööri Antti Mansikkamäen kanssa.

He tapasivat ystävien kautta lähes kymmenen vuotta sitten. Matleena aavisti heti, että tähän suhteeseen hän voisi jäädä – vapaudenkaipuustaan ja sitoutumiskammostaan huolimatta. 

– Hän ymmärtää työni epäsäännöllisyyden ja on valmis uhraamaan lomiaan.

Liian vastuuntuntoinen

Tumman veden päällä -elokuvassa Matleena näyttelee perheenäitinä, joka joutuu Samuli Edelmannin näyttelemän alkoholisoituneen miehensä pahoinpitelemäksi. 

Kun kyyhkyset katosivat -näytelma kertoo puolestaan yhden avioparin, Edgarin ja Juuditin, tarinan Virossa toisen maailmansodan miehitysvallan alla. Miehensä kautta Juudit voi joko selviytyä tai luuhistua.

Syksyn roolien myötä Matleenalle on auennut yhä selvemmin miehen ja naisen roolit eri aikoina. Hän on pohtinut miehen ja naisen rooleja myös omassa perhe-elämässään.

– Pojat näkevät meillä kotona, että isä osallistuu, kantaa vastuunsa kodin töistä ja kohtelee naista kunnioittavasti. Minun haasteeni äitinä on sitten siinä, että pidän omat rajani.

Matleena saa välillä itsensä kiinni liiasta vastuunotosta ja uhrautumisesta.

– Miksi illallakin alan selittää miehelleni, mitä ruokaa lapsille annetaan ja koska mennään nukkumaan? Kyllä hän osaisi sen homman. 

– Voisin aivan hyvin mennä enemmän vaikka elokuviin. Miksi olen pitänyt niin tiukkaan kiinni siitä, että haluan itse hoitaa omat lapseni? Ja miksi oman ajan ottoon on niin vaikea pyytää hoitoapua? Välillä pitää laittaa itsensä etusijalle.

Haasteista huolimatta Matleena sanoo perhe-elämän ja lasten kasvattaneen häntä paljon.

– Olisi tosin kannattanut hankkia heidät jo 18-vuotiaana eikä odottaa 34-vuotiaaksi, Matleena nauraa.

Milloin Matleenan nuoruuden ahdistus helpotti? Entä miksi hän on tyytyväinen siitä, että on saanut kaksi poikaa eikä tyttöä. Lue koko juttu Me Naisten numerosta 32-33/2013.

Lue myös:

Matleena Kuusniemi: "Tästä suhteesta en tahdo lähteä"

Matleena Kuusniemi: "Olen huono puhumaan"

Matleena Kuusniemi

■ Syntynyt 24.9.1973 Pusulassa.

■ Asuu avomiehensä Antti Mansikkamäen ja lastensa Leon, 5, ja Tykön, 2,  kanssa Helsingin Lauttasaaressa.

■ Naispääosa syyskuussa ensi-iltaan tulevassa Peter Franzénin ohjaamassa Tumman veden päällä -elokuvassa.

■ Naispääosa Sofi Oksasen kirjaan perustuvassa Kansallisteatterin näytelmässä Kun kyyhkyset katosivat.

■ Tunnettu elokuvista Levottomat, Vuosaari ja Paha maa sekä tv-sarjoista Irtiottoja ja Harvoin tarjolla.

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.