Kirjailija Pirjo Hassinen oli nuorena väkivaltaisuuteen asti mustasukkainen. Nykyään Pirjo ja Pekka riitelevät, mutta eivät jurota.

Ensirakkaus

Miten ja missä tapasitte?

Pirjo: Tapasimme marraskuussa 1977 opiskelijaravintolassa Jyväskylässä. Joku mies, josta en ollut yhtään kiinnostunut, haki ­minua jatkuvasti tanssimaan. Pakenin baari­tiskille, jossa Pekka jo seisoi. Olimme molemmat virittyneessä tilassa ja oli luonnollista ruveta juttelemaan. Minä taisin johdatella
puheen keskustan ­ravintolaan, jonne halusin jatkaa. Siitä alkoi seurustelu – alusta asti täysillä.
Pekka
: Tavattiin 11. marraskuuta 1977 ­ravintola Rentukassa joulutähtösen ­äärellä ja jatkoimme Raatikellarin diskoon. Aloite paikanvaihdokseen tuli minulta. Pirjo oli kampuksen kaunotar ja jouduin hiukan laskeskelemaan omia mahdollisuuksiani.

Mihin ihastuit hänessä?

Pirjo: Aluksi ihastuminen oli ulkonäköpohjaista. Tulin yliopistoon suoraan tyttö­lyseosta ja olin kiinnostunut kampuksella noin kymmenestä pojasta. ­Pekka oli heistä yksi. Kun näin hänet ­ensimmäistä kertaa, ajattelin: ”Mitä tuokin tuossa noin ylpeänä kävelee, ­minähän menen sen kanssa naimisiin!” Varsinainen rakastuminen tapahtui, kun luin Pekan kirjoittaman Sokrateen kuolema -nimisen ­esseen. En olisi ikinä voinut valita rinnalleni kuin älykkään ihmisen, ­joka stimu­loi myös minua. Varsinkin nuoruudessa saatoimme keskustella ­jopa tuntikausia.
Pekka:
Ihastuin Pirjon ulkoiseen olemukseen, mutta myös välittömyyteen, mutkattomuuteen ja meidän kommunikatiiviseen yhteyteemme. Hän on haasteellinen, älykäs ja todella intohimoinen ihminen.

Oletteko mustasukkaisia?

Pirjo: Olin nuorena jopa sairaalloisen mustasukkainen. Se ilmeni Pekan ahdis­tuneena vahtimisena – olisin ­halunnut putsata kaikki muut naiset pois. Joskus käyttäydyin jopa väki­valtaisesti ja läimäytin häntä. Se oli hirveää kidutusta molemmille. En tiedä, mistä mustasukkaisuuteni johtui. Huonosta itsetunnosta en ole koskaan kärsinyt. Aikaa myöten mustasukkaisuus hävisi. Pekan luonteeseen mustasukkaisuus ei kuulu.
Pekka: Pirjo on mustasukkaisempi. En osaa käsitellä sitä luonteenpiirrettä ­itsessäni enkä muissa.

Alaston mies

Mikä teitä yhdistää?

Pirjo: Pohjimmaiset elämänarvomme ovat samanlaisia. Arvostamme oikeamielisyyttä ja haluamme pyrkiä pois konservatiivisista ajatuskuvioista.
Pekka: Olemme aika vilkkaita, puheliaita ja intohimoisesti asioihin suhtautuvia. Meitä yhdistävät myös kirjallisuus, taide ja läheinen suhde Kirkeen.

Miten teillä riidellään ja sovitaan?

Pirjo: Riitelemme tosi verbaalisesti ­arjen pienistä asioista, ja riitamme ovat usein minuutissa ohi. Olen nauttinutkin sanallisista taisteluista, sillä tiedän voittavani ne aina. Nuorempana meillä oli isompia riitoja, joiden jälkeen piti pyytää anteeksi. Sellaisia ei enää ole.
Pekka: Meillä riidellään lukemattomista asioista, jopa maailmanpolitiikasta. Jos minulla olisi toisenlainen vaimo, saattaisin olla jurottajatyyppi. Mutta Pirjo ei mökötä, ja se on äärettömän hieno ominaisuus. Meille riita on aika nopea ja kiihkeä prosessi, ja sitten on sovinto.

Pullantekijä

Millaista arkenne on ja mikä siinä on parasta?

Pirjo: Rutiiniarki on ihanaa. Nythän se vähän muuttuu, kun tyttäremme Kirke muuttaa pois kotoa. Toisaalta ennen Kirkeä olimme Pekan kanssa 14 vuotta kahdestaan. Minä en ole kovin helposti kyllästyvä ihminen enkä kyllästy myöskään rutiineihin.
Pekka: Parasta on keskusteluyhteytemme ja keskinäinen ymmärryksemme, joka ei täysin ikinä täyty, koska olemme niin erilaisia ihmisiä. Parasta on myös levollinen läheisyys, jossa on vielä intohimoa jäljellä.

Miten teillä jaetaan kotityöt?

Pirjo: Olen ominut ruuanlaittohommat, koska pidän kokkaamisesta. Mieheni ei osaa keittää edes kananmunaa. Pekka imuroi ja pesee raskaat lakanapyykit. Hän tekee joulusiivouksen yksin, koska minä keskityn jouluruokiin. Pekalle kuuluvat myös tiski- ja pyykkikoneen tyhjentäminen sekä sängyn petaaminen. Kutsun sitä pyhäksi kolmiyhteydeksi.
Pekka: Keitän kahvit, tyhjennän ja täytän tiskikoneen. Ellen tee sitä, Pirjo kovistelee. Hän inhoaa siivoamista, joten minä hoidan siivoukset, normaalisti myös suursiivoukset.

Mitä harrastatte?

Pirjo: Minulla ei ole oikein ikinä ollut harrastuksia. Sauvakävelen silloin, kun hotsittaa. Keräilen reseptejä, mutta en lue ruuanlaittoa harrastukseksi. Mieheni käy joskus kesäisin ilta- tai yöuinnilla.
Pekka: Voi sanoa, että ruuanlaitto on Pirjolle harrastus, hän puhuu siitä ja ­kokeilee omia reseptejä. Hän tekee ­uskomattoman hyvää pullaa! Myös Pirjon isoäiti oli mainio pullantekijä, joten ehkä se kulkee geeneissä. Minä harrastan kesäisin luontouintia Tikan rannassa. Pirjo ei saa hyvänolon endorfiiniruisketta liikunnallisesta aktiviteetista.

Mikä on toisen omituisin tapa?

Pirjo: Jatkuva hammaslangan ja ­hammastikkujen käyttö kotioloissa.
Pekka: Kynsien pureskelu verille jännityselokuvaa katsoessa.

Mikä toisessa on seksikkäintä?
Pirjo: Pekan takapuoli on ihan seksikäs. Myös se on seksikästä, että Pekka ei ole kaljuuntumassa. Hänellä ei ehkä ole sankka tukka, mutta se pysyy päässä.
Pekka: Silmät, huulet ja ihon tuoksu.

Lottovoittona lapsi

Mitä ette antaisi toisillenne anteeksi?

Pirjo: En antaisi anteeksi, jos Pekka pettäisi minua, tai löisi nyrkillä naamaan tai tappaisi jonkun – mutta tuo kaikki kuulostaa aivan absurdilta.
Pekka: Tämä on hirveän paha kysymys. En keksi oikein mitään, mitä en antaisi anteeksi, paitsi kansanmurhaa!

Mikä on suhteenne tähtihetki?

Pirjo: Pariskuntana tähtihetkemme oli ensitapaaminen, perheenä Kirken syntymä vuonna 1992. Olimme kärsineet ­yhdeksän vuotta lapsettomuudesta ja käyttäneet satoja nykyeuroja raskaus­testeihin. Kun olin kertomassa esikoiskirjastani jossakin tilaisuudessa, ihmettelin aamiaisella huonoa oloani. Selvisi, että odotin vauvaa. Olin toivonut elämässäni kahta asiaa: että minusta tulisi kirjailija ja että me saisimme Pekan kanssa lapsen. Se, että molemmat unelmat toteutuivat, oli usko­maton lottovoitto.
Pekka: Tyydyttävä arki on tähtihetki. Tähtihetket voivat olla tosi pieniä jut­tuja. Mutta varmaan niitä on ollut tosi paljon, koska olemme olleet yhdessä yli 30 vuotta ja homma jatkuu yhä.

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.