Kuva Liisa Valonen
Kuva Liisa Valonen

Muotisuunnittelija Paola Suhonen on aina nähnyt itsensä äitinä. Haavetta jarruttaa vain yksi asia – sielunkumppani ei ole vielä osunut kohdalle.

Toisinaan suunnittelija Paola Suhonen, 39, tulee lauantai-iltana Ivana Helsingin päämajalle, napsauttaa kahvinkeittimen päälle ja ajattelee tekevänsä hommia pari tuntia. Aamuyöllä hän havahtuu ajan kuluun ja kävelee kotiin. Työnteko lauantaiyönä ei haittaa, koska Paolan maailmassa ei ole erikseen työtä ja vapaa-aikaa. On pelkästään elämä ilman erityisempiä lokerointeja, suuri seikkailu.

Töistä kotiin käveleminen on ihanaa siksikin, että viiteen vuoteen Paola ei voinut tehdä niin. Elokuvakoulu vei suunnittelijan vuosiksi New Yorkiin ja Los Angelesiin, mutta vuodenvaihteessa hän palasi Helsinkiin.

– Tämä on se paikka, jossa haluan olla. Tiedän jo nyt, että tulen käymään paljon Yhdysvalloissa, mutta kotini on Suomessa, ja kaikki muu on vain matkalla oloa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matkoja teettävät esimerkiksi elokuvat, muoti, valokuvaus ja musiikki, jotka kaikki ovat Paolalle keinoja toteuttaa sielunmaisemaansa. Paolan ja Pirjo-siskon Ivana Helsinki -merkki voi hyvin ja täyttää pian 15 vuotta, mutta pelkkä muoti ei ole riittänyt Paolan rönsyilevän vision ilmaisemiseen enää pitkään aikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jääräpää romantikko

Paola on yhtäältä haaveileva romantikko ja toisaalta toiminnan ihminen, jonka mielestä mitään asiaa ei voi jättää roikkumaan.

– Olen pakkomielteinen, fanaattinen ja periksiantamaton. Ihmissuhteissa se ei aina toimi, Paola sanoo.

Ivana Helsinki on rakennettu sinnikkäällä eteenpäin puskemisella ja valtavalla työllä, mutta ihmissuhteissa periksiantamattomuus ei aina palkitse. Pitäisi osata päästää irti, antaa ja ottaa etäisyyttä. Se on Paolalle vaikeaa. Hän kun uskoo, että tosi rakkauden tunnistaa nopeasti ja että jos erotaan, erotaan kerrasta eikä pidetä taukoja ja katsella, mihin tilanne kehittyy.

– Herkät ja haavoittuvat miehet viehättävät minua, mutta en voi korjata ketään ehjäksi. Olen vahva nainen, enkä ole koskaan tuntenut minkäänlaista alemmuutta miehiin nähden. Silti haluan, että saan välillä olla pikkutyttö ja turvautua mieheen.

Haaveissa oma perhe

Paolan unelmia, kuten vaikka filmille kuvaamista ja musiikin tekemistä, yhdistää se, että ne on unelmoitu toteuttamista varten. Suunnittelijalla voi olla sata projektia kesken, mutta jokainen niistä tulee vuorollaan valmiiksi. On kuitenkin yksi haave, jota Paolakaan ei voi toteuttaa pelkällä sisukkaalla painamisella. Oma perhe.

– Olen aina nähnyt itseni äitinä ja ajatellut, että minulla olisi lapsia.

Lapsia ei kuitenkaan ole, ja ensi vuonna Paola täyttää 40. Biologinen kello ei silti ole tikittänyt kovin häiritsevästi, joten perheen perustaminen on siirtynyt. Lisäksi lapsentekohaaveita jarruttaa se, ettei se suuri sielunkumppani ole vielä osunut kohdalle. Voisihan lapsia nykyään saada yksinkin, mutta sitä Paola ei ole harkinnut.

– En usko, että olisin hyvä äiti yksin. Tai kyllä minusta siihen varmasti olisi, jos jäisin vaikka lapsen kanssa kaksin, mutta enemmän kaipaan kokonaista perhettä.

Iän myötä Paola sanoo tulleensa entistä ehdottomammaksi. Edes toive lapsesta ei ole syy joustaa siinä, mitä parisuhteelta haluaa.

– Rakkaudessa ei voi tehdä kompromisseja. Luotan siihen, että nykyään voi saada lapsia aika vanhanakin, Paola hymyilee.

Ikä ei muutenkaan ahdista, elämän ja ajan rajallisuus vain. Tekemistä olisi niin paljon. Paineita Paola ei kuitenkaan suostu ottamaan:

– Hyvät asiat tulevat omalla painollaan, eikä kaikkea voi suunnitella.

Paola joutuu sietämään fashion-vammailua. Hän ei vieläkään osaa suhtautua siihen välinpitämättömästi. Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 29/2013.

Paola Suhonen

Suunnittelija on syntynyt 19.6.1974. Opiskeli viisi vuotta Yhdysvalloissa, mutta asuu nyt taas koiransa kanssa Helsingissä.

Valmistui keväällä elokuvaajaksi American Film Institutesta. Palaa syksyllä Taideteolliseen korkeakouluun suorittamaan maisterin tutkintoaan.

Omistaa sisarensa Pirjo Suhosen kanssa 15 vuotta täyttävän Ivana Helsinki -merkin, jolle tekee muotia, elokuvia ja sekalaista suunnittelua.

 

Lue myös:

Paola Suhonen: New Yorkin ihanuus on sen rosoisuudessa

Paola Suhonen: Miten pukisit Ivana Trumpin?

Paola Suhonen fanittaa rakkautta

Sisältö jatkuu mainoksen alla