Kuva Liisa Valonen
Kuva Liisa Valonen

Muotisuunnittelija Paola Suhonen on aina nähnyt itsensä äitinä. Haavetta jarruttaa vain yksi asia – sielunkumppani ei ole vielä osunut kohdalle.

Toisinaan suunnittelija Paola Suhonen, 39, tulee lauantai-iltana Ivana Helsingin päämajalle, napsauttaa kahvinkeittimen päälle ja ajattelee tekevänsä hommia pari tuntia. Aamuyöllä hän havahtuu ajan kuluun ja kävelee kotiin. Työnteko lauantaiyönä ei haittaa, koska Paolan maailmassa ei ole erikseen työtä ja vapaa-aikaa. On pelkästään elämä ilman erityisempiä lokerointeja, suuri seikkailu.

Töistä kotiin käveleminen on ihanaa siksikin, että viiteen vuoteen Paola ei voinut tehdä niin. Elokuvakoulu vei suunnittelijan vuosiksi New Yorkiin ja Los Angelesiin, mutta vuodenvaihteessa hän palasi Helsinkiin.

– Tämä on se paikka, jossa haluan olla. Tiedän jo nyt, että tulen käymään paljon Yhdysvalloissa, mutta kotini on Suomessa, ja kaikki muu on vain matkalla oloa.

Matkoja teettävät esimerkiksi elokuvat, muoti, valokuvaus ja musiikki, jotka kaikki ovat Paolalle keinoja toteuttaa sielunmaisemaansa. Paolan ja Pirjo-siskon Ivana Helsinki -merkki voi hyvin ja täyttää pian 15 vuotta, mutta pelkkä muoti ei ole riittänyt Paolan rönsyilevän vision ilmaisemiseen enää pitkään aikaan.

Jääräpää romantikko

Paola on yhtäältä haaveileva romantikko ja toisaalta toiminnan ihminen, jonka mielestä mitään asiaa ei voi jättää roikkumaan.

– Olen pakkomielteinen, fanaattinen ja periksiantamaton. Ihmissuhteissa se ei aina toimi, Paola sanoo.

Ivana Helsinki on rakennettu sinnikkäällä eteenpäin puskemisella ja valtavalla työllä, mutta ihmissuhteissa periksiantamattomuus ei aina palkitse. Pitäisi osata päästää irti, antaa ja ottaa etäisyyttä. Se on Paolalle vaikeaa. Hän kun uskoo, että tosi rakkauden tunnistaa nopeasti ja että jos erotaan, erotaan kerrasta eikä pidetä taukoja ja katsella, mihin tilanne kehittyy.

– Herkät ja haavoittuvat miehet viehättävät minua, mutta en voi korjata ketään ehjäksi. Olen vahva nainen, enkä ole koskaan tuntenut minkäänlaista alemmuutta miehiin nähden. Silti haluan, että saan välillä olla pikkutyttö ja turvautua mieheen.

Haaveissa oma perhe

Paolan unelmia, kuten vaikka filmille kuvaamista ja musiikin tekemistä, yhdistää se, että ne on unelmoitu toteuttamista varten. Suunnittelijalla voi olla sata projektia kesken, mutta jokainen niistä tulee vuorollaan valmiiksi. On kuitenkin yksi haave, jota Paolakaan ei voi toteuttaa pelkällä sisukkaalla painamisella. Oma perhe.

– Olen aina nähnyt itseni äitinä ja ajatellut, että minulla olisi lapsia.

Lapsia ei kuitenkaan ole, ja ensi vuonna Paola täyttää 40. Biologinen kello ei silti ole tikittänyt kovin häiritsevästi, joten perheen perustaminen on siirtynyt. Lisäksi lapsentekohaaveita jarruttaa se, ettei se suuri sielunkumppani ole vielä osunut kohdalle. Voisihan lapsia nykyään saada yksinkin, mutta sitä Paola ei ole harkinnut.

– En usko, että olisin hyvä äiti yksin. Tai kyllä minusta siihen varmasti olisi, jos jäisin vaikka lapsen kanssa kaksin, mutta enemmän kaipaan kokonaista perhettä.

Iän myötä Paola sanoo tulleensa entistä ehdottomammaksi. Edes toive lapsesta ei ole syy joustaa siinä, mitä parisuhteelta haluaa.

– Rakkaudessa ei voi tehdä kompromisseja. Luotan siihen, että nykyään voi saada lapsia aika vanhanakin, Paola hymyilee.

Ikä ei muutenkaan ahdista, elämän ja ajan rajallisuus vain. Tekemistä olisi niin paljon. Paineita Paola ei kuitenkaan suostu ottamaan:

– Hyvät asiat tulevat omalla painollaan, eikä kaikkea voi suunnitella.

Paola joutuu sietämään fashion-vammailua. Hän ei vieläkään osaa suhtautua siihen välinpitämättömästi. Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 29/2013.

Paola Suhonen

Suunnittelija on syntynyt 19.6.1974. Opiskeli viisi vuotta Yhdysvalloissa, mutta asuu nyt taas koiransa kanssa Helsingissä.

Valmistui keväällä elokuvaajaksi American Film Institutesta. Palaa syksyllä Taideteolliseen korkeakouluun suorittamaan maisterin tutkintoaan.

Omistaa sisarensa Pirjo Suhosen kanssa 15 vuotta täyttävän Ivana Helsinki -merkin, jolle tekee muotia, elokuvia ja sekalaista suunnittelua.

 

Lue myös:

Paola Suhonen: New Yorkin ihanuus on sen rosoisuudessa

Paola Suhonen: Miten pukisit Ivana Trumpin?

Paola Suhonen fanittaa rakkautta

Monacon prinsessa Stephanie on erityisen viehtynyt sirkuksesta. Kuva: MVPhotos
Monacon prinsessa Stephanie on erityisen viehtynyt sirkuksesta. Kuva: MVPhotos

Monacon prinsessa Stephanie piristi kuninkaallista kenttää tekemällä, mitä huvitti. Vaikka karkaamalla sirkukseen.

Monacon prinsessa Stephanien yksityiselämä on saanut vannoutuneimmatkin kuninkaallisperheiden ihailijat nostelemaan kulmakarvojaan, viimeistään siinä vaiheessa, kun hän alkoi vuonna 2001 seurustella naimisissa olleen sveitsiläisen norsunkouluttajan Franco Knien kanssa ja muutti lapsineen miehen luo kiertävään sirkukseen.

Se oli kuitenkin vain yksi skandaali pitkässä skandaalien ketjussa. Ensimmäinen ja surullisin niistä tapahtui vuonna 1982, kun silloisen hallitsijaparin Rainierin ja Gracen nuorin lapsi lävähti täysillä julkisuuteen äitinsä kuoleman yhteydessä. Maailman toiseksi kuuluisimmassa kuninkaallisessa autokolarissa (kuuluisimman uhri on tietysti prinsessa Diana) kuoli ihailtu ja ylistetty äiti, entinen ihailtu ja ylistetty Hollywood-näyttelijä, joka ennen avioliittoaan tunnettiin nimellä Grace Kelly. Maaseutuasunnoltaan palaamassa olleet äiti ja tytär suistuivat serpentiinitieltä rotkoon, ja vain tytär jäi henkiin.

Heti aluksi spekuloitiin, olisiko 17-vuotias ja siis alaikäinen Stephanie ollut ratissa, mutta myöhemmin on selvitetty, että Grace sai ajaessaan ilmeisesti sairaskohtauksen.

Tapahtuma tietysti mullisti Stephanien elämän, eikä hän pukahtanut asiasta mitään ennen kuin 20 vuotta myöhemmin. Vuonna 2002 hän sanoi, ettei kukaan voi ymmärtää, kuinka paljon hän on kärsinyt ja kärsii edelleen äitinsä kuolemasta.

Turvamiehiä, sirkusta, norsuja

Stephanien norsunkouluttajapoikaystävä Franco Knie oli vaatimattomasta tittelistään huolimatta varakasta sveitsiläistä sirkussukua. Suhde kesti vuoden päivät, minkä jälkeen Stephanie meni naimisiin samaan sirkusseurueeseen kuuluneen Adans Lopez Perezin kanssa. Sekin liitto kesti vuoden. Nykyään Stephanie on jättänyt sirkushommat ja palannut lapsineen Monacoon, jota hänen perheensä on hallinnut 1200-luvulta asti.

Stephaniella on kolme lasta, Louis, 25, Pauline, 24, ja Camille, 19. Kahden ensimmäisen isä on Stephanien entinen henkivartija Daniel Ducruet, ja kolmannen isä tiettävästi hovin entinen turvallisuuspäällikkö Jean Raymond Gottlieb. Virallista ilmoitusta nuorimman lapsensa isästä Stephanie ei ole tehnyt.

Ducruet jäi paparazzien linssiin seurassaan belgialainen Miss Paljasrinta.

Stephanien nuorimmalla lapsella Camillella ei ole asemaa Monacon perimysjärjestyksessä, koska sääntöjen mukaan oikeus on vain avioliitossa syntyneillä lapsilla. Samassa vanhoillisessa perimysjärjestyksessä pojat yhä edelleen ohittavat tytöt.

Stephanien vanhemmat Grace Kelly ja prinssi Rainier. Ruhtinatar Grace kuoli myöhemmin auto-onnettomuudessa, jossa myös Stephanie oli mukana.
Stephanien vanhemmat Grace Kelly ja prinssi Rainier. Ruhtinatar Grace kuoli myöhemmin auto-onnettomuudessa, jossa myös Stephanie oli mukana.

Henkivartija Ducruet oli naimisissa alkaessaan seurustella Stephanien kanssa, ja hänen vaimonsa oli raskaana, kun skandaalinkäry alkoi levitä julkisuuteen. Stephanie ja Ducruet menivät naimisiin muutama vuosi myöhemmin, kun heidän yhteiset lapsensa olivat jo syntyneet. Vuoden kuluttua häistä Ducruet jäi paparazzien linssiin seurassaan belgialainen Muriel Mol-Houteman, joka oli juuri kruunattu kotimaassaan vuoden 1995 Miss Paljasrinnaksi.

Vaikeaahan tässä kieltämättä on olla silmiään pyörittelemättä.

Vaikka Stephanien yksityiselämälle on helppo hymähdellä, ei hänen isoveljensä, Monacon nykyinen ruhtinas Albert, ole ollut sen puhtaampi pulmunen. Häntä ei ole silti koskaan karkotettu asumaan Alpeille tai suljettu pois isänsä testamentista, kuten Stephanie. Albertin toilailuja on isäpapan ja hovin toimesta luultavasti ennemminkin suojeltu ja peitelty kuin paheksuttu.

Muotia, uimapukuja, poppia

1980-luvulla prinsessa Stephanie käytti asemaansa ja suhteitaan kokeillakseen asioita, joita moni parikymppinen haluaa tänä päivänäkin kokeilla. Hän oli vuonna 1983 harjoittelussa Christian Diorin muotitalossa, jota johti silloin Marc Bohan. Stephanie ystävystyi siellä Alix de la Comblen kanssa. He päättivät lähteä yhdessä Diorilta luodakseen oman luksus­uimapukumalliston. Stephanie myös esiintyi itse omien uimapukujensa mallina, mikä tietysti lisäsi median ja yleisön kiinnostusta. Esimerkiksi The Washington Postissa Pool Position -nimistä mallistoa kutsuttiin ”provosoivaksi”.

Stephanie ja hänen yhtiökumppaninsa Alix de la Comble (vas.) esittelivät itse oman graafisen uimapukumallistonsa.
Stephanie ja hänen yhtiökumppaninsa Alix de la Comble (vas.) esittelivät itse oman graafisen uimapukumallistonsa.

– Halusin tehdä jotain omaa juttuani sen sijaan, että vain lekottelisin, Stephanie kertoi lehdelle antamassaan haastattelussa.

– Halusimme myös näyttää ranskalaisille muotipiireille, että kaksi nuorta naista pystyvät tähän. Siellä nimittäin kuvitellaan, etteivät nuoret osaa mitään, hän jatkoi.

Uimapukumallistoa tehtiin kaksi vuotta. Stephanie oli aikeissa ryhtyä myös malliksi, ja sopimuksiakin oli tulossa, mutta varsinainen mallinura tyrehtyi ilmeisesti isä-Rainierin vastustukseen.

Stephanie tuotti itse esikoissinkkunsa Ouraganin ja sen englanninkielisen version Irresistiblen. Ouragan on edelleen yksi parhaiten myyneistä singleistä Ranskassa.
Stephanie tuotti itse esikoissinkkunsa Ouraganin ja sen englanninkielisen version Irresistiblen. Ouragan on edelleen yksi parhaiten myyneistä singleistä Ranskassa.

Stephanie teki myös nimeään kantavan hajuveden vuonna 1989 ja lyhyen popuran, jonka suurin hitti oli vuonna 1986 ranskaksi levytetty euroviisuhenkinen Irresistible.

Hyväntekeväisyyttä monacolaisittain

Nyt Stephanie on 53-vuotias, eikä hänen yksityiselämästään ole juuri kohistu vuosituhannen vaihteen sirkussuhteiden jälkeen. Hän asuu Villa Clos Saint-Martinissa Monacossa, siskonsa Carolinen naapurissa. Muodin ja musiikin sijaan hän on aikuisena toiminut erilaisissa järjestöissä, kuten kuninkaallisilla on tapana. Hän on esimerkiksi YK:n aidsin vastaisen UNAIDS-ohjelman hyväntahdon­lähettiläs ja Monacon sirkusfestivaalin suojelija. Hänen nimeään kantaa myös Princess Stephanie Youth Center, joka muun muassa järjestää monacolaisille nuorille kesäleirejä Etelä-Ranskassa.

Stephaniella on kaksi   norsua, Baby ja Népal, jotka veli-Albertin mukaan käyskentelevät hänen   takapihallaan. Norsut   pitää rasvata kerran   kuussa yltäpäältä kosteusvoiteella ja niiden kynnet kiillottaa hiomakoneella.
Stephaniella on kaksi norsua, Baby ja Népal, jotka veli-Albertin mukaan käyskentelevät hänen takapihallaan. Norsut pitää rasvata kerran kuussa yltäpäältä kosteusvoiteella ja niiden kynnet kiillottaa hiomakoneella.

Vuonna 2009 Stephanie oli yhden numeron ajan Vogue Paris -lehden vieraileva päätoimittaja. Päätoimittamassaan numerossa hänet ylistettiin yhdeksi 1980-luvun tyyli-ikoneista, ja Stephanie esiintyi sivuilla kuuluisan muotivalokuvaajan Mario Testinon valokuvaamana. Numerossa prinsessa myös ”paljastaa” rakastavansa Mauritiusta ja ihailevansa eteläafrikkalaista Nelson Mandelaa.

Sittemmin Stephanie on ottanut hoitoonsa kaksi sirkuksesta poistettua norsua, Babyn ja Nepalin. Ruhtinas Albertin mukaan norsut käyskentelevät hänen takapihallaan.

Prinsessa Stephanie

Monacon prinsessa Stéphanie Marie Elisabeth Grimaldi, Polignacin kreivitär, syntyi 1.2.1965.

Vanhemmat ruhtinas Rainier ja ruhtinatar Grace. Stephanien veli Albert on Monacon nykyinen ruhtinas.

Kolme lasta Louis (s. 1992), Pauline (s. 1994) ja Camille (s. 1998).

Ollut kahdesti naimisissa ja seurustellut myös ranskalaisen F1-kuski Paul Belmondon ja amerikkalaisen näyttelijän Rob Lowen kanssa.

Tilaajille
”Olen sukuni naisista ensimmäinen, joka sai opiskella niin pitkälle kun halusi. Koen, että olen paljon velkaa tälle yhteiskunnalle”, Outi Alanko-Kahiluoto toteaa. Kuva: Juha Salminen
”Olen sukuni naisista ensimmäinen, joka sai opiskella niin pitkälle kun halusi. Koen, että olen paljon velkaa tälle yhteiskunnalle”, Outi Alanko-Kahiluoto toteaa. Kuva: Juha Salminen

Turvaton lapsuus teki kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodosta, 52, suorittajan, joka lopulta sairastui työuupumukseen. – Painoin omat tarpeeni taustalle. Halusin suojella äitiä, helpottaa hänen taakkaansa, hän muistelee lapsuuttaan. 

”Lähde pois! Jätä meidät rauhaan!” 11-vuotias Outi Alanko huusi isälleen vuonna 1977. Ja isä lähti eikä tullut enää takaisin.

Outin vanhemmat olivat juuri eronneet. Äiti oli muuttanut pois yhteisestä kodista Outin ja hänen kahden sisaruksensa kanssa. Isä oli tullut...