Helen nappasi  vuonna 2007 parhaan naispääosan Oscarin roolistaan Elisabet II:na elokuvassa The Queen. Kaikki jutun kuvat: MVPhotos
Helen nappasi vuonna 2007 parhaan naispääosan Oscarin roolistaan Elisabet II:na elokuvassa The Queen. Kaikki jutun kuvat: MVPhotos

Näyttelijä Helen Mirren nauttii elämästään: on ihanan epäromanttinen puoliso, tukku filmialan ­palkintoja sekä arki Italiassa. Yksi haave ei kuitenkaan koskaan toteudu.

 Losangelesilaisen Four Seasons -hotellin sviitissä ­istuu nainen, jonka unelmasta ei koskaan tullut totta.

– Olen aina halunnut olla ranskalainen näyttelijä, näyttelijä Helen Mirren sanoo täydellisellä, asiallisuutta huokuvalla britti­aksentilla ja naurahtaa.

69-vuotiaalla Mirrenillä on liuta palkintoja Oscarista lähtien, Dame-arvo­nimi, ja mainetta ja kunniaa ropsahtelee niskaan kuin syyssateen ­pisaroita, mutta se syntyperä! Minkäs venäläis­isän ja brittiäidin tytär sille mahtaa.

Mutta ei voi sanoa, etteikö Helen olisi tavoitellut palaa unelmastaan siitä asti, kun hän nuorena rakastui Ranskaan.

– Olin 14-vuo­tiaana niin maan ­lumoissa, että hankin itselleni ranskalaisen poikaystävän Jean-Louisin. Tunnen hänet vieläkin. Vietin boheemia taiteilijaelämää Pariisissa ja asuin siellä vuoden, työskentelin kokeellisessa teatteriryhmässä. En kuitenkaan saanut tarpeeksi rooleja, edes vuokrarahoiksi asti, ja jouduin ottamaan töitä Britanniasta. Elämässä ei voi saada kaikkea, Helen ­sanoo ja katsoo suoraan silmiin.

Nuoren esteetikon mielestä naapurimaa oli paratiisi.

– Mielestäni Britanniassa oli hyvin tylsää 1960-luvulla. Ranskassa kaikki oli eleganttia ja upeaa. Ruoka oli parempaa, vaatteet tyylikkäämpiä sekä kampaukset ja meikki viimeistellyimpiä. Ranskalaiset olivat myös ruskettuneita, kun me britit näytimme ryppyisiltä jauhosäkeiltä. Enää erot eivät ole niin suuret, mutta olen edelleen sitä mieltä, että hienostuneisuuden taso on omaa luokkaansa Ranskassa, Helen jutustelee.

Tuntuu uskomattomalta, että yhdellä maailman tyylikkäimmistä ja arvostetummista näyttelijöistä olisi alemmuuskompleksi kenenkään suhteen. Helen on aina häikäisevä ilmestys punaisella ­matolla, ja kun hän nyt istuu pöydän ­ääressä tyttömäisessä sinivalkoisessa silkkimekossa, jaloissaan kermanväriset avokkaat, hänestä huokuu iätön kau­neus ja klassinen arvokkuus.

Vaikka Helen tönöttää tuolilla selkä suorassa kuin kirkon penkillä, hän on ­samaan aikaan hyvin vilpitön ja rento.

Helen teatterin ­lavalla näytelmässä Roaring Girl vuonna 1983.

Kaalipiirakkaa ja pashaa

Nyt Helen on lähempänä unelmaansa kuin koskaan. Uudessa elokuvassaan Herkullinen elämä hän esittää hienostoravintola Le Saule Pleureurin omistajaa madame Mallorya. Kuvaukset pienessä Saint-Antonin-Noble-Valin kylässä Etelä-Ranskassa olivat toiveiden täyttymys.

– Ranska oli suurin syy, miksi halusin olla tässä elokuvassa. Olisin tosin halunnut, että hahmoni olisi puhunut enemmän ranskaa, sillä puhun kieltä hyvin, Helen sanoo ja huitoo käsillään kuin aito  pariisitar.

Lasse Hallströmin ohjaama draama kertoo intialaisesta perheestä, joka ­perustaa kotikutoisen ravintolan vastapäätä Malloryn luotsaamaa Michelin-tähden gourmet-ravintolaa. Kaavoihin kangistunut ravintoloitsija pitää etnistä väriläiskää häpeäpilkkuna ja aloittaa ­kulinaarisen sodan.

– Ranskalaiset suhtautuvat ruokaan hyvin vakavasti – toisin kuin me britit. Minulle ruoka on polttoainetta. Syön ja jatkan päivääni. Toisinaan on mukavaa mennä hienoon ravintolaan, mutta ­pidän enemmän tavallisesta arkiruuasta. Kaipaan välillä yksinkertaisia ruokia, jotka muistuttavat minua lapsuudesta. Ne ovat makuja, joita en unohda koskaan, Helen kertoo.

Yksi unohtumattomista makunautinnoista on oman äidin kaalipiirakka.

– Äitini ei ollut hyvä kokki, mutta hän opetteli tekemään kaalipiirakkaa isälleni, joka oli venäläinen. Vietimme aina pääsiäistä venäläisen ortodoksiperinteen mukaan, vaikka emme olleet uskonnollisia. Silloin äitini teki pashaa, jonka herkullisen maun tunnen edelleen suussani, Helen muistelee.

Tuore leffa Herkullinen elämä vei Helenin vihdoinkin taas Ranskaan töihin.

Tumpelo keittiössä

Helen itse kokkaa hyvin harvoin.

– Ostan ruokakirjoja, luen reseptejä ja katson ruokaohjelmia, mutta inhoan ruokakauppaan menemistä ja kassien purkamista kotona.
Nihkeä suhtautuminen ruuanlaittoon saattaa johtua traumaattisesta kokemuksesta illalliskutsujen emäntänä.

– Illallisten järjestäminen kauhistuttaa minua. Pelkään aina, että vieraani eivät pidä ruuistani. Esimerkiksi viime kutsuilla päätin, että kaikki on pöydässä vihreää. Värjäsin jopa perunat vihreiksi. Yksi vieraista ilmoitti saapuessaan, että hän syö kaikkea muuta paitsi vihreää!

Helenille ruuanlaitto on taidetta.

– Arvostan kokkien intohimoa käyttää täydellisiä raaka-aineita ja valmistaa niistä fantastisia makuyhdistelmiä. Ruuanlaitossa tarvitaan mielikuvitusta, uutta luovaa ajattelua ja paljon työtä. Sitä voi siinä mielessä verrata näyttelemiseen, joka vaatii elinikäisen omistautumisen.

Vaikka Helen on omistautunut ­ammatilleen, asenne näyttelemistä kohtaan on muuttunut vuosien varrella.

– En ole enää niin idealistinen kuin ennen, jolloin suhtauduin näyttelemiseen kuin uskontoon. Ajattelin, että sillä on äärettömän tärkeä rooli yhteiskunnassa, mutta nykyään olen tyytyväinen, kun saan viihdyttää.

Rentous on tullut iän myötä.

– Olen edelleen inspiroitunut työstä. Rakastan hyviä näytelmiä, hienoja roolisuorituksia ja laadukkaita käsikirjoituksia. En vain enää suhtaudu näyttelemiseen niin vakavasti. Pystyn nykyään nauramaan sille, Helen pohtii.

Silti Helenin palkintokaappi pursuilee kunnianosoituksia. Viime vuonna ­hänet palkittiin Lontoossa arvostetulla Olivier-teatteripalkinnolla Elisabeth II:n roolista The Audience -näytelmässä.

– Olivier-palkinto on henkilökohtainen Michelinin tähteni, jonka saavutin vasta nyt.

Helenin tunnetuimpia leffoja on tv:ssä usein esitettävä ­Kalenteritytöt.

Onnellisen suhteen salaisuus

Työ on tuonut Helenin elämään myös miehen. Helen tapasi 28 vuotta sitten ohjaaja Taylor Hackfordin White Nights -elokuvan ­kuvauksissa, joista osa tehtiin Suomessa. He menivät naimisiin 1997. Helen pitää suhdetta suurimpana saavutuksenaan elämässään.

– Mielestäni näin pitkä ja onnellinen avioliitto on aikamoinen saavutus etenkin minun ammatissani, vaikka se ei ole tuntunutkaan haasteelta.

Pitkän suhteen salaisuus on molemminpuolinen tuki ja kannustus.

– Emme puutu toistemme työhön: hän ei kommentoi saamiani käsikirjoituksia, enkä minä hänen. Olemme kuitenkin aina toistemme tukena.

Ennen ensi-iltaa Taylor ostaa Helenille aina kimpun keltaisia ruusuja. Haastatteluissa Helen on silti maalaillut avioliitostaan arkista kuvaa. Hän on usein sanonut, että meni naimisiin taloudellisista syistä:

– Tulimme niin läheisiksi, ettei ollut enää mitään syytä olla menemättä naimisiin. Kotimaissamme Britanniassa ja USA:ssa lait suosivat aviossa olemista.

Helen vastusti avioliittoa pitkään ja hartaasti, sillä hän pelkäsi sen johtavan vain suhteen muuttumiseen ja avioeroon.

– Minulla ei todellakaan  koskaan ollut aikomusta avioitua. Taloudelliset syyt olivat lopulta ainoa syy mennä naimisiin, mutta olen iloinen, että menin.

Romantiikka ei suhteessa kukoista, mutta ei Helen sitä kaipaakaan.

– Taylor ei ole romanttinen, mutta toisaalta saan paljon enemmän. Saan lojaaliutta ja rehellisyyttä – ja ne ovat minulle romantiikkaa tärkeämpiä asioita, Helen sanoi David Lettermanin tv-show'ssa vuonna 2010.

Pariskunta unohtaa jopa ostaa toisilleen syntymäpäivälahjat.

– Aina päivää ennen Taylorin syntymäpäivää kyllä ajattelen, ­että pitääpä ostaa hänelle jotain, Helen kertoi Daily Mailin haastattelussa.

Koko perhe yhteiskuvassa: aviopuoliso Taylor (vas.), Helen ja Taylorin pojat Rio ja Alexander.

Toisen huomioon ottaminen on Mirren-Hackfordin perheessä arkista jutustelua.

– Puhumme paljon päivän tapahtumista, Taylor ­rakastaa höpöttelyä. ­Minä en ehkä puhu niin paljon kuin Taylor ­haluaisi – en ole niitä naisia, jotka kyselevät mieheltään, miltä nyt tuntuu, Helen sanoi Woman & Home -lehdessä 2013.

Taylorilla on kaksi aikuista poikaa ­ensimmäisestä avioliitostaan, mutta ­Helen ei koskaan ­halunnut tulla äidiksi.

– Olen todella onnellinen, että minulla ei ole lapsia. Olen saanut pitää vapauteni, hän vakuutti jo vuosia sitten.

Matkustaminen ja asuminen eri maissa on aina edustanut Helenille vapautta. Hän on asunut Lontoossa, Los Angelesissa ja New Orleansissa.

– Minulla oli talo Etelä-Ranskassa yli 20 vuotta, mutta se on myynnissä. Asumme tällä hetkellä Taylorin kanssa Italiassa. Yritän myös opetella puhumaan italiaa.

Ne viimeiset viisi kiloa

Tähti on aina pitänyt huolta vartalostaan, vaikka väittääkin olevansa juuri nyt rapakunnossa. Helen uskoo 1950-luvulla suosioon nousseeseen kunto-ohjelmaan, joka koostuu lankku- ja venyttelyliikkeistä, polvien nostoista ja muista isometrisistä liikkeistä.

– Olen kuukausien jälkeen palannut ohjelman pariin. Kyse on vanhasta ­Kanadan ilmavoimien kuntopiiristä, ­joka pitää tehdä päivittäin 12 minuutissa. Vasta sen jälkeen voi siirtyä seuraaviin liikkeisiin. En koskaan pääse ensimmäistä tasoa korkeammalle. Mutta koko ohjelman voi tehdä kotona, ja sen avulla tulee sen verran hyvään kuntoon, että parin viikon hikoilemisen jälkeen kehtaa mennä kuntosalille, Helen naurahtaa.

Kammotut laihdutuskuurit ovat joskus ainoa keino päästä toivemittoihin.

– Olen klassinen jojo-laihduttaja. Yritän aina päästä eroon viidestä ylimääräisestä kilosta, joiden kanssa olen kamppaillut koko ikäni.

Lihomisen pelossa Helen on luopunut leipomisesta.

– Leivoin yhdessä vaiheessa leipää ­joka päivä, sillä rakastan tuoreen leivän tuoksua keittiössä. Ongelma oli siinä, ­että leipä pitää syödä tuoreena, enkä voinut hillitä itseäni, tunnustaa Helen ja nostaa kädet kasvoilleen.

Helen myöntää, että kuvaaminen ranskalaisen ja intialaisen keittiön ­makunautintojen äärellä palautti hänelle innon ruuanlaittoon.

– Sain tästä uuden kipinän, sillä ajattelen aina, että minun on aloitettava kokkaaminen. Nyt yritän tosissani. Lähetän vain jonkun muun ruokakauppaan.

Etkö saa tarpeeksesi konkarinäyttelijästä? Lue:

Leffataivaan kestotähdet: Vapautta rakastava Helen Mirren

Helen Mirren

■ Syntyi 26.7.1945 Lontoossa. Isä Vasili oli venäläinen, äiti Kathleen britti.
■ Naimisissa amerikkalaisohjaaja Taylor Hackfordin kanssa.
■ Tunnetuimpia elokuvia Kokki, ­varas, vaimo ja rakastaja, Gosford Park, ­Kalenteritytöt, Hitchcock.
■ Saanut neljä Emmyä, kolme Golden Globea, parhaan naispääosan Oscarin sekä Dame-arvonimen.
■ Syö kaikkea muuta paitsi keitettyjä lanttuja.
■ Herkullinen elämä elokuvateattereissa 29.8.

Tieto koulunkäynnin ohjaajana työskentelevän Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta on pysynyt koulussa useimmilta salassa. Hannan mukaan homoseksuaalisuus on koulussa edelleen tabu.

Koulunkäyntiavustajana työskentelevä Hanna, 31, tiesi jo teini-ikäisenä kiinnostuvansa tytöistä. Elämä kuitenkin johdatti toiseen suuntaan: hän tapasi entisen miehensä 19-vuotiaana, meni naimisiin ja sai kaksi lasta.

Muutama vuosi sitten Hanna tapasi teiniajoilta tutun ihastuksensa, johon ihastui uudelleen – ja sai tunteilleen vastakaikua. Vaikka suhde päättyi nopeasti, Hanna ymmärsi olevansa lesbo.

Kun Hanna kertoi läheisilleen homoseksuaalisuudestaan, saattoivat he paheksua tilannetta tai olla jopa huvittuneita. Asiaa pidettiin kolmenkympin kriisinä. Ex-aviomies sen sijaan tiesi, mistä oli kyse.

Tällä hetkellä Hanna parisuhteessa naisen kanssa, jolla on myös oma lapsi. Pariskunta asuu erillään.

– Elämä on muuttunut paljonkin, mutta se muutos on samanlainen kuin kenellä tahansa eronneella perheellisellä: tasapainoilua lasten ja uuden suhteen kanssa. Erilaista tässä on tietysti se, että miehen sijasta olen naisen kanssa.

– Ja suurin muutos on ehdottomasti se, että olen onnellinen, Hanna tiivistää.

Korkea kynnys on arkielämää

Työpaikalla koulussa Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta tietävät vain lähimmät työkaverit. Hänen mukaansa asiasta saattaa liikkua myös joitakin huhuja. Niihin hän vaikuttaa suhtautuvan melko tyynesti.

– Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa. Jos oppilaat kysyvät, onko minulla miestä, niin voin sanoa vain että ei ja antaa heidän olettaa minun olevan sinkku. Me olemme koulussa tarkkoja siitä, mitä puhumme omista taustoistamme.

Hanna on pohtinut lähimpien työkavereiden kanssa tilannetta, jossa omaa homoseksuaalisuutta ei ole voinut tuoda vapaasti esiin arkisessa työympäristössä. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvia on muitakin koulun henkilökunnassa – ja myös oppilaissa.

”Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa.” 

– Olemme pohtineet, miten tämä vaikuttaa myös näiden oppilaiden hyvinvointiin. Miten he voivat tulla kaapista ulos, jos koulun henkilökuntakaan ei voi? Aihe on heille erittäin herkkä, vakava ja voi olla traumaattinenkin.

Työelämän ulkopuolella Hannakin on ottanut vapauden puhua avoimesti. Jos joku olettaa hänen seurustelevan miehen kanssa, hän korjaa asian. Yleensä ihmiset reagoivat asiaan hyvin.

– Tietysti on niitäkin, jotka asiaa eivät hyväksy ja tekevät asian hyvin näyttävästi myös selväksi. Kuten naapurini.

Vieras maailma  

Kysymyksiä on enemmän kuin tietoa, koska koulumaailmassa homoseksuaalisuudesta ei puhuta edelleenkään avoimesti.

– Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi: voivatko reagoida vahvasti, jos on esimerkiksi uskonnollisia taustoja. Asiaa saatetaan pitää epänormaalina, minkä voidaan myös jotenkin kuvitella järkyttävän lapsen viatonta mieltä.

Hanna muistelee omaa peruskouluaikaansa 1990-luvulla.

– Silloin ei puhuttu sanallakaan mitään esimerkiksi lesboista ja homoista. Nykypäivänä koulussa ainakin mainitaan jollain tavalla homoseksuaalisuus, koska tieto ihmisoikeuksista kuuluu nyt opetussuunnitelmaan, mutta muutos avoimuuteen on ainakin minun työpaikallani huomattavasti jäljessä.

”Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi.”

Hanna huomauttaa, että hiljaisuuden syy ei välttämättä ole vanhemmissakaan, vaikka he saattasivat vastustaa homoseksuaalisuutta esimerkiksi uskonnollisen taustansa takia. Tämänhetkiset ihmiset työelämässä ovat kuitenkin edelleen sellaisia sukupolvia, joille sukupuoliasiat ovat olleet outoja ja vaiettuja asioita omassa lapsuudessa ja nuoruudessa.

– Sitä ei osata vielä ottaa opetukseen luonnollisesti mukaan. Se on vieras aihe heille, jotka eivät ole tekemisissä homoseksuaalisten ihmisen kanssa. Heidän on vaikea puhua siitä, ja aihe voi tuntua pelottavaltakin.

Perusopetus olisi potentiaalinen keino

Koulunkäynnin ohjaajana Hanna ei saa suunnitella tuntien sisältöjä, joten hänellä on vähemmän vastuuta opetuksessa. Hän on kuitenkin yhtä paljon oppilaiden arjessa mukana kuin opettajatkin. Hannan avustamia oppilaita on sekä alakoulu- että yläkouluikäisissä.

Ihmisoikeusasiat ovat menneet yhteiskunnassa paljon eteenpäin, mutta Hanna kokee, että ne muuttuvat silti hitaasti. Hän pitää omaa tilannettaan epäoikeudenmukaisena. Olo tuntuu myös turhautuneelta, koska koulu voisi olla se paikka, jossa tietoa sukupuolivähemmistöistä voitaisiin lisätä ja lähteä vaikuttamaankin jollain tavalla.

”Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä.”

Hanna toivoo, että avointa keskustelua saataisiin aikaiseksi jo peruskouluasteella. Seksuaalista tasavertaisuutta ajavan järjestön edustajan voisi saada kertomaan kouluihin perusasioista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

– Olinkin sitä jo tilaamassa, mutta johdolta tuli melko nopeasti kieltävä vastaus. Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä. Pahinta oli se, että olin ehtinyt laittaa Setalle jo pyynnön, jonka jouduin peruuttamaan, Hanna kertoo. 

– Setaltakin tuli aika kärkästä viestiä, koska tämä kuitenkin kuuluu meidän opetussuunnitelmaan ja meidän tulisi tuoda asia esille. Ja kyllä se tuodaankin, mutta huonolla tietämyksellä.

Hannan nimi on muutettu.

 

Petra Wettenranta tapasi aviomiehensä, kun sisko Kiira Korpi houkutteli ystäväporukan illalliselle. Kuva: Jonna Öhrnberg
Petra Wettenranta tapasi aviomiehensä, kun sisko Kiira Korpi houkutteli ystäväporukan illalliselle. Kuva: Jonna Öhrnberg

Petra Wettenranta haluaisi muuttaa miehensä kanssa ulkomaille.

Yrittäjä Petra Wettenranta (o.s Korpi) avioitui uudenvuodenaattona räppäri Tasiksen, eli Markku Wettenrannan kanssa. Pari tapasi aikoinaan Petran luistelijasisko Kiira Korven kautta. Markku kuuluu Kiiran kihlatun Arthur Borgesin kaveripiiriin.

– Oikean ihmisen voi kohdata yllättävissä paikoissa. Ei kannata jäädä kotisohvalle, minullakin oli tuona iltana kun tapasimme näin lähellä, että jään kotiin.

Sisko kuitenkin houkutteli siskoaan kaveriporukan yhteiselle illalliselle, jonka johdosta Petra ja Markku tapasivat – ja rakastuivat.

– Kiiralla taisi olla asiasta aavistus, itse en odottanut mitään, Petra naurahti Breyers -proteiinijäätelön lanseeraustilaisuudessa.

Kiira ja Arthur asuvat New Yorkissa ja Petrakin haaveilee puolisonsa kanssa muutosta ulkomaille. Oman yrityksen kautta reilun vuoden työskennellyt Petra pystyy tekemään suurinta osaa töistään mistä vain.

”Kiiralla on tosi vahva sisäinen voima, olen meistä herkempi luonteeltani herkempi.”

Sosiaalinen media ja skype ovat helpottaneet yhteydenpitoa maiden välillä.

– Vaikka ne ovat toki tuoneet pahaakin, niin yhteydenpito on nykyään niin helppoa. Muistan kun olin vaihdossa, niin laskimme puhelinlaskuja. Nyt olen Kiiran kanssa yhteydessä päivittäin ja se on käytännössä ilmaista.

Petra on valmistunut kauppakorkeakoulusta ja harrasti aikoinaan myös tosissaan luistelua. Kiiran kautta hän on nähnyt läheltä, että hänestä itsestään ei olisi huippu-urheilijaksi ollut.

– Kiiralla on tosi vahva sisäinen voima, olen meistä herkempi luonteeltani herkempi. Hän on tehnyt aina asiat 110-prosenttisesti.