”Poikani on neljännellä, ja hänen luokkansa palaute oli, että seuraavaan Me Rosvolat -kirjaan pitää saada lisää tissejä”, kirjailija Siri Kolu nauroi Otavan kevään kirjojen julkistustilaisuudessa torstaina. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Poikani on neljännellä, ja hänen luokkansa palaute oli, että seuraavaan Me Rosvolat -kirjaan pitää saada lisää tissejä”, kirjailija Siri Kolu nauroi Otavan kevään kirjojen julkistustilaisuudessa torstaina. Kuva: Jonna Öhrnberg

Me Rosvolat -kirjasarjan luojan uusi romaani kertoo transpojan tarinan. Kirjailijan ystäväpiiriin kuuluu henkilöitä, jotka ovat käyneet läpi tai ovat parhaillaan keskellä sukupuolenkorjausprosessia.

Me Rosvolat -lastenkirjasarjan luoja Siri Kolu, 43, asuu iloisessa taiteilijaliitossa lastenteatteria johtavan Marko-miehensä kanssa. Pariskunnalla on 10-vuotias Martti-poika ja 5-vuotias Milja-tytär.

– Lapsille kotimme voi olla hassu kasvuympäristö, koska isä saattaa haahuilla ympäriinsä valkoisissa miimikkomaskeissa. Itse taas en aina muista, kuka olen, ainakaan silloin, kun kirjoitan täysillä, Siri nauroi Otavan kevään kirjojen esittelytilaisuudessa.

Tuotteliaalta naiselta ilmestyy tänä vuonna kolme kirjaa. Me Rosvolat -kirjasarjan ykkösosasta hän pokkasi Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2010. Me Rosvolat ovat seikkailleet myös valkokankaalla.

– Martti-poikani toimi Rosvoloiden innoittajana. Aloin tehdä kirjoja hänen toiveestaan. Häneltä saan myös kriittisintä ensipalautetta teksteistäni, Siri kertoi.

Sirin perhe asuu idyllisessä, mutta kuulemma vetoisessa puutalossa Vantaalla, jossa takka luo lämpöä ja menestyskirjat syntyvät kardemummakahvin voimalla.

"Kotona näytän ihan kalamuijalta, kun minulla on pipoa, villasukkaa ja hansikasta."

– Kotona näytän ihan kalamuijalta, kun minulla on pipoa, villasukkaa ja hansikasta.  Puolen tunnin välein saa lisätä pökköä pesään, mistä saa mukavaa arkiliikuntaa. Tänäänkin meillä oli sisällä vain +14 astetta, Siri jutteli.

Kirja transsukupuolisuudesta

Lastenkirjailija kirjoitti tällä kertaa aikuisten romaanin niinkin rohkeasta aiheesta kuin transsukupuolisuudesta. Kesän jälkeen kaikki on toisin -romaani ilmestyy maaliskuussa. 

– Se kertoo transpojan tarinan. Minun oli pakko kirjoittaa tästä aiheesta, vaikka siihen tarttuminen pelotti. Takana on kaksi vuotta tiivistä taustatyötä ja lukemattomia haastatteluja, Siri kertoi.

Aihe on kirjailijalle läheinen, sillä hänen ystäväpiiriinsäkin kuuluu henkilöitä, jotka ovat käyneet läpi tai ovat parhaillaan keskellä sukupuolenkorjausprosessia. 

"Moni asia, joka meille muille on itsestään selvä, ei ole sitä transsukupuolisille."

– Näen läheltä heidän arkeaan ja moni asia, joka meille muille on itsestään selvä, ei ole sitä heille, Siri sanoo.

Sirin mukaan transsukupuolisilla saattaa olla vaikeuksia esimerkiksi työllistymisessä, koska heidän työtodistuksensa on kirjoitettu vanhalle nimelle. Hän peräänkuuluttaa myös sukupuolineutraaleja julkisia tiloja. Esimerkiksi kahviloiden wc-tilat ovat yleensä vain naisille tai miehille. 

– Helsingissä on vain kuusi kuppilaa, joissa on unisex-vessat. Joko menemme niihin tai sitten tapaamme kotona. Invavessat ovat toki sukupuolineutraaleja, mutta haluaako sitten identifioitua invalidiksi, jollei sitä ole, Siri huomauttaa.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.