Näyttelijä Kati Outinen ihmettelee, eikö keski-ikäinen nainen kelpaa muuhun kuin hoivatyöhön. Kuva: Heli Blåfield
Näyttelijä Kati Outinen ihmettelee, eikö keski-ikäinen nainen kelpaa muuhun kuin hoivatyöhön. Kuva: Heli Blåfield

Kati Outinen kertoo Inhimillisessä tekijässä, että hänelle tarjottiin työtä joulupukin muorina. – Se on myyntityö, ei roolityö.

Tänään keskiviikkona ruutuihin palaava Inhimillinen tekijä käsittelee keski-ikäisten naisten työllistymistä. Yksi studiovieraista on kansainvälisesti palkittu näyttelijä Kati Outinen, 55, joka tunnetaan etenkin Aki Kaurismäen elokuvista. Hän on näytellyt KOM-teatterissa ja tehnyt töitä freelancerina.

Ohjelmassa kokemuksiaan kertovat myös yrittäjä ja diplomi-insinööri Minna-Liisa Vesanen sekä ex-kansanedustaja Päivi Lipponen.

Kati Outinen jäi työttömäksi heinäkuussa 2013, kun pesti Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina päättyi kymmenen vuoden jälkeen. Epävarmuuteen hän oli toki tottunut jo teatteriaikoina, mutta tilanne kymmenen vuoden professorinviran jälkeen yllätti silti.

– Tiesin odottaa, että ikäisilläni naisnäyttelijöillä on hyvin vähän töitä. Mutta se oli siinä mielessä muuttunut, että ei ollut ollenkaan töitä plus ilmapiiri oli muuttunut jopa vihamieliseksi keski-ikäisiä kohtaan, jotka tukkii kaikki tiet nuorilta. Se oli aika sokki, näyttelijä kertoo ohjelmassa.

Kati ilmoittautui TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi ja hämmästyi asenteista ikäluokkansa naisia kohtaan.

Hänen mukaansa näyttelijän ammatinkuva on myös hämärä monille. Hänelle tarjottiin esimerkiksi työtä joulupukin muorina toisella puolella Suomea.

– Sehän on myyntityö, ei roolityö, hän toteaa.

– Ajatelkaa tämmönen laiha luikero, joka sanoo lapsille, että älkää tyhmät ostako rompetta.

”Kaikille ikäisilleni työnhakijoille ehdotetaan hoiva-alaa.”

Kati työllisti lopulta itse itsensä. Hän kiertää hoitokodeissa esittämässä muistisairaudesta kertovaa monologiaan Niin kauas kuin omat siivet kantavat. TE-keskuksessa ehdotettiin myös uudelleenkouluttautumista lähihoitajaksi.

– Kaikille ikäisilleni työnhakijoille ehdotetaan hoiva-alaa. Nainen minussa on aika äimistynyt siitä, että eikö me mihinkään muuhun kelvata kuin hoivaajiksi.

Ellipsi

Palkittu näyttelijä Kati Outinen kertoo työttömyydestään tv-ohjelmassa: TE-keskus ehdotti uutta uraa hoiva-alalla

En usko, että Outinen vähättelee hoivatyötä, vaan on järjetön ajatus, että kaikki sitä pystyisivät tai haluaisivat tehdä. Minä tulkitsin hänen kommenttinsa niin, että eivät kaikki naiset halua hoitotyöhön eikä heitä voi siihen pakottaa. Kyllä naiselle pitää olla muitakin vaihtoehtoja! Tuskinpa miesnäyttelijää olisi patistettu lähihoitajaksi.
Lue kommentti
Ellipsi

Palkittu näyttelijä Kati Outinen kertoo työttömyydestään tv-ohjelmassa: TE-keskus ehdotti uutta uraa hoiva-alalla

En usko, että Outinen vähättelee hoivatyötä, vaan on järjetön ajatus, että kaikki sitä pystyisivät tai haluaisivat tehdä. Minä tulkitsin hänen kommenttinsa niin, että eivät kaikki naiset halua hoitotyöhön eikä heitä voi siihen pakottaa. Kyllä naiselle pitää olla muitakin vaihtoehtoja! Tuskinpa miesnäyttelijää olisi patistettu lähihoitajaksi.
Lue kommentti
Muun muassa tämän selfien Janna jakoi Whatsappiin perustamansa synnytysryhmän kanssa.

Jannan kokoama Whatsapp-ryhmä tiesi hänen tyttärensä syntymästä jo kolme minuuttia syntymän jälkeen.

”Sattuu ihan helvetisti, mut en silti tajuu miten tää käy näin helposti. Ei oo tarvinnu edes ajatella, et pitäiskö sittenki ottaa epiduraali tms.”

Tällaisen viestin 24-vuotias Janna lähetti ystävilleen eräänä kesäkuisena maanantaiaamuna kello 8.20, alle tuntia ennen kuin hänen kolmas lapsensa syntyi. Janna jakoi viestin Whatsapp-ryhmässä, jonka oli perustanut synnytyksen seuraamista varten. Ryhmässä olivat lapsen kummit, ystävä ja Facebookin odotusryhmässä tutuksi tulleita äitejä, joista kaikkia Janna ei ole koskaan tavannut.

Jannasta tuntui luontevalta ottaa sosiaalinen media mukaan synnytyssaliin. Kaikkien raskauksiensa alussa hän liittyi Facebookissa odottajien ryhmään ja seurasi siellä muiden odotusta ja synnytyksiä. Hän oli myös mukana odotusryhmästä tutun äidin luomassa Whatsapp-ryhmässä, jossa seurattiin synnytystä.

– Siitä tuli itselle sellainen olo, että haluaisi olla vielä enemmän läsnä. Jännitti kauheasti, Janna kertoo.

Osa Facebook-ryhmän äideistä oli tullut niin tutuiksi, että Janna halusi jakaa heille kaiken synnytyksestään. Niinpä hän perusti Whatsappiin ryhmän nimeltä Nysse tulloo!

Seuraajat myötäelivät

Janna alkoi laittaa Whatsappiin tilannepäivityksiä myöhään synnytystä edeltävänä iltana, kun supistukset voimistuivat. Osa Whatsapp-ryhmästä myötäeli Jannan tuskia niin, ettei pystynyt menemään nukkumaan kuin vasta aamuyöllä.

”Olisin varmaan tullut hulluksi, jos olisin yksin tai miehen kanssa ollut.”

Jannalle Whatsapp-ryhmän tuoma tuki oli suuri apu synnytyksessä.

– Olisin varmaan tullut hulluksi, jos olisin yksin tai miehen kanssa ollut. Mies on ollut jokaisen lapseni synnytyksessä mukana, mutta ei hänestä ole niin paljon apua. Naiset tietävät, millaista se on.

”Sieltä se tipahti”

Miten ihmeessä synnytyksen aikana pystyy naputtelemaan Whatsapp-viestejä?

– Nyt kun ajattelen, että pitäisi synnyttää ja kirjoittaa samaan aikaan, niin tuntuu, etten pystyisi, Janna nauraa.

– Synnytys ei ollut mitenkään paha, hän arvioi.

Kaksi nuorinta lastaan hän on synnyttänyt ilman lääkkeellistä kivunlievitystä. Kovien kipujen aikana juuri ennen ponnistusvaihetta Jannan mies kuitenkin otti ohjat Whatsappissa.

”Nysse o kokonaan auki,” mies naputti kello 8.52.

”Sielt se tipahti,” hän raportoi kello 9.10, vain muutama minuutti tyttärensä syntymän jälkeen.

– Synnytysryhmän tärkeydestä kertoo ehkä myös se, että ryhmä tiesi tytön syntymästä kolme minuuttia tämän syntymän jälkeen, Janna kertoo.

Hiljattain Janna julkaisi synnytyksen aikana lähettämänsä viestit myös Oo siellä jossain mun -blogissaan, jotta ei varmasti hävittäisi viestejä.

Sunrise Avenue -laulaja Samu Haber kertoo Instagramissaan lopettaneensa tupakanpolton.

Muusikko Samu Haber, 41, julkaisi viime yönä Instagramissaan kuvan itsestään savuke kädessä. Kuvan alla hän kirjoittaa vivahteikkain sanakääntein suhteestaan tupakointiin.

Kirjoituksen perusteella voisi sanoa, että Samun suhde tupakointiin on ollut varsin rakkaudellinen.

– Jään kaipaamaan sinua. Sinä olet aina ollut kanssani, kirjoittamassa kappaleita ja keikkojen jälkeen. Rakastelun jälkeen, rikkinäisenä ja vihatessa maailmaa, Samu kirjoittaa sauhutteluhistoriastaan.

Nyt hän on kuitenkin päättänyt hylätä pitkäaikaisen ”rakkautensa”.

– Kukaan ei tunne minua paremmin ja syvemmin kuin sinä, mutta nyt on aika päästää sinusta irti. En tarvitse sinua enää, Samu kirjoittaa.

– Ajattelen sinua luultavasti elämäni loppuun saakka, mutta en päästä sinua enää koskaan elämääni. Kiitos sinulle. Se oli mahtavaa, mutta oikeasti sinä haiset ällöttävältä ja satutat ihmisiä, Samu kirjoittaa.

Monet Samun seuraajista tsemppaavat muusikkoa päätöksessä. Hän on saanut esimerkiksi tällaisia kommentteja:  

– Päätös ei ollut varmaan helppo, mutta se oli oikea. Pystyt siihen!

– Rehellisiä sanoja hienolta runoilijalta. Pysy vahvana.

– Koska rakastamiani ihmisiä on kuollut keuhkosyöpään, kunnioitan todellakin päätöstäsi lopettaa tupakointi.

Mekin olemme Samusta ylpeitä!

Kuten yleisesti tiedetään, tupakoinnin lopettaminen todellakin kannattaa.

Jos lopetat tupakoinnin jo tänään, vuoden kuluttua sydänkohtauksen riski on puolittunut tupakoiviin verrattuna. 5 vuoden kuluttua sydänkohtauksen riski on laskenut tupakoimattomien tasolle.

Lue täältä vinkit siihen, kuinka huonosta tavasta voi päästä eroon.