Marianne van Dijk on antautunut esihistorialliseen elämäntapakokeiluun ja kirjoittaa kokemuksistaan blogia whataboutwilma.com. "Kivisten ja Sorasten Wilma on innoittajani."
Marianne van Dijk on antautunut esihistorialliseen elämäntapakokeiluun ja kirjoittaa kokemuksistaan blogia whataboutwilma.com. "Kivisten ja Sorasten Wilma on innoittajani."

Marianne van Dijk kokeili ensin paleo-ruokavaliota, sitten elämää ilman sähkövaloa, kenkiä, hammasharjaa ja sampoota. Nyt tunnettu luolanainen raportoi kivikautisesta elämäntavastaan blogissaan.

Tietokoneen ruudulla näkyy suuri molskahdus. Viimeisen päälle meikattu nainen on harpponut korkosaapikkaissaan Amsterdamin kanavanvartta ja hiplannut puhelintaan vähän liian keskittyneesti. Hän astuu harhaan ja putoaa läiskähtäen kanavaan. Lyhyt kohtaus Youtube-videolla on hollantilaisen Marianne van Dijkin, 30, suunnittelema ja hänen kaverinsa kuvaama kiteytys Mariannen elämästä.

– Halusin näyttää, ettei vanha elämäntapani johtanut muuhun kuin stressiin ja hermoiluun, vaikka kanavaan en sentään pudonnut, nauravainen Marianne kertoo.

Nyt Marianne istuu kotonaan, vanhassa tiilikerrostalossa, joka sijaitsee nuorten uratykkien asuttamalla entisellä työläisalueella Amsterdamin Baarsjesissa. Pöydällä on kannullinen filterillä puhdistettua vettä ja kulhollinen pähkinöitä. Niitä mutustaen Marianne kertoo, mikä sai hänet, kiireisen filosofian maisterin innostumaan yli 10 000 vuoden takaisesta elämäntavasta. Puolessa vuodessa Mariannesta tuli Hollannissa kuuluisuus, jonka erikoisesta arjesta toimittajat ovat raportoineet laajalti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennen esihistoriallista elämäänsä Marianne elätti itsensä taide- ja filosofia-aiheisten lehtijuttujen kirjoittamisella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Notkuin päivät pitkät kotitoimistossa läppärin ääressä, söin voileipiä ja mutustin keksejä, Marianne kertoo.

Vapaa-ajallaan hän harrasti pilatesta ja deittaili ahkerasti etsien elämänsä puolisoa. Ylipainoa Mariannelle ei ollut kertynyt koskaan, joten aikaisemmin hän ei ollut kiinnostunut dieeteistä.

Alkuun jalkapohjat arastelivat, mutta nyt Marianne kulkee kaikki matkansa paljain jaloin. "Kun lämpötilat putoavat alle kolmen plusasteen, aion pukea sukat."

– En ollut fitness-tyyppi tai edes erityisen kiinnostunut terveysasioista.

Kaikki muuttui, kun Mariannen ystävän pitkäaikainen akne yllättäen katosi. Nainen oli vaihtanut paleoliittiseen ruokavalioon eli alkanut syödä ravintoa, jota keräilijä-metsästäjäkaudella oli saatavilla, siis vain lihaa, kalaa ja vihanneksia. Maito- ja viljatuotteiden, sokerin sekä teollisesti jalostettujen tai lisäaineita sisältävien ruokien syömisen ystävä oli lopettanut. Mariannenkin paleoherätys oli puhtaasti ulkonäkökeskeinen.

– Minullakin oli usein näppylöitä kasvoissa ja selässä, joten uteliaisuteni heräsi.

Puolitoista vuotta sitten Marianne alkoi googletella paleo-dieettiä. Ilmeni, että Yhdysvalloissa oli valloillaan varsinainen paleo-buumi. Sille tuntui löytyvän kaksi syytä: sokeri ja vilja. Valkoisen sokerin aiheuttamat sairaudet, etenkin diabetes, ovat yleistyneet nopeasti. Samaan aikaan viljan sisältämä gluteeni on alkanut paljastua myös sellaisten ihmisten vatsa- ja suolistovaivojen aiheuttajaksi, jotka eivät varsinaisesti ole allergisia viljalle.

– Löysin lukuisia kertomuksia siitä, kuinka paleo-ruokailuun siirtyminen on parantanut unettomuutta ja masennusta sekä kroonisia sairauksia. Ne innoittivat minutkin kokeilemaan.

Marianne jätti kerralla viljat, pastan, sokerin, keksit ja maitotuotteet. Jo kolmessa päivässä hän tunsi piristyvänsä. Aikaisemmin hän oli lounaan jälkeen nuupahtanut ja jaksanut korkeintaan facebookkailla. Nyt virtaa riitti iltaan asti.

Nainen alkoi miettiä, mitä muuta kivikauden ihmisten elämästä voisi matkia.

– Yleensä saan kaikenlaisia ideoita, mutta heti perään hiipii epäilys. Tällä kertaa sisäinen kriitikkonikin oli hiljaa. Elämä luolanaisena tuntui niin hyvältä ajatukselta!

Tikku korvaa hammastahnan

Marianne päätti antautua julkiseksi koe­kaniiniksi ja paljastaa muillekin, kuinka paleo-elämä sujuu. Hän kuvautti itsestään videon, pani sen nettiin, perusti blogin ja lupasi elää sata päivää luolanaisena. Suurieleisesti Marianne vannoi kieltäytyvänsä kuumasta kylpyvedestä, sähköstä ja kosmetiikasta – eikä vain kynsilakasta ja meikkivoiteesta vaan myös sampoosta, deodorantista ja hammastahnasta. Hampaat voisi puhdistaa tikulla...

Viikko viikolta hän lähestyisi aitoa esihistoriallista elämäntapaa. Aluksi Marianne ajatteli valmistavansa ateriatkin kerrostalon katolla hiiligrillillä, mutta kun naapurit hermostuivat ja pelkäsivät koko talon palavan, Mariannen oli palattava keittiöönsä hellan luokse.

Blogi sai nopeasti seuraajia. Osa lukijoista tosin tenttasi, kuinka luolanaisella saattoi olla sormet koko ajan läppärillä ja älypuhelimella. Oliko luola-ajalla muka nettiä?

Hammastahnan ja -harjan hylkäämisen jälkeen Marianne on putsannut purukalustonsa puutikulla.

– Vastasin heille, että ilman sosiaalista mediaa en pystyisi jakamaan kokemustani muiden kanssa.

Marianne myöntää, että olisi toki voinut muuttaa kaupungista jonnekin Hollannin harvaksi käyneistä metsistä ja yrittää selviytyä siellä. Mutta se ei ollut hänestä kiinnostavaa, vaan nykyisen, urbaanin elämäntavan yhdistäminen kivikautisiin tapoihin.

Kevään aikana Marianne luopui polkupyörästä ja julkisen liikenteen käytöstä. Autoa hänellä ei koskaan ollutkaan. Tarpeettomiksi kävivät myös jalkineet.

Löyhkä paljasti proteiinivajeen

Onko joku varastanut kenkäsi, ohikulkijat kyselivät avojalkaiselta Mariannelta. Aluksi se ärsytti häntä tavattomasti.

– Tuntui, että ihmiset katsoivat minua oudosti, pitivät kenties jopa hulluna. 

Silti Marianne jatkoi paljain jaloin tarpomista. Hän oli löytänyt kuntosalilta paljasjalkajuoksun valmentajan ja saanut kuulla kengättömyyden hyödyistä: tämän oppien mukaan jalkapöydän ja varpaiden lihasten aktivoituessa myös polvet, lantio ja koko ryhti paranee.  

– Tavallisesti paljasjalkajuoksua harrastavat polviongelmista kärsivät miehet, eikä heillä ole esihistoriallisia intressejä.

Muutaman kerran Mariannen jalkaan on uponnut tikku, mutta hän pitää Amsterdamin katuja siisteinä ja turvallisina. Etäisyydet tosin tuntuvat pidemmiltä, vauhtikin on hitaampi ja aluksi hän saapui tapaamisiin myöhässä.

– Paljain jaloin kulkiessa on keskityttävä jokaiseen askeleeseen. Se on eräänlaista mindfulness-kävelyä.

Stressiä välttääkseen Marianne päätti vähentää päiviensä ohjelmaa: jos paljain jaloin ei ehdi joka paikkaan, on parempi valita kullekin päivälle vain yksi meno. Se luonnollisesti alkoi näkyä säästönä pussissa.

Kesän aikana Marianne huomasi haisevansa oudolta, eikä löyhkä voinut johtua deodorantin puutteesta. Lemu oli kummallinen, mädän kaltainen. Tapansa mukaan Marianne kirjoitti asiasta blogiinsa, ja pian seuraajilta tulikin arvioita. Myös ravintoterapeutti vahvisti epäilykset: Mariannen lihakset olivat alkaneet käyttää itseään ravintona, koska hän ilmeisesti söi liian vähän proteiinia.

Nuorempana Marianne oli ollut kasvissyöjä, eikä lihan suunnaton mättäminen vieläkään houkuttele. Omasta mielestään hän syö Hollannin eettisintä ja ravinteikkainta lihaa, jonka karjankasvattaja kaiken lisäksi tuo kotiovelle. Liha on peräisin luonnonpuistossa ympäri vuoden laiduntaneista naudoista. Marianne uskoo, että vain luonnollisia heiniä ja yrttejä syöneessä naudassa on eniten ravintoaineita, D-vitamiinia ja omegakolmosia.

– Tiedän, että minun tulisi syödä lihaa ainakin 200 grammaa päivässä. Olen opetellut tekemään ruokia myös eri ruhonosista, kuten hyvin rauta- ja B12-vitamiinipitoisesta maksasta.

Enää Marianne ei haise, vaikka hän ei ole pessyt hiuksiaan sampoolla yli neljään kuukauteen.

Kondomilla vai ilman?

Luolanaisena Marianne joutuu koko ajan vetämään itselleen rajoja. Jos sähköhella on ok, onko myös vessapaperi? Ehkä ei, koska vedelläkin pärjää, hän päätti. Ja vessassa on  selvittävä ilman valoa.

Sen sijaan kuukautissuojat ja kondomit hän sallii yhä itselleen.

– Minun iässäni luola-ajan naisella olisi todennäköisesti ollut jo monta lasta, Marianne lisää.

Kengät olivat jo pannassa, mutta muista teollisesti valmistetuista vaatteistaan Marianne ei ole luopunut.

Toistaiseksi Marianne syö kaupan pähkinöitä, mutta hän meinaa etsiä niitä myös Amsterdamin puistoista.

– Tuntuisi teennäiseltä kulkea eläimentaljassa. Ei tämä ole roolipeli, vaan koe. Testaan, mitkä esihistoriallisen ajan tavat sopivat nykyelämään ja mitkä eivät.

Kaiken keskellä Marianne yritti elää omaa tavallista elämäänsä.

Testiajalle sattuneet treffit sujuivat niin hyvin, että kutsuttuaan miehen illan päätteeksi luokseen Marianne jännitti, kuinka puolituntematon herra suhtautuisi hänen viidakkona rehottaviin sääri- ja muihin karvoituksiinsa.

– Mies väitti, etteivät ne häntä haitanneet. No, sen jälkeen emme ole tavanneet.

Turhautuneena Marianne mietti, pitäisikö hänen järjestää luolamiehen löytämiseksi julkinen etsintä. Ehkä blogissa voisi esitellä mahdollisia kandidaatteja ja panna heidät vaikka kilpailemaan tulen tekemisessä?

Sitten Marianne huolestui.

– Tajusin ajattelevani elämääni tosi-tv-kisana. Oikeasti en vaatisi mieheltä paleo-dieetin noudattamista. Ehken edes innostuisi luola-ajan machosta.

Mutta kun sadan päivän testi alkusyksystä läheni loppuaan,  Marianne ei halunnutkaan luopua omasta luolanaiseudestaan.

Jatkoa joukkorahoituksella

Kööpenhaminassa ja Berliinissä on ollut paleoravintoloita jo jonkin aikaa. Amsterdamiin avautui hiljattain ravintola nimeltä Sugarless, josta saa kivikautista lounasta. Paleo Company -leipomosta voi ostaa esihistoriallisista raaka-aineista tehtyjä kakkuja. Mariannen lähiklubilla, Club 8:ssa, on kerran kuussa paljasjalkaisten disco – eikä Marianne tunnusta vaikuttaneensa teeman syntyyn. Paleo vain sattuu olemaan voimistuva elämän­tapatrendi.

Viime lokakuusta lähtien Marianne on elänyt luola­naisena täyspäiväisesti. Hän onnistui keräämään joukkorahoituksella 10 000 euroa, joilla hän arvelee elävänsä kokonaisen vuoden. Samalla hän aikoo kirjoittaa opeistaan kirjan, ja kuvausryhmä vierailee tallentamassa hänen käänteitään dokumentti­elokuvaan.

Seuraavaksi Marianne aikoo opetella löytämään ruokaa kaupunkiluonnosta. Puistoissa kasvaa pähkinöitä, ehkä puluista saisi tehtyä illallisen... Keräilijäkauden ihmiset metsästivät oman ruokansa. Marianne ei ole varma, pystyykö hän tappamaan oman ravintonsa, mutta aikoo yrittää. Jos vaikka edes lampaan?

Aurinko on laskenut, ja huone alkaa hämärtyä. Emäntä ei silti sytytä lamppuja, vain pari kynttilää. Kirjahyllyltä vapautuvalle seinälle hän suunnittelee luolamaalauksia.

Jokainen voi tehdä elämällään mitä haluaa, mutta onko Marianne löytänyt syitä, miksi meidänkin pitäisi hylätä modernit mukavuudet?

– Useimmat länsimaiset istuvat ainakin kahdeksan tuntia koneella, syövät viljaa ja hormoneilla kasvatettua teholihaa sekä kävelevät kengillä, vaikka pärjäisivät ilmankin.

Hän haluaa ravistella ihmisiä kyseenalaistamaan elämäntapansa itsestäänselvyyksiä.

– Uskon, että muut voivat oppia kokemuksistani.

Joitakin Marianne ärsyttää, mutta nainen taitaa nauttia hätkähdyttämisestä. Hän on vilpittömän tosissaan elämäntapansa eduista: sokerin jättämisen jälkeen porkkanakin voi maistua karkkimaisen makealta, ja vireystila säilyy pirteänä halki päivän.  

Mutta jos Mariannelle tarjoutuisi mahdollisuus astua aikakoneeseen ja siirtyä aitoon luola-aikaan, hänpä kieltäytyisi tarjouksesta. Kivikaudelta Marianne poimii vain valitsemansa mausteet, rusinat pullasta.

Näin Marianne syö

Kahden päivän esimerkki kivikautisesta ruokavaliosta.

Päivä 1

AAMIAINEN luomumunakas, porkkanaa ja jäävuorisalaattia
VÄLIPALA omena ja mustikoita
LOUNAS naudan maksaa, saksanpähkinöitä, palsternakkaa ja retiisiä
ILLALLINEN tuoretta silakkaa tillin kera, porkkanaa ja punajuurta
JUOMAKSI filteröityä vettä ja nokkosteetä

Päivä 2

AAMIAINEN luomumunakas, porkkanaa, jäävuorisalaattia
VÄLIPALA banaani ja cashew-pähkinöitä
LOUNAS kurpitsakeitto
ILLALLINEN fenkolia, katkarapuja, bataattia

Sisältö jatkuu mainoksen alla