Päivi ja Paavo Lipposen huushollissa puhutaan suoraan, ja Paavokin on ihan pehmo.

Kansanedustaja Päivi Lipposen, 44, ja presidenttiehdokas Paavo Lipposen, 70, rakkaus kohahdutti kiihkeydellään viisitoista vuotta sitten. Paavo oli heti kättelyssä myyty mies.

Elämä on tasoittanut tunteita, mutta onni pitää edelleen majaa Lipposten avarassa kerrostalokodissa kivenheiton päässä eduskunnasta. Onni on kaksivuotias länsiylämaanterrieri. Kotona asuvat lisäksi tyttäret Emilia, 13, ja Sofia, 11.

Päivin vanhin lapsi Cecilia, 18, aloitti jo itsenäisen elämäntaipaleensa ja lähti syksyllä opiskelemaan Lundin yliopistoon Ruotsiin. Muuttotouhuissa Päivi osti tyttärelleen vitsinä englanninkielisen kortin, jossa luki: ”Herrajumala, äiti oli kaikessa oikeassa!”

– Minä olen perheemme suurin auktoriteetti, Päivi tunnustaa nauraen.

Eniten Lipposten suhdetta kuvaavat sanat kunnioitus, arvostus ja ihailu. Näiden seinien sisäpuolella ei ilkeillä, vaikka kahdella intohimoisella poliitikolla pukkaa kiirettä, stressiä ja painetta, kun tytötkin pitää ehtiä kuskata harrastuksiin. Eikä edes paljon murahdella, mikä Paavoa mörkiksi syyttäneille tiedoksi – etenkin tyttärilleen hän on ihan pehmo, petaa välillä sängytkin.

Suoraan tässä huushollissa toki puhutaan. Päivi arvostaa sitä, että saa mieheltään aina rehellisen ja harkitun mielipiteen, ja tykkää itsekin antaa sellaisen.

Päivi myöntää, että välillä hänellä opettajataustansa takia syntyy halu varmistaa, että sanoma varmasti menee kuulijalle perille.

– Päivi pitää pieniä esitelmiä, mutta oppitunnit täytyy vain ottaa vastaan. Joskus se kenkuttaa, mutta sitten ajattelen, että onhan se kivaa, kun on ihminen, joka välittää, Paavo kertoo.

Lue myös: Päivi Lipponen: "Minua on kohdeltu vain toisen puolisona". Haastattelu vuodelta 2003.


”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.