Mirkka Torikka. Kuva: Milka Alanen
Mirkka Torikka. Kuva: Milka Alanen

Mirkka Torikka ihmettelee, miksi nuorille paasataan huumeiden vaaroista, mutta samaan aikaan teinikännejä pidetään normaalina osana nuoruutta. – Sellainen saarnaaminen on tekopyhää, päihdekasvatuksen ammattilainen sanoo.

Päätoimittaja, yhteisöpedagogi Mirkka Torikka, 38, tekee nuorille suunnattua ehkäisevää päihdetyötä. Aihe liipaisee läheltä myös Mirkan omaa elämää: hän on 7- ja 12-vuotiaiden lasten äiti, ja edesmenneen aviomiehen mielenterveyssairauteen liittyi tasapainoilu lääkkeiden- ja päihteidenkäytön kanssa. Mirkka kertoi tarinansa uudessa Me Naisissa.

– Päihdekasvatus on minulle elämäntyö monesta syystä.

Työssään Mirkka haluaa olla saarnaamaton ja suorapuheinen.

– Meillä on vinoutunut päihdekulttuuri. Nuorille paasataan huumeiden vaaroista, mutta samaan aikaan teinikännit katsotaan sormien läpi ja mielletään normaaliksi osaksi nuoruutta. Sellainen saarnaaminen on tekopyhää, Mirkka napauttaa.

– Suomessa myös ajatellaan, ettei meille pidä tulla sanomaan, miten alkoholia kuuluisi käyttää ja että päihteidenkäyttö on jokaisen oma asia. Mutta kun ei se ole. Niistä syntyvät ongelmat vaikuttavat lähipiiriin ja laajemmin koko yhteiskuntaan. Ehkäisevä työ on aina investointi. Onnistuessaan se palautuu takaisin euroina ja opiskelu- ja työkykynä.

Cheek ja muut mukana

Mirkka päätoimittaa Freestyle-lehteä, jonka ensimmäinen numero ilmestyi viime kuussa. Freestyle on uusi lehti ja hanke, jolla tehdään etenkin nuorille suunnattua ehkäisevää päihdetyötä.

Samaa viestiä levitti aiemmin Asennetta-kampanja, jonka luojia Mirkka oli. Yhteiskunnallinen yritys ehti toimia lähes kymmenen vuotta, ennen kuin se kaatui konkurssiin taantuman keskellä 2014. Nyt sen työtä jatkaa Freestyle ja taustajoukoissa vaikuttaa muun muassa yrittäjä Jaakko Rytsölä.

Freestyle-kampanjaa rahoitetaan lehtimyynnillä ja tuotteilla. Ensimmäisen lehden kannessa esiintyy Cheek.

– Julkisuuden henkilöiden mukanaan tuoma tunnettuus on kullanarvoista tuoreelle kampanjalle aikana, jolloin talous on tiukoilla ja ihmiset säästävät hyväntekeväisyyskohteista, Mirkka iloitsee.

– Mitään sen suurempaa vastuuta emme halua langettaa näiden keulakuviemme niskaan. Näkyvyys lehdessämme ei sido toimimaan päihteettömän elämän esikuvana. Arvostamme rehellisiä tarinoita ja monipuolisia mielipiteitä.

Elämästä arvokasta

Mirkka haluaa työssään herättää kriittistä keskustelua ja synnyttää nuorissa omia oivalluksia päihteiden vaikutuksista.

– Päihdekasvatus on seilannut ääripäästä toiseen: takavuosien pelottelutaktiikasta neutraaliin tiedonjakoon. Nykyammattilaiset eivät pelottele, liioittele tai vähättele. Laadukas päihdekasvatus vahvistaa elämäntaitoja, jotka suojaavat päihteiden haitoilta.

”Nykyammattilaiset eivät pelottele, liioittele tai vähättele.”

Päihdekasvatuksen tavoite ei ole luoda sukupolvia, jotka sitoutuvat absolutismiin. Tärkeämpää on nuorten ajattelun herättäminen ja ymmärrys siitä, mitä omista valinnoista seuraa.

– Nykyään päihdekasvatus on parhaimmillaan myös eettistä, eli se auttaa ymmärtämään päihdeilmiötä globaalisti. Kasvatuksessa kerrotaan huumetalouden koko ketjusta, puhutaan käyttäjien humaanin kohtelun puolesta sekä huolehditaan siitä, ettei heitä leimata, Mirkka sanoo.

– Tärkeintä ei ole tietää kaikkea nippelitietoa uusimmista muuntohuumeista vaan oppia pitämään elämää niin arvokkaana, ettei sitä halua uhata päihteillä. Oleellista on opettaa tervettä itsetuntoa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

 

Mirkka Torikka

38-vuotias yhteisöpedagogi, toimittaja ja nuorten päihdetyön ammattilainen asuu Jyväskylässä 12- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa. Jäi leskeksi 35-vuotiaana juuri ennen 10. hääpäiväänsä.

Päätoimittajana Freestyle-lehdessä, joka on yksityinen ehkäisevän päihdetyön ja elämänsuojelun lifestyle-lehti. Sen tuotoilla rahoitetaan ilmaista päihdekasvatusta kouluilla. ”Tavoitteenamme on nuorten osallistaminen, omien oivallusten synnyttäminen sekä humaanien arvojen edistäminen.”

Seurustelee juontaja Sami Kurosen kanssa. Yhteinen työprojekti oli Temptation Island Suomi -sarja, jossa Sami oli juontajana ja Mirkka maskeeraajana.

Äiti

Päihdetyön ammattilainen Mirkka Torikka: ”Meillä on vinoutunut päihdekulttuuri”

Ahaa agendalla on päihdetyöntekijällä laittomien päihdeiden valkopesu, kun rinnastaa niitä pokkana laillisiin aineisiin. Ja elämme jo nyt sitä päivää, että nuoren on helpompi hankkia narkkien aineita kuin kaljaa. Pitäisi suomessakin maitokauppojen ikäraja laskea 15 vuoteen, niin tämä kehitys, jossa nuorten juominen on joka vuosi vähentynyt saataisiin loppumaan ja nuoret laillisten aineiden pariin.
Lue kommentti
Vierailija

Päihdetyön ammattilainen Mirkka Torikka: ”Meillä on vinoutunut päihdekulttuuri”

Päihdetyönammattilaiset kyllä tietävät mistä puhuvat. Mutta ainahan se kolahtaa kun sattuu kohdalle, ja aletaan hämmentää negtiivisia höyryjä oikeina. Harvoin alkoholisoituneilla vanhemmilla on antaa hyvää kasvatusmallia omille lapsilleen. Enemmän puhetta ja vielä suurempaa ääntä Suomessa tarvitaan alkoholista, ja sen tuomista ikävistä puolista. Jos yksi juo, se vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin erittäin huonolla tavalla.
Lue kommentti
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin uusi tähtivalmentaja Toni Wirtanen on viettänyt syksyn koti-isänä, kun vaimo Jannika B kilpaili Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Apulanta-muusikko Toni Wirtanen on pitänyt syksyn aikana sosiaalisessa mediassa yllä näkyvää kampanjaa Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailleen vaimonsa Jannika B:n puolesta. Joka viikko hän on ylistänyt ylpeänä vaimoaan ja kannustanut häntä eteenpäin.

Ja sitä Wirtanen todella on – ylpeä. Jannika kertoi kesällä kamppailleensa uupumusta ja väsymystä vastaan. Siitä huolimatta hän päätti lähteä haastamaan itsensä vaativiin suoriin lähetyksiin – ja tuli kilpailussa lopulta toiseksi.

”Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois,”

– Pidän häntä sen ohjelman ehdottomana kaikkien aikojen henkisenä voittajana juuri siksi, että hän voitti itsensä niin monin kerroin siinä. Toivon, että ihmiset, jotka käyvät samoja asioita läpi, ottaisivat sen ikään kuin majakaksi. Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois, Wirtanen kuvailee.

Jannikan keskittyessä kilpailuun Toni vietti aikaa pariskunnan kaksivuotiaan Martta-tyttären koti-isänä. Seuraavaksi on kuitenkin isän vuoro hypätä jälleen television maailmaan, kun hän aloittaa yhtenä tammikuussa alkavan uuden Voice of Finland -kauden tähtivalmentajista.

Ottaako Jannika nyt roolin perheen somevastaavana?

– Jonkinlaista roolinvaihtoa tässä varmasti tapahtuu. Sen näkee sitten livelähteyksissä. Uskon kyllä, että saan hyvin Twitter-tukea, sillä rouva on kova twiittaamaan, Wirtanen pohdiskeli ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoo löytäneensä itse television katselun uudestaan sosiaalisen tv:n nousun myötä.

– Vitsi, miten paljon enemmän sai esimerkiksi Vain elämäästä irti, kun kävi vetojen välissä katsomassa Twitteristä, mitä niistä puhuttiin. Onhan se tavallaan sellaista oman egon buustausta, mutta toisaalta siellä voisi olla myös jotain ihan muuta. Se on kaksiteräinen miekka, hän miettii.

”Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni”, Antti kertoo.

Laulaja Antti Tuisku avaa tuoreessa Apu-lehden numerossa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Muusikko kertoi marraskuun alussa jäävänsä tauolle kevään 2018 areenakiertueen ja Provinssi Rockin keikan jälkeen. Syystä hän on kuitenkin vaiennut.

Nyt hän paljastaa, että aikoo hankkia tauon aikana hyvinvointivalmentajan pätevyyden.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni. Musiikkia haluan tehdä seuraavan kerran vasta sitten, kun itselläni on oikeanlainen kipinä ja visio siitä, mitä todella haluan tehdä, hän kertoo Apulle.

”Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea.”

Kun Antti marraskuussa ilmoitti tauostaan, hän kertoi tuntevansa ristiriitaisia fiiliksiä.

– Sen jälkeen aloitankin sitten määrittelemättömän pituisen keikkatauon. Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea. Kiertueen päättävän festarivedon jälkeen on aika pistää pillit pussiin ja miettiä elämää muiltakin kanteilta. Ja ladata akkuja tulevaa varten – milloin ikinä sen uuden tulemisen aika sitten onkaan, hän kertoi.

Kesällä Antti kertoi Me Naisten haastattelussa, että haluaa panostaa omaan ja läheistensä hyvinvointiin. Hän rakennutti kotiinsa suolahuoneen, vei äitinsä viime talvena lomalle Los Angelesiin ja siskonsa miehineen Berliiniin Céline Dionin keikalle.

– Olen halunnut satsata siihen, että jaksan tehdä työni mahdollisimman hyvin. Mutta haluan tarjota elämyksiä myös läheisilleni. Hiljattain mökillä yritin sanoa sukulaisille, että kertokaa, jos tarvitsette tänne jotakin, hän kertoi.