Me Naiset 40/2010: Elina Kiikko on seissyt Ilkka Kanervan rinnalla kohusta toiseen. Viime keväänä yhteistä elämää kuitenkin puntaroitiin vakavasti.

Kuva Jouni Harala

Syysauringon lämmössä on vielä kesän rippeitä, kun se hellii Turun Ruissalossa käsi kädessä ulkoilevaa pariskuntaa. Edellä ryntäilee kultainennoutaja, jonka temput välillä naurattavat isäntäparia sydämellisesti. Elina Kiikko, Ilkka Kanerva ja kuusivuotias Nuutti-koira ovat yhteisellä lenkillään, joka kuuluu heidän päivittäisiin rutiineihinsa aina kun siihen on mahdollisuus.

– Sano terve, Ilkka maanittelee, ja Nuutti ojentaa heti tassunsa.

– Se tottelee Ilkkaa, hän kun jaksaa aina leikkiä sen kanssa ja antaa makupalojakin, Elina sanoo.

Ilkka jaksaa leikkiä muidenkin kanssa. Elinan toppuuttelusta huolimatta häneltä löytyy nytkin lohkaisu joka lähtöön ja pari sanaa jokaiselle vastaantulijalle. Hänet tuntevat kaikki.

Kyyneliä ja nöyrtymistä

Kesäkuun alussa perheen tunnelmista oli idylli kaukana.
Ilkka joutui tarttumaan kännykkäänsä kertoakseen Saksassa työskentelevälle Elinalle, että oli jälleen kerran aiheuttanut kohun viestittelyllään. Edellinen kohu kaksi vuotta sitten oli maksanut hänelle ulkoministerin viran. Silloin Elina oli antanut anteeksi ja liitto oli jatkunut.

Nytkin Elina lensi heti Suomeen miehensä tueksi, mutta tällä kertaa pariskunta päätti perinpohjin keskustella edellytyksistä jatkaa yhteistä elämäänsä.

– Eiväthän nämä koskaan ole kivoja juttuja. Kaiken aiemmin tapahtuneen jälkeen minusta tuntui ikävältä olla taas saman kysymyksen äärellä. En ole koskaan nähnyt Ilkkaakaan niin lyötynä ja masentuneena kuin muutama kuukausi sitten, Elina sanoo.

Ensireaktiossaan Elina ihmetteli, eikö mies ollenkaan ollut ottanut huomioon, että hänen tekemisensä koskivat väkisinkin myös hänen läheisiään ja aiheuttivat heille mielipahaa. Elinan lisäksi perheeseen kuuluvat hänen 17-vuotias tyttärensä sekä Ilkan kaksi tytärtä ja kaksi lastenlasta.

– Eniten kuitenkin ihmettelin, eikö hänellä ollut lainkaan itsesuojeluvaistoa? Miksi hän hakeutui tämäntyyppisiin tilanteisiin? Hänhän oli jo menettänyt paljon lapsellisuuksissaan. Kohut olivat kaikkein vahingollisimpia Ilkan itsensä kannalta, Elina sanoo.

Tällä kertaa Ilkka oli itsekin sitä mieltä. Hän pyysi julkisesti anteeksi kaikilta, joita oli loukannut ja tunnusti, etteivät hänen omat voimansa riitä katkaisemaan epäsopivan käytöksen kierrettä. Ilkka hakeutui ammattiauttajalle.

– Uusi vaihe elämässäni on pitänyt hakea kyynelten kautta. Tilanne on vaatinut nöyrtymistä: olen joutunut tekemään omat johtopäätökseni ja menemään itseeni. Olin ajatellut hoitoon hakeutumista jo aiemmin, mutta nyt tuli piste. Ei kukaan ihminen kestä määräänsä enempää.

Hoitonsa yksityiskohdista Ilkka ei halua puhua, mutta korostaa, että jokaisen parantumistaan yrittävän pitäisi saada siihen tukea ja kannustusta. Hän tietää olevansa vasta tiensä alussa.

– Prosessi on pitkä ja vaatii asioiden sisäistämistä. Lähtökohtana on pyrkiä vahvistamaan elämänhallintaani. Enää en voi olla se pikkupoika, joka kaatuu hankeen, nousee ylös, puistelee lumet ja vain jatkaa matkaansa.

Ensimmäisenä oivalluksenaan Ilkka pitää sitä, ettei lähde syyttelemään mediaa tai ketään muutakaan.

– Ei pidä takertua oikeassa olemisen välttämättömyyteen. Osaan nyt nähdä itseni osallisena, syyt löytyvät minusta. Ensisijaista on koittaa muuttaa itseään eikä jäädä vaivojensa vangiksi. Nämä ovat kasvun paikkoja.

Elina on tyytyväinen miehensä päätökseen hakea apua. Hän uskoo osaltaan keskusteluissa antaneensa miehelleen sellaista ulkopuolista näkökulmaa, joka on muuttanut tämän käsityksiä.

– Olen saanut tervettä palautetta myös tyttäriltäni, Ilkka sanoo.

Yksisuuntaista tukea

Nuutti-koira meuhkaa ja haukahtelee, mutta lopulta rauhoittuu puistonpenkille istahtaneiden Ilkan ja Elinan jalkoihin. Tuuli pyörittelee rannan vaahtopäitä ja yrittää pilata Elinan kampauksen. Läheisen kahvilan tuttu isäntä haluaa tarjota kahvit, mutta siihen Ilkalla ei ole aikaa. Hänellä on takanaan jo kolme kokousta ja edessä vielä yhtä monta. Elinakin on lähdössä takaisin Saksaan. Edessä on taas viikon mittainen ero.
Ilkka katselee Elinaa, joka on pysynyt hänen rinnallaan jo 11 vuotta. Miehen äänestä aistii nöyryyttä.

– Ilman Elinan tukea en olisi selviytynyt tästä myrskyn silmästä. Kunnioitan ja arvostan hänen asennettaan. Hän on antanut minulle hirveästi tuulen suojaa ja elementtejä itseluottamukseni uudelleen rakentamiseen.

Elinan mielestä tällä kertaa kaikkein vaikeinta oli olla toisen tukena, kun itsekin oli loukattu ja tuen tarpeessa.

– Minä en ollut lähettänyt yhtään viestiä ja olin silti samassa sopassa. Mutta kun näin, miten pahoillaan Ilkka oli ja sen, miten paljon hän tarvitsi minua, olin valmis siirtämään omat tuntemukseni syrjään.

Ilkka puolestaan sanoo, ettei hänestä pahimpina aikoina juurikaan ollut Elinan olkapääksi.

– Kyllä se tuki oli aika yksisuuntaista. Yhtälö ei ollut ihan helppo, kun me molemmat olisimme tarvinneet apua.

Miltä sinusta tuntuisi?

Kaikesta huolimatta Elina sanoo, ettei hänen perusluottamuksensa mieheensä ole järkkynyt missään vaiheessa. Loppujen lopuksi hän ei näe Ilkan edesottamuksia uhkana heidän parisuhteelleen, vaikka onkin esittänyt miehelleen kysymyksen: miltä sinusta tuntuisi, jos minä kommunikoisin samalla tavalla nuorten miesten kanssa?

– Se on hyvä kysymys ja vastauksen varmaankin voi jokainen ymmärtää, sanoo Ilkka.

– Ilkalla on omat heikkoutensa, mutta harva meistä on täydellinen. Jos luottamukseni todella petettäisiin, sitä en voisi antaa anteeksi. Raja menee siinä. Enkä olisi tässä, jos niin olisi käynyt. Sallimme toisillemme ystävät. Saatan minäkin illastaa muiden miesten kanssa. Ilkka tietää ja hyväksyy sen.
Ilkka ei halunnut ajatella eroa missään vaiheessa, mutta hän ymmärtää hyvin, että Elina olisi puntaroinut sellaistakin ratkaisua.

– Totta kai pelkäsin menettäväni Elinan. Olinhan aiheuttanut ongelmia. Ei ole oikeutettua pitää kenenkään olemassaoloa rinnallaan itsestäänselvyytenä. Eikä kukaan voi omistaa ketään.
Tällä kertaa selviytyminen on vaatinut pariskunnalta syvällisiä keskusteluja, joiden lopputulos on kuitenkin ollut myönteinen.

– Puhuimme paljon ja päätimme jatkaa yhteistä elämäämme. Toivon, että nämä jutut olisivat nyt tässä, Elina sanoo.

– Eivät ne keskustelut aina kivoja olleet, mutta ne ovat sisältäneet rakentavaa kritiikkiä ilman pahansuopaisuutta. Ne ovat saaneet minut näkemään itseni läheisteni silmin, Ilkka sanoo.

Yhdessä ilman kulisseja

Elina korostaa, että heidän pitkässä liitossaan on paljon hyviä asioita, joista molemmat haluavat pitää kiinni.

– Eivät ihmiset ole yhdessä yhtätoista vuotta, jollei suhteessa ole rakkautta, vaikka harvoin käytänkin sitä sanaa. Meitä pitävät yhdessä turvallisuuden tunne, luottamus ja kiintymys. Olemme nähneet ja kokeneet paljon yhteisinä vuosinamme, myös niitä ikäviä asioita.

Elinaa ja Ilkkaa eivät sido yhteen ulkoiset puitteet: pari ei ole naimisissa tai kihloissa, heillä ei ole yhteisiä lapsia eikä yhteistä kotia. He asuvat omissa asunnoissaan Turun keskustassa, parin sadan metrin päässä toisistaan. Elina työskentelee viikot Düsseldorfissa it-alan yrityksessä hotellien suoravarausjärjestelmästä vastaavana sovelluspäällikkönä. Ilkan pitävät vauhdissa kansanedustajan työ sekä lukuisat luottamustehtävät.

– Ei ole mitään kulissia, jota pitäisi pitää yllä, ei taloudellisia sitoumuksia. Meillä ei ole syitä, jotka estäisivät eroamasta. Suhteemme perustuu pelkästään vapaaehtoisuuteen, keskinäiseen viihtyvyyteen, luottamukseen. Kyllä siinä on kyse rakkaudesta, Ilkka sanoo.

Rakkaudessa taas on hänen mielestään kyse valtavan myönteisistä energiavirroista, henkisestä ja fyysistä läheisyydestä, mahdollisuudesta peilata elämää toisen kautta.
Elina korostaa, ettei hän ole koskaan ollut kiinnostunut Ilkan vallasta tai asemasta.

– Kun Ilkka menetti ulkoministerin virkansa, se oli menetys hänelle, ei minulle.

Ilkalle se olikin hänen elämänsä kovin paikka.

– Mutta se on realiteetti ja historiaa, en ajattele sitä päivittäin.

Ei yhteisille tekstareille

Pariskunta tapasi aikoinaan Turun lentokentällä, missä Elina työskenteli Finnairin virkailijana. Ilkka kiinnitti huomiota huoliteltuun naiseen, josta teki ensisilmäyksellä virhearvion.

– Ajattelin, että Elina olisi jotenkin itsekeskeinen ja omaa etuaan tavoitteleva. Olin täysin väärässä. Elina on vahva ja viisas nainen, joka ei pullistele voimallaan ulospäin. Hänellä on paljon tunneälyä ja hän osaa suhteuttaa asiat terveellä tavalla, Ilkka kuvailee.

Elina suhtautui kansanedustaja Kanervaan aluksi varauksellisesti. Hän tunsi miehen vain nimeltä eikä uskonut heidän seurustelustaan tulevan mitään pysyvää.

– Mutta opinkin tuntemaan hyväsydämisen ja karismaattisen miehen. Hän ei koskaan käännä selkäänsä kenellekään.

Vaikeissa paikoissa Ilkka on nähnyt, että Elinassa on ollut sitä enemmän voimaa mitä enemmän sitä on tarvittu.

– Se on näkynyt tavassa, jolla Elina hoitaa työasiansa ja tyttärensä yksinhuoltajuuden. Mutta se on tullut esille varsinkin myös näissä parisuhteen kiemuroissa.

Ilkka vaihtaa villapaidan kauluspaitaan ja solmioon ja lähtee ”tekemään maailmaa valmiiksi”. Elina puolestaan pakkaa Nuutin farmarinsa takaboksiin ja lähtee valmistelemaan tulevaa työrupeamaa Düsseldorfissa.

Viikon eron aikana parisuhdetta hoidetaan pitkillä puhelinkeskusteluilla. Mutta ei tekstiviesteillä. Niitä Elina inhoaa.

 

Elina Kiikko

  • 41-vuotias it-alan sovelluspäällikkö. Työskentelee viikot Saksassa.
  • Ollut naimisissa kerran. Elina on 17-vuotiaan tyttären yksinhuoltaja.

Ilkka Kanerva

  • 62-vuotias kokoomuspoliitikko. Nousi eduskuntaan 1975. Toiminut liikenneministerinä, työministerinä sekä ulkoasiainministerinä.
  • Ollut naimisissa kerran. Kanervalla on kaksi aikuista tytärtä ja kaksi lastenlasta.

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony
Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony

Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio sanoo, että hän on opetellut suodattamaan ikävät asiat.

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio on juuri lopettanut aamupalaansa ja siirtymässä autoon, kun hän vastaa puhelimeen Belgiassa.

– Odota, kerron autonkuljettajalle osoitteen, niin jatketaan sitten, hän huikkaa melkein heti.

Autonkuljettaja vie Anna-Julian kohti kisapaikkaa Belgian Bonheidenissa. Tällaista on hänen elämänsä sen jälkeen, kun Jordanian prinsessa Haya Bint al-Hussein halusi Anna-Julian töihin Team Harmony -talliinsa. Työtarjous tuntui Anna-Juliasta hetkittäin epätodelliselta.

– Se oli todellinen yllätys, huima tilaisuus, josta en voinut kieltäytyä. Tämä on palkinto kovasta työstäni ja huomattava kunnianosoitus, hän kertoo.

Anna-Julia on työskennellyt uudessa tallissa nyt neljä kuukautta. Lukuisat kilpailut rytmittävät arkea: ensi viikolla hän käy nopeasti piipahtamassa Suomessa ja sen jälkeen kisailee Oslossa.

Eron jälkeen huippuhommiin

Vielä pari vuotta sitten Anna-Julia kävi läpi epävarmaa ja raskasta vaihetta elämässään. Syksyllä 2016 Anna-Julia erosi silloisesta miesystävästään, sveitsiläisestä Martin Fuchsista. Hetkessä hän menetti myös työnsä Fuchsien tallilla, muut hevoset ja kotinsa. Sen jälkeen hän ilmoitti lopettavansa kilparatsastamisen ja muutti hetkeksi Ylöjärvelle, mistä hän oli lähtenyt edellisen kerran vuonna 2011.

Nyt tilanne on täysin toinen: Team Harmony -sopimus vei Anna-Julian tämän vuoden kesällä Englantiin. Siellä 27-vuotiaan ammattiratsastajan taustalla toimii noin 20 henkilön tiimi,  ja hänellä on seitsemän hevosta. Niistä tärkein on 17-vuotias Fardon.

– Fardon on elämäni opettaja ja tärkeä tekijä urallani. Se on vielä erinomaisessa kilpailukunnossa, Anna-Julia kertoo.

 

Vaitonainen varakkaasta tiimistä

Tällä hetkellä kilpailut vievät Anna-Juliaa ympäri Eurooppaa. Kun Anna-Julia ehtii viettää aikaansa Englannin-kodissaan Suffolkin Newmarketissa, hän nauttii muun muassa kokkailemisesta ja suomalaisista televisio-ohjelmista. Siellä hän ajaa omalla autollaan. Mutta kisapäivien tapaan esteratsastajan aikataulut ovat säännöllisen tarkkoja kotonakin: 

– Herään siinä viiden–kuuden maissa, ja teen kotona ensimmäiseksi lihaskuntotreenit.  Tallille menen seitsemän maissa ja alan heti ratsastaa. Usein ratsastan yhteen putkeen iltapäivään saakka enkä pidä mitään taukoja. Nukkumaan menen kotona yleensä melko aikaisin, yhdeksältä illalla. 

”Raha ei näy tallissa mitenkään erityisemmin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa ja vaatii paljon myös henkistä treenaamista.”

Niin kilpailuissa kuin Suffolkin talleilla Anna-Julia sanoo tapaavansa usein Jordanian prinsessa Hayan, jota hän kuvailee mukavaksi. Jordanian prinsessa Haya on yksi edesmenneen Jordanian kuningas Husseinin tyttäristä ja muun muassa entinen olympiatason kilparatsastaja.

– Raha ei näy tässä tallissa oikeastaan mitenkään erityisemmin. Kaikki toimii, niin kuin kilpaurheilussa pitääkin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa.

Toinen Team Harmonyn tallissa kilpaileva esteratsastaja on irlantilainen Peter Moloney. Tällä hetkellä Anna-Julian valmentajana toimii Markus Fuchs, joka on hänen ex-miesystävänsä sukulainen. Markuksen veli, Thomas Fuchs, oli aikoinaan 4,5 vuotta Anna-Julian työnantaja.

– Thomas on ollut urallani isoin vaikuttaja, ja hänen opeistaan saan olla ikuisesti kiitollinen, Anna-Julia kertoo.

 

Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony
Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony

 

Jatkuvaa itsensä likoon laittamista

Kun Anna-Julia pääsi ensimmäisen kerran hevosen selkään ja oppi puhumaan, hänellä oli mielessä vain yksi asia:

– Tiesin jo lapsena, että minusta tulee joskus kilparatsastaja. Siitä asti olen elänyt tätä unelmaani ja elän sitä yhä, mutta usein unohdetaan, että tämä on kovaa työtä ja urheilua. Tämä on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja itsensä likoon laittamista. Olen elänyt rankkoja aikoja. Edelleenkin joskus jotkut asiat ärsyttävät, mutta tiedän, että en voi vaikuttaa kaikkeen. Siksi olen opetellut suodattamaan ikävät asiat, ottamaan niistä tarvittavan opin ja keskittymään hyviin asioihin.

Ylöjärvi esiintyy Anna-Julian puheessa usein. Se on paikka, jossa hän näkee rakkaitaan ja pääsee nollaamaan rankkojen kisojen välissä. Perheenjäsenet kulkevat välillä myös Anna-Julian mukana kisoissa ja ovat hänen mukaansa valmiita matkustamaan minne tahansa.

– En sinänsä ikävöi Suomea eikä minulla ole varsinaista koti-ikävää. Siskoni lapsia kaipaan tosin joka päivä. Monia ihmisiä olisi kiva nähdä useammin, mutta en harmittele sitä. Olen hyväksynyt, että jos haluan työskennellä huipulla, minun täytyy asua muualla.
 

Anna-Julia ”Juuli” Kontio x 3

  1. Vuonna 1991 syntynyt  kilparatsastaja Ylöjärveltä.
  2. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  3. Juulin uraa voi seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa.

Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto
Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto