Me Naiset
|
Sari Parkkonen

Me Naiset 40/2010: Elina Kiikko on seissyt Ilkka Kanervan rinnalla kohusta toiseen. Viime keväänä yhteistä elämää kuitenkin puntaroitiin vakavasti.

Kuva Jouni Harala

Syysauringon lämmössä on vielä kesän rippeitä, kun se hellii Turun Ruissalossa käsi kädessä ulkoilevaa pariskuntaa. Edellä ryntäilee kultainennoutaja, jonka temput välillä naurattavat isäntäparia sydämellisesti. Elina Kiikko, Ilkka Kanerva ja kuusivuotias Nuutti-koira ovat yhteisellä lenkillään, joka kuuluu heidän päivittäisiin rutiineihinsa aina kun siihen on mahdollisuus.

– Sano terve, Ilkka maanittelee, ja Nuutti ojentaa heti tassunsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Se tottelee Ilkkaa, hän kun jaksaa aina leikkiä sen kanssa ja antaa makupalojakin, Elina sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ilkka jaksaa leikkiä muidenkin kanssa. Elinan toppuuttelusta huolimatta häneltä löytyy nytkin lohkaisu joka lähtöön ja pari sanaa jokaiselle vastaantulijalle. Hänet tuntevat kaikki.

Kyyneliä ja nöyrtymistä

Kesäkuun alussa perheen tunnelmista oli idylli kaukana.
Ilkka joutui tarttumaan kännykkäänsä kertoakseen Saksassa työskentelevälle Elinalle, että oli jälleen kerran aiheuttanut kohun viestittelyllään. Edellinen kohu kaksi vuotta sitten oli maksanut hänelle ulkoministerin viran. Silloin Elina oli antanut anteeksi ja liitto oli jatkunut.

Nytkin Elina lensi heti Suomeen miehensä tueksi, mutta tällä kertaa pariskunta päätti perinpohjin keskustella edellytyksistä jatkaa yhteistä elämäänsä.

– Eiväthän nämä koskaan ole kivoja juttuja. Kaiken aiemmin tapahtuneen jälkeen minusta tuntui ikävältä olla taas saman kysymyksen äärellä. En ole koskaan nähnyt Ilkkaakaan niin lyötynä ja masentuneena kuin muutama kuukausi sitten, Elina sanoo.

Ensireaktiossaan Elina ihmetteli, eikö mies ollenkaan ollut ottanut huomioon, että hänen tekemisensä koskivat väkisinkin myös hänen läheisiään ja aiheuttivat heille mielipahaa. Elinan lisäksi perheeseen kuuluvat hänen 17-vuotias tyttärensä sekä Ilkan kaksi tytärtä ja kaksi lastenlasta.

– Eniten kuitenkin ihmettelin, eikö hänellä ollut lainkaan itsesuojeluvaistoa? Miksi hän hakeutui tämäntyyppisiin tilanteisiin? Hänhän oli jo menettänyt paljon lapsellisuuksissaan. Kohut olivat kaikkein vahingollisimpia Ilkan itsensä kannalta, Elina sanoo.

Tällä kertaa Ilkka oli itsekin sitä mieltä. Hän pyysi julkisesti anteeksi kaikilta, joita oli loukannut ja tunnusti, etteivät hänen omat voimansa riitä katkaisemaan epäsopivan käytöksen kierrettä. Ilkka hakeutui ammattiauttajalle.

– Uusi vaihe elämässäni on pitänyt hakea kyynelten kautta. Tilanne on vaatinut nöyrtymistä: olen joutunut tekemään omat johtopäätökseni ja menemään itseeni. Olin ajatellut hoitoon hakeutumista jo aiemmin, mutta nyt tuli piste. Ei kukaan ihminen kestä määräänsä enempää.

Hoitonsa yksityiskohdista Ilkka ei halua puhua, mutta korostaa, että jokaisen parantumistaan yrittävän pitäisi saada siihen tukea ja kannustusta. Hän tietää olevansa vasta tiensä alussa.

– Prosessi on pitkä ja vaatii asioiden sisäistämistä. Lähtökohtana on pyrkiä vahvistamaan elämänhallintaani. Enää en voi olla se pikkupoika, joka kaatuu hankeen, nousee ylös, puistelee lumet ja vain jatkaa matkaansa.

Ensimmäisenä oivalluksenaan Ilkka pitää sitä, ettei lähde syyttelemään mediaa tai ketään muutakaan.

– Ei pidä takertua oikeassa olemisen välttämättömyyteen. Osaan nyt nähdä itseni osallisena, syyt löytyvät minusta. Ensisijaista on koittaa muuttaa itseään eikä jäädä vaivojensa vangiksi. Nämä ovat kasvun paikkoja.

Elina on tyytyväinen miehensä päätökseen hakea apua. Hän uskoo osaltaan keskusteluissa antaneensa miehelleen sellaista ulkopuolista näkökulmaa, joka on muuttanut tämän käsityksiä.

– Olen saanut tervettä palautetta myös tyttäriltäni, Ilkka sanoo.

Yksisuuntaista tukea

Nuutti-koira meuhkaa ja haukahtelee, mutta lopulta rauhoittuu puistonpenkille istahtaneiden Ilkan ja Elinan jalkoihin. Tuuli pyörittelee rannan vaahtopäitä ja yrittää pilata Elinan kampauksen. Läheisen kahvilan tuttu isäntä haluaa tarjota kahvit, mutta siihen Ilkalla ei ole aikaa. Hänellä on takanaan jo kolme kokousta ja edessä vielä yhtä monta. Elinakin on lähdössä takaisin Saksaan. Edessä on taas viikon mittainen ero.
Ilkka katselee Elinaa, joka on pysynyt hänen rinnallaan jo 11 vuotta. Miehen äänestä aistii nöyryyttä.

– Ilman Elinan tukea en olisi selviytynyt tästä myrskyn silmästä. Kunnioitan ja arvostan hänen asennettaan. Hän on antanut minulle hirveästi tuulen suojaa ja elementtejä itseluottamukseni uudelleen rakentamiseen.

Elinan mielestä tällä kertaa kaikkein vaikeinta oli olla toisen tukena, kun itsekin oli loukattu ja tuen tarpeessa.

– Minä en ollut lähettänyt yhtään viestiä ja olin silti samassa sopassa. Mutta kun näin, miten pahoillaan Ilkka oli ja sen, miten paljon hän tarvitsi minua, olin valmis siirtämään omat tuntemukseni syrjään.

Ilkka puolestaan sanoo, ettei hänestä pahimpina aikoina juurikaan ollut Elinan olkapääksi.

– Kyllä se tuki oli aika yksisuuntaista. Yhtälö ei ollut ihan helppo, kun me molemmat olisimme tarvinneet apua.

Miltä sinusta tuntuisi?

Kaikesta huolimatta Elina sanoo, ettei hänen perusluottamuksensa mieheensä ole järkkynyt missään vaiheessa. Loppujen lopuksi hän ei näe Ilkan edesottamuksia uhkana heidän parisuhteelleen, vaikka onkin esittänyt miehelleen kysymyksen: miltä sinusta tuntuisi, jos minä kommunikoisin samalla tavalla nuorten miesten kanssa?

– Se on hyvä kysymys ja vastauksen varmaankin voi jokainen ymmärtää, sanoo Ilkka.

– Ilkalla on omat heikkoutensa, mutta harva meistä on täydellinen. Jos luottamukseni todella petettäisiin, sitä en voisi antaa anteeksi. Raja menee siinä. Enkä olisi tässä, jos niin olisi käynyt. Sallimme toisillemme ystävät. Saatan minäkin illastaa muiden miesten kanssa. Ilkka tietää ja hyväksyy sen.
Ilkka ei halunnut ajatella eroa missään vaiheessa, mutta hän ymmärtää hyvin, että Elina olisi puntaroinut sellaistakin ratkaisua.

– Totta kai pelkäsin menettäväni Elinan. Olinhan aiheuttanut ongelmia. Ei ole oikeutettua pitää kenenkään olemassaoloa rinnallaan itsestäänselvyytenä. Eikä kukaan voi omistaa ketään.
Tällä kertaa selviytyminen on vaatinut pariskunnalta syvällisiä keskusteluja, joiden lopputulos on kuitenkin ollut myönteinen.

– Puhuimme paljon ja päätimme jatkaa yhteistä elämäämme. Toivon, että nämä jutut olisivat nyt tässä, Elina sanoo.

– Eivät ne keskustelut aina kivoja olleet, mutta ne ovat sisältäneet rakentavaa kritiikkiä ilman pahansuopaisuutta. Ne ovat saaneet minut näkemään itseni läheisteni silmin, Ilkka sanoo.

Yhdessä ilman kulisseja

Elina korostaa, että heidän pitkässä liitossaan on paljon hyviä asioita, joista molemmat haluavat pitää kiinni.

– Eivät ihmiset ole yhdessä yhtätoista vuotta, jollei suhteessa ole rakkautta, vaikka harvoin käytänkin sitä sanaa. Meitä pitävät yhdessä turvallisuuden tunne, luottamus ja kiintymys. Olemme nähneet ja kokeneet paljon yhteisinä vuosinamme, myös niitä ikäviä asioita.

Elinaa ja Ilkkaa eivät sido yhteen ulkoiset puitteet: pari ei ole naimisissa tai kihloissa, heillä ei ole yhteisiä lapsia eikä yhteistä kotia. He asuvat omissa asunnoissaan Turun keskustassa, parin sadan metrin päässä toisistaan. Elina työskentelee viikot Düsseldorfissa it-alan yrityksessä hotellien suoravarausjärjestelmästä vastaavana sovelluspäällikkönä. Ilkan pitävät vauhdissa kansanedustajan työ sekä lukuisat luottamustehtävät.

– Ei ole mitään kulissia, jota pitäisi pitää yllä, ei taloudellisia sitoumuksia. Meillä ei ole syitä, jotka estäisivät eroamasta. Suhteemme perustuu pelkästään vapaaehtoisuuteen, keskinäiseen viihtyvyyteen, luottamukseen. Kyllä siinä on kyse rakkaudesta, Ilkka sanoo.

Rakkaudessa taas on hänen mielestään kyse valtavan myönteisistä energiavirroista, henkisestä ja fyysistä läheisyydestä, mahdollisuudesta peilata elämää toisen kautta.
Elina korostaa, ettei hän ole koskaan ollut kiinnostunut Ilkan vallasta tai asemasta.

– Kun Ilkka menetti ulkoministerin virkansa, se oli menetys hänelle, ei minulle.

Ilkalle se olikin hänen elämänsä kovin paikka.

– Mutta se on realiteetti ja historiaa, en ajattele sitä päivittäin.

Ei yhteisille tekstareille

Pariskunta tapasi aikoinaan Turun lentokentällä, missä Elina työskenteli Finnairin virkailijana. Ilkka kiinnitti huomiota huoliteltuun naiseen, josta teki ensisilmäyksellä virhearvion.

– Ajattelin, että Elina olisi jotenkin itsekeskeinen ja omaa etuaan tavoitteleva. Olin täysin väärässä. Elina on vahva ja viisas nainen, joka ei pullistele voimallaan ulospäin. Hänellä on paljon tunneälyä ja hän osaa suhteuttaa asiat terveellä tavalla, Ilkka kuvailee.

Elina suhtautui kansanedustaja Kanervaan aluksi varauksellisesti. Hän tunsi miehen vain nimeltä eikä uskonut heidän seurustelustaan tulevan mitään pysyvää.

– Mutta opinkin tuntemaan hyväsydämisen ja karismaattisen miehen. Hän ei koskaan käännä selkäänsä kenellekään.

Vaikeissa paikoissa Ilkka on nähnyt, että Elinassa on ollut sitä enemmän voimaa mitä enemmän sitä on tarvittu.

– Se on näkynyt tavassa, jolla Elina hoitaa työasiansa ja tyttärensä yksinhuoltajuuden. Mutta se on tullut esille varsinkin myös näissä parisuhteen kiemuroissa.

Ilkka vaihtaa villapaidan kauluspaitaan ja solmioon ja lähtee ”tekemään maailmaa valmiiksi”. Elina puolestaan pakkaa Nuutin farmarinsa takaboksiin ja lähtee valmistelemaan tulevaa työrupeamaa Düsseldorfissa.

Viikon eron aikana parisuhdetta hoidetaan pitkillä puhelinkeskusteluilla. Mutta ei tekstiviesteillä. Niitä Elina inhoaa.

 

Elina Kiikko

  • 41-vuotias it-alan sovelluspäällikkö. Työskentelee viikot Saksassa.
  • Ollut naimisissa kerran. Elina on 17-vuotiaan tyttären yksinhuoltaja.

Ilkka Kanerva

  • 62-vuotias kokoomuspoliitikko. Nousi eduskuntaan 1975. Toiminut liikenneministerinä, työministerinä sekä ulkoasiainministerinä.
  • Ollut naimisissa kerran. Kanervalla on kaksi aikuista tytärtä ja kaksi lastenlasta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla