Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

Pää Kii -yhtyeen Teemu Bergman, 34, ihailee vastarannankiiskiä.

Sinut on nostettu 2000-luvun lahjakkaimmaksi suomipunkkariksi. Imarteleeko se edes hieman?
Totta kai se on imartelevaa! On kiva, että ihmiset tykkäävät, mutta samalla siitä tulee myös tyhmä olo. Kitaran­soiton sijaan lahjani ovat lähinnä kirjoittamisessa ja melodioiden keksimisessä, vaikka en ole enää viiteen vuoteen jaksanut keksiä kappaleisiini c-osia. Toivon silti, että menestyksestämme seuraa jotain hyvää muillekin punkbändeille.

Bändillänne on edessä tiukka festarikesä. Miten aiot selvitä siitä?
Ennen ajattelin, että keikalle meneminen on sama asia kuin kunnon bileet. Nyt touhuun pitää suhtautua ammattimaisemmin. Keskiolutta vahvempaa tuskin kannattaa juoda. Esiinnyin kerran ex-bändini kanssa festareilla, emmekä saaneet tehdä soundcheckiä ennen keikkaa. Meille sanottiin, että eihän punkbändin tarvitse! No, sitä suuremmalla syyllä meidän ehkä kannattaisi.

Ketä ihailet?
Olen aina ollut heikkojen puolella, joten esikuviani ovat spurgut ja vastarannankiisket. Musiikillisesti pidän punkbändeistä, jotka julkaisivat yhden singlen vuonna 1979 ja hajosivat sen jälkeen.

Mikä sinua on viime aikoina ärsyttänyt?
Optimistit sanovat minua pessimistiksi, mutta omasta mielestäni olen vain realisti. Viimeksi ärsyynnyin, kun luin Päivi Räsäsen ehdotuksesta, että hoitohenkilökunnalla olisi oikeus kieltäytyä abortin tekemisestä. Minua ottaa päähän myös silloin, kun menen katsomaan pankkitilini saldoa.

Näkyikö punk-asenteesi jo lapsena?
Olin ongelmalapsi, jota kiinnostivat vain punkrock, kauhuleffat, sarjakuvat ja skeittaaminen. Varastelin isompien poikien kanssa, ja 11-vuotiaana aloin polttaa tupakkaa. Narukäsipunkkarina ajauduin jatkuvasti mähinään Kouvolan natsiskinien kanssa, ja suurimman osan ala-asteesta vietin käytävän puolella. Mutta pohjimmiltani olin ihan kiltti lapsi. Sain kitaran 15-vuotiaana ja tein silloin ensimmäiset kappaleeni.

Mitä puuhailet vapaa-ajallasi?
Luen elämäkertoja, olen kavereiden kanssa ja kuuntelen levyjä. Kotonani on melkein 10 000 vinyyliä. En omista tieto­konetta, vaan käyn netissä veljeni luona. Ainakin on hyvä syy käydä moikkaamassa veljeä! Kerran kesässä käyn myös rullalautailemassa, vaikka en ole siinä kauhean hyvä.

Viimeiset sanasi?
Haudatkaa sydämeni kaatopaikalle, ja TuTo liigaan!

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.