Selma Vilhunen (vas.) ja Kirsikka Saari Oscar-tilaisuudessa, kuva REUTERS/Kevork Djansezian.
Selma Vilhunen (vas.) ja Kirsikka Saari Oscar-tilaisuudessa, kuva REUTERS/Kevork Djansezian.

Yöllä selviää, palkitaanko suomalainen Pitääkö mun kaikki hoitaa? parhaan lyhytelokuvan Oscarilla. Kysyimme elokuvan ohjaajalta Selma Vilhuselta viime hetken tunnelmat Hollywoodista.

Saadaanko Suomeen vihdoin ensimmäinen Oscar-palkinto?

Oma veikkaukseni palkinnon saajaksi on hyvin tehty ja intensiivinen ranskalaiselokuva Just Before Losing Everything. Ilolla ja ylpeydellä voin kuitenkin sanoa, että oma elokuvamme erottuu joukossa edukseen. Sen saama vastaanotto on myös ollut todella hyvä ja lämmin. 

H-hetki koittaa pian. Jännittääkö Oscar-gaala?

Kyllä tässä pikkuhiljaa alkaa jännitys kasvaa. Jo pelkästään punaisella matolla eteneminen on pitkä ja monivaiheinen operaatio, jonka aikana olemme monien silmäparien tarkkailun alla. Jännittämistä helpottaa se, että meitä on siellä neljän naisen bändi. Uskon, että meillä tulee olemaan hauskaa.

Selman lisäksi Oscar-gaalassa nähdään elokuvan käsikirjoittaja Kirsikka Saari, näyttelijä Joanna Haartti ja tuottaja Elli Toivoniemi. Naisten kanssa Hollywoodissa on myös heidän stylistinsä Teri Niitti.

Miten suhtaudut gaalaan: tuntuuko se kutkuttavalta vai vähän liian äveriäältä?

Olen monesti täällä miettinyt Laulu-elokuvani kutsuvierasensi-iltaa, jonka järjestimme Kainuun Hietajärven perinnetalossa viime marraskuussa. Vaikka nämä Oscar-karkelot ovat melkoinen juhlaan virittäytymisen mestarinäyte, mikään ei silti voita sitä tunnelmaa, joka meillä oli runolaulaja Jussi Huovisen pihapiirissä tuona iltana. Mahdollisuus osallistua tähän yltäkylläisyyden juhlaan on silti suuri kunnia ja ainutlaatuinen mahdollisuus, jonka otan vastaan ilolla. Olen lisäksi huomannut, että kaiken bling blingin alla täällä ihmisillä on aito, intohimoinen rakkaus elokuvaan ja taiteeseen, ja sen juhlistamisesta tässäkin on lopulta kysymys. 

Oudoksuttaako tapa lohdutella häviäjiä monien kymmenien tuhansien eurojen arvoisilla lahjakasseilla?

Lahjakassin sisältö kuulostaa enimmäkseen melko vaivalloiselta. Kassissa on kuulemma ollut aikaisempina vuosina Oscar-verkkarit. Sellaiset olisi hauskat. 

Uskotko näkeväsi esikuviasi gaalassa?

Olemme jo tavanneet koko joukon vanhoja ja myös uusia esikuviamme, mutta emme ole vielä saaneet kunniaa kätellä Meryl Streepiä. Toivon, että voin esitellä Joanna Haartin hänelle.

Millaiset voitonjuhlat aiotte järjestää?

Kuulemma Vanity Fairin bileet ovat perinteisesti parhaat, ja Oscar-patsaalla pääsee sisään, vaikka ei olisi muutoin kutsuttu. Tai sitten keksimme jotain ihan muuta. Illasta ja yöstä tulee varmasti aika ikimuistoinen, tulipa palkintoa tai ei.

Lue myös:

Suomalainen elokuva Oscar-ehdokkaana – yllätys jopa tekijöille!

Yöllä selviää, saako Suomi Oscar-palkinnon

Kaikki jutut Oscareista löydät täältä.

Pari vuotta eronsa jälkeen laulaja Manna tutustuu itseensä uudelleen terapiassa. – Parin viime vuoden aikana olen alkanut löytää sisäistä vahvuuttani. Itsetuntemus on arvokasta valuuttaa.

Itsenäisyys on aina ollut tuttua laulaja Mannalle, 40, mutta lähiaikoina hän on tarkentanut fokuksen oikein tarkoituksella itseen. Erottuaan pari vuotta sitten avoliitosta muusikkomiehensä kanssa Manna haluaa nyt tutustua itseensä uudelleen.

– Tuntuu hyvältä selvittää, kuka olen sisimmässäni.

Sitä Manna on selvittänyt muun muassa terapiassa. Ensimmäisen kerran hän hakeutui terapiaan odottaessaan esikoistaan ja myöhemmin uudelleen, kun itsen ymmärtäminen alkoi kiinnostaa syvemmin.

– Terapia on järkevin sijoitus itseen, mitä ihminen voi ylipäätään tehdä.

Mannan terapiasuhde alkoi tarpeesta selvittää lapsuudenkokemuksia. Myöhemmin hän on terapiassa avannut elämäänsä useammalta kantilta. Tärkein oivallus on ollut pitää itsestä parempaa huolta.

– Olen henkinen hikari ja haluan tehdä kaiken tip top. Olen ajatellut, että kun vastaan kaikesta itse, en voi syyttää ketään muuta.

 

Miksi Manna kärsi paniikkikohtauksista uransa alussa? Miten pelko vaikutti päätöksiin? Mitä terapia on opettanut itsestä? Lue koko Mannan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 25–26/2018! Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

 

Mariam Jäntti

  • Artisti Manna syntyi Pariisissa 1977. Asuu Helsingissä 15-vuotiaan tyttärensä ja 4-vuotiaan poikansa kanssa.
  • Harrastaa yksinmatkustelua ja klassista balettia.
  • Valmistelee viidettä soololevyään, josta tulee uran ensimmäinen suomenkielinen levy. Esikoislevy ilmestyi vuonna 2007.
  • Mannan isoveli Harri Jäntti tunnetaan kitaristi Rane Raitsikkana mm. kokoonpanossa Atomirotta.

Antti Rinne ja Heta Ravolainen-Rinne yrittivät saada yhteistä lasta, mutta edes lapsettomuushoidoista ei ollut apua. – Kun ei onnistunut, tuntuihan se pahalta.

– Suhteemme ei ole koskaan ollut hankala. Hetan kanssa on helppo elää, Antti Rinne, 55, sanoo vaimostaan Heta Ravolainen-Rinteestä, 44. 

Kaksi vaikeaa aikakautta pariskunnalla on kuitenkin ollut. Toinen oli Hetan isän naisystävän kuolema viime vuonna. Se meni Hetalla niin syvälle, ettei Antti tiennyt, miten hän olisi voinut kylliksi auttaa ja tukea puolisoaan.

Antti on naimisissa kolmatta kertaa, ja hänellä on kaksi lasta, Ilona ja Roosa avioliitostaan Merja Rinteen kanssa. Antti pitää myös Merjan aiemmassa liitossa syntyneitä lapsia Emmaa ja Millaa kuin ominaan. 

Hetalla puolestaan ei ole biologisia lapsia, ja juuri tahaton lapsettomuus onkin ollut Hetalle ja Antille suhteen toinen kipeä kohta.

– Parisuhteemme vaikeinta aikaa on ollut se, kun yritimme naimisiin mentyämme lasta, mutta emme onnistuneet, Heta kertoo Me Naisten haastattelussa.

– Kyllähän siinä toivo ja epätoivo vaihtelivat hoitokerrasta toiseen, Antti sanoo.

Lopulta lapsettomuushoidoistakaan ei ollut apua.

– Kaikki mahdollinen tehtiin, ja kun ei onnistunut, tuntuihan se pahalta, Antti sanoo.

Millainen suhde Hetalla on Antin lapsiin? Millaista on paljon töitä tekevän parin laatuaika? Entä mistä he ovat mustasukkaisia? Lue Heta ja Antti Rinteen koko Parisuhteellista-haastattelu tästä tai Me Naisten uusimmasta numerosta 25–26/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.