Selma Vilhunen (vas.) ja Kirsikka Saari Oscar-tilaisuudessa, kuva REUTERS/Kevork Djansezian.
Selma Vilhunen (vas.) ja Kirsikka Saari Oscar-tilaisuudessa, kuva REUTERS/Kevork Djansezian.

Yöllä selviää, palkitaanko suomalainen Pitääkö mun kaikki hoitaa? parhaan lyhytelokuvan Oscarilla. Kysyimme elokuvan ohjaajalta Selma Vilhuselta viime hetken tunnelmat Hollywoodista.

Saadaanko Suomeen vihdoin ensimmäinen Oscar-palkinto?

Oma veikkaukseni palkinnon saajaksi on hyvin tehty ja intensiivinen ranskalaiselokuva Just Before Losing Everything. Ilolla ja ylpeydellä voin kuitenkin sanoa, että oma elokuvamme erottuu joukossa edukseen. Sen saama vastaanotto on myös ollut todella hyvä ja lämmin. 

H-hetki koittaa pian. Jännittääkö Oscar-gaala?

Kyllä tässä pikkuhiljaa alkaa jännitys kasvaa. Jo pelkästään punaisella matolla eteneminen on pitkä ja monivaiheinen operaatio, jonka aikana olemme monien silmäparien tarkkailun alla. Jännittämistä helpottaa se, että meitä on siellä neljän naisen bändi. Uskon, että meillä tulee olemaan hauskaa.

Selman lisäksi Oscar-gaalassa nähdään elokuvan käsikirjoittaja Kirsikka Saari, näyttelijä Joanna Haartti ja tuottaja Elli Toivoniemi. Naisten kanssa Hollywoodissa on myös heidän stylistinsä Teri Niitti.

Miten suhtaudut gaalaan: tuntuuko se kutkuttavalta vai vähän liian äveriäältä?

Olen monesti täällä miettinyt Laulu-elokuvani kutsuvierasensi-iltaa, jonka järjestimme Kainuun Hietajärven perinnetalossa viime marraskuussa. Vaikka nämä Oscar-karkelot ovat melkoinen juhlaan virittäytymisen mestarinäyte, mikään ei silti voita sitä tunnelmaa, joka meillä oli runolaulaja Jussi Huovisen pihapiirissä tuona iltana. Mahdollisuus osallistua tähän yltäkylläisyyden juhlaan on silti suuri kunnia ja ainutlaatuinen mahdollisuus, jonka otan vastaan ilolla. Olen lisäksi huomannut, että kaiken bling blingin alla täällä ihmisillä on aito, intohimoinen rakkaus elokuvaan ja taiteeseen, ja sen juhlistamisesta tässäkin on lopulta kysymys. 

Oudoksuttaako tapa lohdutella häviäjiä monien kymmenien tuhansien eurojen arvoisilla lahjakasseilla?

Lahjakassin sisältö kuulostaa enimmäkseen melko vaivalloiselta. Kassissa on kuulemma ollut aikaisempina vuosina Oscar-verkkarit. Sellaiset olisi hauskat. 

Uskotko näkeväsi esikuviasi gaalassa?

Olemme jo tavanneet koko joukon vanhoja ja myös uusia esikuviamme, mutta emme ole vielä saaneet kunniaa kätellä Meryl Streepiä. Toivon, että voin esitellä Joanna Haartin hänelle.

Millaiset voitonjuhlat aiotte järjestää?

Kuulemma Vanity Fairin bileet ovat perinteisesti parhaat, ja Oscar-patsaalla pääsee sisään, vaikka ei olisi muutoin kutsuttu. Tai sitten keksimme jotain ihan muuta. Illasta ja yöstä tulee varmasti aika ikimuistoinen, tulipa palkintoa tai ei.

Lue myös:

Suomalainen elokuva Oscar-ehdokkaana – yllätys jopa tekijöille!

Yöllä selviää, saako Suomi Oscar-palkinnon

Kaikki jutut Oscareista löydät täältä.

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!

 

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy.