Selma Vilhunen (vas.) ja Kirsikka Saari Oscar-tilaisuudessa, kuva REUTERS/Kevork Djansezian.
Selma Vilhunen (vas.) ja Kirsikka Saari Oscar-tilaisuudessa, kuva REUTERS/Kevork Djansezian.

Yöllä selviää, palkitaanko suomalainen Pitääkö mun kaikki hoitaa? parhaan lyhytelokuvan Oscarilla. Kysyimme elokuvan ohjaajalta Selma Vilhuselta viime hetken tunnelmat Hollywoodista.

Saadaanko Suomeen vihdoin ensimmäinen Oscar-palkinto?

Oma veikkaukseni palkinnon saajaksi on hyvin tehty ja intensiivinen ranskalaiselokuva Just Before Losing Everything. Ilolla ja ylpeydellä voin kuitenkin sanoa, että oma elokuvamme erottuu joukossa edukseen. Sen saama vastaanotto on myös ollut todella hyvä ja lämmin. 

H-hetki koittaa pian. Jännittääkö Oscar-gaala?

Kyllä tässä pikkuhiljaa alkaa jännitys kasvaa. Jo pelkästään punaisella matolla eteneminen on pitkä ja monivaiheinen operaatio, jonka aikana olemme monien silmäparien tarkkailun alla. Jännittämistä helpottaa se, että meitä on siellä neljän naisen bändi. Uskon, että meillä tulee olemaan hauskaa.

Selman lisäksi Oscar-gaalassa nähdään elokuvan käsikirjoittaja Kirsikka Saari, näyttelijä Joanna Haartti ja tuottaja Elli Toivoniemi. Naisten kanssa Hollywoodissa on myös heidän stylistinsä Teri Niitti.

Miten suhtaudut gaalaan: tuntuuko se kutkuttavalta vai vähän liian äveriäältä?

Olen monesti täällä miettinyt Laulu-elokuvani kutsuvierasensi-iltaa, jonka järjestimme Kainuun Hietajärven perinnetalossa viime marraskuussa. Vaikka nämä Oscar-karkelot ovat melkoinen juhlaan virittäytymisen mestarinäyte, mikään ei silti voita sitä tunnelmaa, joka meillä oli runolaulaja Jussi Huovisen pihapiirissä tuona iltana. Mahdollisuus osallistua tähän yltäkylläisyyden juhlaan on silti suuri kunnia ja ainutlaatuinen mahdollisuus, jonka otan vastaan ilolla. Olen lisäksi huomannut, että kaiken bling blingin alla täällä ihmisillä on aito, intohimoinen rakkaus elokuvaan ja taiteeseen, ja sen juhlistamisesta tässäkin on lopulta kysymys. 

Oudoksuttaako tapa lohdutella häviäjiä monien kymmenien tuhansien eurojen arvoisilla lahjakasseilla?

Lahjakassin sisältö kuulostaa enimmäkseen melko vaivalloiselta. Kassissa on kuulemma ollut aikaisempina vuosina Oscar-verkkarit. Sellaiset olisi hauskat. 

Uskotko näkeväsi esikuviasi gaalassa?

Olemme jo tavanneet koko joukon vanhoja ja myös uusia esikuviamme, mutta emme ole vielä saaneet kunniaa kätellä Meryl Streepiä. Toivon, että voin esitellä Joanna Haartin hänelle.

Millaiset voitonjuhlat aiotte järjestää?

Kuulemma Vanity Fairin bileet ovat perinteisesti parhaat, ja Oscar-patsaalla pääsee sisään, vaikka ei olisi muutoin kutsuttu. Tai sitten keksimme jotain ihan muuta. Illasta ja yöstä tulee varmasti aika ikimuistoinen, tulipa palkintoa tai ei.

Lue myös:

Suomalainen elokuva Oscar-ehdokkaana – yllätys jopa tekijöille!

Yöllä selviää, saako Suomi Oscar-palkinnon

Kaikki jutut Oscareista löydät täältä.

Maria Veitola muistelee kirjassaan, miten vaikeaa oli saada omat vanhemmat ymmärtämään, että kaikki hänen kaverinsa laihduttivat amfetamiinilla ja Nutriletilla.

Toimittaja Maria Veitola, 45, muistelee uutuuskirjassaan Veitola päihteidenhuuruista nuoruuttaan. Hän kirjoittaa, miten ihanaa 21-vuotiaana oli, kun elämä oli ”pelkkää nousua” ja ”hetkessä elämistä”.

– Joka ilta oli täynnä absurdeja tapahtumia ja hassuja ihmiskontakteja. Minä lörpöttelin ja tanssin niin, että mekot repesivät päältäni ja kengät hävisivät. Mennään yhdelle saattoi venyä kolmipäiväiseksi seikkailuksi, Veitola kirjoittaa.

”Olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen.”

Hän huomasi kuitenkin jossain vaiheessa, että kaikkeen kyllästyy. Klubeilla naamat kävivät tutuiksi, ja bileiden jälkeen yhä useammin tuntui ontolta. 

– Aina välillä minulla on ikävä sitä huumaavaa ja hasardia tunnetta, jonka muistan vanhoilta ajoilta. Sitä tunnetta ostaisin itselleni, jos voisin. Mutta sitä tunnetta en kyllä ostais, kun olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen eikä ole ketään kenelle voisin sanoa: ”Auta. Musta tuntuu, että mä joko sekoan tai kuolen”, Veitola kirjoittaa.

”Söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki.”

Amfetamiinilla ja Nutriletilla laihduttaminen ei ollut epätavallista

Hän muistelee myös erästä reissua Saimaan-mökille vanhempiensa kanssa. Ennen sitä Veitola oli ollut juhlimassa pari päivää putkeen.

– Siellä tutussa mökkisaaren metsässä mustikanvarvut muuttuivat väriseväksi ja hehkuvaksi sotkuksi ja tuntui siltä kuin metsä olisi halunnut imaista mut sisäänsä. Rämmin sieltä metsästä ulos ja itkin holtittomasti.

– Kerroin vanhemmille, että tämä johtuu siitä, kun söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki enkä oo paljon sen jälkeen nukkunut. Äiti ja isä oli kamalan järkyttyneitä, huolissaan ja vihaisia. – – On vaikea saada heitä ymmärtämään, että hei, ei tässä oo mitään ihmeellistä, kaikki mun kaverit laihduttavat amfetamiinilla ja Nutriletilla, se on ihan tavallista.

”Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn.”

Veitola kirjoittaa, että sekä hän itse että hänen ystävänsä elivät parikymppisinä vaihetta, jolloin arki ei välillä riittänyt ja välillä se oli liikaa.

– Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn. Tai eihän niitä tunteita käsitelty. Ne herätettiin, voimistettiin tai turrutettiin. – – Mutta onko mitään surullisempaa fiilistä kuin etsiä jonkun klubin vessan kiiltäviltä pinnoilta, että olisiko jollain jäänyt sinne joku murunen jotain valkoista.

Veitolan mukaan hänen oma päihdetoleranssinsa oli hänen onnekseen niin onneton, että hän itse oli usein se, joka huolehti muista. 

Maria Veitola: Veitola (Johnny Kniga, kirja on juuri ilmestynyt)

Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg
Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg

Jukka Haapalainen ryöstettiin maaliskuussa Lontoon-kotinsa portailla, kun hän oli tulossa vaihtamasta rahaa. Ryöstäjät veivät kännykän ja rahat sekä hakkasivat Haapalaisen.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomari Jukka Haapalainen ja tanssijapuoliso Sirpa Suutari-Jääskö eivät ole juuri viettäneet aikaa Lontoossa sijaitsevassa kodissaan maaliskuussa tapahtuneen ryöstön jälkeen.

Jukka oli tuolloin vaihtamassa rahaa ulkomaan työmatkan jälkeen. Neljä miestä näki tilanteen ja seurasi tätä kotiovelle.

– He ryöstivät rahat ja kännykän. Jouduin siinä vähän hakatuksikin, Jukka kertoo.

– Miehiä oli neljä ja Jukka taisteli vielä vastaan, Sirpa kertoo päätään pudistellen.

Sirpa kuuli ulkoa miehensä huutoa ja tilasi paikalle ambulanssin. Verta vuotava Jukka paikattiin. Fyysiset vammat ovat parantuneet, mutta perusturvallisuuden tunteeseen tapahtunut vaikutti.

– Perusturvallisuuden tunne on edelleen järkkynyt, eikä se varmaan koskaan palaudu täysin ennalleen. Tämä tapahtui vielä oman kodin portailla. Asumme turvallisella alueella, Lontoon keskustassa, jota olen pitänyt aina mukavana alueena. Tämän jälkeen olen ollut varuillani.

Episodin jälkeen pari suuntasi Suomeen tekemään koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen.

– Emme ole päässeet oikein mittaamaan, miltä Lontoon-kodissa oleminen tuntuu, Sirpa sanookin.

”Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin.”

Jukka painottaa, ettei ole antanut pelolle liikaa valtaa, vaikka luottamus toisiin ihmisiin on järkkynyt.

– Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin ja yrittää löytää jotain ihmeellistä ymmärrystä näitä tekijöitä kohtaan. Onneksi on paljon töitä, joista saan positiivista virtaa, Jukka sanoo.

Pari on matkustellut ympäri maailmaa koko 20 vuotta kestäneen uransa ajan, mutta ei ole joutunut aikaisemmin vaarallisiin tilanteisiin.

– Tietysti matkustaessa olemme pyrkineet välttämään turvattomia paikkoja, Sirpa kertoi tänään Linnanmäen lehdistöpäivässä, jossa esitettiin myös UIT: kauden esiintyjät.

UIT:n ensi-illan jälkeen pari palaa kuitenkin Lontooseen, jossa heillä on esiintymis- ja luennointitehtäviä British open -tanssikilpailuissa.