”Jos meitä brittejä tavataan pitää pidättyvinä ja itseemme sulkeutuneina, minä taidan olla siinä poikkeus”, Felicity Jones sanoo. Kuvat: Shutterstock
”Jos meitä brittejä tavataan pitää pidättyvinä ja itseemme sulkeutuneina, minä taidan olla siinä poikkeus”, Felicity Jones sanoo. Kuvat: Shutterstock

Felicity harrastaa muotia. Hän viihtyi Pariisin muotiviikoilla ystäviensä Amanda Seyfriedin, Emma Stonen, Dianna Agronin ja Chloë Sevignyn kanssa.
Felicity harrastaa muotia. Hän viihtyi Pariisin muotiviikoilla ystäviensä Amanda Seyfriedin, Emma Stonen, Dianna Agronin ja Chloë Sevignyn kanssa.

Felicityn tyyli henkii menneitä aikoja. Tässä Burberryn malliin.
Felicityn tyyli henkii menneitä aikoja. Tässä Burberryn malliin.

Felicity Jones, 31, näyttelee pienin elein Jane Hawkingia elokuvassa Kaiken teoria. Tosielämässä näyttelijä on toista maata. – Olen puhujanaisia. Kaikki ulos vain, hän sanoo.

Kuinka moni meistä voi kutsua puolisoaan neroksi? Eikä tähän nyt kelpuuteta mitään pubivisamestareita vaan todellisia neropatteja. Sellaisia, jotka pohtivat vaikkapa, onko maailmankaikkeudella ollut alkua.

Entä kuinka moni pysyisi rinnalla vasta-alkaneessa parisuhteessa, jonka alkumetreillä toinen kuulee sairastavansa halvaannuttavaa ja kuolemaan johtavaa motoneuronisairautta. Pysyisitkö sinä?

Englantilainen Jane Wilde Hawking pysyi. Hän oli vain 21-vuotias mennessään naimisiin nykyään maailman kuuluisimpiin tiedemiehiin lukeutuvan astrofyysikon Stephen Hawkingin kanssa. ALS-diagnoosin saanut Stephen oli 23-vuotias ja odotti elävänsä korkeintaan pari kolme vuotta.

Kun pariskunnan erikoisesta elämästä kertovaa elokuvakäsikirjoitusta väläyteltiin näyttelijä Felicity Jonesille, 31, brittitähden ensimmäinen ajatus oli kuitenkin ”voi ei”. Hän pelkäsi tarinan noudattelevan sitä tavanomaisinta elämäkertaelokuvan kaavaa, jossa miestä kuvattaisiin sankaritekojensa kautta ja naisten tehtäväksi jäisi näytellä kohtausten koristetta.

– Mutta Jane, tohtorisnainen, olikin toista maata! näyttelijä sanoo.

Hän kuulostaa melkein hengästyneeltä puhuessaan roolistaan, johon lopulta suostui.

Ja hyvä kun suostui. Onnistunut työ poiki Felicitylle uransa ensimmäiset Oscar- ja Golden Globe -ehdokkuudet. Kaiken teoria (Theory of Everything) sai Suomen-ensi-iltansa 6. helmikuuta.

Poikkeustapauksia

Pikkutarkasta, hillitystä ilmaisusta on tullut Felicity Jonesin tavaramerkki näyttelijänä. Aiempia näytteitä on saatu muun muassa tv-sarjassa Girls sekä elokuvissa Like Crazy ja Kielletty rakkaus. Sama hienovarainen tulkinta näkyy valkokankaalla tässäkin roolissa. On taito, miten pienellä asialla voi nostaa katsojan ihokarvat pystyyn tai saada hänet kyyneliin.

Vähäeleisyys on kuitenkin kaukana tänään, kun Felicity istuu pöydän toisella puolen omana itsenään, ilman roolia.

– Monesti töissäni minua kiehtoo, mitä ihmiset kertovat rivien välissä tai mitä he paljastavat eleillään, ilmeillään, sanomatta asioita ääneen. Omassa elämässäni en osaa sitä ollenkaan. Minä olen puhujanaisia, kaikki ulos vain! Olen tällainen tosielämän woodyallen, Felicity pölöttää tuskin henkeä vetämättä.

– Jos meitä brittejä tavataan pitää pidättyvinä ja itseemme sulkeutuneina, minä taidan olla siinä poikkeus.

Sitä olivat Hawkingitkin 1960–70-lukujen yliopistomaailmassa. Janelle oli tärkeää luoda oma akateeminen uransa ja saada tunnustusta siinä, vaikka yleinen henki oli sitä vastaan.

– Sen ajan Cambridgessa naisen ei ollut helppoa tulla vakavasti otetuksi tai saada arvostusta miestutkijoiden joukossa. Tiedepiireissä puolisoiden odotettiin olevan vain pikkuvaimoja, Felicity oppi perehtyessään elokuvan tarinaan.

Jane oli kuitenkin kunnianhimoinen humanisti, opiskeli kieliä ja väitteli filosofian tohtoriksi. Hän pyöritti kotia, kasvatti kolme lasta ja oli miehensä omaishoitaja yli 20 vuotta.

Näyttelijä tuomiolla

Stephen ja Jane Hawking tapasivat ystäviensä kautta yhteisissä kemuissa jouluna 1965. Huippuälykäs Stephen näytti rillipäiseltä nörtiltä, Jane sirolta ja herkältä. Nuoret rakastuivat vain vähän ennen kuin Stephen sai ALS-diagnoosinsa. Hermoratoja rappeuttavan sairauden tiedettiin johtavan arkeen, jossa Stephen ei voisi tehdä mitään ilman ulkopuolista apua – ei liikkumaan, nielemään tai hengittämään.

Stephen tunsi saaneensa kuolemantuomion. Jane puolestaan päätti tehdä miehen loppuelämästä, oli se miten lyhyt tahansa, parhaan mahdollisen. Läheiset yrittivät puhua häntä ympäri.

– Kun Jane teki päätöksen jäädä Stephenin rinnalle, ratkaisu määritteli myös koko hänen oman elämänsä suunnan. Mutta hän ei ollut tavallinen haihatteleva nuori. Jane oli tosissaan, Felicity aloittaa.

– Hän ei vain päättänyt jäädä vaan valitsi rakastaa ja otti osansa miehensä vierellä kunnianhimoisesti, melkein pakkomielteisesti.

Jane piti huolen, että perhe eli mahdollisimman tavallista arkea. Stephenin ei tarvinnut tuntea häpeää sairautensa vuoksi.

– Vaikka pari sitten vuosia myöhemmin päätyi eroon, minusta Jane on mieletön esimerkki sitoutumisesta ja uskollisuudesta. Vain harvalla meistä on kyky rakastaa niin suuresti, Felicity sanoo.

Kunnioitus roolihahmoaan kohtaan sai Felicityn lopulta hakemaan osaa. Ensitapaamisen jälkeen ohjaaja James Marshin kanssa New Yorkissa hän luuli jo saaneensa pestin.

– Lähdin kahveilta tuulettaen, että jes, duuni on minun. Mutta vielä mitä, sainkin jännittää Lontoossa pidettyjen koekuvausten yli, Felicity kertoo.

– Se vaihe on pahinta työssäni. Odottaa, olenko onnistunut vai onko joku toinen sopivampi rooliin. Kuin tuomiolla olisi.

Likimain lakimies

Felicity kokee olevansa unelma-ammatissaan, vaikka alun perin hänestä oli vähällä tulla lakimies. Hän aloitti yliopisto-opinnot Oxfordissa lakikirjojen parissa, kunnes englanninopettaja tunnisti Felicityn lahjakkuuden ja rohkaisi tätä kuuntelemaan sydäntään.

– Loikka draamaopintoihin tuntui ensin mielipuoliselta sukellukselta tuntemattomaan, mutta aika nopeasti kirkastui, että olinkin uinut juuri oikeaan virtaan.

Nyt täysi kalenteri ja tulevat ensi-illat todistavat samaa. Felicity nauttii huomiosta Oscar-ehdokkaana – ja Burberryn sekä Dolce & Gabbanan mallina.

– Huomio on tullut sopivan tasaisesti. Elän edelleen tavallista arkea, eikä kotini edustalla parveile faneja kuten Beatleseilla aikoinaan, Felicity nauraa.

Sen verran ura on kuitenkin pakottanut kuviot uusiksi, että Lontoon lisäksi Felicity on perustanut kakkoskodin New Yorkiin. Hän tekee noin puolet töistään Yhdysvalloissa eikä halua asua hotelleissa.

– Hotelleissa kaipasin Marmite-levitettä ja täydellisen pehmeiksi keitettyjä kananmunia. Nyt voin kokata niitä kämpilläni ja kuunnella aamun ensimmäiset uutiset radiosta.

Lontooseen jäivät perhe, ystävät sekä kymmenen vuotta kestänyt suhde kuvanveistäjä Ed Fornielesin kanssa. Pari erosi puolitoista vuotta sitten, kun Felicityn ura lähti kansainväliseen nousuun. Eron jälkeen Ed julkaisi teoksen, jossa poseerasivat hän, Felicity sekä kolme kuvitteelista lasta, joita pari ei koskaan ehtinyt hankkia.

Felicityn omat vanhemmat erosivat, kun tytär oli kolmivuotias. Perhe on pysynyt läheisissä väleissä, mutta Felicity kokee, että ero on jättänyt häneen jälkensä.

– Kirjailija David Mamet sanoi kerran, että viihdealalle hakeutuvat ihmiset eivät useinkaan ole niitä onnellisimpia. Heillä on syystä tarpeensa kertoa tarinoita.

Lue myös:

Stephen Hawkingin elämäkerta on täyden kympin leffa

Eddie Redmayne: ”Stephen Hawkingin esittäminen kauhistutti”

Felicity Rose Hadley Jones

Näyttelijä syntyi Birminghamissa, Keski-Englannissa 17.10.1983. Eno on näyttelijä Michael Hadley. Opiskeli Oxfordin yliopistossa.

Siro, vain 160-senttinen tähti on myös Burberryn sekä Dolce & Gabbanan malli.

Näytellyt mm. tv-sarjassa Girls sekä elokuvissa Kielletty rakkaus, Like Crazy sekä The Amazing Spider-Man 2.

Kaiken teoria sai ensi-iltansa 6.2. Oscarit jaetaan 22.2.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.

Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield
Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin poliittisen satiirin taitajana Yle Leaksissa. Huumori sopii hänen mielestään myös kirkkoon. – Tilannetaju on siinä oleellista.

Yhdellä joululaululla on piispa Teemu Laajasalolle, 43, erityinen merkitys. Ei itkeä saa, ei meluta saa avasi show’n joka kerta, kun nuori Teemu kävi isänsä kanssa viihdyttämässä vanhainkodin asukkaita Itä-Helsingissä. Isä esitti joulupukkia, Teemu oli viulua soittava tonttu.

– Kun isäukko ikääntyi, minut upgradattiin joulupukiksi. Esiinnyimme samassa vanhainkodissa ainakin kymmenenä peräkkäisenä jouluna, Teemu kertoo Matkalla minuksi -haastattelussa.

Tänä jouluna estradi on toinen. Laajasalo pitää ensimmäisen joulusaarnansa Helsingin hiippakunnan piispana Helsingin Tuomiokirkossa. Aattohartauden jälkeen piispa viettää joulua perheensä kanssa: hän on kolmen pienen lapsen isä.

– En ole yrittänyt siirtää lapsuudenkotini dynamiikkaa meille, joitain samoja perusarvoja kyllä. Rakkauden, turvallisuuden ja rohkaisun henki ovat esillä omassakin kodissani, hän sanoo.

– Minua kannustettiin ja kehuttiin varmaan vähän liikaakin.

Laajasalo arvioi, että tausta on joskus näyttäytynyt liiallisena itsevarmuutena.

– Olen pitänyt itseäni kaikkien alojen asiantuntijana, joka kertoo vastauksen silloinkin, kun kukaan ei sitä kysy.

Huumoria kirkkoon

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin Kallion kirkkoherrana sekä poliittisen satiirin taitajana television Yle Leaksissa.

– Komedian tekeminen oli minulle rakas harrastus, jota muistelen hyvällä. Enää en voi heilua telkkarissa vitsihahmona. Piispan virkaan se ei sovi.

Hän ajattelee kuitenkin, että myös huumori sopii kirkkoon.

– Kirkkoon ei tulla kuuntelemaan vitsejä, mutta kyllä hauskat jutut sopivat saarnaan. Tilannetaju on siinä oleellista. Ilosanoman asiallahan tässä ollaan.

Miksi Teemu Laajasalo kuvailee itseään hihhuliksi uskonharjoittajaksi? Miksi hän vertaa kirkkoa makkarapakettiin? Tiesitkö, että sama risti on kulkenut Helsingin piispoilla vuodesta 1959? Lue koko haastattelu Me Naisten joulutuplasta 50–51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

  • Helsingin hiippakunnan piispa asuu Helsingissä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.
  • Teologian maisteri, kasvatustieteen tohtori. Edisti Aleppon kellot -kampanjaa Kallion kirkkoherrana. Tuttu ohjelmista Yle Leaks sekä Hyvät ja huonot uutiset.
  • Harrastaa kitaransoittoa. Toiveharrastuksena liikunta: ”Toivon harrastavani liikuntaa, mutta teen sitä liian harvoin.”
  • Saarnaa Helsingin Tuomiokirkon aattohartaudessa 24.12. klo 15.30.