Silva Belghiti haluaa näyttelijäksi. Nyt ovet aukesivat Teatterikorkeaan, ensimmäisenä kuurona opiskelijana.

Onnea pääsystä Teatteri­korkeakouluun, Silva! Olet koulun ensimmäinen viittoma­kielinen opiskelija.

Kiitos! Olen kahdesti hakenut suorittamaan perustutkintoa, mutta nyt pääsin ensihaulla maisteriohjelmaan. Nyt on aika uskomaton fiilis.

Olen pienestä seurannut tätiäni, joka on lausuja ja esiintyjä. Teini-iässä päätin tulla näyttelijäksi. Opettajat epäilivät ja äitini varoitteli, ettei ammatti ole helppo, ja voin joutua siivoustöihin sen ohella. Nykyään äiti tukee minua täysin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten opetus Teakissa käytännössä sujuu? Miten viittomakielisten näytteleminen eroaa muiden tavoista näytellä?

Opiskelen tulkin välityksellä normaalisti muiden opiskelijoiden kanssa. Voin kertoa salaisuuden: näytellessä tulkki seisoo vastanäyttelijäni takana ja viittoo. Näin kontakti vastanäyttelijään säilyy. Myös ­visuaalisuudesta, mallin näyttämisestä ja kirjoittamisesta on apua opetuksessa.

Me viittomakieliset käytämme enemmän ilmeitä ja suuria eleitä, jotta yleisö näkee meidät ja viestimme. Varmaan ilmehdimme kuulevia enemmän myös arki­elämässä.

Olet jo valmistunut näyttelijäksi Ruotsissa. Miksi ensin siellä?

Tukholman teatterikorkea järjesti viittomakielisille oman kolmivuotisen koulutusohjelman. Ennen sitä pyrin Teakiin, mutta karsiuduin heti. Nyt pääsykoeraati oli avomielisempi. Varmaan he näkivät minussa potentiaalia!

Millainen työtilanne viittomakielistä näyttelijää odottaa?

Vuodessa tehdään 2–3 viittomakielistä tai viittomakielelle tulkattua teatteriesitystä. Usein tulkit istuvat huonossa paikassa, ja seuraamme esityksiä kuin tennismatsia. Olisi mahtava päästä lavalle tulkkaamaan roolit näytellen.

Töitä on vaikea saada, koska monille on vierasta toimia viittomakielisten näyttelijöiden kanssa. Periaatteessa voimme kuitenkin näytellä mitä vain. Itse nautin haastavista rooleista. Olisi kiva näytellä psykopaattia!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Vierailija

Kyllä ihminen vain on ihmeellinen elukka pienet hidasteet ei menoa haittaa jos tahtoa ja lahjojakin on. Kun miettii, että Pirjo Heikkilä ja Roope Salminen esimerkiksi ovat yhteensä yrittäneet toistakymmentä kertaa ilman muita rajoituksia kuin isot jalat ja huono musiikkimaku kornit viikset niin pistää miettimään...

Sisältö jatkuu mainoksen alla