Eetu Floor. Kuvat: Liina Aalto-Setälä
Eetu Floor. Kuvat: Liina Aalto-Setälä

Eetu Floorin, 36, ensimmäinen fani oli rokkari Andy McCoy.

Ranskalaisunelmia ja melankoliaa sekoittava musiikkisi on vienyt sinut muun muassa Flow-festarin lavalle. Miten löysit tyylisi?
Olen aina kuunnellut monenlaista ­musiikkia. Olen ihaillut suomalaisia lauluntekijöitä, ja mielenkiintoiset hahmot kuten Jacques Brel ja Edith Piaf ovat vaikuttaneet musaani. Brel oli myös purjehtija, kuten minäkin, ja sekin teki hänestä kiinnostavan. Haluan kirjoittaa lauluja, jotka kertovat tarinoita.

Olet entinen purjelaivan kansimuusikko. Millainen kokemus se oli?
Paras kesätyö, jonka voi parikymppiselle purjehtivalle trubaduurille kuvitella. Tein kansimiehen hommia ja sain soittaa asiakkaille muutaman laulun, kun he olivat juoneet vähän konjakkia. Soitin lähes 90 risteilyllä sen kesän aikana. Kyllä siinä oppi paljon esiintymisestä.

Olen kirjoittanut purjehtimisesta kappaleenkin, jonka ystäväni esitti Suomen olympiapurjehtijoiden kultajuhlassa. Paikalla ollut Andy McCoy innostui laulusta ja halusi soittaa siihen soolot. Myöhemmin Andy esitteli musiikkiani Atte Blomille, josta sitten tuli levyni tuottaja.

Esitit Purjehtijan myös hautajaisissa. Mahtoi olla erikoinen keikkakokemus?
Todella, yksi hurjimmista keikoista, ­jonka olen koskaan tehnyt. Ne olivat minulle vieraan kalastajan hautajaiset. Yksi läheisistä oli ajatellut, että kappale sopisi tilaisuuteen. Vetoni ei ainakaan mennyt rutiinilla, en voinut peittää omaa liikutustani. Sain hetkestä ihan uuden näkökulman lauluuni.

Onko aiempi työsi mielenterveystyöntekijänä vaikuttanut musiikkiisi?
Kuulostaa romanttiselta valvoa yöt hullujenhuoneella, mutta totuus on luonnollisesti kaukana siitä. Sellainen ympäristö vaikutti minuun voimakkaasti. Kun olin lopettamassa työtäni, tunsin vapautuvani ja kirjoitin kappaleen, joka liittyi unelmiin.

Myös isäsi on laulaja, Onnenpyörästäkin tuttu Kim Floor. Lähtisitkö hänen ­tapaansa Euroviisuihin tai juontajaksi televisioon?
Yhdestä kappaleestani ajattelin, että se sopisi Suomen edustajaksi Euroviisuihin. Siitä tehtiin puhallinorkesterisovitus ja laulu lähetettiin Uuden musiikin kilpailuun, mutta ei sitä valittu mukaan, ja edustajaksi päätyi taas kappale, joka ei menestynyt.
Se saattoi olla hyväkin sattuma, nytpä nousen oman työni kautta enkä viisuilusta. Jos minun pitäisi osallistua tv-­ohjelmaan, se saisi liittyä jotenkin luontoon. Voisi siinä olla vähän lifestyleäkin, mutta first things first.

Eetu Floor

■ Helsinkiläistynyt muusikko-laulunkirjoittaja syntyi 19.12.1977 Imatralla.
■ Esiintyi Ystävät-orkesterinsa kanssa Helsingin Flow Festivaleilla 2014.
■ Esikoisalbumi Ystävät julkaistaan syyskuussa.

Kahdeksan naista kertoo CNN:n artikkelissa Morgan Freemanin kosketelleen heitä ja kommentoineen heidän ulkonäköään. Freeman pahoittelee tapahtunutta. 

Hollywood-tähti toisensa jälkeen on syytettynä seksuaalisesta häirinnästä. Tällä kertaa epämiellyttäviä asioita kerrotaan näyttelijä Morgan Freemanista, 80. 

Kahdeksan naista kertoo uutiskanava CNN:n verkkojutussa, että Freeman on käyttäytynyt heitä kohtaan sopimattomasti tai häirinnyt heitä. CNN haastatteli myös kahdeksaa muuta ihmistä, jotka eivät ole joutuneet häiritsevän käytöksen kohteiksi, mutta ovat todistaneet sitä. 

Haastateltavien mukaan Freeman on muun muassa kosketellut heitä vastoin heidän tahtoaan, tuijottanut heitä häiritsevästi ja kommentoinut toistuvasti heidän ulkonäköään ja vaatteitaan.

Syytökset koskevat ainakin elokuvien Tyylikäs lähtö (kuvattu 2015) ja Suuri puhallus (kuvattu 2012) kuvauksia. Haastateltavat kertoivat välttäneensä esimerkiksi ihonmyötäisiä vaatteita välttyäkseen Freemanin epämiellyttävältä huomiolta. Kaikki eivät olleet kertoneet tapahtuneista asioista eteenpäin, koska pelkäsivät työnsä puolesta. 

”Se ei koskaan ollut tarkoitukseni.”

CNN:n artikkelin julkaisun jälkeen Morgan Freeman julkaisi tiedotteen, jossa pahoittelee tapahtunutta: ”Kaikki, jotka ovat työskennelleet kanssani tietävät, etten ole sellainen, että loukkaisin ketään tarkoituksella tai tietoisesti tekisin kenenkään olon epämukavaksi. Pyydän anteeksi kaikilta, jotka ovat tunteneet olonsa epämiellyttäväksi tai kokeneet tulleensa kohdelluksi epäkunnioittavasti – se ei koskaan ollut tarkoitukseni.”

Selvitys Freemanin käytöksestä sai alkunsa, kun Freeman kommentoi Tyylikäs lähtö -elokuvan mediatilaisuudessa CNN:n toimittaja Chloe Melasin raskausvatsaa muun muassa sanomalla:

– Olisinpa tuolla!

Melas halusi selvittää, olivatko hänen Freemanilta saamansa kommentit vain yksittäistapaus. Kun CNN otti yhteyttä lukuisiin ihmisiin juttua varten, osalla oli vain myönteistä sanottavaa Freemanista, ja osa tiesi heti itse nimetä Freemanin, kun toimittaja kysyi häirinnästä kuvauksissa sanomatta, kenestä on kyse. 

Jari ”Jaajo” Linnonmaa viettää perjantaina syntymäpäiviään. Jostain kumman syystä suosikkijuontaja ei ole vanhentunut 2000-luvulla päivääkään.

Jari Arto Olavi Linnonmaa syntyi Helsingin Kulosaaressa 40 vuotta sitten. Jarista muotoutui r-vian vuoksi Jaajo, joka on vakiintunut viihdetaiteilijan nimeksi. Jaajo otti ensiaskeliaan viihdemaailmassa Räsypokka- ja Jaajon jacuzzi -ohjelmien juontajina.

Jaajo pokeripöydässä vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Laine
Jaajo pokeripöydässä vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Laine

Vuonna 2003 Jaajo osallistui MTV3:n VIP Seikkailu -ohjelmaan. Tavaramerkiksi muodostunut lippalakki on vuosien saatossa muuttanut muotoaan, mutta lakin kantaja ei vaikuta vanhentuneen päivääkään!

Kuva: Sanoma-arkisto / Tea Karvinen
Kuva: Sanoma-arkisto / Tea Karvinen

Jaajo aloitti Radio Suomipopin iltapäiväohjelmissa 2000-luvun alussa. Noina aikoina hän ystävystyi myös kirjailija Juha Vuorisen kanssa. Vuosina 2006–2011 Jaajo juonsi Aamulypsy-ohjelmaa, josta hän jäi parin vuoden sapatille hakemaan voimia radiouralleen. Vuorinen liittyi mukaan Aamulypsyyn, kun ohjelma palasi Radio Suomipopin ohjelmistoon Jaajon luotsaamana vuonna 2013.

Jaajo ja Juha poseerasivat vuonna 2012. Kuva: Antti Hämäläinen / Sanoma-arkisto
Jaajo ja Juha poseerasivat vuonna 2012. Kuva: Antti Hämäläinen / Sanoma-arkisto

Paluun tehneestä Aamulypsystä tuli aamuradioiden suosikki, joka on pokkaillut palkintoja paluustaan lähtien. Jaajo on palkittu Vuoden radiojuontaja -palkinnolla kahdeksan kertaa.

– Toki omasta työstä on aina kiva saada tunnustusta, mutta enemmän iloinen olen itse ohjelman suosiosta, Jaajo kertoi Me Naisten laajassa haastattelussa vuonna 2015.

Vuoden 2014 voiton jälkeen Jaajo latasi Instagram-tililleen jälleen yhden voittoisan kuvan juontajatovereidensa Juha Perälän ja Anni Hautalan kanssa. Kuvatekstissä Jaajo kuvailee kollegoitaan ”parhaiksi ystäviksi ja työkavereiksi”.

 

A post shared by Jaajo Linnonmaa (@pelaaja2) on

Juontaja-Linnonmaa tutussa polkkatukassaan vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Juontaja-Linnonmaa tutussa polkkatukassaan vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

Jaajo on ponkaissut päärooliin myös valkokankaalla. Vuonna 2015 ensi-iltansa saanut Luokkakokous sai kriitikoilta murska-arviot, mutta oli lopulta vuoden katsotuin kotimainen elokuva. Jaajon lisäksi elokuvassa näyttelivät juontajan hyvät ystävät Sami Hedberg ja Aku Hirviniemi.

Jaajo, Aku Hirviniemi ja Sami Hedberg Luokkakokous-elokuvan infotilaisuudessa vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela
Jaajo, Aku Hirviniemi ja Sami Hedberg Luokkakokous-elokuvan infotilaisuudessa vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela

Radio- ja elokuvamaailman valloituksen jälkeen Jaajo on nähty myös Haluatko miljonääriksi? -ohjelman juontajana. Menestys on seurannut Jaajoa myös television puolelle. Vuonna 2018 Jaajo pääsi pokkaamaan Kultaisen Venlan, kun Haluatko miljonääriksi? palkittiin parhaan game-show'n palkinnolla.

Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Jäämme odottamaan, mitä koko kansan Jaajo keksii seuraavan kymmenen vuoden aikana. Varmaa on, että ulkonäkö ainakin säilyy tutun nuorekkaana!