– Täydellinen päivä. Meillä on ihan mieletön fiilis, riemuitsee tuore aviopari Riikka ja Ville Pusa. He viettivät tunnelmallisia häitään paukkupakkasessa Lapin kaamoksessa.

Kuvat Jouni Harala

Kuvagalleria: Riikka ja Ville Pusan häät

Rovaniemen suuressa kivikirkossa oli lämmin tunnelma, kun Riikka Pietilä ja Ville Pusa lauantaina iltapäivällä sanoivat toisilleen tahdon. Salamarakkauden sinetöintiä oli todistamassa pariskunnan kahdeksankymmentä läheistä perheenjäsentä ja ystävää. Kunniavieras kirkossa oli Villen tytär, neljävuotias Dana.

Riikka asteli jouluisesti valaistun kirkon alttarille Ranskasta tilatussa, tyllihelmaisessa morsiuspuvussa. Ville luotti asuvalinnassaan kokomustaan. Lyhyen kaavan mukaan toimitetussa tilaisuudessa lauloi Villen ja Riikan ystävä Julia Vornanen.

Silmin nähden jännittynyt tunnelma vapautui vasta vihkimisen jälkeen kirkon ovella, jossa hääpari skoolasi kuohuvalla. Hääjuhla käynnistyi napapiirin kodikkaassa Santamus-ravintolassa, jossa vierasjoukkoa hemmoteltiin Lapin-herkuilla ja kansainvälisen keittiön tulisilla erikoisuuksilla. Illan liikuttavimman puheen piti Villen veli, bestmanina toiminut Timo Pusa.

– Timo puhui todella kauniisti heidän lapsuudestaan Ruotsissa. Kaikki pyyhkivät silmäkulmiaan, kertoo Riikan kaaso Päivi Kunnari.

Vieraita hauskuutettiin myös videolla, joka kertoi humoristisesti Riikan ja Villen pikavauhtia edenneestä suhteesta.

Jatkoille hääpari ja vieraat siirtyivät Lähteentien pirtille tanssimaan Mr. Hyden ja coverhittien tahdissa. Riikka yllätti vieraat saapumalla paikalle lyhyessä mekossa ja kunnon bailaamiseen sopivissa tennareissa. Hääpuku oli sama kuin vihkitilaisuudessa, mutta sen helmaa oli lyhennetty.

– Nyt mahtuu joraamaan kunnolla. Meillä on ihan mieletön fiilis! Kaikki on mennyt niin hyvin ja tuntuu, että vieraatkin ovat viihtyneet. Aiomme Villen kanssa juhlia myöhään yöhön, sanoo onnellinen Riikka, jonka toive rennoista häistä toteutui.

Avioliitto on sekä Riikalle että Villelle ensimmäinen. Hääyötä pariskunta vetäytyi lopulta viettämään hotelli Pohjanhoviin. Jouluna he aikovat rauhoittua Riikan vanhempien mökillä Rovaniemellä.

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Minka Kuustonen ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.