Me Naiset
|
Outi Pippuri
Kuvan henkilö ei ole Noora, mutta valmis tuloksen tekemiseen hänkin. Kuvituskuva:Shutterstock
Kuvan henkilö ei ole Noora, mutta valmis tuloksen tekemiseen hänkin. Kuvituskuva:Shutterstock

Aitajuoksija Noora Toivo tietää miltä tuntuu, kun kentän laidalla tuijotetaan tulosten sijaan takapuolia.

I'm sexy and I know it -otsikoi tamperelainen aitajuoksija Noora Toivo blogi-kirjoituksensa, jossa hän käsitteli kuumaksi roihahtanutta keskustelua siitä, miten naisurheilusta kirjoitetaan lehdissä usein hyvin ulkonäkökeskeisesti.

Miltä tuntuu astua niukassa asussa urheilukentälle tietäen, että yleisössä istuu muitakin kuin tuloksentuijottajia? Noora ei anna takapuolentiirailijoiden liikaa hetkauttaa itseään.

– Onhan se joskus vähän häiritsevää, kun tajuaa, että nyt tuo tuossa katsoo vain takapuoltani. Mutta toisaalta olen jotenkin myös sinut asian kanssa, eivätkä tuollaiset asiat ole kentällä päälimmäisenä mielessä. Silloin vain laitan kuulokkeet korviin ja ajattelen, että olen tullut tänne tekemään tuloksen ja hoitamaan homman kotiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Vaikka en ole mitenkään: jee, joku katsoo minua, kun olen vähissä vaatteissa, olen myös oppinut elämään asian kanssa. Se kuuluu elämään. Ja toisaalta, kaikki jotka tuntevat minut Twitterissä, tietävät, että olen itsekin joskus varsin kaksimielinen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On kieltämättä erikoista, miten naisella seksikkyys-määritelmä muodostuu helposti muut ominaisuudet syrjäyttäväksi leimaksi, kun taas miesten seksikkyyttä tuodaan esiin osana muitakin hyveitä.

– Naisesta nähdään usein vain se seksikkyys, eikä muuta, mikä voi vaikuttaa pitkällä juoksulla negatiivisesti esimerkiksi uraa tehdessä.

– Tämä on monella tavalla myös yhteiskunnallinen tasa-arvoasia. Miten miehiä ja naisia kohdellaan? Onko miehen helpompi olla yhtäaikaa upea, seksikäs ja arvostettu urheilija ja yritysjohtaja, kun taas nainen taas saa pelkän kuuma kissa -leiman, Noora pohtii ja huomauttaa, että vaikka esimerkiksi jalkapalloilija Ronaldon ulkonäköä ihaillaan, käsitellään häntä kuitenkin aina urheilusaavutukset edellä.

Se mikä on kenenkin mielestä sopiva tai liian niukka asu urheilukentille, riippuu Nooran mielestä ihmisestä.

– Onko esimerkiksi miesuimareilla liian vähän vaatteita? Ja toisaalta, jos itse näen jossain tosi hyvännäköisen miehen, niin kyllä minäkin saatan huomata olevani, että vau!

– Joskus minulla niin kuin muillakin naisilla on huonoja kroppapäiviä, jolloin en halua mennä kentälle sortseissa. Mutta suorituksen aikana keskityn aina urheiluun, en siihen, miltä näytän.

Kohu syntyi, kun Iltalehti julkaisi verkkosivuillaan kuvajutun, jossa keskityttiin Paavo Nurmen kisoihin osallistuneiden naisurheilijoiden ulkonäköön tökeröön tyyliin. Myöhemmin lehti poisti seksistisen jutun pahoitellen sen sävyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla