Kuvan henkilö ei ole Noora, mutta valmis tuloksen tekemiseen hänkin. Kuvituskuva:Shutterstock
Kuvan henkilö ei ole Noora, mutta valmis tuloksen tekemiseen hänkin. Kuvituskuva:Shutterstock

Aitajuoksija Noora Toivo tietää miltä tuntuu, kun kentän laidalla tuijotetaan tulosten sijaan takapuolia.

I'm sexy and I know it -otsikoi tamperelainen aitajuoksija Noora Toivo blogi-kirjoituksensa, jossa hän käsitteli kuumaksi roihahtanutta keskustelua siitä, miten naisurheilusta kirjoitetaan lehdissä usein hyvin ulkonäkökeskeisesti.

Miltä tuntuu astua niukassa asussa urheilukentälle tietäen, että yleisössä istuu muitakin kuin tuloksentuijottajia? Noora ei anna takapuolentiirailijoiden liikaa hetkauttaa itseään.

– Onhan se joskus vähän häiritsevää, kun tajuaa, että nyt tuo tuossa katsoo vain takapuoltani. Mutta toisaalta olen jotenkin myös sinut asian kanssa, eivätkä tuollaiset asiat ole kentällä päälimmäisenä mielessä. Silloin vain laitan kuulokkeet korviin ja ajattelen, että olen tullut tänne tekemään tuloksen ja hoitamaan homman kotiin.

– Vaikka en ole mitenkään: jee, joku katsoo minua, kun olen vähissä vaatteissa, olen myös oppinut elämään asian kanssa. Se kuuluu elämään. Ja toisaalta, kaikki jotka tuntevat minut Twitterissä, tietävät, että olen itsekin joskus varsin kaksimielinen!

On kieltämättä erikoista, miten naisella seksikkyys-määritelmä muodostuu helposti muut ominaisuudet syrjäyttäväksi leimaksi, kun taas miesten seksikkyyttä tuodaan esiin osana muitakin hyveitä.

– Naisesta nähdään usein vain se seksikkyys, eikä muuta, mikä voi vaikuttaa pitkällä juoksulla negatiivisesti esimerkiksi uraa tehdessä.

– Tämä on monella tavalla myös yhteiskunnallinen tasa-arvoasia. Miten miehiä ja naisia kohdellaan? Onko miehen helpompi olla yhtäaikaa upea, seksikäs ja arvostettu urheilija ja yritysjohtaja, kun taas nainen taas saa pelkän kuuma kissa -leiman, Noora pohtii ja huomauttaa, että vaikka esimerkiksi jalkapalloilija Ronaldon ulkonäköä ihaillaan, käsitellään häntä kuitenkin aina urheilusaavutukset edellä.

Se mikä on kenenkin mielestä sopiva tai liian niukka asu urheilukentille, riippuu Nooran mielestä ihmisestä.

– Onko esimerkiksi miesuimareilla liian vähän vaatteita? Ja toisaalta, jos itse näen jossain tosi hyvännäköisen miehen, niin kyllä minäkin saatan huomata olevani, että vau!

– Joskus minulla niin kuin muillakin naisilla on huonoja kroppapäiviä, jolloin en halua mennä kentälle sortseissa. Mutta suorituksen aikana keskityn aina urheiluun, en siihen, miltä näytän.

Kohu syntyi, kun Iltalehti julkaisi verkkosivuillaan kuvajutun, jossa keskityttiin Paavo Nurmen kisoihin osallistuneiden naisurheilijoiden ulkonäköön tökeröön tyyliin. Myöhemmin lehti poisti seksistisen jutun pahoitellen sen sävyä.

Muusikko Jouni Hynynen on uudessa Facebook-profiilikuvassaan siilitukkainen. Parta sentään on jäljellä.

Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja-kitaristi Jouni Hynynen on pitkään tunnettu pitkästä heviletistään. Nyt kuitenkin näyttää uhkaavasti siltä, että Jouni on luopunut kutreistaan. Hän vaihtoi julkisen Facebook-profiilikuvansa otokseen, jossa tukkaa on jäljellä vain muutaman millimetrin verran.

Kuvan kommenteissa muutosta ihmetellään ja epäillään. Osa kommentoijista ei ole meinannut tunnistaa Jounia, eikä ihme. 

”Joskus pitää aloittaa alusta,” Jouni on vastannut yhdelle kommentoineista. 

Jouni Hynynen vaihtoi Facebook-profiilikuvakseen tämän otoksen.

Vuonna 2011 Jouni kertoi televisiossa ajavansa hiuksensa pois, mikäli suomalainen kestävyysurheilu saadaan nousemaan entiseen loistoonsa. Tuolloin hän kertoi, että hänen tyttärensä oli alkanut itkemään kuullessaan isän mahdollisesta hiustenlähdöstä.

Ei tiedetä, johtuuko Jounin kuontalon lyhentyminen tällä kertaa suomalaisesta kestävyysurheilusta vai jostakin ihan muusta. Sitäkään mahdollisuutta ei voi sulkea pois, etteikö kyse olisi erittäin taidokkaasta maskeerauksesta.

Parta sentään näyttää olevan entisellään.

Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto
Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto

 

– Olen kokenut epäasiallisia tilanteita, Miss Universum -kisoihin valmistautuva Michaela Söderholm toteaa.

Viime viikolla sosiaalisessa mediassa levinnyt Me too -kampanja on saanut naisia tuomaan esille heihin kohdistunutta seksuaalista häirintää. 

Myös tuore Miss Suomi Michaela Söderholm, 25, pitää kampanjaa herättävänä.

– Olen kokenut elämässäni tilanteita, jotka mielestäni eivät ei ole olleet asiallisia. Miss Suomena tilanteet ovat olleet lähinnä yhteiskuvatilanteissa, jossa ihailijan käsi on saattanut mennä liian alas tai puristaa liian kovaa. Olen selvinnyt näistä huomauttamalla napakasti asiasta.

– Pitää muistaa, että myös miehet voivat kokea tällaisia tilanteita. Olen lukenut viikon aikana paljon kertomuksia asian ympäriltä. Niihin verrattuna olen päässyt elämässä aika vähällä.

Stoppi suhdehuhuille

Tämän viikon 7 päivää -lehdessä kerrotiin huhuista, joiden mukaan Tähdet, tähdet -ohjelmasta suljetulla Tomi Metsäkedolla, 47, ja Michaelalla olisi orastava suhde.

Michaela kumoaa väitteet.

– Olin viime sunnuntaina Tähdet tähdet -ohjelmassa Marko Björsin kutsumana. Ohjelman jälkeen menimme koko ryhmän kanssa ulos syömään. Samassa pöydässä istui muitakin ohjelman tähtiä, kuten Erja Lyytinen. Jostain syystä se, että istuimme samassa pöydässä isommassa porukassa, nousi uutiseksi. Minä en ole saanut Tomilta mitään viestejä.

Tällä hetkellä Michaela keskittyy Miss Universum -kilpailuihin, jonne hän lähtee jo reilun kahden viikon kuluttua. Treffailulle ei ole tällä hetkellä aikaa.

– On minulle tullut jonkun verran viestejä miehiltä, mutta keskitytään nyt Universumeihin. Katsotaan sen jälkeen, onko aikaa nähdä ihmisiä.

”Syön perusterveellistä ruokaa, en todellakaan pelkästään munavalkuaisia ja höyrytettyjä kasviksia.”

Personal trainerin avulla kisoihin

Käytännössä valmistautuminen alkoi jo maaliskuussa. Michaelan jalkapöytä murtui vuoden alussa, mutta hän halusi pitää kroppansa tanssikisoja varten muuten kunnossa. Siksi Michaela palkkasi personal trainerin.

Saman valmentajan kanssa hän on valmistautunut Universumeihin.

– Syön perusterveellistä ruokaa, en todellakaan pelkästään munavalkuaisia ja höyrytettyjä kasviksia. Treenien lisäksi käyn hypoxissa ja yritän varata aikaa unelle ja palautumiselle.

Lue myös: Tyyliä metsästämässä -bloggaaja Veera testasi, onko hypoxista hyötyä, jos ei laihduta