Elias kasvoi nelilapsisen perheen ainoana poikana. ”On etuoikeus kasvaa kolmen siskon keskellä. Olen huomannut, että naisilla on elämässäni tasapainottava vaikutus.”
Elias kasvoi nelilapsisen perheen ainoana poikana. ”On etuoikeus kasvaa kolmen siskon keskellä. Olen huomannut, että naisilla on elämässäni tasapainottava vaikutus.”

Kolme asiaa voi tehdä 23-vuotiaasta Elias Kaskisesta uuden lauluntekijätähden. Yksi niistä on Paula Koivuniemi.

Hän laulaa rakkaudesta aikuisen miehen pehmeällä ja syvällä äänellä.

Hänen biisinsä sujahtavat ihon alle kuin vahingossa: ne jäävät soimaan päässä jo ensimmäisellä kuuntelulla.

Hän on kotoisin uskovaisesta perheestä, mutta hänen musiikkinsa on radiopoppia.

Ja ei, hän ei ole Juha Tapio.

Juuri 23 vuotta täyttänyttä Elias Kaskista vertailu supersuosittuun lauluntekijään sekä imartelee että mietityttää.

– On meissä jotain samaa, ja pidän itsekin Juha Tapion musiikista, seuraavaksi suureksi lauluntekijäksi povattu Elias sanoo.

– Totta kai toivon, että minä olen joskus se, johon uusia tulokkaita verrataan, mutta ei tuo vertaus tuulesta temmattu ole.

Elias ilmoittaa suoraan päämääränsä: olla joskus Suomen menestynein laulaja. Hän sanoo sen täysin leuhkimatta ja itseään korostamatta.

– Toivon, että musiikkini tavoittaisi mahdollisimman monet kuulijat.

1. Äidin perintö

”Suureen taiteilijaan pitää tehdä pesäero”

Usko omaan onnistumiseen on niin kova, että Elias päätti lopettaa opinnot Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolla ja jättää kaiken yhden kortin, musiikin, varaan.

Kappaleet Aina minä jään ja Rakasta vielä kun voit soivat kevään ja kesän tiiviisti radiossa.

Elias ryhtyi tekemään omia kappaleita jo 15-vuotiaana. Toisin kuin moni ympärillä olisi odottanut, Lohjalla kasvaneen nuorukaisen tyyli oli popmusiikkia eikä gospelia.

Eliaksen isä on rovasti ja äiti hengellinen kirjailija-runoilija Anna-Mari Kaskinen, joka on sanoittanut lukemattomia virsiä. Monet niistä, kuten vaikkapa Herra, kädelläsi, ovat tuttuja maallikoillekin.

– Kun perheessä on suuri taiteilija, häneen pitää tehdä pesäero. Äiti ei ole sparrannut tekstejäni, olen tehnyt kaikki kappaleet alusta lähtien itse. On hienoa, että äiti on sanoittanut virsiä, joita kaikki laulavat, mutta minä teen jotain ihan muuta.

Elias kiittelee kristillistä kasvatusta ja perhettään siitä, että hän on oppinut olemaan avoin ja näyttämään tunteensa.

– Voin itkeä, jos itkettää. Siinä ei ole mitään hävettävää. Minulle uskontoa ei ole koskaan tuputettu, mutta se on tärkeä monelle ihmiselle – kuten on mikä tahansa asia, joka antaa voimaa elämässä.

2. Kokemukset, jotka kasvattivat

”Olen ollut itsekin mamu”

Elias oli yhdeksänvuotias, kun perhe muutti vuodeksi Australiaan isän töiden vuoksi. Kokemus on noussut hänelle yhdeksi elämän tärkeimmistä.

Hän joutui uuteen maahan vieraiden ihmisten keskelle, vaikkei osannut kieltä sanaakaan.

– Tiedän, miltä tuntuu, kun ei itse ymmärrä mitään eikä kukaan ymmärrä minua, Elias sanoo.

– Olen tämän hetken julkista keskustelua kuunnellessani ymmärtänyt, miltä maahanmuuttajista tuntuu, sillä vasta viime aikoina olen tajunnut, että minähän olen ollut mamu itsekin.

Australian-vuotensa ansiosta Elias on oppinut ”pitämään ovensa ja mielensä aina auki”.

– Minua kohdeltiin siellä todella hyvin, ja kaikki halusivat auttaa vaikkapa koulussa. Mutta miltä olisi tuntunut, jos olisin ollut siellä ei-toivottu? hän miettii.

Toinen kypsyttävä kokemus on ollut nuoruuden muodonmuutos. Ala-asteen ylipainoisesta pojasta tuli seitsemännellä luokalla lähes 190-senttinen nyrkkeilijä.

– Olin pulska lapsi, ja kun innostuin nyrkkeilystä, laihduin puolessa vuodessa 17 kiloa. Mummikin sanoi, että jos olisin tullut kaupungilla vastaan, hän ei olisi tunnistanut minua.

– Yhtäkkiä sain tyttöjen huomiota, ja kiusaaminen loppui.

Elias sanoo, että kiusaaminen oli enimmäkseen nimittelyä.

– En ole katkera, mutta jokainen, joka saa kuulla ulkonäöstään pahoja sanoja, muistaa ne aina. Pystyn vieläkin samastumaan heihin, joiden ulkokuoressa on jotain erilaista.

Toisessa ihmisessä Elias kiinnittääkin ulkoisen viehättävyyden sijaan huomion ensin siihen, miten hän kantaa itsensä.

– Totta kai pidän naiskauneudesta, mutta katson heti, miten ihminen on itsensä kanssa. Ja viimeistään siinä vaiheessa, kun toinen avaa suunsa, näkee, millainen ihminen oikeasti on.

3. Supertähden innostaja

”Paula syttyi biisistäni heti”

Eliaksen ansiot ovat huomanneet myös musiikkialan konkarit. Jo ennen esikoislevynsä ilmestymistä Eliakselta pyydettiin kappaletta laulajalegenda Paula Koivuniemelle.

– Se on mieletön kunnia! Tiedän, että kuulostaa hassulta, kun nuori mies tekee aikuiselle naiselle kappaleen, mutta kun minulta kysyttiin, olisiko mielessä mitään toiveikasta ja nostattavaa kappaletta, tiesin heti, mitä pitää tehdä.

Kappale, joka tulee Paulan uudelle levylle, kertoo pelotta elämisestä.

– Se on elämänasenne, joka ei katso ikää. Yritän elää niin itsekin. Jätinhän kaiken tämän musiikkiurankin varaan. Moni jättää tekemättä asioita, koska pelkää niiden menevän pieleen, mutta jos pelkää, ne varmasti menevätkin.

– Paula syttyi biisistäni heti. Lähetin kappaleen maanantaina, ja jo seuraavana päivänä tuli viesti, että mennään studioon.

Elias myöntää, että kaikkien kappaleiden aiheet ovat hänen omasta elämästään. Joitakin on vain väritetty hiukan lisää.

Esimerkiksi albumin nimikappale Elämä lupaa mulle kertoo eron jälkeisestä elämästä. Laulussa pyydetään, että elämä nostaisi takaisin pinnalle.

Sen Elias kirjoitti viime vuoden keväänä.

– Tarvitsin silloin vähän nostetta. Se on tsemppauslaulu itselleni vaikeaan elämäntilanteeseen. 

 

Elias Kaskinen

Syntyi Helsingissä 26.7.1992.

Asui Lohjalla 16-vuotiaaksi saakka, jolloin muutti yksin Helsinkiin opiskellakseen Kallion ilmaisutaidon lukiossa.

Opiskellut Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatusta, pop-jazzkonservatoriossa kontrabasson soittoa ja Metropolia-ammattikorkeakoulussa musiikkituotantoa ja sävellystä.

Harrastaa juoksua ja kehonpainotreenausta.

Elias Kaskisen & Päivän Sankarien esikoisalbumi Elämä lupaa mulle ilmestyi 28.8.

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”