Brittitähti Birdy piipahti Suomessa parin päivän vierailulla. ”Olen aina halunnut tulla Suomeen, sillä tiedän, että joulupukki on täältä kotoisin.” Kuva Sakari Majantie
Brittitähti Birdy piipahti Suomessa parin päivän vierailulla. ”Olen aina halunnut tulla Suomeen, sillä tiedän, että joulupukki on täältä kotoisin.” Kuva Sakari Majantie

Brittilaulaja Birdy on vasta 17-vuotias, mutta hänelle sovitetaan jo nyt Adelen viittaa.

17-vuotiaan brittilaulaja Birdyn lahjakkuutta on jo parin vuoden ajan ylistetty ympäri maailmaa. Syyskuussa toisen Fire Within -albuminsa julkaissut neitokainen tekee itse omat kappaleensa ja on myös taitava pianisti. Birdyn tunteikkaita balladeja ja pehmeää ääntä onkin jo ehditty verrata brittisensaatio Adeleen.

Vaikka Birdyn omat sävellykset ja cover-kappaleet ovat keikkuneet listaykkösinä Australiassa asti, hänen jalkansa ovat pysyneet maan pinnalla.

– Ensimmäisen vuoden äiti ja isä matkustivat keikoille kanssani. Oli hyvä, että sain olla alkuaikoina perheeni kanssa niin paljon tekemisissä. On myös tärkeää, etteivät ystävät vaihdu kesken kaiken. Elämäni on muuttunut parin vuoden aikana hirmuisesti, mutta vanhat, rakkaat ystäväni ovat estäneet minua leijumasta, Birdy kertoo Me Naisille.

Birdy, oikealta nimeltään Jasmine Van den Bogaerde, aloitti pianonsoiton 7-vuotiaana konserttipianistiäitinsä innoittamana, ja jo vuotta myöhemmin hän kirjoitti omia kappaleita.

– Ensimmäisissä sävellyksissäni ei ollut mitään järkeä. Lauloin lähinnä sydänsuruista ja tein muutenkin hyvin surullisia kappaleita. Sellaisia ne ovat kyllä vielä nykyäänkin enkä tiedä miksi. Minähän olen todella onnellinen ihminen! Birdy nauraa.

Lukion musiikin takia keskeyttänyt Birdy asuu yhä vanhempiensa luona Englannin etelärannikolla ja pyrkii elämään "tavallisen tytön elämää."

– Vapaapäivinäni rakastan vain olla kotona ja tehdä normaaleja asioita. Hengailen ystävieni kanssa ja käyn bileissä. Superlaiskoina päivinä taas makoilen sängyssäni enkä tee yhtään mitään. Se on luksusta!

Kuuntele ja katso video Birdyn Wings-hittibiisistä!

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.