Kasper Strömman kerää elämänhallintaoppaita, koska pitää niiden tyhjistä lupauksista ja latteuksista. Kuva Milka Alanen.
Kasper Strömman kerää elämänhallintaoppaita, koska pitää niiden tyhjistä lupauksista ja latteuksista. Kuva Milka Alanen.

Kasper Strömman on tullut tunnetuksi design-maailmaa humoristisesti ruotivasta blogistaan Kasper Diem.

Kirjoitat yhtä Suomen hauskimmista blogeista, jossa muun muassa vaadit å-kirjaimen poistamista suomen kielestä. Oletko hauska mies?
Sitä pitäisi kysyä muilta. Jos sanoisin olevani väärinymmärretty nero, se kuulostaisi oudolta. Ja jos sanoisin olevani hulvaton, sekin olisi arroganttia. Ei blogini tarkoitus ole ensisijaisesti olla hauska. Jos lupaa isosti, että tästä tulee nyt nauru­juhlaa, on odotuksiin vaikea yltää.

Sanot, että blogisi Kasper Diem on työkalu elämänhallintaan. Luetko paljon alan kirjallisuutta?  
Kerään elämänhallintaoppaita. En tosin  koskaan saa luettua niitä loppuun. Elämänhallintaoppaat keikkuvat aina myyntilistojen kärjessä, ja haaveilenkin joskus kirjoittavani sellaisen. Pidän niiden tyhjistä lupauksista ja latteuksista.
 
Olet itsekin graafikko ja kuvittaja. Hiljattain irvit Vallilan tuoteverhoille ja suunnittelit yritykselle niin Teboil-rulla­kaihtimet kuin Vuokkoset-suihkuverhonkin. Millaista palautetta olet saanut?
Ymmärrän, että ihmiset rakastavat Vallilan Jaffa- ja Kettukarkki-verhoja. Mutta samaan aikaan ne ovat mainostekstiilejä, joita en hankkisi kotiini roikkumaan. En silti ole erityisen kärkevä, kirjoituksissani on aina positiivinen yleisvire.

Kommentoit myös vakavaan sävyyn Marimekon kopiokohua, jossa vaimosi, suunnittelija Maija Louekari oli osallisena. Joko siitä irtoaisi joku hauska läppä?
Oli koomista, miten paljon lehdet pystyivät lypsämään aiheesta niin sanottuja uutisia. En millään jaksaisi olla se lehmä, josta saadaan vielä yksi liraus keittoon.

Kumpi teillä kotona sisustaa ja päättää verhoista?
Meillä ei ole verhoja, mutta enemmän sisustaminen kiinnostaa varmasti Maijaa. Yksi filosofia mulla on: kotona ei saa olla yhtään rumaa esinettä. Ennen lapsia jouduin miettimään, voinko ostaa jonkun hauskannäköisen nuken, mutta nyt saan ostaa hienoja vintage-legoja. Työhuoneelleni voin kerätä romua. Ohikulkijat erehtyvätkin pitämään sitä usein kirpputorina.

Julkaiset blogissasi outojen linkkien listaa. Roikutko koko ajan netissä?
En varmasti tavallista enempää, mutta ennen nukahtamista on kiva katsoa pari tviittiä iPhonen sinisessä valossa.

Luovut pian Vuoden graafikko -tittelistäsi. Miltä juhlavuosi on tuntunut?
Niin kuin aivastukselta mutta paremmalta. Minua on pyydetty puhumaan moneen paikkaan, mikä on ollut mukavaa. Seuraavaksi voisi olla kivaa olla vaikka jonkinlainen neuvos.

Kasper Strömman

■ On tullut tunnetuksi design-maailmaa humoristisesti ruotivasta blogistaan Kasper Diem: kasperstromman.com.

■ Kuvittaja, graafikko ja bloggaaja on syntynyt 4.6.1974 Turussa.

■ Valittiin Vuoden graafikoksi 2013.

■ Asuu Helsingissä puolisonsa tekstiilitaiteilija Maija Louekarin kanssa. Parilla on kaksi lasta.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.