"Olen viimein tajunnut, että hirveistä kokemuksista on ollut myös hyötyä. Ei ole sellaista vastoinkäymistä, jota en selättäisi", Jenny Rostain uskoo. Kuva Jouni Harala
"Olen viimein tajunnut, että hirveistä kokemuksista on ollut myös hyötyä. Ei ole sellaista vastoinkäymistä, jota en selättäisi", Jenny Rostain uskoo. Kuva Jouni Harala

Jenny Rostain, 32, eli miljonääriunelmaa Manhattanilla, joka paljastui väkivaltaiseksi vankilaksi. Vuosien piinan jälkeen Jenny löysi onnen Suomesta ja suhteesta ohjaaja Olli Saarelan kanssa.

Jenny Rostain, 32, näyttää eteeriseltä luonnonlapselta, joka on viettänyt mukavan elämän tavallisessa pikkukylässä.

Arvio ei voisi mennä enempää pieleen.

– Elämäni on ollut kuin rankka saippuasarja, josta ei ole draamaa puuttunut. Se johtuu osittain minusta. Olen luonteeltani heittäytyjä, joka on vaihtanut suuntaa jyrkässä mutkassa ja yllättäen, Jenny sanoo.

Jenny palasi Helsinkiin viime talvena asuttuaan kuusi vuotta New Yorkissa. Yhdysvalloissa hän ehti luoda näyttelijänuraa ja sai pieniä rooleja elokuvista sekä tv-sarjoista. Jennyn tunnetuin esiintyminen nähtiin vuonna 2011 Lady Gagan musiikkivideolla Marry the night.

Suomessa uteliaisuus 177-senttistä kaunotarta kohtaan heräsi viime vuonna, kun hänet bongattiin ohjaaja Olli Saarelan, 48, käsipuolesta.

– Kun muutin takaisin Suomeen, en tiennyt Ollista juuri muuta kuin hänen ohjaamansa hienot elokuvat. Kaikilla muilla sen sijaan tuntui olevan Ollista mielipide.

Monien ystävien mielestä Jenny on tehnyt suuren virheen ryhtyessään seurustelemaan Saarelan kanssa.

– En ymmärrä ihmisten tarvetta puuttua asioihimme. Olli voi olla vaikea persoona, mutta samalla maailman ihanin ihminen. Hän on ensimmäinen mies, jonka kanssa voin olla oma itseni, Jenny sanoo.

Jennyllä on perspektiiviä rakkauteen. 32-vuotiaan näyttelijän elämään on osunut tragedioita, joista hän toipuu yhä.

– En usko, että kukaan pystyy minua ainakaan tämän enempää satuttamaan. Olen kokenut niin paljon kipua, etten pienestä hätkähdä.

Miljonäärielämän kääntöpuoli

Asiat alkoivat mennä pieleen jo lapsuudessa, kun Jennyn vanhemmat erosivat isän silloisen alkoholiongelman takia. Jenny reagoi muutokseen sairastumalla syömishäiriöön: hänelle puhkesi anoreksia, jota hoidettiin viisitoistavuotiaaksi asti.

– Pidin itseäni rumana ja lihavana, vaikka painoin alimmillaan 39 kiloa. Minusta tuntui aina siltä, etten kelvannut sellaisena kuin olin.

Lähipiirilleen Jenny oli armollisempi. Kun nuoruuden poikaystävä paljastui huumeidenkäyttäjäksi, Jenny yritti ymmärtää miestä viimeiseen saakka.

– Olen usein rakastunut vääriin miehiin, koska olen kuvitellut voivani pelastaa ja muuttaa heidät. Miten hölmö ihminen voi olla!

Vuonna 2007 Jenny tapasi Oslossa varakkaan amerikkalaismiehen, jonka kanssa hän muutti New Yorkiin. Elämä Manhattanilla vaikutti unelmalta.

– Viikonloppuisin juhlimme varakkaiden manhattanilaisten yksityisbileissä ja joimme samppanjaa. Oli epätodellista tupsahtaa sellaiseen maailmaan.

Jenny pani jo suhteen alussa merkille miehensä viehtymyksen sadomasokismiin, mutta ajatteli sen kuuluvan alkuhuumaan.

– Ensin tein pieniä myönnytyksiä, kunnes huomasin toteuttavani yhä enemmän hänen fantasioitaan. Jos tein jotain väärin, hän rankaisi minua.

Mitä pidemmälle suhde eteni, sitä rajummaksi seksuaaliset odotukset muuttuivat.

– Minua pidettiin täydellisenä naisena, koska olin nuori ja kaunis, ja kestin rajattomasti kipua.

Pako vaikeasta suhteesta

Erimielisyydet avioliitossa kärjistyivät vuonna 2009, kun puoliso raivoisan riidan päätteeksi kävi käsiksi Jennyyn ja kuristi häntä seinää vasten. Kokemus oli niin pelottava, että pian tapahtuneen jälkeen Jenny yritti itsemurhaa ottamalla yliannostuksen lääkkeitä.

– Kun heräsin sairaalassa, en enää voinut pidätellä itseäni. Kerroin kaiken lääkärille, joka kehotti minua lähtemään suhteesta. Tuon jälkeen uskalsin tukeutua myös ystäviini, joiden avulla pääsin hiljalleen irrottautumaan miehestä.

Aviomies suostui eroon monien vaiheiden jälkeen. Ehtona kuitenkin oli, ettei Jenny vaadi itselleen rahaa tai omaisuutta.

– Tiedän, että minun olisi pitänyt kertoa kokemuksistani poliisille. Olin kuitenkin niin rikki kaikesta, ettei minulla ollut voimia taistella. Halusin vain unohtaa koko asian.

Jenny on pohtinut paljon valintojaan ja niiden seurauksia.

– Jokainen meistä on pohjimmiltaan hyvä, mutta lapsuuden kasvuympäristö ja elämänkokemukset muokkaavat meitä väistämättä. Silti en voi syyttää ketään siitä, mitä minulle on tapahtunut.

Hullujen vuosien jälkeen tasainen arki Helsingissä on tuntunut tervetulleelta muutokselta. Jenny asuu ja tekee töitä yhdessä avopuolisonsa, Olli Saarelan kanssa.

– Tuntuu ihanalta olla vihdoin suhteessa, joka perustuu molemminpuoliseen avoimuuteen. Minun ei tarvitse salata Ollilta mitään tai haikailla muiden perään. Haluan olla yhden miehen nainen, Jenny sanoo.

Lue Jennyn uskomaton elämäntarina Me Naisten numerosta 12/2014. Voit myös ostaa digilehden täältä.

Jenny esiintyi vuonna 2011 Lady Gagan Marry The Night -videolla.

Lue myös:

Jenny Rostain: "Olli hakeutui hoitoon, ja minä tuen häntä"

Jenny Rostain

Näyttelijä-käsikirjoittaja syntyi 11.3.1982 Mikkelissä. Asuu Helsingissä avopuolisonsa, ohjaaja Olli Saarelan kanssa.

9-vuotiaan Oliver-pojan äiti.

Opiskellut näyttelijäksi New Yorkin Stella Adler Studiossa. Esiintynyt Lady Gagan videolla. Näytellyt elokuvissa Kasipallo ja Walter Mittyn ihmeellinen elämä, sekä tv-sarjassa Nymfit.

Treenaa parhaillaan päärooliaan varten Peppi-elokuvassa, jonka ohjaa Olli Saarela.

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti