"Olen viimein tajunnut, että hirveistä kokemuksista on ollut myös hyötyä. Ei ole sellaista vastoinkäymistä, jota en selättäisi", Jenny Rostain uskoo. Kuva Jouni Harala
"Olen viimein tajunnut, että hirveistä kokemuksista on ollut myös hyötyä. Ei ole sellaista vastoinkäymistä, jota en selättäisi", Jenny Rostain uskoo. Kuva Jouni Harala

Jenny Rostain, 32, eli miljonääriunelmaa Manhattanilla, joka paljastui väkivaltaiseksi vankilaksi. Vuosien piinan jälkeen Jenny löysi onnen Suomesta ja suhteesta ohjaaja Olli Saarelan kanssa.

Jenny Rostain, 32, näyttää eteeriseltä luonnonlapselta, joka on viettänyt mukavan elämän tavallisessa pikkukylässä.

Arvio ei voisi mennä enempää pieleen.

– Elämäni on ollut kuin rankka saippuasarja, josta ei ole draamaa puuttunut. Se johtuu osittain minusta. Olen luonteeltani heittäytyjä, joka on vaihtanut suuntaa jyrkässä mutkassa ja yllättäen, Jenny sanoo.

Jenny palasi Helsinkiin viime talvena asuttuaan kuusi vuotta New Yorkissa. Yhdysvalloissa hän ehti luoda näyttelijänuraa ja sai pieniä rooleja elokuvista sekä tv-sarjoista. Jennyn tunnetuin esiintyminen nähtiin vuonna 2011 Lady Gagan musiikkivideolla Marry the night.

Suomessa uteliaisuus 177-senttistä kaunotarta kohtaan heräsi viime vuonna, kun hänet bongattiin ohjaaja Olli Saarelan, 48, käsipuolesta.

– Kun muutin takaisin Suomeen, en tiennyt Ollista juuri muuta kuin hänen ohjaamansa hienot elokuvat. Kaikilla muilla sen sijaan tuntui olevan Ollista mielipide.

Monien ystävien mielestä Jenny on tehnyt suuren virheen ryhtyessään seurustelemaan Saarelan kanssa.

– En ymmärrä ihmisten tarvetta puuttua asioihimme. Olli voi olla vaikea persoona, mutta samalla maailman ihanin ihminen. Hän on ensimmäinen mies, jonka kanssa voin olla oma itseni, Jenny sanoo.

Jennyllä on perspektiiviä rakkauteen. 32-vuotiaan näyttelijän elämään on osunut tragedioita, joista hän toipuu yhä.

– En usko, että kukaan pystyy minua ainakaan tämän enempää satuttamaan. Olen kokenut niin paljon kipua, etten pienestä hätkähdä.

Miljonäärielämän kääntöpuoli

Asiat alkoivat mennä pieleen jo lapsuudessa, kun Jennyn vanhemmat erosivat isän silloisen alkoholiongelman takia. Jenny reagoi muutokseen sairastumalla syömishäiriöön: hänelle puhkesi anoreksia, jota hoidettiin viisitoistavuotiaaksi asti.

– Pidin itseäni rumana ja lihavana, vaikka painoin alimmillaan 39 kiloa. Minusta tuntui aina siltä, etten kelvannut sellaisena kuin olin.

Lähipiirilleen Jenny oli armollisempi. Kun nuoruuden poikaystävä paljastui huumeidenkäyttäjäksi, Jenny yritti ymmärtää miestä viimeiseen saakka.

– Olen usein rakastunut vääriin miehiin, koska olen kuvitellut voivani pelastaa ja muuttaa heidät. Miten hölmö ihminen voi olla!

Vuonna 2007 Jenny tapasi Oslossa varakkaan amerikkalaismiehen, jonka kanssa hän muutti New Yorkiin. Elämä Manhattanilla vaikutti unelmalta.

– Viikonloppuisin juhlimme varakkaiden manhattanilaisten yksityisbileissä ja joimme samppanjaa. Oli epätodellista tupsahtaa sellaiseen maailmaan.

Jenny pani jo suhteen alussa merkille miehensä viehtymyksen sadomasokismiin, mutta ajatteli sen kuuluvan alkuhuumaan.

– Ensin tein pieniä myönnytyksiä, kunnes huomasin toteuttavani yhä enemmän hänen fantasioitaan. Jos tein jotain väärin, hän rankaisi minua.

Mitä pidemmälle suhde eteni, sitä rajummaksi seksuaaliset odotukset muuttuivat.

– Minua pidettiin täydellisenä naisena, koska olin nuori ja kaunis, ja kestin rajattomasti kipua.

Pako vaikeasta suhteesta

Erimielisyydet avioliitossa kärjistyivät vuonna 2009, kun puoliso raivoisan riidan päätteeksi kävi käsiksi Jennyyn ja kuristi häntä seinää vasten. Kokemus oli niin pelottava, että pian tapahtuneen jälkeen Jenny yritti itsemurhaa ottamalla yliannostuksen lääkkeitä.

– Kun heräsin sairaalassa, en enää voinut pidätellä itseäni. Kerroin kaiken lääkärille, joka kehotti minua lähtemään suhteesta. Tuon jälkeen uskalsin tukeutua myös ystäviini, joiden avulla pääsin hiljalleen irrottautumaan miehestä.

Aviomies suostui eroon monien vaiheiden jälkeen. Ehtona kuitenkin oli, ettei Jenny vaadi itselleen rahaa tai omaisuutta.

– Tiedän, että minun olisi pitänyt kertoa kokemuksistani poliisille. Olin kuitenkin niin rikki kaikesta, ettei minulla ollut voimia taistella. Halusin vain unohtaa koko asian.

Jenny on pohtinut paljon valintojaan ja niiden seurauksia.

– Jokainen meistä on pohjimmiltaan hyvä, mutta lapsuuden kasvuympäristö ja elämänkokemukset muokkaavat meitä väistämättä. Silti en voi syyttää ketään siitä, mitä minulle on tapahtunut.

Hullujen vuosien jälkeen tasainen arki Helsingissä on tuntunut tervetulleelta muutokselta. Jenny asuu ja tekee töitä yhdessä avopuolisonsa, Olli Saarelan kanssa.

– Tuntuu ihanalta olla vihdoin suhteessa, joka perustuu molemminpuoliseen avoimuuteen. Minun ei tarvitse salata Ollilta mitään tai haikailla muiden perään. Haluan olla yhden miehen nainen, Jenny sanoo.

Lue Jennyn uskomaton elämäntarina Me Naisten numerosta 12/2014. Voit myös ostaa digilehden täältä.

Jenny esiintyi vuonna 2011 Lady Gagan Marry The Night -videolla.

Lue myös:

Jenny Rostain: "Olli hakeutui hoitoon, ja minä tuen häntä"

Jenny Rostain

Näyttelijä-käsikirjoittaja syntyi 11.3.1982 Mikkelissä. Asuu Helsingissä avopuolisonsa, ohjaaja Olli Saarelan kanssa.

9-vuotiaan Oliver-pojan äiti.

Opiskellut näyttelijäksi New Yorkin Stella Adler Studiossa. Esiintynyt Lady Gagan videolla. Näytellyt elokuvissa Kasipallo ja Walter Mittyn ihmeellinen elämä, sekä tv-sarjassa Nymfit.

Treenaa parhaillaan päärooliaan varten Peppi-elokuvassa, jonka ohjaa Olli Saarela.

Kasmir on aiemminkin kertonut kokemastaan epävarmuudesta. Kuva: Heli Blåfield
Kasmir on aiemminkin kertonut kokemastaan epävarmuudesta. Kuva: Heli Blåfield

Laulaja Kasmir kertoo jumaloivansa avopuolisoaan, mutta tunteneensa pariskunnan ikäeron takia riittämättömyyttä.

Vain elämää -ohjelmassa keskustellaan tällä viikolla seksin merkityksestä parisuhteessa. 

Kasmir-nimellä esiintyvä laulaja Thomas Kirjonen, 33, avaa rohkeasti omaa tilannettaan:

– Omassa elämässäni parisuhteessa jossain kohtaa mun halut saattavat olla ihan olemattomat. Siinä ei ole mitään sellaista, että rakkaus olisi kuollut, mutta kyllähän seksi on kumminkin tosi tärkeä osa parisuhdetta. 

Mira Luoti, jonka päivää tällä viikolla vietetään, on Kasmirin kanssa samoilla linjoilla seksin tärkeydestä. 

– Kun lapset tulee, niin joutuu rakentamaan sen ihan uudelleen. Siitä täytyy pitää huolta, hän lisää.

”Olin tosi epävarma meidän parisuhteen alussa.”

Ikäero ja epävarmuus

Kasmir kertoo jaksossa myös tunteneensa parisuhteen aluksi epävarmuutta omasta riittävyydestään. 

– Jumaloin mun avopuolisoa, hän on kaikin tavoin kaunis ihminen. Mutta se ikäero siinä, olin tosi epävarma meidän parisuhteen alussa. 

Kasmir on Iltalehden mukaan seurustellut pari vuotta nyt 21-vuotiaan Julian kanssa. Kasmir harmittelee olleensa välillä ”tosi perseestä”, koska epävarmuus nostaa usein ihmisen ikävimmät piirteet esiin.

Kasmir on aiemminkin puhunut avoimesti epävarmuuden ja riittämättömyyden tunteista. Me Naisten haastattelussa hän kertoi hiljattain kuittailusta, jota sai kavereiltaan kaljuunnuttuaan nuorena.

– Vaikka ihmiset eivät tarkoittaisi pahaa, herkkään paikkaan osuvat sanat satuttavat. Pilkka myrkytti mieltäni ja aiheutti ujoutta ja epävarmuutta. Itsetuntooni jäi syvä särö.

Tiina Arlin sai laittomat potkut, haastoi työnantajansa oikeuteen, voitti käräjät ja ajautui pitkäaikaistyöttömyyteen. – Miksi minulta vietiin kaikki, vaikka tein työni hyvin? hän kysyy nyt.

Tässä päivässä ei ole mitään juhlimisen arvoista.

Ajatus risteilee Tiina Arlinin, 53, päässä, kun hän hörppii keittiönpöydän ääressä kahvia kotonaan 15. toukokuuta Vantaan Myyrmäessä.

Vaikka ulkona sää on juhlittavan upea eikä kiire paina, Tiinan mieli on apea. Hänen ajatuksensa ovat siinä, mitä tapahtui päivälleen neljä vuotta sitten.

15. toukokuuta 2014 Tiina istui Helsingin käräjäoikeuden istuntosalissa työsuhderiidan takia. Vastassaan hänellä oli entinen työnantajansa Suomen valtio, eduskunnan kanslia.

Vuonna 2012 Tiina oli saanut potkut esimiehensä, kansanedustaja Reijo Hongiston avustajan paikalta vain kaksi päivää ennen kuin hänen määräaikainen työsuhteensa olisi päättynyt. Määräaikaista työsuhdetta ei voi purkaa laillisesti ilman erittäin painavaa syytä.

– Lopputili tuli aivan puskista, niin yllättäen kuin vain mahdollista. En ollut saanut mitään varoituksia, Tiina kertoo.

Alun perin Tiinan työsuhteen piti kestää Hongiston kauden loppuun saakka. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan pyynnöstä Tiinalle kirjoitettiin lyhyempi sopimus. Suullisesti ja kirjallisesti Tiina ja hänen esimiehensä kuitenkin sopivat, että Tiinan pesti kestää vaalikauden loppuun saakka.

Tiina otti yhteyttä liittoonsa heti, kun sai tietää, ettei työsuhdetta jatketa. Liiton avustuksella hän yritti neuvotella asiasta työnantajansa kanssa. Keskustelut eivät johtaneet mihinkään. Tiina haastoi työnantajansa oikeuteen.

”Ainoa rehellinen syy potkuille oli se, että minulla oli suhde pomoni kanssa.”

– Siitä alkoi täysi helvetti. Esimieheni alkoi mustamaalata mainettani, Tiina kertoo.

Oikeudenkäyntiä Tiina joutui odottamana melkein kaksi vuotta. Kun istuntopäivä vihdoin koitti, Tiinan entinen esimies väitti todistajana monia asioita.

Hän väitti, että Tiina olisi jättänyt tulematta töihin, koska oli ollut edellisenä iltana juopottelemassa. Esimies väitti, ettei Tiina osannut kirjoittaa ja että hän kieltäytyi työtehtävästä. Vain vähän aikaa sitten Tiinan ja Hongiston välit olivat Tiinan mukaan olleet aivan toiset.

– Kaikki syytteet tulivat puun takaa eivätkä pitäneet paikkaansa. Ainoa rehellinen syy potkuille oli se, että minulla oli suhde pomoni kanssa. Hän on perheellinen mies ja halusi minusta eroon, kun hänen omatuntonsa alkoi kolkuttaa, Tiina kertoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Tiina irtisanottiin vuonna 2012. Kuva otettu joulukuussa 2011. Kuva: Tiinan kotialbumi
Tiina irtisanottiin vuonna 2012. Kuva otettu joulukuussa 2011. Kuva: Tiinan kotialbumi

Oikeus tuli, terveys meni

Elokuussa 2014 myös Helsingin käräjäoikeus asettui Tiinan puolelle. Hän voitti käräjät.

Käräjäoikeuden mukaan Tiinan irtisanomiselleen tai ylipäätään vaalikautta lyhyemmälle määräaikaiselle työsuhteelle ei löytynyt laillista perustetta. Työnantaja ei pystynyt todistamaan yhtäkään irtisanomisen syyksi esitettyä väitettä todeksi. Erityisen loukkaavana oikeus piti sitä, että Tiina irtisanottiin vain kaksi päivää ennen määräaikaisen työsuhteen päättymistä.

Myös Tiinan ja Hongiston suhdetta puitiin istuntosalissa. Reijo Hongisto on kiistänyt jyrkästi suhteensa Tiinaan. Käräjäoikeuden papereissa kuitenkin lukee, että tutkintamateriaalien perusteella ”heidän välillään on ollut läheisempi suhde kuin pelkkä työtoveruus. Kuinka pitkälle suhde on edennyt jää arvoitukseksi, eikä sillä ole tämän jutun ratkaisun kannalta merkitystä.”

Samoissa papereissa lukee, ettei henkilökohtaisen suhteen viileneminen ole peruste työsuhteen päättymiselle.

”Olin työtön, masentunut ja aivan loppu.”

Voiton jälkeen Tiinan tunteet risteilivät. Toisaalta hän tunsi iloa siitä, että oikeus tapahtui.

– Koskaan aiemmin avustaja ei ole vienyt työsuhderiitaa käräjille, minä löysin siihen ensimmäisenä rohkeuden. Lähdin käräjille siksi, että halusin avustajille paremmat oikeudet. En ollut ainoa, jolle kirjoitettiin suotta vaalikautta lyhempi sopimus, Tiina kertoo.

– Olin tyytyväinen, että tulevaisuudessa avustajilla olisi ennakkotapaukseni jälkeen parempi irtisanomissuoja. Muut avustajat eivät voi saada samanlaisia mielivaltaisia potkuja.

Samaan aikaan Tiina kuitenkin ajatteli, että hänen elämänsä oli aivan pilalla.

– Olin työtön, masentunut ja väsynyt. Myös ihmissuhteeni pomoni kanssa oli tietenkin ohi. Mietin, mitä ihmettä seuraavaksi tapahtuu.

Pakko pysyä kasassa

Heti irtisanomisensa jälkeen vuonna 2012 Tiina alkoi hakea uutta työtä. Aiemmin parhaimmillaan kahta työtä tehnyt nainen ei voinut kuvitellakaan jäävänsä lepäämään laakereillaan. Samaan aikaan tapaus nousi isosti uutisotsikoihin.

– Lähetin työhakemuksia, lähetin ja lähetin, Tiina kertoo.

Tiina haki toimistotöitä, joista hänellä on vuosien kokemus. Potkujensa jälkeen hän on päässyt yhteen haastatteluun.

– Karsiuduin heti kättelyssä. Yksi syy ikäni lisäksi on varmaankin se, että moni työnantaja googlaa hakijat. Minun kohdallani Googlessa törmää usein ex-pomoni esittämiin perättömiin väitteisiin.

”Ajattelin, että on pysyttävä hengissä siksi, että oikeus tapahtuu.”

Vaikka Tiina yritti pysyä sinnikkäänä, oikeudenkäynti ajoi hänet loppuun. Yöt menivät valvoessa ja päivät kuluivat miettien, mitä seuraavaksi tapahtuu.

– Minulla oli usein huono ja ahdistunut olo. Sain paniikkikohtauksia. Mutta halusin saada oikeudenkäynnin hoidettua. Ajattelin, että on pysyttävä reippaana ja hengissä siksi, että oikeus tapahtuu.

Kun oikeus lopulta tapahtui, Tiinan vointi romahti.

– Kun kaikki oli ohi, minusta tuntui siltä, kuin ilmapallosta olisi vedetty ilmat ulos. Kaikki oli mennyt, ja iski masennus.

Käteen pelkkää tyhjää

Tällä hetkellä Tiina on määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä masennuksen takia. Hän on aiemmin päässyt käymään terapiassa, mutta hoitojakso jäi liian lyhyeksi.

– Terapiassa minusta alkoi pikkuhiljaa tuntua, että pääsen eteenpäin. Kun hoito loppui kesken, olin taas tyhjän päällä. Minulla on edelleen paljon unihäiriöitä. Ne vievät voimat. Heräilen jatkuvasti ja valvon miettien.

”Tein sen virheen, että lähdin suhteeseen varatun miehen kanssa. Siitä olen saanut kärsiä nahoissani.”

Työsuhderiidan voittamisen jälkeen Tiinalle määrättiin korvaukseksi yhdeksän kuukauden palkat, irtisanomisajan palkka ja lomakorvaus irtisanomisajalta. Kuukausipalkka Tiinalla oli 2315 euroa. Suomen valtio määrättiin maksamaan myös oikeudenkäyntikulut, mutta ne menivät suoraan liittoon.

Könttäsummana yhdeksän kuukauden palkka voi kuulostaa suurelta, mutta todellisuus on toinen.

– Koska korvaukset maksettiin palkkoina, niistä maksettiin ansiotuloverot. Työttömyysvakuutusrahasto otti korvauksesta noin puolet, ja työttömyyskassa peri summasta takaisin maksettuja työttömyyspäivärahoja. Kun siihen päälle laskee sen, etten työllisty, voisi sanoa, etten voittanut rahallisesti mitään, Tiina kertoo.

Tiinan entinen esimies on yhä töissä kansanedustajana. Se tuntuu Tiinasta epäreilulta.

– Miksi minulta vietiin kaikki, vaikka tein työni hyvin? Samaan aikaan minulle laittomat potkut antanut ihminen istuu eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa.

Iso virhe, jonka Tiina menneisyydessään näkee, on se, että hänen välinsä Hongistoon muuttuivat niin läheisiksi. 

– Minulla olisi pitänyt hälytyskellot soida sen suhteen, mutta en osannut kuunnella järjen ääntä. Luotin sinisilmäisenä väärään ihmiseen. Siitä virheestä olen saanut kärsiä nahoissani moninkertaisesti.

Lopussa on vain toivo

Mitä jos?

Ajatus nousee satunnaisesti Tiinan mieleen. Millaista elämää hän eläisi nyt, jos olisi päättänyt, ettei haastakaan työnantajaansa oikeuteen?

– Minun on vaikeaa päästä elämässä eteenpäin. Edelleen monesti alkaa itkettää, kun vain mietin koko tilannettani. Olen lapseton tahattomasti, mutta aina olen miettinyt, että työ ja ura voisivat olla lapsiani. Minulla on sellainen olo, ettei minulla ole mitään, kun ei ole perhettä tai työtä.

Omasta voinnista huolimatta Tiina on silti varma, että kävisi läpi saman uudestaan.

– Se, että rikotaan lakia, on valtavassa ristiriidassa oikeudentajuni kanssa. En olisi voinut päästää työnantajaani kuin koiraa veräjästä. Irtisanominen oli niin törkeä.

”Edelleen toivon, että saan kunnon sellaiseksi, että pääsen tekemään jotain hyödyllistä.”

Ja kyllä Tiinan elämästä hyvääkin löytyy. On iäkkäät vanhemmat, jotka tarvitsevat apua ja jaksavat tukea. On Vantaan lähimetsät, joihin sukeltaessa ja linnunlaulua kuunnellessa tuntuu hetken ajan siltä, että kaikki on hyvin. Lisäksi aina on pientä toivoa.

– Edelleen toivon, että vielä joskus saan vointini sellaiseksi, että pääsen tekemään jotain hyödyllistä. Haluaisin päästä vielä joskus töihin.

Mieluiten Tiina haluaisi kansanedustajaksi. Eduskunnassa hän haluaisi päästä vaikuttamaan esimerkiksi työttömien tilanteeseen kokemusasiantuntijana. Hallituksen työttömiin kohdistuva politiikka ja erityisesti aktiivimalli saavat Tiinan tulistumaan.

Nykyisille päättäjille hänellä on tiukkoja terveisiä:

– Terveisiä sieltä, minne aurinko ei paista, koska sieltä tämä politiikka on. Miksi ihmeessä leikataan heiltä, joilla ei ole yhtään mitään? Miksi heitä kyykytetään, joilta on jo viety kaikki? Se on niin kohtuutonta, epäinhimillistä ja epäoikeudenmukaista kuin vain voi olla.

Juttua muokattu 20.5. klo 23.39: korjattu kirjoitusvirheitä. Juttua muokattu 21.5. klo 9.21: Tarkennettu  Tiina Arlinin työsuhteen solmimista, suhdetta Hongistoon ja työhistoriaa.