Olga ja Tuukka Temosen esikoistyttö aloitti syksyllä koulun Lahdessa, ja perhe hankki kakkosasunnon koulun läheltä. ”Haluamme, että lapsemme kasvavat avoimeen ja suvaitsevaiseen ajatteluun. Se toteutuu helpommin kaupungissa kuin maaseudulla”, he sanovat.
Olga ja Tuukka Temosen esikoistyttö aloitti syksyllä koulun Lahdessa, ja perhe hankki kakkosasunnon koulun läheltä. ”Haluamme, että lapsemme kasvavat avoimeen ja suvaitsevaiseen ajatteluun. Se toteutuu helpommin kaupungissa kuin maaseudulla”, he sanovat.

Olga ja Tuukka Temonen eivät lastenkasvatuksessaan ole tyytyneet perinteisiin ratkaisuihin. – Vanhempien pitää kasvattaa lapsensa, ei tarhan tätien, Tuukka sanoo.

Näyttelijä Olga Temosen, 37 ja ohjaaja-tuottaja Tuukka Temosen, 40, kaikki lapset on hoidettu kotona.

– En ymmärrä, miksi on niin ihailtavaa, että mennään mahdollisimman nopeasti töihin. Minun mielestäni vanhempien pitää kasvattaa lapsensa, ei tarhan tätien, Tuukka sanoo.

– Pankit asettavat ihmiset tilanteeseen, että on pakko tehdä hirveästi töitä. Eihän meillä ole siihen muuta syytä kuin asuntolainan maksaminen, hän jatkaa.

Olga on miehensä kanssa samaa mieltä, mutta myöntää, ettei kuvio olisi heillekään mahdollinen ilman hyviä tukiverkostoja.

– Helppohan tällaisesta ammatista on huudella. En tiedä, miten me tämä asia olisi ratkaistu, jos Tuukka olisi metalli­konepajalla ja minä kirjanpitäjä tai sairaanhoitaja, Olga sanoo.

– Olemme etuoikeutettuja, sillä lapsemme pystyvät elämään kanssamme tällaista elämää.

Toinen koulukaupunki

Ihan tavallinen ei ollut Temosten perheen kouluvalintakaan.

Esikoistyttö Helga aloitti koulun Lahdessa, 40 kilometrin päässä kotoa. Perheelle hankittiin Lahdesta koulun vierestä kakkosasunto, jonne Tuukan äiti muutti. Välillä osa perheestä yöpyy baabuskan luona, ja Lahdesta porhaltaa helposti junalla Helsinkiin.

– Olemme naureskelleet, että Tuukka muutti äitinsä luokse. Seurustelen aikamiespojan kanssa, joka asustaa peräkamarissa, Olga kertoo.

Maalaiskoulun sijasta Olga ja Tuukka päättivät laittaa tyttärensä kouluun Lahdessa, koska uskovat ympäristön tarjoavan lapselle riittävästi virikkeitä.

– Lahti on oikea kaupunki. Siellä on harrastukset ja enemmän lapsia, Tuukka sanoo.

– Maalaiselämän lapset saavat meillä vapaa-ajalla. Minun puolestani he saavat halutessaan jäädä jatkamaan tilallamme sitten aikanaan, mutta toivon, että he hankkivat uran ja koulutuksen. Se on maaseudulla vaikeampaa kuin kaupungissa.

– Haluaisin, että he tottuvat monikulttuurisempaan ja avoimempaan kaupunkielämään, Olga sanoo.

Miksi Olgan ja Tuukan suhde oli aluksi niin vaikea? Miten pariskunnan yhteistyö Teit meistä kauniin -elokuvan työparina sujuu? Lue lisää Me Naisten numerosta 48/2015.

Biikkis

Olga Temonen miehestään Tuukasta: ”Olen aikamiespojan kanssa, joka asustaa äitinsä peräkamarissa”

Kyllä tekevät elämästä vaikeaa. Lapsesta kasvaa avoimempi kaupungissa - no hohhoijaa mihin tuokin perustuu. Ja onhan se kiva kun on varaa ostella asuntoja, mutta kysyivätkö tytöltä mielipidettä, että haluaako 7-vuotiaana (!!!) muuttaa pois kotoa. Eikös ensin toitotettu, että lapset pitää hoitaa itse eikä laittaa päiväkotiin. Näemmä vain ekat vuodet hoidetaan itse ja syydetään pienet lapset maailmalle kasvamaan avoimiksi. En kestä näitä tyyppejä......
Lue kommentti

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.