Madonna piti puheensa Billboard-musiikkilehden naisia ja musiikkialaa käsittelevässä tapahtumassa New Yorkissa. Kuva: Reuters
Madonna piti puheensa Billboard-musiikkilehden naisia ja musiikkialaa käsittelevässä tapahtumassa New Yorkissa. Kuva: Reuters

Laulajan anteeksipyytelemätön puhe Billboardin tilaisuudessa oli vahva kannanotto naisvihaa vastaan.

Madonna, 58, piti perjantaina Billboard-lehden tapahtumassa puheen, joka on viikonlopun aikana levinnyt sosiaalisessa mediassa. Pitkän uran tehnyt laulajalegenda sai tapahtumassa vuoden naisen palkinnon. Hän käytti tilaisuuden hyväkseen puhumalla tasa-arvosta.

– Seison edessänne ovimattona. Tai siis, naisesiintyjänä, tarkoitan. Kiitos, kun tunnustatte kykyni jatkaa uraani 34 vuoden ajan julkean seksismin ja naisvihan sekä jatkuvan kiusaamisen ja väsymättömän herjaamisen kohteena, Madonna tykitti.

Poimimme puheesta viisi tärkeää viestiä:

1. ”Sääntöjä ei ole – jos olet poika”

Madonna kertoi, että häntä ovat ”tietenkin” inspiroineet naisartistit, kuten Debbie Harry, Chrissie Hynde ja Aretha Franklin, mutta varsinkin tänä vuonna kuollut David Bowie.

– Hän ruumiillisti miehuutta ja naiseutta, ja se sopi minulle loistavasti. Hän sai minut ajattelemaan, ettei ole sääntöjä. Mutta olen väärässä. Sääntöjä ei ole – jos olet poika.

”Saat olla nätti, söpö ja seksikäs, mutta älä vaikuta liian fiksulta.”

– Jos olet tyttö, sinun on pelattava mukana. Saat olla nätti, söpö ja seksikäs, mutta älä vaikuta liian fiksulta. Älä ole mitään mieltä, jos ajatuksesi ei käy yksiin yleisen mielipiteen kanssa.

2. ”Ikääntyminen on synti”

Madonna on aina ollut räväkkä. Mutta onko hänen radikaalein tekonsa ollut vanheneminen?

– Ihmiset sanovat, että olen kiistelty. Mutta eniten polemiikkia olen herättänyt sillä, että olen pysynyt täällä. Michael on poissa, Tupac on poissa, Prince on poissa, Whitney on poissa, Amy Winehouse on poissa, David Bowie on poissa. Mutta minä seison täällä edelleen. Olen yksi onnekkaista, ja mietin joka päivä, miten paljon minulla on syytä olla kiitollinen.

Laulajan mukaan naisen ja naisartistin ei ole yhtä soveliasta vanheta kuin miehen.

– Ja vihdoinkin, älä ikäänny, koska ikääntyminen on synti. Sinua tullaan kritisoimaan ja panettelemaan ja sinua ei varmasti soiteta radiossa.

3. ”Olen paha feministi”

Madonna on saanut uransa varrella huomata, että suora puhe naisen seksuaalisuudesta on monelle punainen vaate.

– Miehet saavat pitää sinua objektina ja voit pukeutua kuin lutka, mutta älä tunnusta sitä, että olet lutka. Ja älä, toistan, älä jaa seksuaalisia fantasioitasi maailman kanssa.

1990-luvun alussa Madonna julkaisi kohutun Erotica-levyn ja Sex-kirjan. Nyt hän kertoi puheessaan, että tunsi tuolloin itsensä ”planeetan vihatuimmaksi ihmiseksi”. Laulaja muistaa, kuinka häntä kutsuttiin julkisuudessa ”huoraksi ja noidaksi” ja jopa verrattiin saatanaan. Tässä kohtaa puhetta kyyneleet ilmestyivät Madonnan silmiin.

”Silloin ymmärsin ensimmäisen kerran, että naiset eivät ole yhtä vapaita kuin miehet.”

– Silloin ymmärsin ensimmäisen kerran, että naiset eivät ole yhtä vapaita kuin miehet.

Madonna muistelee, kuinka tunnettu feministi-ikoni, kirjailija Camille Paglia, tuomitsi laulajan. Paglian mielestä Madonna vaikeutti naisten etenemistä tekemällä itsestään seksiobjektin.

– Ajattelin, että aa, olet feministi, sinulla ei ole seksuaalisuutta, kiellät sen. Sitten sanoin fuck it, olen erilainen feministi. Olen paha feministi.

4. ”Vastustuksenne on tehnyt minusta taistelijan”

Madonna korosti kuitenkin, että kova kohtelu on antanut hänelle voimaa.

– Kaikki epäilijät ja masentajat, jotka olette saaneet minut käymään läpi helvetin ja sanoneet, etten pysty tai ettei minun pidä: Vastustuksenne on tehnyt minusta vahvemman, saanut minut puskemaan kovempaa ja tehnyt minusta sen taistelijan, joka olen nyt. Se on tehnyt minusta sen naisen, joka olen nyt. Joten kiitos teille.

”Älä ole ovimatto”, viestitti Madonnan Instagram-kuva puheen jälkeen.

5. ”Miehiä ei pidä tukea, koska he ovat miehiä”

Media on tulkinnut Madonnan viitanneen epäsuorasti Donald Trumpin valintaan Yhdysvaltain presidentiksi. Laulaja kannatti vaaleissa Hillary Clintonia.

– Naisia on alistettu niin kauan, että he uskovat, mitä miehet sanovat heistä. He uskovat, että tarvitaan mies hoitamaan homma kotiin. Ja on hyviä miehiä, joita on syytäkin tukea – mutta ei, koska he ovat miehiä, vaan koska he ovat sen arvoisia, Madonna sanoi puheessaan.

6. ”Naisina meidän on alettava nähdä oma ja toistemme arvo”

Laulaja painotti naisten välistä solidaarisuutta.

– Naisina meidän on alettava nähdä oma ja toistemme arvo. Etsittävä vahvoja naisia, joiden kanssa ystävystyä ja liittoutua, joilta oppia, joiden kanssa tehdä yhteistyötä, joista inspiroitua, joita tukea ja joista valaistua.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.