One Directionin Louis Tomlinson, Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne ja Harry Styles vuonna 2013. Kuva: Shutterstock
One Directionin Louis Tomlinson, Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne ja Harry Styles vuonna 2013. Kuva: Shutterstock

Suosikkipoikabändin takoo rahaa vielä kuukausia, vaikka eropäätös on jo tehty.

Kun viime vuosien suosituin poikabändi One Direction ilmoitti eilen hajoavansa, miljoonien teinityttöjen sydän rusentui mykkyrälle. Uutista seurasi kuitenkin pieni myönnytys: bändi ilmoitti jatkavansa meneillään olevaa maailmankiertuettaan, julkaisevansa loppuvuodesta joululevyn ja tekevänsä yhteistyötä vielä ensi vuoden maaliskuuhun saakka.

Usein yhtyeiden erouutiset tulevat niin yllättäen, että ihailijoille ei jää aikaa totutella ajatukseen suosikkibändin yhteisen taipaleen päättymisestä. Tämä eräänlainen puolen vuoden harkinta-aika on siis kuulostanut monen 1D-fanin korvaan ihanalta: aivan kuin bändi tarjoaisi pehmeän laskun suosikkibändittömään aikakauteen!

Todellisuudessa pitkittyneen eroprosessin taustasyynä on mitä luultavimmin vain raha. Bändin jäsenet Niall Horan, Liam Payne, Harry Styles, Louis Tomlinson ja Zayne Malik (joka erosi bändistä jo aiemmin tänä vuonna) ovat jokainen ansainneet viisivuotisen uransa aikana arviolta 27 miljoonaa puntaa.

Bändi on julkaissut tähän mennessä neljä albumia. Suuri osa heidän omaisuudestaan ei ole kuitenkaan tullut levymyynnin ja kiertueiden kautta, vaan tehokkaan tuotteistamisen tuloksena.

Kelloja, tyynyjä, reppuja, leluja, rannekoruja, kyniä – One Directionia on myyty lähes kaikissa mahdollisissa muodoissa. Heistä kertovista neljästä kirjasta jokainen on noussut myyntilistojen kärkeen. Bändin jäsenten naamoilla on myös myyty hajuvesiä.

Kultakelloja ja kartanoita

One Direction syntyi X Factor -laulukilpailun kautta. Nyt hieman yli parikymppiset jäsenet eivät tunteneet toisiaan entuudestaan, kun yhtyettä alettiin sorvata kasaan.

Vaikka nuoret bändiläiset ovat kuluttaneet keikkapalkkioitaan kultakelloihin, nopeisiin autoihin ja kartanoihin, kaikki omaisuus ei ole sujahtanut pröystäilyyn. Bändin jäsenet ovat kaikki peräisin työväenluokkaisista perheistä – jokainen heistä on jakanut omaisuudestaan osan myös lähimmilleen.

Zayn ja on ostanut luksusasunnon äidilleen, joka työskentelee kokkina koulussa. Liam hankki pubissa työskentelevälle isälleen ja sairaanhoitajana työskentelevälle äidilleen 400 000 miljoonan punnan omakotitalon. Louis on palkannut äitinsä ja siskonsa työskentelemään alaisuudessaan. Niall maksoi pois äitinsä asuntolainan ja osti hänelle auton. Harry kustansi eronneen äitinsä uudet häät ja osti isälleen 100 000 punnan Porschen. Bändiläisten on myös kerrottu lähettävän viikkorahaa äideilleen.

Lähde: Daily Mail

Päivitetty tieto 25.8.2015 kello 19.03: One Direction bändi on ilmoittanut, ettei ero ole lopullinen. Bändi on jäämässä ainoastaan tauolle, jonka kestoa he eivät ole vielä määritelleet.

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä:

 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.