Marja Pyykkö. Kuva: Kaisu Jouppi
Marja Pyykkö. Kuva: Kaisu Jouppi

Marja Pyykkö, 38, iloitsee, ettei joku ole enää koko ajan kiinni hänen tississään.

Olet ohjannut komedian nimeltä Kekkonen tulee! Kekkosen sijasta se kertoo hulluista lappilaisista naisista. Miksi?
Elokuva ei ole dokumentti Kekkosesta, vaan siitä, miten muutosta kaipaavat kyläläiset sekoavat presidentin vierailusta. Hullut naiset kiinnostavat sekä minua että elokuvan käsikirjoittajaa Elias Koskimiestä. Elokuvan naisista samastun parhaiten Marjaana Maijalan roolihahmoon, joka on hulluksi tullut kotiäiti.

Oletko itse tullut hulluksi kotona?
En, mutta minulla on 3- ja 5-vuotiaat lapset, ja viimeisten vuosien ajan kaikki asiat ovat olleet äitiydelle alisteisia. Olen odottanut, että pääsen keskittymään omiin juttuihini. Tänä kesänä on ollut mahtavaa, kun kukaan ei potkinut vatsassa tai ollut koko ajan kiinni tississäni. En ikävöi valvomista tai sitä, että päässä soi Kolme pientä elefanttia.

Millaisia sinun muistosi presidentti Kekkosesta ovat?
Kekkonen kuului sanavarastooni jo ennen kuin tiesin, mitä presidentti tarkoittaa. Kekkonen on jäänyt mieleen myyttisenä, kaljuna hahmona, joka ratsastaa karhulla ja kaataa naisia. Enää Suomessa ei ole jokapaikan jumalaa. Toivoisin, että olisi edes yksi kansakuntaa yhdistävä henkilö, ei kuitenkaan diktaattori.

Puolisosi Konsta Sohlberg on kuvannut elokuvasi. Ohjaajana sinä saat sanoa viimeisen sanan, mutta miten kotona?
Meillä toimii demokratia, vaikka olenkin kuullut Konstan sanovan esikoisellemme: ”Teet vain ihan niin kuin äiti sanoo. Silloin kaikki on paljon helpompaa.”

Todellisuudessa Konsta on paras ystäväni ja tuntee minut niin hyvin, että saa usein tahtonsa läpi niin töissä kuin kotonakin. Ensimmäisessä elokuvassani Sisko tahtoisin jäädä riitelimme paljonkin, koska meitä jännitti, mutta Kekkosen kuvaukset menivät mutkattomasti.

Oletko saanut neuvoja äidiltäsi Nadja Pyyköltä, joka oli myös ohjaaja?
Äiti antoi mielellään ohjeita kaikkeen mahdolliseen elämässä. Muistan, että hän kertoi minulle usein, millainen on hyvä näyttelijä. Mutta kun kiinnostuin ohjaamisesta, en enää halunnut vinkkejä. Ajattelin, että tämä on minun juttuni, tähän hän ei koske.

Taiteilijoilla on usein jokin tragedia, josta he ammentavat työhönsä. Mikä on sinun tragediasi?
Isosta ja värikkäästä perheestäni piisaa materiaalia vielä kolmeen seuraavaankin elämääni. Niin hyvässä kuin huonossa. Ja hyvä niin!

Lue Kekkonen tulee -elokuvan arvostelu ja katso traileri täältä.

Marja Pyykkö

■ Ohjaaja, syntynyt 26.3.1975 Helsingissä. Asuu Helsingin Käpylässä aviomiehensä, kuvaaja Konsta Sohlbergin kanssa. Heillä on kaksi lasta.

■ Kekkonen tulee! -komedian ensi-ilta 16.8. Elokuva perustuu Pia Pesosen novellikokoelmaan Urho Kekkonen Straße.

■ Esikoiselokuva: Sisko tahtoisin jäädä (2010).

”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin tähtivalmentajana jatkava Anna Puu rauhoittaa tahtiaan jättämällä keikkailun puoleksi vuodeksi.

Laulaja Anna Puu on kuulunut viime vuosina maamme suosituimpiin esiintyjiin. Viimeiset kaksi vuotta ja kaksi kuukautta hän onkin kiertänyt bändinsä kanssa Suomea ilman pidempiä taukoja.

Klubikeikkojen, festareiden ja konserttien lisäksi kahteen vuoteen on mahtunut muun muassa yksi kausi Voice of Finlandia sekä Vain elämää, jonka myötä keikkasettiin tuli uusia kappaleita. Koko ajan Anna on myös tehnyt uutta musiikkia.

– Tämä on ollut hulluin kaksi vuotta koskaan. Tuntuu, että en enää edes muista, mikä on tapahtunut missä kuussa ja minä vuonna. Ajantaju on ihan sekaisin, Anna kuvaili Voice of Finlandin seitsemännen kauden lehdistötilaisuudessa.

”Yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen.”

Nyt tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos. Anna tekee vuoden viimeisen keikkansa Tavastialla keskiviikkona, ja palaa keikkalavoille seuraavan kerran vasta ensi kesän festareilla.

Näin joulun alla Anna myöntää olevansa väsynyt. Varsinaista lomaa kevät ei kuitenkaan tule olemaan, sillä häntä työllistävät Voice of Finlandin kuvaukset, minkä lisäksi hän tekee uutta musiikkia ja levyä.

– Olen kyllä todella loman tarpeessa. Mutta yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen, Anna suunnittelee.

Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!