Marja Pyykkö. Kuva: Kaisu Jouppi
Marja Pyykkö. Kuva: Kaisu Jouppi

Marja Pyykkö, 38, iloitsee, ettei joku ole enää koko ajan kiinni hänen tississään.

Olet ohjannut komedian nimeltä Kekkonen tulee! Kekkosen sijasta se kertoo hulluista lappilaisista naisista. Miksi?
Elokuva ei ole dokumentti Kekkosesta, vaan siitä, miten muutosta kaipaavat kyläläiset sekoavat presidentin vierailusta. Hullut naiset kiinnostavat sekä minua että elokuvan käsikirjoittajaa Elias Koskimiestä. Elokuvan naisista samastun parhaiten Marjaana Maijalan roolihahmoon, joka on hulluksi tullut kotiäiti.

Oletko itse tullut hulluksi kotona?
En, mutta minulla on 3- ja 5-vuotiaat lapset, ja viimeisten vuosien ajan kaikki asiat ovat olleet äitiydelle alisteisia. Olen odottanut, että pääsen keskittymään omiin juttuihini. Tänä kesänä on ollut mahtavaa, kun kukaan ei potkinut vatsassa tai ollut koko ajan kiinni tississäni. En ikävöi valvomista tai sitä, että päässä soi Kolme pientä elefanttia.

Millaisia sinun muistosi presidentti Kekkosesta ovat?
Kekkonen kuului sanavarastooni jo ennen kuin tiesin, mitä presidentti tarkoittaa. Kekkonen on jäänyt mieleen myyttisenä, kaljuna hahmona, joka ratsastaa karhulla ja kaataa naisia. Enää Suomessa ei ole jokapaikan jumalaa. Toivoisin, että olisi edes yksi kansakuntaa yhdistävä henkilö, ei kuitenkaan diktaattori.

Puolisosi Konsta Sohlberg on kuvannut elokuvasi. Ohjaajana sinä saat sanoa viimeisen sanan, mutta miten kotona?
Meillä toimii demokratia, vaikka olenkin kuullut Konstan sanovan esikoisellemme: ”Teet vain ihan niin kuin äiti sanoo. Silloin kaikki on paljon helpompaa.”

Todellisuudessa Konsta on paras ystäväni ja tuntee minut niin hyvin, että saa usein tahtonsa läpi niin töissä kuin kotonakin. Ensimmäisessä elokuvassani Sisko tahtoisin jäädä riitelimme paljonkin, koska meitä jännitti, mutta Kekkosen kuvaukset menivät mutkattomasti.

Oletko saanut neuvoja äidiltäsi Nadja Pyyköltä, joka oli myös ohjaaja?
Äiti antoi mielellään ohjeita kaikkeen mahdolliseen elämässä. Muistan, että hän kertoi minulle usein, millainen on hyvä näyttelijä. Mutta kun kiinnostuin ohjaamisesta, en enää halunnut vinkkejä. Ajattelin, että tämä on minun juttuni, tähän hän ei koske.

Taiteilijoilla on usein jokin tragedia, josta he ammentavat työhönsä. Mikä on sinun tragediasi?
Isosta ja värikkäästä perheestäni piisaa materiaalia vielä kolmeen seuraavaankin elämääni. Niin hyvässä kuin huonossa. Ja hyvä niin!

Lue Kekkonen tulee -elokuvan arvostelu ja katso traileri täältä.

Marja Pyykkö

■ Ohjaaja, syntynyt 26.3.1975 Helsingissä. Asuu Helsingin Käpylässä aviomiehensä, kuvaaja Konsta Sohlbergin kanssa. Heillä on kaksi lasta.

■ Kekkonen tulee! -komedian ensi-ilta 16.8. Elokuva perustuu Pia Pesosen novellikokoelmaan Urho Kekkonen Straße.

■ Esikoiselokuva: Sisko tahtoisin jäädä (2010).