Elokuvaohjaajan työ on arvaamatonta: "Välillä olen ollut pitkiä aikoja myös työttömänä." Kuva: Juha Mustonen
Elokuvaohjaajan työ on arvaamatonta: "Välillä olen ollut pitkiä aikoja myös työttömänä." Kuva: Juha Mustonen

Ohjaaja Aku Louhimies on loppusuoralla elämänsä suurimmassa elokuvahankkeessa, joka syntyi surun keskellä. – Isä ei koskaan sanonut minulle että rakastaa, mutta se ei haitannut. Tiesin sen silti.

Vuosi sitten kesällä ohjaaja Aku Louhimiestä, 49, ei juuri Helsingissä nähty.

Jo etukäteen hän tiesi tekevänsä koko kesän töitä kuvauspaikoilla eri puolilla Suomea – Virolahdella, Kymenlaaksossa, Kotkassa, Haminassa, Kouvolassa, Mikkelissä, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa.

Aku tiesi, että hänellä oli käsissään harvinainen projekti, Suomen kaikkien aikojen suurin elokuvahanke, tulkinta Väinö Linnan klassikosta, Tuntemattomasta sotilaasta. Yksin avustajahakemuksia tuli noin 14 000.

Aku tiesi myös, että kuvaukset jatkuisivat syksyn ja talven yli. Tulevat kuukaudet hänen elämässään olisivat työntäyteisiä ja stressaavia. Mutta sitä hän ei tiennyt, että niihin sisältyisi myös suurta surua.

Eräänä syksyisenä päivänä Akun kännykkä soi.

Hänen isällään oli huonoja uutisia.

"Rakkaus on tärkeintä, mitä meillä on. Tapoja osoittaa sitä on monia."

Hiljaista rakkautta

”Viime vuosina olen miettinyt paljon rakkauden olemusta ja erilaisia tapoja osoittaa sitä. Kahden avioeron jälkeenkin ajattelen, että olisi mahtavaa tavata vielä joku erityinen nainen, joka kukaties tahtoisi kanssani perheen. Ei pidä sanoa ei koskaan. Kaikki voi elämässä muuttua niin nopeasti. Huomenna voi tulla vastaan sellaista, josta en tänään tiedä.

Rakkaus on tärkeintä, mitä meillä on. Tapoja osoittaa sitä on monia.

Isäni, joka kuoli viime maaliskuussa 76-vuotiaana, näytti rakkautta ikäluokkansa miesten tapaan teoillaan, ei sanoillaan. Isä ei koskaan sanonut minulle että rakastaa, mutta se ei haitannut. Tiesin sen silti.

Hän näytti sitä esimerkiksi olemalla todella hyvä isoisä. Isä tuli usein iltapäivisin hoitamaan kouluikäisiä tyttäriäni puku päällä ja salkku kädessä, vei heitä kävelyille ja museoihin, keskusteli, esitteli Helsingin arkkitehtonisesti hienoimpia rakennuksia, pelasi korttia.

"Isä ajaa hurautti aina apuun Volvollaan, työkalupakki mukanaan."

Isä oli auttamassa aina, kun ostin asuntoja tai tein remonttia. Hän ajaa hurautti apuun Volvollaan, työkalupakki mukanaan.

Varmaankin juuri isältä perin suvaitsevaisen, armollisen maailmankuvan. Uskon tasa-arvoon, vapauteen ja siihen, että heikoimmista täytyy pitää huolta. Näitä arvoja isäni toteutti omassa elämässään eleettömästi, itsestään meteliä pitämättä.

Isän hautajaisissa hämmästyin sitä, miten monia ihmisiä hänen elämänsä ja poismenonsa kosketti.

"Isä kuoli vain muutama päivä kuvausten loppumisen jälkeen."

Ohjaajan töitäni isä ei kommentoinut oikeastaan koskaan. Silti hän oli kiinnostunut elokuvistani. Sairastaessaan hän sinnitteli siihen asti, että Tuntemattoman kuvaukset saatiin loppuun. Onneksi ehdin näyttää materiaalia hänelle. Isä kuoli vain muutama päivä kuvausten loppumisen jälkeen.

Sydämessäni tiedän, että hän oli minusta ylpeä.”

Jälki joka jää

”Isä oli pitkään hyvässä kunnossa ja mieleltään nuori. Isän viimeisinä kuukausina mietin paljon jälkeä, jonka kukin meistä jättää tähän maailmaan.

"Meille 60-luvun ja 70-luvun lapsille oli tavallista puhutella vanhempiamme vain etunimillä. Niin tein minäkin."

Ammatiltaan isä oli arkkitehti. Elämäntyökseen hän teki muun muassa kaavoitusta ja suunnitteli esimerkiksi Uudellemaalle viheralueita. Lapsena kiersin niistä varmasti jokaisen hänen kanssaan. Kiinnostuin ympäristöstä ja opin arvostamaan puhdasta suomalaista luontoa.

Meille 60-luvun ja 70-luvun lapsille oli tavallista puhutella vanhempiamme vain etunimillä. Niin tein minäkin. Isä oli minulle aina Raimo.

Sairastaessaan hän ei säälinyt itseään, vaan suhtautui kaikkeen edessä olevaan tyynesti. Puhuimme loppuun asti paljon yhteiskunnasta ja politiikasta, niin olemme aina tehneet. Viimeinen keskustelumme sairaalassa taisi koskea sote-uudistusta.

Riitoja tai väittelyitä saimme harvoin aikaiseksi, koska ajatuksemme kulkivat useimmiten samaan suuntaan. Vain siitä, miten tavoitteisiin päästään, olimme joskus eri mieltä.

"Päätin vakaasti jo lapsena, etten itse koskaan aikuisena eroa. No, ihan niin se ei sitten kuitenkaan mennyt."

Vanhempani erosivat, kun olin kuusivuotias, ja avioituivat uudelleen tahoillaan. Tiedän isäni kärsineen siitä, että sai nähdä meitä lapsiaan vain määrättyinä aikoina, joka toinen viikonloppu. Hän olisi halunnut olla kanssamme enemmän. Päätin vakaasti jo lapsena, etten itse koskaan aikuisena eroa. No, ihan niin se ei sitten kuitenkaan mennyt.

Olen eronnut kahdesta eri liitosta, minulla on neljä lasta. Vanhimmat lapseni ovat jo lähes aikuisia, nuorimmat tyttäreni 12 ja 10. Heillä on kaksi kotia ja he asuvat luonani vuoroviikoin. Isyydessä on kai tärkeintä pysyä kartalla siitä, mitä lapsille oikeasti kuuluu ja olla läsnä. Olen kiitollinen, että olen saanut olla paljon lasteni kanssa. Hienoa on myös, että olen onnistunut säilyttämään hyvät suhteet heidän äiteihinsä.

Lapseni ovat tärkeitä toisilleen ja teemme paljon asioita myös yhdessä. Kenties tämä yhdessä olemisen helppous periytyy omasta taustastani. Minulla on sekä täyssisaruksia että sisaruspuolia. Raja-aitoja meillä ei kuitenkaan perheen sisällä ole.

Perhekäsitykseni lienee perinteistä paljon laajempi. On monta erilaista tapaa olla perhe. Erilaisuuden hyväksyminen ja yhdessä tekeminen sitovat ihmisiä yhteen.”

Mennyt meissä

”Opin piirtämään ennen kuin lukemaan. Ehkä rakkaus kuvien tekemiseen on perua jostakin. Vanhempani tapasivat aikanaan Ateneumissa, jossa he molemmat opiskelivat kamerataiteen linjalla. Myöhemmin isäni vaihtoi arkkitehtiopintoihin, äidistäni tuli vanhemmiten ikonimaalari.

Monessa suomalaisessa suvussa sodan jättämiä arpia on kannettu läpi vuosikymmenten. Omassa perheessäni trauma ei ollut lamauttavan syvä. Ehkä siksi, että isänisäni oli töissä valtion rautateillä, eikä joutunut tai päässyt rintamalle. Äidinisäni sen sijaan oli talvisodassa Taipaleessa ja palveli jatkosodan aikana päämajassa Mikkelissä. Äidinäitini kuului Lotta Svärd -järjestöön, mutta ei ollut rintamalotta.

Sota kosketti kaikkia. Mielestäni myös naisten sotaponnistusten huomiointi on tärkeää.

Sodan jättämästä jäljestä suomalaisessa yhteiskunnassa kertoo esimerkiksi se, että moni meistä voi suoralta kädeltä kertoa, mitä omat isovanhemmat sodan aikana tekivät. Itsenäisyyden puolustaminen yhdessä on se tarina, johon identiteettimme kansakuntana edelleen jollakin lailla kiinnittyy.

"Päätin jo yläasteella, että haluan elokuvaohjaajaksi."

1941 syntyneellä isälläni oli varhaisia, epäselviä muistikuvia Helsingin pommituksista.

Oma lapsuuteni samassa kaupungissa oli seesteisempi. Olen elänyt eri puolilla Helsinkiä – Kruununhaassa, Kulosaaressa, Eirassa, Ullanlinnassa, Kannelmäessä, Kalliossa, Malmilla, Laajasalossa, Vuosaaressa ja keskustassa. En ole koskaan asunut pidempiä aikoja missään muualla Suomessa.

Päätin jo yläasteella, että haluan elokuvaohjaajaksi. Ensimmäisen oman elokuvani ohjasin Kallion ilmaisutaidon lukion toisella luokalla. Noina vuosina kolahtivat isosti esimerkiksi Oliver Stonen Doors-elokuva ja Tolkienin Taru Sormusten Herrasta.

"Soitin jenkkivuoden aikana kotiin muistaakseni vain kaksi kertaa."

17-vuotiaana tein irtioton tutuista ympyröistä. Lukuvuoden 1985–1986 vietin vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa, Montanassa. Siitä asti amerikkalainen kulttuuri on kiinnostanut minua. Montanan vuoden aikana oivalsin, miten valtavan suuri maailma on, ja miten samanlaisia me ihmiset olemme kulttuurieroista huolimatta.

Siihen aikaan ei kirjoiteltu sähköpostia eikä skypetetty. Soitin jenkkivuoden aikana kotiin muistaakseni vain kaksi kertaa. Vanhempani eivät lähtöpäätöstäni kauhistelleet. Se tuntui silloin ihan luonnolliselta.

Lapsuudenkotini hyllyt pursuivat kirjoja. Niiden joukossa oli Tuntematon sotilas, tietenkin, mutta luin sen vasta armeijassa. Kirja kulki pikku painoksena mukanani maastopuvun taskussa.

Armeijan jälkeen opiskelin joitakin vuosia historiaa Helsingin yliopistossa. Opintojen loppuvaiheessa päätin vaihtaa Taideteolliseen korkeakouluun, josta valmistuin ohjaajaksi vuosituhannen taitteessa. Levottomat oli lopputyöni ja ensimmäinen kokoillan elokuvani. Sillä tiellä olen yhä.”

Johtajan saappaissa

”Teen unelmatyötäni, ja ohjaajana koen olevani hyvässä vireessä. Ihailen Clint Eastwoodia, joka edelleen, 87-vuotiaana, tekee täyttä häkää hienoja elokuvia. Tällaisen taiteellisen työn tekeminen Suomen kaltaisessa pienessä maassa ei ole ollenkaan itsestään selvää. Välillä olen ollut pitkiä aikoja työttömänä. Ilman julkista rahoitusta Pohjoismaissa ei elokuvia tehtäisi. Teollisuutta leffanteko ei Suomessa ole. Ensisijaisesti se on kulttuuritoimintaa, suomalaisen kulttuurin säilyttämistä ja puolustamista.

Elokuvanteko on siinä mielessä kummallista työtä, että jos leffa on hyvä, ansio on koko tiimin. Jos elokuva on huono, se on ohjaajan syy. Hän on keulakuva hyvässä ja pahassa.

"Tulkitsemmepa klassikkoa niin tai näin, se on jonkun mielestä väärin."

Vastuuni ohjaajana ja tuottajana korostuu Tuntemattoman kaltaisen merkkiteoksen kohdalla. Kaikkia ei voi miellyttää. Tulkitsemmepa klassikkoa niin tai näin, se on jonkun mielestä väärin. Kritiikin sietäminen on johtajan arkea. Suurten mahdollisuuksien mukana tulee suuri vastuu.

Tässä vaiheessa en lähde arvailemaan, tuleeko elokuvasta menestys vai ei. Miten elokuvan menestystä edes tulisi mitata?

Viime keväänä tapasin 94-vuotiaan sotaveteraanin, joka oli lukenut lehdestä, että teen uutta tulkintaa Tuntemattomasta. Skarppi ikämies otti yhteyttä, koska oli palvellut jatkosodassa samassa jalkaväkirykmentti 8:ssa, jossa kirjailija Linnakin aikoinaan.

Hän kertoi, millaista oli joutua nuorena poikana sotaan. Miltä tuntui päästä sieltä lomille, pois välittömästä kuolemanvaarasta siksi toviksi, että ehti viettää häitä kihlattunsa kanssa. Ja pian sen jälkeen erota jälleen, vaihtaa viimeiset hätäiset suudelmat Helsingin rautatieasemalla tietämättä nähtäisiinkö koskaan enää.

"Edesmennyt isäni osoitti rakkauttaan teoillaan, ei puheillaan", ohjaaja Aku Louhimies sanoo.
"Edesmennyt isäni osoitti rakkauttaan teoillaan, ei puheillaan", ohjaaja Aku Louhimies sanoo.

Katselimme yhdessä otteita tulevasta elokuvasta. Rokkaa näyttelevä Eero Aho pitelee Suomi-konepistooliaan täsmälleen oikein, veteraani totesi. Muutenkin minulle jäi vaikutelma, että hän hyväksyi näkemänsä.

Tapaamisemme lopuksi uskaltauduin kysymään vanhalta rintamamieheltä asiaa, jota oli miettinyt pitkään: Miltä toisen ihmisen tappaminen sodassa oikeasti tuntuu?

Hän katsoi minua, totesi että silloin aikanaan oli pakko. Sen koommin en ole ampunut, enkä ammu, hän lopetti keskustelun hiljaa.

Kiitokseksi kutsuin hänet ensi-iltaan. Yritän elää sinne asti, mies lohkaisi.

Tuollaisia hetkiä tässä työssä en unohda koskaan.”

"Minulla on poikkeuksellisen hyvä palautumiskyky. Pärjään tarvittaessa viiden tunnin yöunilla."

Monien maailmojen tulkki

”Ohjaajana vaadin paljon kaikilta projektieni osallisilta, ennen muuta itseltäni. Tällaisessa työssä pitää antaa kaikkensa. Vastapainoksi minun täytyy elää mahdollisimman terveellisesti, muuten en jaksa. Kuvauksissa assistentti muistuttelee minua säännöllisestä syömisestä ja juomisesta. Kuminauhavenyttely ja jalkapallo ylläpitävät liikkuvuutta. Seuraan stressitasojani ja palautumista kehittyneellä sykemittarilla. Kuvausten aikana stressi on huipussaan. Onneksi minulla on poikkeuksellisen hyvä palautumiskyky. Pärjään tarvittaessa viiden tunnin yöunilla.

Arvostan sitä, että taustani ja ammattini on tarjonnut minulle mahdollisuuden päästä kurkistamaan erilaisiin maailmoihin. Se alkoi jo lapsuudessa, kun sain elää osana vanhempieni uusperheitä. Se jatkui vaihto-oppilasvuonna jenkkiperheessä. Se on jatkunut myös omissa perhekuvioissani ja työssäni, jossa olen saanut kohdata kiinnostavia ihmisiä ja sukeltaa erilaisiin teoksiin.

Minun juttuni, kenties kutsumukseni, on olla vierailija monissa maailmoissa. Saan avartaa maailmankatsomustani, uudet näkökulmat avautuvat.

Sodasta kertovaan elokuvaan, kuten Tuntemattomaan sotilaaseen, yhdistetään helposti latautuneita sanoja kuten patrioottisuus ja kansallismielisyys. Mitä ne oikeastaan tarkoittavat? Kenellä on oikeus niitä määritellä?

"On mietittävä, millainen maa haluamme tulevaisuudessa olla."

Tuntematon on oma itsenäinen taideteoksensa, ei minkään agendan tai ajatustavan pönkittäjä. Linnan kirja on monikerroksinen.

Minusta Suomen kaltaisen pienen kansakunnan ja kulttuurin täytyy suunnata katse ulospäin. On mietittävä, millainen maa haluamme tulevaisuudessa olla. Mitkä arvot ovat meille niitä tärkeimpiä? Itse uskon vapauteen, moniarvoisuuteen, koulutukseen ja kansainväliseen yhteistyöhön.

Pitää keskittyä sellaisiin asioihin, jotka meitä ihmisiä yhdistävät. Ei niihin, jotka meitä erottavat.”

 

Aku Louhimies

  • Suomalainen käsikirjoittaja ja elokuvaohjaaja syntyi 3.7.1968 Helsingissä.
  • Asuu sinkkuna Helsingissä, neljän lapsen isä.
  • On ohjannut kahdeksan kokoillan elokuvaa. Palkittu töistään useilla Jussi-patsailla ja elokuvataiteen valtionpalkinnolla.
  • Ohjasi 2016 Netflixille Rebellion-minisarjan Irlannissa.
  • Ohjaamansa Tuntematon sotilas saa ensi-iltansa 27. lokakuuta 2017.

Maria Veitolaa on aina ärsyttänyt naiseuden vaatimus.

Toimittaja Maria Veitola, 44, kertoo uusimmassa Me Naiset -lehdessä työpaikalla kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta. Hän puhuu haastattelussa myös siitä, että naisen vartalossa eläminen ei ole ollut aina helppoa.

Teininä Maria pukeutui hippimekkoihin ja kaapuihin, parikymppisenä hän alkoi käyttää suuria huppareita ja jättimäisiä hiphop-farkkuja, jotka peittivät kehittyvän vartalon muodot.

”Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus.”

– Sain olla rauhassa ainakin kopeloinnilta. Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus. Ikään kuin olisin olemassa muiden katseita ja toiveita varten, hän kertoo ja painottaa, että on monia eri tapoja olla nainen.

Maria kertoo ajatelleensa, että jos hän ei pukeudu naisellisesti, hän ei ainakaan ole se, joka saa työpaikan seksikkyyden takia, vaan ainoastaan ammatillisten kykyjensä ansiosta. Osaa miehistä Marian olemus ärsytti ja kummastutti niin paljon, että tv-töissä häneltä saatettiin tivata, miksi hän pukeutuu niin rumasti.

– Eikä kukaan voi arvata, miten paljon raivoa miehissä on herättänyt lyhyt tukkani, Maria kertoo.

Milloin Maria on työelämässä kohdannut räikeintä sukupuolista syrjintää? Miksi johtajina on edelleen vähemmän naisia kuin miehiä? Miksi Maria on sosiaalisessa mediassa niin avoin? Miten hän huolehtii itsestään? Lue lisää Me Naisten numerosta 47/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Piritta Hagman kertoo tekevänsä töitä välillä jopa kuusi päivää viikossa.

Fysioterapeuttina työskentelevä entinen missi Piritta Hagman, 38, pääsi pitkästä aikaa juontohommiin. Hän emännöi yhdessä koomikko Sami Hedbergin kanssa World Vision: Sami Hedberg ja ystävät -hyväntekeväisyysshow’ta, joka esitetään Nelosella 8. joulukuuta.

– Aika vähän olen tehnyt juontokeikkoja viime aikoina, lähinnä hyvinvointitapahtumissa, joissa voin yhdistää kaksi osaamisaluettani, hän kuvailee.

– Nyt tosin tuntuu siltä, että voisin alkaa juontaa taas enemmän. Tein vähän aikaa sitten myös näytöksen pitkästä aikaa. Alkuun piti vähän muistella, mutta kyllä se sitten tuli selkäytimestä.

”Olen vuosi vuodelta lisännyt töitä.”

Hagmanien kolmelapsinen perhe on muuttanut vuosien varrella Niklas Hagmanin jääkiekkouran perässä ympäri Yhdysvaltoja ja Suomeakin, ja Piritta on keskittynyt pääasiassa perheen pyörittämiseen kotiäitinä. Nyt kun lapset ovat kasvaneet ja perhe asettunut Helsinkiin, on tullut Pirittan vuoro keskittyä uraan.

– Kuopukseni Eliana on nyt 5-vuotias. Olen vuosi vuodelta lisännyt töitä, ja nyt saatan tehdä töitä kuusikin päivää viikossa, hän kertoo.

Lisäksi Pirittalla on kesken myös ravintoneuvojan opinnot, jotka hän aloitti ymmärtääkseen ihmisen hyvinvointia kokonaisvaltaisemmin.

– Niitä on vielä kolmas vuosi jäljellä. Olin niin pitkään lasten kanssa kotona, että olen nyt yrittänyt ottaa kiinni kaikessa, missä pystyn, aiemmin muun muassa doulaksi ja synnytysvalmentajaksi kouluttautunut nainen nauraa.